Година поетичного спілкування: « Чарівна сила поезії »

Про матеріал
Метою виховної розробки є донести до учнів чарівний світ поезій про кохання, сповнених особливої аури доброти й любові, захопити їх віршами; залучити старшокласників до активного читання поетичних творів; виховувати найкращі людські риси, найчистіші помисли, найсвітліші мрії, культуру почуттів .
Перегляд файлу

Година поетичного спілкування: « Чарівна    сила  поезії »

Мета :  донести  до  учнів  чарівний  світ  поезій про  кохання,  сповнених  особливої  

             аури  доброти  й  любові,  захопити  їх  віршами;  залучити  старшокласників    

             до активного  читання поетичних  творів;  виховувати  найкращі  людські  

             риси,  найчистіші  помисли,  найсвітліші  мрії,  культуру  почуттів .

Обладнання:  портрети поетів, муза, вікторина, гра, ребуси, чарівний годинник,

             диски  із  записами  ліричних  мелодій та авторського виконання вірша Л. Костенко, виставка  збірок  поезій  письменників рідного  краю та видатних поетів української та світової літератури

 

  • Мелодія

Всупне слово учителя. Давайте  забудемо  про  все,  відкладемо  наші  проблеми,  негаразди  на  потім  і поринемо  у  світ  високих  почуттів  на  свято  Поезії …

    Поети . Поети.  Скільки  славних  імен  знає  історія  за  часи  існування  людства.  Життя  Вас  не  щадило,  Вас  часто закидали  камінням  ненависті, але ви  вривалися  в  оточуючий  світ  і  несли  своєю  творчістю  життєстверджуючі  ідеали  Добра,  Кохання, Вірності , Справедливості.  А  скільки  страждали,  мучились,  коли  не вдавалося  докричатись  до  глибин  душі ,  довести  свою  правду.

 

Ведуча 1:  Що  таке  поезія?
Це   мука:
Підступає,  множиться,  болить.
Іноді  візьме  тебе  за  руку,
Іноді  відпустить  і  мовчить.

Ведуча 2: Що  таке  поезія?
Це   свято:
Грає  в  тобі  музикою  слів,
Молодечо,  радісно,  крилато
Викресає  іскру  з  почуттів.

Ведуча 1: Що  таке  поезія?
Це   совість:
Бо  коли  несила  говорить,
То  вона  заплаче…  І  говорить,
І  сльозою  кожною  бринить.

Ведуча 2: Що  таке  поезія?
Це   проза,
Що  до  рими  пнеться  в  лабіринт.
Вулканічна  лава,  що  морозить.
Жар  вогню,  що  в  спеку  холодить.

Ведуча 1: Що  таке  поезія?
Молитва.
Звернення  до  Бога  і  людей.
Це  -  любові  невимовне  світло,
Що  до  Тебе  крізь  цю  ніч  веде.

Ведуча 2: Поезія... Вона покликана хвилювати, давати насолоду, плекати високі почуття, збагачувати духовність.

 

Ведуча 1: Поезія, як зазначено в ухвалі ЮНЕСКО, може стати відповіддю на найгостріші та найглибші духовні запити сучасної людини, але для цього необхідно привернути до неї якнайширшу громадську увагу.

Ведуча 2: Саме тому ухвалою 30-ої сесії ЮНЕСКО встановлено Всесвітній день поезії — свято, яке відзначається щороку 21 березня (в день весняного рівнодення). Вперше воно було відзначене 21 березня 2000 року.

Ведуча 1: Генеральний директор ЮНЕСКО закликав усі держави, громадські організації та асоціації у Всесвітній день поезії віддати належне поезії та задуматися про ту фундаментальну роль, яку вона відіграє в діалозі між культурами — в діалозі, який є гарантом миру.

Ведуча 2: Сьогоднішня виховна година (година поетичного спілкування «Поезія – це свято, як любов!»)  присвячена Всесвітньому дню поезії, який з 2004 року також відзначають і в Україні.

Ведуча 1: На заняттях із української та зарубіжної літератури ви знайомитеся із кращими зразками світової лірики. Сьогодні ми знову звернемось до, для когось – рідної і близької, а для когось – незрозумілої і чужої, її величності – Поезії.

Ведуча 2: На нас чекає і невеликий конкурс знавців поезії, ігри, вікторини, головоломки, поетичні лабіринти. А найголовніше торкнемось душею до поезії, яка, можливо нас змінить, наблизить до загальнолюдських цінностей.

 Л. Костенко

Страшні слова, коли вони мовчать

Коли вони зненацька причаїлись,

Коли не знаєш, з чого їх почать.

Бо всі слова були уже чиїмись.

Хтось ними плакав,мучився,болів.

Із них почав і ними ж і завершив.

Людей мільярди і мільярди слів.

А ти їх маєш вимовити вперше.

Все повторювалось: і краса, й повторність.

Усе було: асфальти й спориші.

Поезія – це завжди неповторність.

Якийсь безсмертний дотик до душі.

  • Муза (Мезенцева А)
  • Яких поетів ви знаєте? ( Впевнена, що в кінці свята зможете дати відповідь. Т. Шевченко. В. Симоненко (80 -річчя), Л. Костенко, А. Малишко, Леся Українка, П. Тичина, І. Франко, І.Жиленко, С. Чарнілевський, Олександр Олесь)

Ведуча 1: Говорячи сьогодні про поезію, ми не маємо права оминути творчість нашого Пророка, великого Кобзаря – Тараса Шевченка. Він – неперевершений майстер пейзажної та філософської лірики та патріотичної лірики.

 Іноді у Тараса Шевченка зливаються воєдино пейзажна та філософська лірики:

  • Пейзажна лірика
  • Філософська лірика

Ведуча 1: На сьогодні важко знайти аналог самовідданості і безкомпромісного служіння літературі та своєму народові, як це робив Великий Кобзар.

Ведуча 2: Проте кожен, я впевнена, погодиться з думкою, що коли говорити про безкомпромісність і високу поезію, то неодмінно ці якості будуть притаманні сучасній поетесі, чиє день народження припадає на переддень Всесвітнього дня поезії, Ліні Василівні Костенко.                (Звучить відеозапис вірша  «Вечірнє сонце»)

  • Інтимна лірика
  • Ми  всі  рано  чи  пізно  закохуємося.  Жодна  людина не застрахована  від  цього  почуття,  від  помилок  буднів  і  свят,  суму  і  радості,  розлук  і  зустрічей.  Кохання -  краще,  що  дано  людині. Кохали раби  і  королі,  воєначальники  і  полонені,  злочинці  і  генії.  Можливо,  це  почуття  і  хвилювання  з  ним  пов’язане, - те  єдине , що  об’єднує  нас  всіх,  таких  різних  і  схожих  водночас.
  • Поети – це  провідники  сили  кохання,  це  апостоли,  які  розносять  на  своїх  могутніх  крилах  віру  в те ,  що  світ  спасеться  любов’ю,  вірністю,  коханням…
  • Гра «Вчимося бути поетами» (для старшокл.)

Ведуча 1: З окремих слів вам потрібно відтворити строфу вірша, назвати вірш і вказати його автора.

Учітеся, брати мої, 

Думайте, читайте, 

І чужому научайтесь, 

Й свого не цурайтесь. 

 

Наша дума, наша пісня 

Не вмре, не загине... 

 

Думи мої, думи мої,

Лихо мені з вами,

Нащо стали на папері

Сумними рядами.

 

І забудеться срамотня

Давняя година, 

І оживе добра слава,

Слава України!                       Гра «Вчимося бути поетами»

Ведуча: Давайте пограємо в гру «Вчимося бути поетами» і спробуємо дібрати рими до запропонованих слів.          Дібрати рими до слів:

Хлопчик йшов і цукерку … (знайшов)

Вітер гуляє, спати … (заважає)

Дівчинка маленька, сукня …. (гарненька)

Квітка з пелюстками, як спідниця в … (мами)

Птаха крила розправляє, в краї далекі … (відлітає).

 

  • Поетичний лабіринт.

У многокутнику заховано уривок з вірша В. Симоненка. Відшукайте неперервну ламану лінію, яка обійшла б усі клітинки прямокутника, ніде не перетинаючись.

  •                 Зачарований годинник

На циферблаті цього незвичайного годинника замість цифр – букви. Цифрами зашифровані букви. Кожен рядок цифр – слово. Прочитайте рядок із вірша відомого українського поета. Як його прізвище? Як називається вірш?

Ведуча : Поки команди виконують своє завдання, вболівальники слухають пісні на слова поетів, портрети яких висять на стенді. Ви повинні вказати автора слів.

Ведучий:  Пісня… Хто не був зачарований нею. Це душа народу. Це безмежне поле, засіяне зерном історії і заквітчане людськими надіями. Це любов до Вітчизни і ненависть до ворогів.  Ведучий 3. Пісня – це трепетне серце народу, його душа і його крила. Вона пахне весняними дощами, синіми льонами, запашними чорнобривцями, материнськими теплими долонями. Вона непідвладна часу.

  • «Я – кореспондент»
  • Чи любите ви поезію?
  • Які ваші (твої) улюблені поети?
  • Процитуйте улюблені  рядки вірша або всю поезію?
  • Хто хоче відчути артистом і сам хоче прочитати нам вірш?
  • Чи потрібна поезія у житті?

Поезія – це  чарівна  скрипка,  в  яку  закохуються  багато  людей.  Незважаючи  на  вік,  професію,  національність. Сила слова безмежна. Особливо, коли воно живе, іскристе, емоційно виважене. Коли воно сліпуче, "як проміння ясне", а могутнє, "як хвилі буйні". Коли слова - палкі блискавиці. Тоді воно здатне робити чудо і хвилювати найтонші струни людського серця. 

docx
Додано
20 вересня 2019
Переглядів
3656
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку