Кібербезпека дітей під час карантину

Про матеріал
Все більше часу батьки та їх діти проводять у Всесвітній павутині. Безпека дітей в інтернеті повністю лягає на плечі батьків. Ви багато зробите для того, щоб інтернет став безпечним місцем для ваших дітей, якщо будете дотримуватися простих правил.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Кібербезпека дітей під час карантину (поради для батьків та дітей)

Номер слайду 2

Карантин триває! Все більше часу батьки та їх діти проводять у Всесвітній павутині. Безпека дітей в інтернеті повністю лягає на плечі батьків. Ви багато зробите для того, щоб інтернет став безпечним місцем для ваших дітей, якщо будете дотримуватися простих правил.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Поради батькам: Будьте інформовані Знайте, скільки часу дитина проводить в інтернеті, а також де і як саме. Батькам дуже важко не відставати від дітей у технічній обізнаності. Тому часто вони навіть і не намагаються контролювати, або докладають мінімальних зусиль. Просто покладаються на випадковість, вважаючи, що все буде добре. Це помилка. Залишайтеся на зв’язку зі своїми дітьми, розмовляйте з ними, вчіться у них, самостійно знаходьте навчальні матеріали в мережі. Насправді це не настільки складно, як здається. Порада №1

Номер слайду 6

уникати розміщення особистої інформації в мережі; розуміти, що всі фото, відео та текстові повідомлення назавжди лишаться доступними для загалу; ніколи не ділиться паролями з друзями і тим паче незнайомцями; додавати до друзів лише тих людей, яких вони особисто знають чи мають точне підтвердження їх реальності; не погоджуватися одразу на особисту зустріч із людьми, яких вони зустріли в мережі; обов’язково повідомляти вас про будь-кого, хто запропонував зустріч. Порада №2 Навчайте кібербезпеці змалку Саме ви повинні навчити дитину основам кібербезпеки. Не чекайте, що це зроблять дитсадок чи школа. Завдяки цьому вони не вчинять помилок, які можуть вплинути на їхнє чи ваше життя. Зокрема, навчіть їх наступного: У разі прямих погроз дитина повинна одразу покинути сайт, вимкнути пристрій і повідомити дорослих.

Номер слайду 7

Ви і ваші діти повинні усвідомлювати важливість анонімності в інтернеті. За можливості треба приховувати своє справжнє ім’я та місце проживання. Не використовувати основний номер мобільного телефону та поштової адреси. Батьки повинні подбати, щоб з’єднання відбувалося лише через захищений VPN-канал. Це гарантує, що жоден зловмисник не зможе отримати особисту інформацію про ваших дітей і заподіяти їм будь-якої шкоди. За допомогою VPN ви приховаєте від сторонніх реальне місце перебування дитини, позбавляючи їх навіть можливості ручного пошуку соціальними мережами за місцем проживання. Порада №3 Забезпечити захищене під’єднання до мережі Діти стикаються з небажаним контентом випадково чи проявляючи цікавість та натискаючи на спливаючі панелі чи рекламні оголошення. Інтернет — це джунглі у яких мешкають онлайн-хижаки.

Номер слайду 8

Спершу ввімкніть безпечний пошук Google на всіх пристроях, які використовує ваша сім’я. Наприклад, ви можете активувати батьківський контроль у таких онлайн-сервісах, як YouTube, Netflix, AppleTV, або їх аналогах. Також вимкніть GPS прив’язку, якщо це можливо. Якщо такої функції немає — скористайтеся VPN. Порада №4 Налаштуйте домашні пристрої для безпечного використання

Номер слайду 9

Використання додаткових інструментів дозволяє батькам контролювати доступ дітей до мережі та позбавити Їх можливості переглядати заборонений контент. Сучасним батькам доступне спеціально розроблене програмне забезпечення, яке допомагає блокувати доступ до сайтів і обмежує поширення особистої інформації в інтернеті. Є як безкоштовні, так і платні рішення із вищим рівнем надійності та більшою кількістю налаштувань. Порада №5 Використайте інструменти онлайн-захисту

Номер слайду 10

Поради дітям:

Номер слайду 11

Дитина може мати окремий акаунт, який контролюють батьки. Налаштуйте у браузері дозволи для сайтів, які їй можна відвідувати. Наприклад, для пристроїв на Android можна використовувати додаток Google Family Link. Дітям не можна користуватися вашим телефоном чи планшетом, не змінивши акаунта. Поговоріть з батьками про правила безпечної роботи в інтернеті, зокрема в соціальних мережах і на форумах. Обговоріть, із якими небезпеками та ризиками може зіткнутися. Разом з батьками перевірте налаштування акаунтів в соцмережах: закрийте можливість приймати приватні повідомлення (direct) від незнайомців, захистіть свої пости від небажаних коментарів, встановіть налаштування конфіденційності профіля.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Мережевий етикет 1. Назвіть себе: - Почніть повідомлення з вітання і завершіть його своїм іменем; - Використовуйте підпис (нижній колонтитул з ідентифікаційної інформацією) в кінці повідомлення. 2. Увімкніть рядок теми. Дайте описову фразу в рядку теми заголовка повідомлення, яка повідомляє про тему повідомлення (а не тільки «Привіт, там!»). 3. Уникайте сарказму. Люди, які не знають вас, можуть невірно витлумачити його зміст. 4. Поважайте конфіденційність інших. Не вказуйте і не надсилайте особисту електронну пошту без дозволу автора. 5. Швидке підтвердження та повернення повідомлень. 6. Копіюйте з обережністю. Не копіюйте всіх, кого ви знаєте, в кожному повідомленні. 7. Ні спаму (він же небажана пошта). Чи не поширюйте ніякої непотрібної інформації в Інтернеті, відправляючи або відповідаючи на масові повідомлення в ланцюгових листах, чутках і т.д. 8. Будьте короткі. Викладайте свою думку коротко, лаконічно і максимально інформаційно - приблизно лист повинен поміщатися на одному екрані, як правило. 9. Використовуйте відповідну мову: - Уникайте грубих, недоречних слів або нецензурних виразів; - Дотримуйтесь правил граматики і орфографії. 10. Використовуйте відповідні смайлики (значки емоцій), щоб допомогти передати сенс. Використовуйте «смайлик» або пунктуацію, наприклад :-), щоб передати емоції. 11. Використовуйте відповідні підсилювачі, щоб допомогти передати сенс. 12. Уникайте «палаючого» (онлайн-крику) або пропозицій, набраних у всіх шапках. Іншими словами в період онлайн-спілкування варто максимально відмовитися від знаків оклику і сильно емоційних слів. 13. Використовуйте зірочки, навколишні слова, щоб вказати курсив, який використовується для виділення (* нарешті *). 14. Використовуйте слова в дужках, наприклад (усмішка), щоб показати стан настрою. 15. Використовуйте загальні абревіатури (наприклад, LOL для «сміятися вголос»).

Номер слайду 14

Висновки. Діти – найуразливіша категорія перед загрозами в мережі та кіберзлочинністю. Якщо ж вони проводять час біля комп’ютера чи іншого пристрою, нехай він проходить безпечно й з користю. В інтернеті сьогодні легко отримати інформацію. Там і доступ до особистих фото, і місце навчання, адреса школи, наприклад. А з розвитком мережі Інтернет зростає і протиправний контент, частішають випадки агресивної поведінки одних користувачів на інших. Тому важливим завданням для дорослих (якщо вони вже дозволяють дітям користуватися пристроями) – розповідати, як в інтернеті залишатися в безпеці, які існують небезпеки та як їх попереджати.

ppt
Додано
15 травня 2020
Переглядів
1466
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку