Конкурсна робота «Рідний край очима дітей» за природничо-географічним напрямком «Дива природи поруч»

Про матеріал
Діти повинні знати, примножувати, і оберігати навколишній світ. Том, у що питання екології та зереження природи та природних ресурсів (прісна вода) - одне з першочергових завдань, яке стоїть перед школою. У цій роботі ми знайомимо українців з річкою Березівкою. Березівка — річка в Україні, у межах Долинського та Устинівського районів Кіровоградської області. Ліва притока Інгулу (басейн Південного Бугу). Бере початок на північній околиці села Суходільського (Батезману) Долинського району з невеличкого джерела на висоті 190 м над рівнем моря.
Перегляд файлу

Відділ освіти Долинської районної державної адміністрації

ДЦЮТ

Суходільська загальноосвітня школа І – ІІ ступенів

 

 

 Конкурсна робота

«Рідний край очима дітей»

за природничо-географічним  напрямком «Дива природи поруч»

 

 

 

 

 

 

Січень, 2016

 

 

Довідка-характеристика об’єкта

Річка Березівка

Березівка  річка в Україні, у межах Долинського та Устинівського

 районів Кіровоградської області. Ліва притока Інгулу (басейн Південного Бугу). Бере початок на північній околиці села Суходільського (Батезману) Долинського району з невеличкого джерела на висоті 190 м над рівнем моря.     

Село, що є витоком Березівки,  розташоване на півдні Долинського району з географічними координатами 48°14′пн.ш. і 32°42′сх.д.на відстані 4 км вправо від  автомобільної траси Кіровоград – Долинська – Миколаїв. Відстань від Суходільського до Долинської – 18 км , а до Кіровограда – 62 км.

Суходільське з гордістю можна назвати степовою перлинкою Кіровоградщини. Воно  приваблює і зачаровує своєю красою, неповторністю і добрими та сердечними людьми. Безмежні ниви, які оточують село, щедро родять хліб. Яблуневі сади, рясні верби, могутні дуби, ніжні берізки, крислаті горіхи у спеку дають   тінь і насолоду. Чистий і спокійний плин води  ставків, чарівний дзвін  джерел заспокоює душу і надихає на творчість. Саме з такого місця і бере свій початок Березівка.

Річка  тече переважно на південний захід і (частково) на південь. Впадає до Інгулу на південь від села Любовички. Довжина Березівки  до впадання в Інгул – 74 км, протягом шести кілометрів протікає по кордону Кіровоградської і Миколаївської областей.  Площа водозбірного басейну 665 км². Похил 1,4 м/км. Річкова долина  трапецієподібна, завширшки 2 км, завглибшки 40 м. Річище завширшки 10 м. Притоки -               невеликі потічки: ліві — балки Широка, Водяна, Криничовата, Каунова; праві — балка Чабанка та інші без назви. Стік частково зарегульовано, є чимало ставків. Використовується на сільськогосподарські потреби. Тече постійно в меридіональному напрямку і лише  на 7 км біля Криничуватки (Устинівський район) повертає на схід, а потім знову рухається на південь.

Цікаво, що однією з крокв переплетеного Герба Устинівського району є

річка Березівка. Своїм синім кольором  символізує духовність та вірність. Багато цікавого  ще можна розповісти про річку Березівку.

   Ось, наприклад, існує легенда, що дуже давно один добрий чоловік розчистив джерельце і посадив біля нього берізку, ніби захищаючи його від негоди. З цього джерела потік струмочок, який він назвав Березівкою. І побіг веселий  струмочок по долині, на південь, шукаючи собі друга. Ним і став старий, сивий Інгул. 

А ще мене бабуся познайомила з такою оповідкою: «Було це дуже давно. Ще тоді, коли наші краї були незаселеними. Тільки вітер гуляв та вільну волю ганяв степами. На одному хуторі жив дуже сильний і сміливий чоловік і ніс він варту на південних краях держави. Та так старанно вартував, що ні один турок не міг проникнути в глиб країни. Дуже вже впеклася туркам варта цього чоловіка, що прозвали вони його Інгулом, що по турецькому означало: «перемога». Одного разу турки напали на хутір, де жив Інгул, хитрістю виманили його  дочок  і забрали в полон, а самого Інгула, на той час він уже був старий і безсилий, прив’язали до дерева і залишили одного в степу, щоб там його з’їли голодні вовки. Хотів вирватись, але не зміг. Так гірко він тоді заплакав, заридав, що враз став річкою. Його дочки в цей же час також перетворилися на річечки і потекли до свого сивого батька, до Інгулу. Серед них і розсудлива, розумна та спокійна Березівка».

Тож,  течія річки дуже повільна і спокійна, інколи навіть непомітна. В

річці, як у дзеркалі відбивається навколишній світ краси . Зустрічаємо тут верби і осокори, очерет, осоку та рогіз, підбіл, медуницю, а на воді, немов зелені копитця, ряску.             

         Населені пункти розташовані в основному недалеко від річки, що створює небезпеку для населення під час повені та розмиву берегів. Тому по всій довжині річки збудовані допоміжні укріплення в разі небезпеки: греблі, водопереливи, тощо.

          За останні п’ять років річка значно зміліла, подекуди заростає рослинністю, забруднюється через відсутність очисних споруд та безвідповідальність людей.

 Вода Березівки використовується для зрошення, для потреб сільського господарства, для відпочинку. Так, як річка не дуже повноводна на місці свого витоку (територія села Суходільського)  і води не вдосталь для потреб населення,  у 1971 – 1973 роках побудували три штучні водойми. На сьогоднішній день – це чудовий мальовничий куточок, що складається з трьох ставків у оточенні верб,горіхів, лип.

   В літню пору річка і ставки притягують до себе відпочивальників, які приходять не лише метою відпочинку.  Учні місцевої школи постійно насаджують дерева на берегах водойм для їх укріплення, вичищають джерела, які починають замулюватися, витягують водорості, вирубують очерет. На берегах водойм  часто чути веселий галас дітвори, яка з задоволенням плюскоте у воді та рибалить у тихих затоках річки. Весною та восени на плесі води зупиняються птахи на перепочинок. А в заростях очерету селяться та розмножуються лебеді. Річка вабить до себе людей співом різних пташок, що оселяються і роблять гнізда на кронах прибережних дерев.

 Кожна мала річка має свої великі проблеми. Наша Березівка – не виняток.

Меліоративні роботи та неконтрольований відбір води є причиною обміління річки. Сміття, залишене  на берегах річки після активного літнього відпочинку людей, забруднює її води та прибережні смуги То що ж потрібно робити для захисту природи нашого рідного краю? Не достатньо говорити, писати, галасувати про негаразди в довкіллі. Найпростіша дія важить більше за найголосніші балачки. Як писав великий письменник Екзюпері: «Прибери свою планету». А починати цю корисну справу потрібно просто від свого порогу: прибери двір, вулицю, дорогу, прибережні смуги річки, посади дерево і квіти. Тоді ти будеш жити у мирі і злагоді з нашим спільним домом – Природою.

 І вона віддячить тобі за все.

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
31 жовтня 2023
Переглядів
78
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку