Інформаційна хвилинка «Тернистий шлях до свободи» до Дня Гідності та Свободи

Про матеріал

21 листопада – День Гідності і Свободи

Мета: прищеплювати любов до Батьківщини, зберегти та донести до учнів об'єктивну інформацію про доленосні події в Україні початку ХХІ століття, розвивати бажання стати гідними громадянами України.

Перегляд файлу

http://osvita.ua/doc/images/news/484/48445/1_i.jpg

Інформаційна хвилинка

Тема: 21 листопада – День Гідності і Свободи

Мета: прищеплювати любов до Батьківщини, зберегти та донести до учнів об’єктивну інформацію про доленосні події в Україні початку ХХІ століття,  розвивати бажання стати гідними громадянами України.


ХІД ЗАХОДУ

Невід’ємною традицією сучасних свідомих українців є належне вшанування громадянського подвигу, патріотизму й мужності героїв, які виступили на захист демократичних цінностей та не пошкодували навіть власного життя задля оновлення Української держави.

Саме ці українські народні герої відстояли національні інтереси та європейський вибір України, визначили цивілізаційний шлях для майбутніх поколінь. Своєю непохитністю та самопожертвою герої майдану заслужили шану та повагу усіх співгромадян.

Один з молодих українських свят, має, тим не менш, непросту історію і подвійне значення. Вперше цей день як святковий був відзначений у 2005 р. за указом президента Віктора Ющенка. Підставою стало початок Помаранчевої революції у 2004 р. Тоді свято був названий Днем Свободи, і під таким іменем проіснував протягом шести років — до 2011 р. Новий президент Віктор Янукович скасував указ свого попередника.

 

Надбанням масового протесту семирічної давності було відмовлено в актуальності, і відзначати початок революції перестали. Однак історія наполеглива — так сталося, що саме 21 листопада українці знову вийшли на Майдан, щоб висловити невдоволення владою. У 2013 р. приводом став раптовий відмова тандему Віктора Януковича та Миколи Азарова (тодішнього українського прем'єра) від підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

Листівка-запрошення на святкування Дня Гідності і Свободи 

На пропозицію журналіста Мустафи Найєма вийти на головну площу країни відгукнулися тисячі киян. Це стало початком Евромайдана, який пізніше переріс у Революцію Гідності і привела до втечі чинної влади, кривавої бійні на Інститутській, спалах сепаратизму на сході країни і антитерористичної операції.

13 листопада 2014 р. новий президент України Петро Порошенко підписав указ про заснування нового свята — Дня Гідності і Свободи. Ця дата покликана відзначити початок двох знакових для сучасної української історії подій: двох Майданів, сплесків пасіонарності, на яких українці самовіддано відстояли головний принцип демократичного суспільства – можливість народу керувати країною.

Основні заходи пам'ятного дня в 2014 р. були траурними. Вони зосередилися головним чином на подіях кінця 2013 – початку 2014 р., які призвели до трагічних наслідків. Перші особи держави та прості громадяни вшанували пам'ять загиблих на вулиці Інститутській від куль снайперів, у школах були проведені уроки Гідності, пройшли зустрічі з учасниками подій на Майдані. Також відбувся Марш Гідності.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Березнюк Анна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Федишен валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
11 серпня 2018
Переглядів
6337
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку