Година спілкування "Джерело толерантності"

Про матеріал
розкрити поняття «толерантність», показати певні рівні толерантної людини; формувати ціннісне ставлення учня до самого себе та до оточуючих; готовність зрозуміти, сприйняти та спілкуватися з іншими людьми, взаємодіяти з ними на основі співчуття , розуміння, доброзичливості; виробляти уміння слухати та поважати особистість; сприймати думки, погляди іншої людини терпеливо, без критики; розвивати увагу , пам'ять, творче мислення учнів; виховувати почуття любові; поваги до старших та однолітків; терпимість і небайдужість у взаєминах в групі, суспільстві.
Перегляд файлу

Година спілкування «Джерело толерантності»

Мета: розкрити поняття «толерантність», показати певні рівні толерантної людини; формувати ціннісне ставлення учня до самого себе та до оточуючих; готовність зрозуміти, сприйняти та спілкуватися з іншими людьми, взаємодіяти з ними на основі співчуття , розуміння, доброзичливості; виробляти уміння слухати та поважати особистість; сприймати думки, погляди іншої людини терпеливо, без критики; розвивати увагу , пам'ять, творче мислення учнів; виховувати почуття любові; поваги до старших та однолітків; терпимість і небайдужість у взаєминах в групі, суспільстві.

Обладнання: український рушник із хлібом; символи толерантності: веселка, долоньки навколо земної кулі і різнокольорові сплетені руки; для гри «Козуб» - іграшковий м’яч, іншомовний словник, Біблія, серце – смайлик; квітка «Толерантність».

Наочність: надпис «Джерело Толерантності».

Вислови: «Перед великим розумом я схиляю голову,

Перед великим серцем я встаю на коліна»   Й.В.Гете

«Терпіння – це скарб на все життя»(Японське прислів’я )

«Терпимість – це мистецтво жити в світі несхожих на тебе людей та ідей»(А.Г.Асмолов).

«Нетерпимі часто платять дорого за те, що терплячим дістається безкоштовно» - говорять французи;

«За терпіння дасть Бог спасіння» - вважають українці.

Хід заходу

І. Вступна частина

«Людина може обійтися без багатьох речей, але не без іншої людини» - сказав один учений. Навіть на самоті вона подумки звертається до інших людей. Наприклад, коли приміряєш новий одяг або робиш зачіску, думаєш що скажуть твої друзі, чи не вважатимуть тебе відсталим або занадто «крутим».

Попри все людські стосунки нерідко спричиняють проблеми: непорозуміння, суперечки, конфлікти.

Тому сьогодні ми поговоримо про сосунки між людьми і переконаємось, як важливо бути терплячим один до одного, прагнути миру, добра і любові. Назва нашої години спілкування «Джерело толерантності».

ІІ . Основна частина

 Ведучий 1. Шановні друзі! Сьогодні ми поговоримо про толерантність. Толерантність – запорука миру й злагоди між людьми.

Ведучий 2. Слово «толерантність » походить від латинського прикметника «терплячий». Отже, толерантність – це здатність витримувати іншого, не такого, як сам. Люди повинні вміти чути одне одного, поважати думку іншої людини, бути терплячими й доброзичливими. Людське життя таке мінливе. Воно може бути щасливим і нещасним. І в більшості випадків це залежить саме від нас.

Ведучий 3. Наскільки ми можемо підтримати або образити, дати людині надію або знищити її. Що більше людина знає, то мудрішою вона стає. Ще у ХVІІІ ст. французький філософ – просвітитель Франсуа – Марі Вольтер сказав свою знамениту фразу: «Ваша думка для мене глибоко ворожа, але за ваше право висловити її, я готовий віддати своє життя».

  •    Запрошуємо до нас головних персонажів – пані Толерантність та пана Толеранта.

Пані толерантність. Добрий день, мене звати пані Толерантність. У мене незвичне імя. Я горда тим, що я приношу користь людям, і без мене  світ не зможе жити. Толерантність у перекладі з латинської означає – терпіння, терпимість. 16 листопада мій день народження – Всесвітній день толерантності .

  •    Це мій друг Толерант ! – скажи, шановний пане, а чи потрібна толерантність у сучасній Україні?

Пан Толерант . Так. Наша держава мирна, і з повагою ставиться до інших країн, і ми прагнемо жити в мирі і злагоді з усіма.

Учень 1. Україна – держава єдина

І найпрекрасніша з усіх.

Де в злагоді живе родина,

Лунає тут дитячий сміх.

Учень 2. Ми хочемо миру,

Щоб квіти збирати.

Щоб маму любити

І пісню співати.

Учень 3. Хай на землі – панує згода.

Ми – за дружбу всіх народів!

Пані Толерантність. А скажи, будь ласка, якою, на твою думку, повинна бути толерантна людина?

Пан Толерант. Я вважаю, що вона передусім повинна поважати і підтримувати інших , бути доброю, милосердною людиною, уміти прощати, бути чесною і гідною.

Хочу навести слова письменника Бернарда Шоу, які адресовані всьому людству: «Тепер, коли ми навчилися літати в повітрі, як птахи; плавати під водою, як риби; нам не вистачає лише одного: навчитися жити на землі, як люди».

Пані Толерантність. Так. Але хто навчить дитину бути доброю і вихованою? Насамперед вихованим потрібно бути серед своєї сімї, адже саме з неї починається виховання. Саме від своїх рідних малята чують перші слова ввічливості, слова подяки, вітання, прохання.

(Вірш Богдана Лепкого «Любіть свою хату».)

Учень. Любіть свою хату,

Хоч і небагату.

Тут ви бігали до мами

Дрібними ногами.

Тут ви підростали,

Звідси батько вас за руку

Вів до школи по науку.

І нема – то в світі краще,

Як та рідна стріха

Тут є ваше щастя,

Радість і потіха.

Пані Толерантність. А якщо в класі виникають конфлікти? Як їх уникати?

 

Пан Толерант. Я намагаюся зажди зберігати нейтралітет .

  •    Ідеальний варіант – ставитися до всіх однаково. Тому найкраще за все – не підтримувати бойкоти і не ставати на чиюсь сторону в суперечках. Можна знайти пристойне пояснення своєї поведінки:
  •    «Я поспішаю на заняття», «Я не маю права втручатися в справи інших».

Пані Толерантність. А ось приклад. Хлопчик має  не типову для хлопця зачіску – довге волосся. Як поводитися тим, кому цей стиль не подобається? Критикувати? Ображати? Чи порадити змінити стиль?

Пан Толерант. Бувають у класі діти із нестандартною зовнішністю: занадто товсті або худі, маленького або занадто високого росту, діти в окулярах, руді тощо. До них треба ставитися терпляче, з повагою, іноді навіть захищати.

Пані Толерантність. На Землі повинні дружити люди маленького і високого зросту, товсті і худі, дорослі і діти, Африка і Євразія, Америка і Європа, усі повинні вміти домовлятися між собою. До речі, нині це особливо актуально.

Учень 1. На планеті нас багато – Українці, білоруси, німці, англійці, поляки.

Тож доводиться учитись,

Як усім порозумітись.

Учень 2. Свою думку має кожен,

Може, з іншою не згоден,

Та повинен поважати,

Прислухатись  і зважати.

Учень 3. Щоб усі жили ми в мирі,

Треба думки мати щирі.

Мати добре серце в грудях

І хороше бачить в людях.

Пан Толерант. Подивіться на символи толерантності – це веселка, долоньки навколо земної кулі й різнокольорові сплетені руки – виявляється всі ми різні, а наша сила криється в дружбі та порозумінні, а не війні. Символом миру і любові на всій Землі є голуб.

Пані Толерантність. Людське життя і неповторне, і звичне, радісне і сумне, солодке, як мед, і гірке, як полин. Василь Симоненко написав чудовий вірш, який називається «Ти знаєш, що ти  - людина?»

Учениця. Ти знаєш, що ти – людина?

Ти знаєш про це чи ні?

Усмішка твоя – єдина,

Мука твоя – єдина,

Очі твої – одні.

Більше тебе не буде.

Завтра на цій Землі.

Інші ходитимуть люди.

Інші кохатимуть люди –

Добрі, ласкаві і злі.

Сьогодні усе для тебе –

Озера, гаї, степи.

І жити спішити треба,

Кохати спішити треба –

Гляди ж , не проспи!

Бо ти на землі – людина,

І хочеш того чи ні –

Усмішка твоя – єдина,

Мука твоя – єдина,

Очі твої – одні.

Пані Толерантність. У різних людей – різні погляди на життя.

Сьогодні до нас приєднаються іноземні гості, які поділяться своїми думками.

(Заходять учні «Англія», «Німеччина», «Америка», їх супроводжує «Україна». усі діти одягнені в національні костюми цих країн. )

Учениця «Україна». прийміть цей хліб на рушникові

Як знак поваги та любові.

Так наші прадіди робили,

І ми від них не відступили.

Достаток – хліба паляниця,

І сіль до неї, як годиться.

Низький уклін вам, добрі люди,

Хай гарна тут гостина буде!

Учень «Англія» (англійською мовою, потім українською). Дякуємо за українську гостинність і толерантність. (Читає вірш про дружбу англійською мовою.)

Учениця «Німеччина» (німецькою мовою та українською). Німецький поет Гете написав рядки: «Перед великим розумом я схиляю голову, перед великим серцем я встаю на коліна».

Учень «Америка» (англійською мовою та українською). В Америці говорять: «Навчитися поважати тих, хто відрізняється від тебе».

Пан Толерант. Я пропоную зіграти в гру «Козуб». (Виходить дівчинка з козубом - кошиком)

Дівчинка. Прошу наших гостей дістати предмет із козуба і з’ясувати зв'язок між предметом і поняттям «толерантність».

Учениця «Англія» (дістає м’яч). Мені дістався м’яч. Він нагадує мені земну кулю. Я вважаю, що толерантність має бути поширена по всьому світу.

Учениця «Німеччина» (дістає українсько-німецький словник). Я вважаю, що словники можуть творити дива. Коли знаєш мови, то можеш знайти друзів по всьому світу.

Учень «Америка» (дістає серце  -смайлик). Добре серце і усмішка врятують світ!

Учениця «Україна» (дістає Біблію). У Біблії закладені норми поведінки толерантної людини. Це 10 заповідей. У Біблії йдеться про ставлення людини до людини через подолання насильства і зла.

Пан Толерант. Моральний досвід людства втілено у фольклорних творах, казках, переказах, притчах. Це такі твори: «Хатинка Дядька Тома», «Пригоди Цибуліно», «Гидке каченя» тощо.

Послухайте, будь ласка, притчу про Аксакала.

Учень 1. Помирає в одному поселені старий аксакал. Прийшли до нього люди попрощатися, та й говорять:

Учень 2. Скажи нам,  мудрий чоловік, як вдалося тобі створити таку злагоду в сімї, що всі: дорослі й малі, батьки і діти, син й невістки, дочки й зяті живуть разом у мирі багато років?

Учень 1. Не може вже говорити чоловік, подайте йому папір і олівець, і він напише. І коли випав із рук вмираючого аркуш, усі дуже здивувалися. Як ви думаєте , яке там було написано слово? Здогадалися ?(Показує аркуш, на якому написано «терпіння».)

  •    Там 100 разів було написане одне слово «ТЕРПІННЯ»

Пані Толерантність. Яке необхідне в нашому житі слово – «терпіння»! у мене є своя квітка, але допоможіть мені зробити її яскравою і красивою. Їй потрібно пелюстки, і не прості, а з рисами толерантності

Складання квітки толерантності

Вчитель. Діти, урізноманітнимо квітку рисами толерантності.

Зверніть увагу, як вона засяяла різнобарв’ям і наші серця наповнились любов’ю.

(Діти по черзі називають пелюстки і прикріплюють їх до квітки: Любов, Прощення, Терпіння, Взаємоповага, Співчуття, Милосердя, Розуміння, Терпимість).

Пан Толерант. Ось деякі правила толерантності, які ми повинні завжди пам’ятати:

Учениця1. Не заздрити не ображати, а пожаліти  ідопомогти.

Учень 2. Якщо помилився – май сміливість – визнати помилку.

Учень 3. Допомагай слабким, хворим і тим, хто потрапив у біду.

Учень 4. Забув те, що обіцяв? – попроси пробачення. Не кидай слів на вітер!

Учениця 5. Терпіння врятує світ!

Толерантне ставлення людини!

Збереже планету від негод,

Розрубає мотлох павутини,

Переріже нитку перешкод.

Учень 6. Толерантне ставлення до всього

Збереже, врятує і спасе,

Допоможе вгледіть перемогу,

Допоможе витримати все.

Пан Толерант. Будь завжди нестримним вільнодумцем,

Свої мрії  пензлем намалюй.

Освіти життя яскравим сонцем,

Толерантний всесвіт побудуй!

Фінал

(Діти співають пісню «Хай завжди буде сонце!» Музика А.Островського.)

  1. Рідна земля, жовті поля,

Небо блакитне і чисте.

Мріє про це кожне маля і на весь світ  промовля.

Приспів:

Хай завжди буде сонце,

Хай завжди буде небо,

Хай у щасті зростає гомінка дітвора.

Хай завжди буде сонце,

Хай завжди буде небо.

Хай завжди буде мама,

Хай завжди буду Я!

  1. Спокій і мир маємо ми,

Гарне щасливе дитинство.

То ж хай живуть власні зірки

Діти всієї землі

Приспів

ІІІ . Підсумок

Дякую, дітки, за вашу активність.

Ми першими любімо,

Коли хочемо, щоб любили нас.

Із щирою любов’ю просимо

Пригоститись нашим короваєм.

Хай наповнить він ваші душі добром та любов’ю!

Опорний заклад загальної середньої освіти

«Любешівський ліцей»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Година спілкування

«Джерело толерантності»

 

 

 

 

 

 

 

Вчитель: Пасавич В.Ю.

 

 

 

 

docx
Додано
28 лютого 2021
Переглядів
648
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку