Компетентнісні задачі (добірка)

Про матеріал

Матеріал містить добірку з 8 компетентнісних задач з інформатики для учнів 7 класу, вказівки до виконання кожної задачі та критерії оцінювання даних завдань. Доцільно використовувати при узагальненому повторенні навчального матеріалу за рік.

Перегляд файлу

Компетентнісні задачі для 7 класу

Задача 1

 Катруся, Сашко, Данилко та Марічка поїхали до кінотеатру на перегляд мультфільму.  У Катрусі було 90 грн., у Сашка – 120 грн., у Данилка – 85 грн., а в Марічки – 95 грн.  Допоможи кожній дитині придбати квиток, якщо у кожної дитини своя сума кишенькових грошей та ще бажання придбати солодощі.

Завдання 1. Придбайте квиток для кожного з дітей та розмістіть їх у кінозалі. Врахуйте такі побажання: Катруся хоче сісти попереду, щоб їй ніхто не заважав, але ближче до виходу. Данилко хоче сидіти поруч із Катрусею. Марічка мріє розміститися в VIP-зоні. Сашко частий гість в кінотеатрі і він вже переглядав мультфільми у VIP-зоні та партері, тож хоче сісти деінде.

План залу

Вартість квитків

Партер та 6 ряд

30 грн.

1-5 ряди (місця 1,2,8,9)

25 грн.

3 ряд (місця 3-7)

35 грн.

1,2 ряди (місця 3-7)

28 грн.

VIP-зона

40 грн

 

Завдання 2. Створіть заготовки квитків на сеанс мультфільму для дітей. Вкажіть у квитку його ціну, ряд і місце.

Зразок

 

 

Катруся

Сашко

Данилко

Марічка

 

Завдання 3. Визначте, що кожен з дітей придбає в буфеті кінотеатру, якщо Катруся не любить поп-корн та надає перевагу натуральним продуктам, Данилко та Сашко мають однакові вподобання, але найбільше їм подобаються поп-корн із сіллю та газовані напої. Марічка полюбляє морозиво.

ПРОДУКТИ

ЦІНА

Поп-корн із маслом

V32, V46, V85, V170

10 грн.

15 грн.

25 грн.

40 грн.

Поп-корн із сіллю

V32, V46, V85, V170

10 грн.

15 грн.

25 грн.

40 грн.

Поп-корн солодкий

V32, V46, V85, V170

10 грн.

15 грн.

25 грн.

40 грн.

Пиріг вишневий

100 г

5,5 грн

Пиріг абрикосовий

100 г

7,25 грн

Фруктовий салат

120 г

16 грн

Морозиво

100 г

8,5 грн

Сік апельсиновий

200 мл

5,5 грн

Сік яблучний

200 мл

4,1 грн

Фреш «Мультифрут»

150 мл

15 грн

Чай

200 мл

4 грн

Мінеральна вода

200 мл

2,5 грн

Лимонад

20 мл

5 грн

 

Зразок чеків дітей з буфету.

Катруся

Данилко

Сашко

Марічка

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Усього:

Залишилося:

Усього:

Залишилося:

Усього:

Залишилося:

Усього:

Залишилося:

 

 Завдання 4. Визначити, скільки коштів залишиться в кожного з дітей?

Задача 2

 Оленка мріє стати ветеринаром та піклуватися про тварин. Оленчині друзі вирішили подарувати їй на день народження декоративного кролика. Обчислити річні витрати на харчування декоративного кролика, якщо денна норма його харчування така: 15 г зернової суміші, 10 г гранульованого корму, 20 г сіна, 30 г фруктів, 54 г овочів і 54 г свіжої трави.

Назва продукту

Маса упаковки

Вартість

Зернова суміш

500 г

25 грн

Гранульований корм

250 г

15 грн

Сіно

250 г

10 грн

Яблука

1кг

8 грн 30 коп

Морква

1кг

4 грн 50 коп

Буряк

1 кг

5 грн 20 коп

Конюшина

250 г

5 грн

 

Задача 3

 Для приготування запіканки господині потрібні інгредієнти, які вказані в рецепті. Допоможи їй відміряти вказані продукти, використовуючи зображені засоби вимірювання.

 Рецепт: 1,5 кг домашнього сиру, 0,5 л сметани, 8 яєць, 10 г солі, 150 г манної крупи, 150 г цукру, 20 г ванільного цукру.

 

 Завдання 1. Створити таблицю та занести до неї результати вимірювання.

Продукти

Кухонні терези

Чайна ложка

Столова ложка

Мірна склянка

Домашній сир

 

 

 

 

Сметана

 

 

 

 

Манна крупа

 

 

 

 

Цукор

 

 

 

 

Ванільний цукор

 

 

 

 

Сіль

 

 

 

 

Яйця

 

 

 

 

 

 Завдання 2. Розрахувати потрібну кількість грошей для закупівлі інгредієнтів, використовуючи наступну таблицю:

Продукти

Вартість

Домашній сир

45 грн/кг

Сметана

44 грн/літр

Манна крупа

9,60 грн/кг

Цукор

15,5 грн/кг

Ванільний цукор

0,8 грн за пакет (10 г)

Сіль

4,5 грн/кг

Яйця

14,4 грн/десяток

 

 Завдання 3. Порівняйте вартість запіканки домашнього приготування та запіканки, придбаної в магазині, якщо маса готового продукту після запікання становить 2,1 кг. Вартість запіканки, купленої в магазині становить 75 грн/кг.

Задача 4

 Тетянка захотіла пограти в комп’ютерні ігри, але вхід до системи комп’ютера був запаролений. Тетянка спробувала ввести по черзі всі дати народження членів своєї сімї, але на моніторі досі блимав напис «Введіть пароль». Дівчинка була в розпачі. Аж ось побачила на столі записку від мами.

В ній було сказано: «Якщо ти, люба доню, читаєш цю записку, значить ти не можеш ввімкнути комп’ютер. Я можу тобі в цьому допомогти. Але ти повинна виконати наступні завдання.

 Завданя 1. В аптеці, що знаходиться біля нашого будинку, купи бабусі ліки: пігулки «Корвалмент» по 24,6 грн., сироп від кашлю «Доктор Тайс» по 54,3 грн., краплі для носа «Фітоцид» по ціні 28 грн. Чек збережи!

 Завдання 2. У нас закінчився корм для кота. Тому в магазині «Дружок» придбай сухого корму «Cat Chow» для виведення хутра 2 уп. по ціні 8,5 грн., для стерилізованих котів 3 уп. по ціні 9 грн., 3 консерви «Віскас» по ціні 8,9 грн та 7 вітамінних пігулок по ціні 0,8 грн/шт. Чек збережи!

 Завдання 3. Здай речі в хімчистку: куртка пухова (70 грн.), сукня вечірня (95 грн.), татовий костюм (125 грн.). Речі знаходяться в пакеті, який лежить на кріслі у вітальні. Чек збережи!

 Завдання 4. Випиши загальну суму з кожного чека. Розмісти отримані числа в порядку зростання. Вітаю! Це пароль розблокування комп’ютера. Веди пароль. Дякую, доню, за допомогу!

Задача 5

 На птахофермі 2560 курей. Щодня вони несуть певну кількість яєць див діаграму). Яйця до магазину відправляють у лотках (див рисунок).

   Діаграма 


 

 Завдання 1. Створити таблицю за даними діаграми та розрахувати кількість лотків, потрібних для відправки всіх яєць, зібраних за тиждень, до магазину?

 Завдання 2. Вага одного такого лотка – 720 г. Скільки лотків знаходиться в ящику, якщо його нетто 36,2 кг?

Задача 6

 В день захисту дітей 1 червня на головній площі міста планується святковий концерт.

Завдання: скласти програму концерту з трьох відділень, якщо відома тривалість кожного номера (таблиця 1) і кількість учасників кожного жанру (таблиця 2). Кожне відділення повинне включати номери різних жанрів (сольний спів, виступ групи, танцювальний номер, гумористичний номер, акробатичний номер), при цьому тривалість відділень повинна бути приблизно однаковою.  Час антракту – 10 хвилин. Підготуйте заповнення електронної таблиці для вирішення даного завдання (для запису формул використовувати автосуму і діапазон осередків). Вирішіть задачу і дайте відповідь на питання: скільки триватиме концерт?

Таблиця 1

Номер програми

соло

групи

танці

гумор

акробати

Кількість учасників

4

3

4

3

2

 

Таблиця 2

 

Номер програми

соло

групи

танці

гумор

акробати

Тривалість (хв)

3

3

4

4

6

6

6

4

4

4

4

4

5

5

6

6

Зразок електронної таблиці, з рішенням задачі в режимі відображення значень.

Програма концерту

 

сольний спів

виступ групи

танцювальний номер

гумористичний номер

акробатичний номер

Час

антракт

1 відділення

6

6

6

4

6

28

10

2 відділення

4

6

12

5

 

27

10

3 відділення

4

6

6

5

6

27

0

час концерту

 

102

 

Відповідь: концерт розрахований на 1 годину 42 хвилини.

Шкала оцінювання:

Показник

Кількість балів

Кожне відділення включає номери різних жанрів.

3 бали

Тривалість відділень приблизно однакова.

3 бали

Для запису формул використані: автосума,  діапазон осередків.

5 балів

Завдання вирішене вірно.

3 бали

Тривалість концерту записана в необхідному форматі.

2 бали

МАКСИМАЛЬНИЙ бал

16 балів

 

Шкала переведення балів в оцінку:

16 балів – оцінка «10-12».

14-15 балів – оцінка «7-9».

12-13  балів – оцінка «4-6».

Задача 7

На факультативі «Фізика. Хімія»  учні 6 класу вивчали тему «Білки, жири, вуглеводи». Допоможіть їм виконати домашнє завдання.

Завдання:  Є список продуктів, для яких вказаний процентний зміст жирів, білків і вуглеводів (таблиця 1). У таблиці 2 даний перелік блюд і продуктів, які є в шкільній їдальні і буфеті. Потрібно розрахувати вміст в них жирів, білків і вуглеводів відповідно до норми споживання.

Розв'яжіть задачу з використанням табличного процесора.

Перевірте, чи буде достатнім співвідношення між білками, жирами і вуглеводами, якщо спожити всі ці продукти в їжу за 1 день. Запишіть результат перевірки.

Вимоги:

  • жирів -33%,
  • білків -11%,
  • вуглеводів – 56% 

Таблиця 1 Зміст білків, жирів і вуглеводів в продуктах (на 100 г)

Продукт

Білки %

Жири %

Вуглеводи %

Хліб пшеничний

6,7

0,7

50,3

Картопля молодої

1,7

-

20,0

Морква

1,3

-

7,6

Огірки свіжі

0,7

-

2,9

Апельсини

0,8

-

9,2

Яблука свіжі

0,3

-

11,5

Молоко

2,8

3,5

4,5

Морозиво

2,7

3,3

21,2

Масло вершкове

0,4

78,5

0,5

Яловичина

15,2

9,9

-

Свинина

12,2

35,5

-

Цукор

-

-

95,5

Шоколад

5,8

37,5

47,6

Яйце куряче

10,6

11,3

-

 

Таблиця 2 Перелік блюд і продуктів

 

Назва

Норма в грамах

Бефстроганов з яловичини

1/50

Рис відварної

1/150

Хліб

1/60

Сік фруктовий

1/200

Св. огірок

50/50

Гречка відварна

1/150

Відбивна (свинина)

1/150

Пюре картопляне

1/150

Чай з цукром

1/200/25

Яйце відварне

1/60

Яйце  під майонезом

1/60/20

Ріжки відварні

1/150

Сирий

1/50

Молоко

1/200

Яблуко

1/125

Апельсин

1/150

Бутерброд з маслом і сиром

1/25/50

Морозиво

1/90

Шоколад

1/30

Рулетік з начинкою

1/60

Суп з вермішеллю

1/200

(макарони - 25 г, м'ясо яловичина-50г, картопля -50 г, морква - 10 р.)

 

Зразок відповіді

Продукти

білки

жири

вуглеводи

білки

жири

вуглев

Хліб пшеничний

6,7

0,7

50,3

4,02

30,18

18,1

Картофель/картоф. пюре

1,7

0

20

2,55

0

30

Морква

1,3

0

7,6

0,13

0

0,76

Огірки свіжі

0,7

0

2,9

0,35

0

1,45

Апельсини

0,8

0

9,2

1,2

0

13,8

Яблука свіжі

0,3

0

11,5

0,4

0,0

14,4

Молоко

2,8

3,5

4,5

5,6

7

9

Морозиво

2,7

3,3

21,2

2,43

2,97

19,08

Масло вершкове

0,4

78,5

0,5

0,1

19,6

0,1

Яловичина/бефстроганов

15,2

9,9

0

7,6

4,95

0

Свинина/відбивна

12,2

35,5

0

18,3

53,25

0

Цукор

0

0

95,5

0,0

0,0

23,9

Шоколад

5,8

37,5

47,6

1,74

11,25

14,28

Яйце куряче

10,6

11,3

0

6,36

0

0,0

Чай

0

0

0

0

0

0

Рис

7,0

1,0

0,0

10,5

1,5

0

Макарони

10,4

1,1

71,5

15,6

1,65

107,25

Гречка

12,6

3,3

57,1

18,9

4,95

85,65

Майонез

0,2

67,0

1,8

0,04

13,4

0,36

Сік фруктовий

2,0

1,0

17,0

4

2

34

Рулетіки  з начинкою

3,8

11,9

58,0

2,28

34,8

20,9

Сирий

25,0

45,0

5,0

12,5

22,5

2,5

Бутерброд з маслом і сиром

16,6

72,3

20,7

Суп з вермішеллю

11,2

5,2

28,6

Яйце  під майонезом

6,4

13,4

0,36

разом

93

155

362

Білків - 15,2%

Жирів - 25,4%

Вуглеводів-59,3%

 

Результат перевірки: Підвищений вміст білків і вуглеводів, зміст жирів нижчий за норму.

Шкала оцінювання:

  1. Заповнена  електронна таблиця для розв'язання цього завдання – 10 балів.
  2. Розрахований зміст  жирів, білків і вуглеводів відповідно до норми споживання – 20 балів.
  3. Завдання розв'язане вірно – 5 балів.
  4. Записаний  результат перевірки  -  3 бали.

 Максимальний бал: 38 балів.

Шкала переведення балів в оцінку:

38 балів – оцінка «10-12».

35-37 балів – оцінка «7-9».

30-34  балів – оцінка «4-6».

Задача 8

 У вашої подруги наближається день народження. Вона хоче запросити друзів (до 10 чоловік) на свято у кафе, що спеціалізується на дитячих святах. Подруга звернулася за допомогою до вас. Ви погодилися взятися за організацію свята. Для цього потрібно:

  • створити запрошення на свято;
  • обрати сценарій свята;
  • скласти меню;
  • обчислили вартість проведення свята.

Результати виконання завдання оформити у текстовому редакторі з поетапним описом роботи та обґрунтувань свого вибору сценарію свята та приблизного дитячого меню. Всі створені документи розташувати в одній теці з назвою «День народження», заархівувати та відправити електронною поштою на адресу, вказану вчителем.

Вказівки до виконання

  1.     Вказати, з допомогою яких програм Ви можете створити запрошення на свято.
  2.     Які дані необхідно знати для створення запрошення на свято?
  3.          Створити запрошення у середовищі графічного редактора:
    • визначити перелік необхідних інструментів;
    • подати план створення зображення;
    • визначитись з текстом на запрошенні.
  4.     Обрати сценарій свята із запропонованих на сайті сімейного ресторанчику, якщо такі є. Обґрунтувати вибір сценарію.
  5.     Обрати меню з урахуванням віку дітей.
  6.     Обґрунтувати, чому саме таке меню обрано.
  7.     Створити електронну таблицю, в якій на одному аркуші:
  • подати дитяче меню з цінами страв;
  • обчислити загальну суму витрат на 10 дітей та 2 дорослих батьків;
  • розрахувати загальну суму витрат на організацію свята.
  1.     Створити відповідну діаграму для візуалізації результатів.
  2.     Проаналізувати результати виконаної роботи.
  3. Створити підсумковий документ у середовищі текстового редактора, в якому описати:
    • план створення запрошення;
    • які інструменти було використані при виконанні завдання;
    • обґрунтування вибору сценарію свята та приблизного дитячого меню;
    • подати результати своїх розрахунків таблицею;
    • подати візуально результати розрахунків діаграмою;
    • проаналізувати результати виконаної роботи.
  4. Все створене розташувати в одній теці з назвою Ваше прізвище, заархівувати та відправити електронною поштою на адресу, вказану вчителем.

Критерії оцінювання виконання завдання

Учень зрозумів умову завдання — учень приступив до виконання завдання, визначив які дані він буде використовувати — 1 бал.

Учень вміє планувати свою роботу при виконанні завдання — учень визначив які програмні засоби він буде використовувати для виконання завдання, створив план створення запрошення — 1 бали.

Учень вміло використовує можливості графічного редактора — створено запрошення, використанні максимально й доцільно можливості графічного редактора — 2 бали.

Учень вміє оцінювати відомості та дані, які він має — учень правильно шукає відомості у базі даних сайту закладу, вибирає ресурси згідно з сформульованими чи запропонованими критеріями — 1 бал.

Учень вміє обґрунтовувати вибір — учень порівнює і співставляє відомості, визначається з вибором меню та ґрунтовно доводить чому саме такий вибір він зробив — 1 бал.

Учень вміє створювати електронні таблиці — створено електронну таблицю для даних щодо меню — 1 бали.

Учень вміє використовувати табличний процесор — правильно проведено обчислення — 1 бал.

Учень вміє обґрунтовувати вибір візуалізації подання результату - правильно визначено, яку діаграму доцільно побудувати — 1 бал.

Учень вміє робити висновки щодо спрямованості наявних відомостей на розв'язування конкретного завдання — правильно проаналізовано, зроблено й обґрунтовано висновки щодо організації свята дня народження — 1 бал.

Учень правильно обирає засіб для розв'язування завдання та подання даних — правильно вказано програмне забезпечення, яким користувався учень — 1 бал.

ВИКОРИСТАНІ ДЖЕРЕЛА

  1. http://www.kievoit.ippo.kubg.edu.ua/kievoit/2013/50/50.html
  2. Задачі Азізова


 

 

 

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Брусенцова Катерина Юріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Смірнова Олена Юріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
10 липня 2018
Переглядів
1203
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку