Країни Південної і Східної Азії.

Про матеріал
вдосконалити вміння працювати із візуальними і статистичними джерелами знань,порівнювати,аналізувати, робити висновки, розвивати пізнавальну активність,виховувати зацікавленість до сучасного світу. Тип уроку: засвоєння нових знань.
Перегляд файлу

Тема: Країни Південної і Східної Азії.

Мета: вдосконалити вміння працювати із візуальними і статистичними джерелами знань,порівнювати,аналізувати, робити висновки, розвивати пізнавальну активність,виховувати зацікавленість до сучасного світу.

Тип уроку: засвоєння нових знань.

Обладнання: карти, атласи, проектор.

Хід уроку:

І. Організаційний момент

Учні об’єднані у три групи:

1. Японія

2. Китай

3. Індія

У кожній групі є експерти-географи, демографи, релігієзнавці, економісти, турагенти.

                           Епіграф уроку:

Навчитись думати можна лише міркуючи самостійно.

                                        (Міхай Емінеску)

ІІ.Вивчення нового матеріалу.

Вступне слово вчителя

Дорогі друзі! Ми продовжуємо працювати в азійському районі. Сьогодні, використовуючи випереджувальні завдання,ми ознайомимось із трійкою найвідоміших країн цього регіону.

Прошу зясувати особливості географічного положення країн. Слово «експертам»-географам.

1.Географ(Японія)

    Японія - держава-архіпелаг. Чотири великі острови Консю, Кюсю, Сікоку, Хоккайдо і безліч дрібних.

Столиця Японії - Токіо. За розмірами країна займає 60-те місце в світі. Гори займають 80% площі. Тут є 150 вулканів,1000 землетрусів в рік. Країна бідна на мінеральні ресурси. Використовується енергія припливів,тепла вода гейзерів.

2.Географ(Китай).

Китай знаходиться на сході Азії, займає територію 9,6млн.км квадратних. За площею займає 3 місце в світі після Росії і Канади. Китайський сухопутний кордон найбільший у світі. Країна має вихід до Тихого океану. Для господарського розвитку вигідно розташовані східні, приморські райони.

3.Географ(Індія).

При погляді на карту Індії впадає у вічі форма країни у вигляді трикутника. Цей трикутник - це сьома за розміром територій країна світу. Лежить на півострові Індостан. У її межах і плоскогір’я Декан, Індо-Гангська низовина і гори Гімалаї.

Вчитель.   

Головним багатством будь-якої країни є її люди. Населення країн вирізняється не лише кількістю людей,а й національним складом,перебігом демократичних процесів,характером розселення,структурою зайнятості.

Вам слово, демографи!

Демографи.

1.Японія

Це однонаціональна країна. Більшість населення живе в містах. Тут є 200 великих міст. Середня тривалість життя - 81 рік. Є 13 міст-мільйонерів.

Японія-країна високої культури і освіти. З дитинства вихованню і навчанню дітей приділяють багато уваги. До школи ідуть з 6 років в Японії-12-річна освіта. До вступу в університет старшокласники готуються сумлінно. Японська приказка говорить: «Будеш спати 4 години-до університету вступиш,будеш спати 5 годин-провалишся». Сучасні японські мами ідуть записувати пояснення вчителів. Дома-вимагає, щоб дитина все вивчила «на-зубок».

2.Китай

Як відомо, Китай займає перше місце в світі за кількістю населення. Тут проживає більше 80 різних національностей. Три четвертих населення проживають в селах. Більшість мешкає на сході і займаються обробкою землі. Основна проблема - перенаслення. В результаті демографічної політики приріст населення зменшився. Кількість чоловіків значно  збільшилась.

3.Індія

Займає 2 місце в світі за кількістю населення. Це країна, де проживає більше як 500 народностей. Більшість проживає в селах ,поряд з цим в країні є 12 міст-мільйонерів.

Вчитель

Релігія – невідємна складова духовного життя людства,основа формування повсякденного життя. Які релігії і найпоширенішими в обраних нами країнах? Надаємо слово релігієзнавцям.

 Релігієзнавці

1.Японія

В країні 2 основні релігії-синтоїзм і буддизм. Синтоїзм обслуговує веселі свята, а буддизм-поховальні і заупокійні обряди.

2.Китай

Переважаючими релігіями Китаю є буддизм і конфуціанство .Не сповідують жодної віри 60%.

3.Індія

В Індії 83% населення сповідують індуїзм, решта-іслам, християнство. В індуїзмі люди належать до каст і носять відповідний одяг, ведуть певний спосіб життя.

Вчитель

Економічна політика будь-якої країни має свої особливості і залежить від певних чинників.Які галузі характеризують сучасний розвиток економіки країн?Які чинники сприяли розвитку данних галузей?

Економісти

1.Японія

Японія - високорозвинена постіндустріальна країна. 50% енергобалансу припадає на імпортовану нафту. Зростає значення гідро і атомної енергетики. За обсягом промислового виробництва країна посідає одне з перших місць в світі. Тут є і величезні і дрібні підприємства. Особливо багато дрібних у легкій і харчовій галузях. Широкого розвитку набули машинобудування, текстильна і хімічна Японія є світовим лідером у виробництві продукції радіоелектронної промисловості та автомобілів. Тобто не маючи власних ресурсів країна орієнтується на кваліфіковані кадри. Промислових роботів тепер більше, ніж в усіх країнах разом узятих.


2. Китай.

Країна за обсягом ВВП має 2 місце в світі. Займає одне з перших місць в світі за виробництвом зерна, м’яса, бавовняних тканин, цементу. Китай індустріально-аграрна країна. Тут є 5 вільних економічних зон. Країна займає 1 місце в світі за виробництвом вугілля, тканини, телевізорів.

Машинобудування - одна з головних галузей промисловості. За виробництвом паперу і картону займає 4 місце у світі.

      У країні багато невеликих народних пустотних підприємств,продукція яких відома у світі. Сільське господарство має невелику продуктивність. Основні культури: рис, пшениця, кукурудза. Тут вирощують 5 млн. тонн чаю. 90% виробництва мяса припадає на свинарство, розводять ВРХ, велике значення має птахівництво.

3. Індія

В Індії добре розвинена гірничо-добувна промисловість. Добувають марганцеву руду, залізну руду, вугілля, боксити. Електроенергія в основному виробляється на теплових електростанціях. Традиційною галуззю для Індії є легка промисловість, в структурі якої: бавовняна, шкіряно-взуттєва. Провідними галузями харчової промисловості є цукрова і тютюнова. Є нафтопереробні, цементні, паперові заводи .Розвивається чорна, кольорова металургія. На сході сформувалась вугільно-металургійна база. 2/5 промислового виробництва забезпечують дрібні ремісничі підприємства.

Вчитель

Цей регіон має багато цікавих, дивовижних місць для того, щоб ними зацікавитися туристи . Слово мають наші тур-агенти .

Індія

Економісти

В аграрному секторі економіки переважають дрібні ферми та господарства селян одноосібників. В країні збирають 2 врожаї за рік. Основні продовольчі культури: рис, пшениця, просо, бобові, олійні. Індія – одна з найбільших у світі виробників цукрової тростини. Тут зосереджено ¼  поголів’я ВРХ світу розводять кіз, овець, свиней, верблюдів .

Тур-агенти

  1. Японія

При відвідуванні Японії обов’язково потрібно ознайомитися із мистецтвом бонсай  . Це мистецтво вирощування мініатюрних дерев в горщиках для квітів на підвіконні.

Цікавим також є орігамі – мистецтво складати листок паперу таким чином , щоб вийшли фігури тварин чи інші предмети. Це мистецтво виникло у буддійських монастирях для складання коробочок самбо,куди клали невеликі кусочки риби і овочів підносячи в якості жертвоприношення .

Об’єктом цікавості для туристів є і національний костюм японців – кімоно. Вони є чоловічі, жіночі, домашні, спальні . У холодну погоду широкий пояс зберігаєтепло, а вспеку – широкий рукав забезпечує прохолоду. Запрошуємо придбати тури в Японію з метою участі у традиційних святах, а саме :

Новий рік    найбільше свято японців. Двері оселі з обох боків прикрашають гілками сосни . У новорічну північ в храмах відбивається 108 ударів . З кожним ударом все погане, що було в минулому році має відійти .

3 березня – Хіна-мацурі. Свято ляльки. Це свято дівчаток. В їх кімнаті навікні виставляють ляльок, які переходять з покоління в покоління.
 

Вчитель

Звичайно вас цікавить якими ж стравами можна посмакувати у країні ранішнього Сонця. Серед страв японської кухні переважають риба й морепродукти. За рік 1 японець зїдає 70 кг. риби. Улюбленим продуктом є рис. Велике значення в харчуванні японців мають страви з бобів – тофу і мясо. Улюблений напій – чай.

Ви обовязково повинні взяти участь у чайній церемонії. Для цього є спеціальні чайні будинки, де є ніша-токонома. В ній ставиться ікебана і курильниця з ароматом . Це дуже цікавий обряд . Кожен чоловік йдучи з роботи обовязково заходить до чайного будиночка.

Вчитель

А ще ви повинні перед від’їздом з Японії ознайомитись із звичаями цієї держави .

Руки один одному не подають, а кланяються . Японці завжди усміхаються, навіть якщо їм щось зовсім не подобається. Широко відомою є пристрасть японців до гігієни і чистоти . Перед прийомом їжі прийнято витирати лице і руки гарячою салфеткою. Посуд на столі строго ділиться на «чоловічий» і « жіночий».

Цікавим для туристів також є бої борців сумо. Вони відрізняються надзвичайною статурою: їх вага перевищує  130 кг. У них незвичайний зовнішній вигляд: вони носять довгі коси , зібрані на маківці. Єдиним одягом є пов`язка на стегнах. Борці дуже пластичні ,вони легко сідають на шпагат.

(виступ     вчителя зарубіжної літератури,  вірші).

Бажаємо цікавих вражень від мандрівки Японією!

 

  1. Китай
    Тур-агенти

Перш ніж вибрати країну для подорожі кожна людина збирає матеріал про неї. Ось деякі цікаві факти про Китай.

Китайці з глибокої давнини високо цінували вченість .Їм властива повага до знань, навчання, книг. Для запису слів вони користуються ієрогліфами. Ієрогліфи пишуть стовпчиками  згори до низу тушшю за допомогою пензлика. Саме китайці створили гороскоп. Священною рослиною Китаю є лотос .Жителі Китаю дуже цінують вчення філософа Конфуція , яким користуються вже 26 століть . Ось деякі його заповіти :

 

  • Чого собі не побажаєш ,того не роби іншим .
  • Нема слова без відповіді, нема добра без подяки.
  • Коли зробив помилку,  небійся її виправити .

Значних успіхів досяг Китай і в галузі медицини. Всесвітньо відомою є тибецька медицина . Література Китаю –одна з найдавніших у світі . Вірш  «Хризантеми» Лі Чінгжао:

 

Твої листки – то лише бахрома

Схилились до землі за рядом ряд

Десятки тисяч пелюсток твоїх

Вогненим золотом замріяно горять

О, квітко осені, чаклунко моїх мрій

Всю тайну твою повік нерозгадать.

Твій гордий дух ,вид незвичайний твій

Про доблесті минулі гомонять.

Нехай потоне  квітка з мейхуа

Бузок наповнить ароматом сад

Та сперечатися з тобою би дарма

Надто простий і скромний їх наряд.

Ні, не жалієш зовсім ти мене,

Сплітаєш сіті із своїх принад

Сумні думки народжуєш проте,

Що відійшло ,чого не повернеш назад.

Китай славиться керамікою, вишивкою,усім відомий китайський шовк. Розповідаючи про Китай не можна не сказати про китайську кухню. В Китаї існує справжня культура їжі. Китайська кухня налічує більше як 5000 страв і є найбагатшою у світі . Деякі страви видаються іноземцям дивними. Вам можуть запропонувати смажену сарану або лялечки шовкопряду під соєвим соусом. Крім того у кожному невеличкому ресторанчику можна скуштувати ароматну страву з м`яса змії, напій, настояний на отруйній гадюці, який з міцнює здоров`я. Замість хліба китайці споживають рис, що подається в піалах. Цінується він нерозсипчастий, а клейкий. Палички – традиційне з наряддя за обідом . Китайський суп – це бульйон, в якому плавають шматочки овочів чи м`яса. Спершу паличками виловлюють ці шматочки, а потім випивають відвар. Суп подають на закінчення трапези .

Мандрувати по Пекіну, користуючись послугами велорикші – подія, яка незабувається, хоч і ціна послуги дуже висока .

По відношенню до іноземців китайцям властива хитрість. Обман іноземця є ознакою високого розуму. Тому туристам треба добре торгуватися і перевіряти здачу, так як гроші часто бувають фальшиві . Антикваріат вивозити з країни не можна, його конфіскують на кордоні.

3. Індія

Тур-агент

Індія приваблює туристів екзотикою і дешевизною. На вулицях, в садах, парках любого міста країни вільно прогулюються тварини, ігноруючи автомобілістів. Священною твариною є корова. Велика кількість магазинів і кіосків спричиняє на туристів дивовижне враження. Тут можна купити все.

Цікавими туристичними об`єктами є: в Делі: Індійські ворота, будинок парламенту, Музей національних ремесел, зоопарк, нержавіюча віками металічна колона – одне з чудес світу. На горбах Малабар – висячі сади, усипальня і мечеть Хаджи Алі.

У різних регіонах Індії носять різні види традиційного одягу . Його колір і стиль залежить від багатьох чинників, наприклад від клімату. Популярним є одяг з незшитих шматків тканини, наприклад сарі для жінок і діоті або лунги для чоловіків.

Індія – країна контрастів. Володіє ядерною зброєю, є 12 міст – мільйонерів, але 2/5 обсягу промислового виробництва країни забезпечують дрібні і ремісничі підприємства. Поряд і з хмарочосами багато людей живуть у переносних коробках . Є усі види електростанцій, але є люди, які як паливо використовують сухий послід.

Будь-який заклад, де можна поїсти називається рестораном. Після трапези офіціант приносить рахунок, який прийнято оплачувати крупною куп’юрою, залишаючи чайові. Їжа в Індії дуже дешева.

Для індійської кухні характерне величезне різноманіття регіональних стилів і щедре використання в їжу коренів, запашних трав і приправ. Основний продукт харчування рис і пшениця. Найвідоміша індійська приправа, що поширилась по всьому світу є чорний перець.

ІІІ. Узагальнення і систематизація знань.

Проблемне запитання: Які економічні реформи Індії можуть бути застосовані в Україні, для прискорення її економічного розвитку.

Завдання: Сформулюйте п’ятьма реченнями факти, які вас найбільше вразили під час вивчення Китаю.

Практичне завдання: Позначте на контурній карті карті найбільші промислові центри Японії, Китаю та Індії.

IV. Оцінювання.

V. Домашнє завдання. Складіть повідомлення про міжнародні зв’язки України з Японією, Китаєм та Індією.

 

 

docx
Додано
6 березня 2019
Переглядів
1078
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку