52-20 Електроталі. Схема керування

Про матеріал

Електроталь: призначення, підключення, правила експлуатації

Електроталь - багатофункціональний пристрій, який використовується для швидкого і, що найголовніше, безпечного підйому / переміщення різних важких об'єктів. Область застосування даного механізму досить широка: починаючи від побуту, складів, закінчуючи - виробничими підприємствами, будівельними майданчиками. На відміну від звичайної талі, електрична володіє більшою вантажопідйомністю і швидкістю підйому.

Переваги талей з електричним приводом:

1.Висока швидкість роботи: може доходити до 10-12 м / хв (залежить від моделі і завантаженості устаткування);

2.Вагомий показник потужності: забезпечує більш легку роботу конструкції навіть при максимальних навантаженнях;

3.Економія сили оператора: він не докладає ніяких фізичних зусиль для підйому / переміщення об'єктів, а тільки контролює даний процес;

4.Універсальність: можуть бути як самостійним підйомним механізмом, так і складовою частиною більш складних конструкцій (кранів, наприклад);

5.Горизонтальне переміщення: вмонтувавши електроталь на спеціальну каретку, можна не тільки вертикально маніпулювати вантажами, але і переміщувати їх в горизонтальній площині.

Види електроталей

Малопотужні

Професійні

Малопотужні талі працюють від електричної мережі в 220 В. Вони досить компактні, зручні в роботі і транспортуванні. Як правило, ці пристрої експлуатуються в промисловості, невеликих підприємствах, майстернях. Однак, при кріпленні на монорельсову балку, можуть використовуватися і в гаражі для підйому / затягування автомобіля.

Схема підключення електричної талі 220 V

Важливо! Навіть досить схожі механізми можуть мати різні схеми. Таким чином, настійно рекомендується здійснювати підключення електроталі тільки згідно технічної інструкції (йде в комплекті з устаткуванням).

Професійні тягові пристрої з електричним приводом працюють від напруги в 380 В. В основному, вони використовуються на складах, шахтах, фабриках і залізничних станціях, де часто проходять розвантажувально-навантажувальні роботи.

Схема підключення електроталі 380 V

Важливо! Перш, ніж купити тельфер потрібно враховувати наступні показники при покупці промислової лебідки, а саме:

  • потужність електродвигуна;
  • характеристики гальмівної системи;
  • запас по вантажопідйомності (повинен бути не менше 30% від маси вантажу);
  • висоту і швидкість підйому об'єктів;
  • справність всіх складових компонентів;
  • умови, при яких, власне, буде експлуатуватися агрегат.

Правила експлуатації електричних талей

  1. В обов'язковому порядку припинити підйом / переміщення вантажу, якщо під пристроєм знаходиться персонал або інші особи;
  2. Заборонено перевищувати показник максимально допустимої вантажопідйомності талі (вказаний в тех. паспорті);
  3. Не допускається використовувати кінцевий вимикач в якості робочого;
  4. Робота механізму припиняється негайно при наявності будь-яких вад на обладнанні;
  5. Якщо в комплекті з електроталью використовується механізм пересування, необхідно обов'язково ставити буфери на монорельсову доріжку;
  6. Суворо заборонено порушувати рівновагу вантажу, коли він укладається або знімається з платформи і вагонетки;
  7. Ретельно перевіряйте болтові з'єднання конструкції, щоб запобігти її самовідгвинчування;
  8. Не допускається фарбування монорельсової доріжки, по якій рухається візок;
  9. До роботи з електричною талью допускається тільки той персонал, який пройшов попередній інструктаж;
  10. Заборонено одночасно натискати кнопки, що відповідають за протилежні рухи устаткування, раптове їх перемикання.

Ремонт тельфера. Що потрібно знати

Той, хто коли-небудь працював з пристроєм електротельфера, не заперечуватиме, що його застосування робить процес переміщення важкого вантажу простіше. Транспортування відбувається набагато швидше, ніж зі звичайною складською технікою. Тельфер має просте управління і не забирає багато місця в процесі роботи.

Поломка такого підйомного механізму може значно загальмувати виробництво. Уникнути подібного можна, якщо розібратися в конструкції і самостійно зробити ремонт.

Ремонт тельфера і причини поломки

У виявленні несправності в пристрою проведіть необхідний огляд і не затягуйте з ремонтом. Це значно заощадить час і гроші, відверне поломку в майбутньому і унеможливить необхідність серйозного ремонту (для профілактики і подальшої справності, його роблять після 3-4-х тисяч, відпрацьованих машиною годин).

Часті види несправності і як їх усунути:

  • Електроталь не може переміщатися за вказаною стрілкою курсу, на кнопці пульта. Проблема: невірний порядок і розташування фаз. Щоб усунути проблему переставте два силових з'єднання, помінявши їх місця.
  • Шум в двигуні і його неспроможність підняти вантаж. Причина поломки: низька напруга в живленні. Може бути відключена одна фаза, через утворення іржі. Задня кришка і гальмівна система колеса злиплися. Занадто маленька площа для перетину силової лінії. Для усунення проблеми обстежте запобіжник, зніміть колісне гальмо і усуньте сліди іржі з задньої кришки. Розширте площу перетину.
  • Припинення роботи гальма і занадто великий шлях тертя після гальмування. Причина: знос або бруд на бугелі конічного гальма. Для проведення ремонту відрегулюйте гальмівний механізм або розберіть гальмівне колесо і видаліть брудне мастило, або пил, в області тертя. Замініть бугель гальма.
  • Тече масло з намотуючого барабана або з-під барабанної кришки. Причина проблеми: багато масла в редукторі, отже, воно випливає через отвір на вхідному валу. Усунути проблему можна відкривши різьбову пробку в нижній частині редуктора і видалити зайве масло.
  • Аномально гучний шум редуктора, значить, що в ньому не вистачає масла, або підшипники і зуби вже несправні. Для ремонту додайте масла. Замініть підшипники, виміряйте знос зубів і при необхідності встановіть нові.
  • Пошкодження направляючого пристрою троса. Причина: підвішена вага не перпендикулярна блоку. Для усунення, замініть направляючий пристрій і забезпечте йому перпендикулярність.
  • Вихід з ладу обмежувача або він знаходиться в неправильному положенні. Причина поломки: ослаблення кріплення опорних подушок на стягуванні з обмежувачами або подушки знаходяться в неправильному положенні, так само можуть бути неправильно під'єднані фази. Щоб виправити, відрегулюйте і закріпіть опорні подушки. Перевірте, в якому напрямку вони рухаються.

Робота і призначення складових електротельфера

Електродвигун включається через редуктор і з'єднується за допомогою муфти і барабанної осі.

Крюк з канатом починає розмотуватись, коли барабан запускає обертання.

Призначення муфти - в згладжуванні піків обертових моментів, коли привід вмикається і вимикається. Процес обертання в спрямовану сторону відбувається окремою кнопкою на пульті.

Поверхня барабана обладнана, підібраними спеціально, гвинтовими канавками. Їх наявність призначена для того, щоб плавно покласти трос.

Для тельферів, у яких показник вантажопідйомності понад 1 тонна передбачений канатоукладчик. Його наявність в схемі робить процес підйому і спуску вантажу набагато безпечніше.

Роботу пристрою гальмують, досягнувши необхідної висоти або довжини при транспортуванні. Гальмо має два різновиди: колодкове і стрічкове, а необхідне силове замикання забезпечено коротким ходовим електромагнітом.

Підвіска з гаком оформлена як рухомий блок, з наявністю сталевого запобіжного кожуха. Троси кріпляться за допомогою стяжок.

У комплект до візка пересувного електротельфера входить пара опорних ходових котків.

Техніка, з вантажопідйомністю понад 0,5 тонни, так само укомплектована приводом опорних ковзанок, які взяті з окремого електродвигуна.

У великорозмірних типів тельфера, вантажопідйомність яких більше 3000 кг, ходова частина встановлюється на два візка в опорі. Це робить пристрій схожим на версію балочного або мостового крана.

На сьогодні електротельфери, здебільшого, оснащуються бездротовим керуванням з пульта. Незалежно від конструкції, всі пульти вже йдуть із захисною кришкою для запобігання від випадкових натискань на кнопки.

Щоб продовжити життєздатність електричного тельфера і забезпечити йому безпроблемну роботу на протязі всього, рекомендованого виробником, терміну експлуатації, дотримуйтесь наданої техніки безпеки та купуйте запчастини для лебідки від якісних виробників.

Перегляд файлу

Електроталь: призначення, підключення, правила експлуатації

Електроталь - багатофункціональний пристрій, який використовується для швидкого і, що найголовніше, безпечного підйому / переміщення різних важких об'єктів. Область застосування даного механізму досить широка: починаючи від побуту, складів, закінчуючи - виробничими підприємствами, будівельними майданчиками. На відміну від звичайної талі, електрична володіє більшою вантажопідйомністю і швидкістю підйому.

Переваги талей з електричним приводом:

  1. Висока швидкість роботи: може доходити до 10-12 м / хв (залежить від моделі і завантаженості устаткування);
  2. Вагомий показник потужності: забезпечує більш легку роботу конструкції навіть при максимальних навантаженнях;
  3. Економія сили оператора: він не докладає ніяких фізичних зусиль для підйому / переміщення об'єктів, а тільки контролює даний процес;
  4. Універсальність: можуть бути як самостійним підйомним механізмом, так і складовою частиною більш складних конструкцій (кранів, наприклад);
  5. Горизонтальне переміщення: вмонтувавши електроталь на спеціальну каретку, можна не тільки вертикально маніпулювати вантажами, але і переміщувати їх в горизонтальній площині.

Види електроталей

Вартість недорогої електричної талі

Ціна тельфера електричного

Малопотужні

Професійні

Малопотужні талі працюють від електричної мережі в 220 В. Вони досить компактні, зручні в роботі і транспортуванні. Як правило, ці пристрої експлуатуються в промисловості, невеликих підприємствах, майстернях. Однак, при кріпленні на монорельсову балку, можуть використовуватися і в гаражі для підйому / затягування автомобіля.

 

 

Схема підключення електричної талі 220 V

Схема електричної талі 220в

Важливо! Навіть досить схожі механізми можуть мати різні схеми. Таким чином, настійно рекомендується здійснювати підключення електроталі тільки згідно технічної інструкції (йде в комплекті з устаткуванням).

Професійні тягові пристрої з електричним приводом працюють від напруги в 380 В. В основному, вони використовуються на складах, шахтах, фабриках і залізничних станціях, де часто проходять розвантажувально-навантажувальні роботи.

 

Схема підключення електроталі 380 V

Схема електроталі 380в

Важливо! Перш, ніж купити тельфер потрібно враховувати наступні показники при покупці промислової лебідки, а саме:

  • потужність електродвигуна;
  • характеристики гальмівної системи;
  • запас по вантажопідйомності (повинен бути не менше 30% від маси вантажу);
  • висоту і швидкість підйому об'єктів;
  • справність всіх складових компонентів;
  • умови, при яких, власне, буде експлуатуватися агрегат.

 

 

 

 

Правила експлуатації електричних талей

Як використовувати електроталь

  1. В обов'язковому порядку припинити підйом / переміщення вантажу, якщо під пристроєм знаходиться персонал або інші особи;
  2. Заборонено перевищувати показник максимально допустимої вантажопідйомності талі (вказаний в тех. паспорті);
  3. Не допускається використовувати кінцевий вимикач в якості робочого;
  4. Робота механізму припиняється негайно при наявності будь-яких вад на обладнанні;
  5. Якщо в комплекті з електроталью використовується механізм пересування, необхідно обов'язково ставити буфери на монорельсову доріжку;
  6. Суворо заборонено порушувати рівновагу вантажу, коли він укладається або знімається з платформи і вагонетки;
  7. Ретельно перевіряйте болтові з'єднання конструкції, щоб запобігти її самовідгвинчування;
  8. Не допускається фарбування монорельсової доріжки, по якій рухається візок;
  9. До роботи з електричною талью допускається тільки той персонал, який пройшов попередній інструктаж;
  10. Заборонено одночасно натискати кнопки, що відповідають за протилежні рухи устаткування, раптове їх перемикання.

 

 

 

Ремонт тельфера. Що потрібно знати

Той, хто коли-небудь працював з пристроєм електротельфера, не заперечуватиме, що його застосування робить процес переміщення важкого вантажу простіше. Транспортування відбувається набагато швидше, ніж зі звичайною складською технікою. Тельфер має просте управління і не забирає багато місця в процесі роботи.

Поломка такого підйомного механізму може значно загальмувати виробництво. Уникнути подібного можна, якщо розібратися в конструкції і самостійно зробити ремонт.

Купити тельфер т електричний

 

Ремонт тельфера і причини поломки

У виявленні несправності в пристрою проведіть необхідний огляд і не затягуйте з ремонтом. Це значно заощадить час і гроші, відверне поломку в майбутньому і унеможливить необхідність серйозного ремонту (для профілактики і подальшої справності, його роблять після 3-4-х тисяч, відпрацьованих машиною годин).

 

 

 

Часті види несправності і як їх усунути:

  • Електроталь не може переміщатися за вказаною стрілкою курсу, на кнопці пульта. Проблема: невірний порядок і розташування фаз. Щоб усунути проблему переставте два силових з'єднання, помінявши їх місця.
  • Шум в двигуні і його неспроможність підняти вантаж. Причина поломки: низька напруга в живленні. Може бути відключена одна фаза, через утворення іржі. Задня кришка і гальмівна система колеса злиплися. Занадто маленька площа для перетину силової лінії. Для усунення проблеми обстежте запобіжник, зніміть колісне гальмо і усуньте сліди іржі з задньої кришки. Розширте площу перетину.
  • Припинення роботи гальма і занадто великий шлях тертя після гальмування. Причина: знос або бруд на бугелі конічного гальма. Для проведення ремонту відрегулюйте гальмівний механізм або розберіть гальмівне колесо і видаліть брудне мастило, або пил, в області тертя. Замініть бугель гальма.
  • Тече масло з намотуючого барабана або з-під барабанної кришки. Причина проблеми: багато масла в редукторі, отже, воно випливає через отвір на вхідному валу. Усунути проблему можна відкривши різьбову пробку в нижній частині редуктора і видалити зайве масло.
  • Аномально гучний шум редуктора, значить, що в ньому не вистачає масла, або підшипники і зуби вже несправні. Для ремонту додайте масла. Замініть підшипники, виміряйте знос зубів і при необхідності встановіть нові.

Ремонт тельфера своїми руками

  • Пошкодження направляючого пристрою троса. Причина: підвішена вага не перпендикулярна блоку. Для усунення, замініть направляючий пристрій і забезпечте йому перпендикулярність.
  • Вихід з ладу обмежувача або він знаходиться в неправильному положенні. Причина поломки: ослаблення кріплення опорних подушок на стягуванні з обмежувачами або подушки знаходяться в неправильному положенні, так само можуть бути неправильно під'єднані фази. Щоб виправити, відрегулюйте і закріпіть опорні подушки. Перевірте, в якому напрямку вони рухаються.

 

 

 

 

 

 

 

 

Робота і призначення складових електротельфера

Купити тельфер електричний в Україні

Електродвигун включається через редуктор і з'єднується за допомогою муфти і барабанної осі.

Крюк з канатом починає розмотуватись, коли барабан запускає обертання.

Призначення муфти - в згладжуванні піків обертових моментів, коли привід вмикається і вимикається. Процес обертання в спрямовану сторону відбувається окремою кнопкою на пульті.

Поверхня барабана обладнана, підібраними спеціально, гвинтовими канавками. Їх наявність призначена для того, щоб плавно покласти трос.

Для тельферів, у яких показник вантажопідйомності понад 1 тонна передбачений канатоукладчик. Його наявність в схемі робить процес підйому і спуску вантажу набагато безпечніше.

Роботу пристрою гальмують, досягнувши необхідної висоти або довжини при транспортуванні. Гальмо має два різновиди: колодкове і стрічкове, а необхідне силове замикання забезпечено коротким ходовим електромагнітом.

Підвіска з гаком оформлена як рухомий блок, з наявністю сталевого запобіжного кожуха. Троси кріпляться за допомогою стяжок.

У комплект до візка пересувного електротельфера входить пара опорних ходових котків.

Техніка, з вантажопідйомністю понад 0,5 тонни, так само укомплектована приводом опорних ковзанок, які взяті з окремого електродвигуна.

У великорозмірних типів тельфера, вантажопідйомність яких більше 3000 кг, ходова частина встановлюється на два візка в опорі. Це робить пристрій схожим на версію балочного або мостового крана.

На сьогодні електротельфери, здебільшого, оснащуються бездротовим керуванням з пульта. Незалежно від конструкції, всі пульти вже йдуть із захисною кришкою для запобігання від випадкових натискань на кнопки.

Щоб продовжити життєздатність електричного тельфера і забезпечити йому безпроблемну роботу на протязі всього, рекомендованого виробником, терміну експлуатації, дотримуйтесь наданої техніки безпеки та купуйте запчастини для лебідки від якісних виробників.

 

docx
Додано
11 вересня
Переглядів
10
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку