Класна година "Рідний край, де ми живемо, Україною зовемо"

Про матеріал
Матеріал класної години допоможе поглибити знання дітей 1-4 класів про нашу країну, познайомити з історією виникнення Києва, розширити знання про державні символи України.
Перегляд файлу

Класна година « Рідний край, де ми живемо, Україною зовемо»

 Мета: Поглибити знання учнів про Україну,про столицю, як головне місто країни, познайомити з історією виникнення Києва. Ознайомити з найбільшими містами, України. Розширити і уточнити знання учнів про державні символи України. Розвивати вміння фантазувати, критичне мислення. Виховувати патріотичні почуття,  дбайливе ставлення до скарбів Батьківщини, любов до рідного краю.

Обладнання: карта України, державні символи України, гімн України,ілюстрації з краєвидами Києва.

. І. Організація класу

ІІ. Інтерактивна вправа «Мозковий штурм»

- Як називається наша країна? Що таке Україна?

-Як називають людей, які живуть на Україні?

-Яка наша рідна мова?

                      Українська мова- знає цілий світ,-

                      Як трава шовкова, мов калини цвіт…

                      Від Карпат до Дону мова ця дзвенить…  (Олесь Лупій)

 

   1учень.  

- Святою для кожної людини є земля, де вона зробила свій перший крок, вимовила перше слово, почула мамину пісню, вперше пішла стежкою до школи, вони оспівані в піснях і віршах.

  2 учень.    Що таке Батьківщина?                    

                   Під віконцем калина,                    

                  Тиха казка бабусі,                                    

                   Ніжна пісня матусі.

                   Дужі руки у тата

                   Під тополями хата,

                   В чистім полі криниця,

                   Під вербою криниця,

                   Серед лугу лелека

                   І діброва далека,

                   І від озера блиск,

                   І стрімкий обеліск.

 

 

-Як ви гадаєте,від чого залежить щастя кожної людини?  

       (  Від рівня життя людей;  від гарної праці людей;  від розумного президента;  від кількості грошей у людей;  від виховання і розуму громадян; від дбайливого ставлення до природи;

 від добра і любові до людей)...

- Усе, що стосується устрою і будови держави, життя кожної людини, має бути десь зафіксовано, записано у вигляді закону для всіх. Де це, на вашу думку, записано? Так, у Конституції нашої країни.  

ІІІ. Легенда «Наша земля»

- Колись давно Бог створив народи і кожному наділив землю. Наші ж предки кинулися пізніше, але землі їм уже не дісталось. Послали до Бога дітей, а він у цей час молився, і вони не сміли йому щось сказати. Стали чекати. По якійсь хвилі Бог обернувся, сказавши, що вони чемні діти, хороші. Дізнавшись, чого прийшли до нього, запропонував їм чорну землю.  Ні,  - там уже живуть німці, французи, іспанці, італійці.  Ну тоді візьміть землю, що я залишив для раю. там усе є:річки, озера, ліси, степи. Але пам’ятайте, якщо будете її берегти, то вона буде ваша, а ні – ворога.

 Пішли наші предки на ту землю, оселилися і живуть до сьогоднішнього дня. А ту країну назвали Україною.  

  ІV .  Символи держави

         - Кожна держава має свою національну символіку. Символ – це знак. умовне позначення якогось предмета, явища. Всі ви бачили і знаєте символіку нашої держави.  Робота з підручником  Я і Україна. Інтерактивна вправа «Мікрофон» Учень. Золотий тризуб на блакитному тлі, як символ влади, - дуже давній знак. Він зустрічається ще з часів Київської Русі, йому більше тисячі літ. У тризубі відображено триєдність життя. Це батько-мати-дитя, які символізують собою силу, мудрість, любов.              

 Учень.

         - Національний прапор України – це синьо-жовтий прапор. Він має давнє походження – за княжої доби. Жовтий колір – колір пшеничної ниви, колір зерна, що дарує життя усьому сущому на землі, ще й колір сонця, без якого не дозрів би, не заколосився життєдайний хліб.

 Учень.

        - Блакитний колір ясного чистого мирного неба, колір цариці-води. Отже, жовтий колір – колір хліба, життя, а синій – це колір неба, миру. Гра «Розсипанка»(додаток). Робота в парах (на блакитному папері) (Небеса блакитні сяють з глибини, А блакитні й житні мерехтять лани. (на жовтому папері)

                   Прапор наш, як літо, в сонці майорить-

                   По долині – жито, по горі – блакить.                                         Д. Павличко

Учень.

         -Гімн України – це урочиста пісня, символи державної єдності. Слова пісні понад століття тому написав поет Павло Чубинський, а мелодію – композитор Михайло Вербицький. Коли звучить Гімн потрібно стояти тихо і струнко.  (Звучить пісня «Ще не вмерла Україна»)

V. Природні багатства України .

       -Земна поверхня різноманітна – гори, горби, рівнини, долини, яри. Україна багата на корисні копалини. Кам’яне вугілля – Донецький басейн, Львівський басейн. Торф у північних та південно-східних областях Полісся і Лісостепу. Нафту і природний газ добувають у трьох різних регіонах: Дніпропетровсько-Донецькому, Передкарпатському та Причорноморсько-Кримському. Україна багата на будматеріали: пісок. граніт, гіпс, мармур. В Україні є багато озер, річок. Їх понад 71 тисяча. Дніпро – найбільша річка України, - третя у Європі після Волги та Дунаю. Є Чорнеморя і Азовське моря.    

     УЧЕНЬ про КИЇВ:

         Красиве місто на Дніпрі   

          Іздавна люблять люди.        

         У нім весняної пори       

         Цвітуть каштани всюди.   

          Це місто древнє й молоде   

          Нема такого більш ніде      

          І героїчне і красиве       

          Столиця України – Київ.

- Засновниками міста були мужні та хоробрі лицарі. Кий, Щек, Хорив та сестра їх Либідь пливли по Дніпру з півночі і побачили дуже красиву місцевість, яка їх зачарувала.  сподобалося.

Зараз Київ – сучасне промислове місто, столиця нашої держави. Тут багато заводів, шкіл, музеїв, пам’ятників. Це історичний та політичний центр України. І сьогодні Київ зачаровує людей красою золотоверхих храмів, архітектурних будинків і мостів. Найгарніша вулиця Києва – Хрещатик. Широкий, просторий із зеленими алеями каштанів. Хіба можна повірити, що там, де простягнувся Хрещатик, у давнину був глибокий яр, посередині якого протікав струмок, а навколо шумів ліс? Яр цей називався Хрещатим. Від нього і пішла назва центральної вулиці Києва.

 

  

VІ. Підсумок

          - Наш рідний край дивує весь світ славною історією, традиціями, мальовничою природою, мудрими талановитими людьми. Послухайте прислів’я

               Прислів’я

      1.Люби і знай свій рідний край.  за рідний край і життя віддай.

      2.Україна рідненька, як батько й ненька.

      3.В нас такий край, що й під вишнею рай.

 

     УЧЕНЬ                Красивий, щедрий, рідний край   

                                І мова наша солов’їна.    

                                Люби, шануй, оберігай    

                                Усе, що зветься Україна!

 

 Учитель:  А щоб наша Україна розцвітала з кожним днем ,давайте прикріпимо до карти по квіточці.
 

docx
Додано
15 січня 2020
Переглядів
945
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку