Країни Європи - Франція

Про матеріал
Загальний теоретичний мінімум для якісного засвоєння матеріалу учнів 10 класу
Перегляд файлу

            ГЕОГРАФІЧНА ВІЗИТНА КАРТКА ФРАНЦІЇ

Столиця: Париж

Офіційна мова: французька

Форма правління: президентсько-парламентська республіка

Населення: 66 842 134

Площа: 551 595 (без колоній) км²

671 308 (загалом) км²

Грошова одиниця: євро

Географічне розташування

 

 

 

 

 

Межує

-За формою територія Франції вписується в шестигранник (французи так і називають свою країну - l'Hexagone - шестикутник).

Країна знаходиться у західній частині регіону.

 

-На північному сході і сході межує з Німеччиною, Бельгією, Люксембургом, Швейцарією, Італією та Монако. На південному заході – з Іспанією та Андоррою. На заході і півночі Франція омивається водами Атлантичного Океану, на півдні – Середземним морем. Франції належить острів Корсика в Середземному морі. Країна має також заморські департаменти і території.

Економіка країни

-Високорозвинена індустріально-аграрна країна. За розмірами ВВП і обсягом промислового виробництва Франції, займає одне з провідних місць у західному світі (разом зі США, ФРН, Великою Британією та ін.).

-Провідна галузь промисловості — машинобудування. Розвинуті автобудування, суднобудування, тракторо- і авіабудування, електротехнічна і радіоелектронна промисловість, а також хімічна (виробництво соди, добрив, хімічних волокон, пластмас), нафтопереробна і нафтохімічна промисловість.

-Експортне значення мають виробництво текстилю, одягу, галантереї, харчова промисловість і виноробство.

Корисні копалини

-Надра Франції багаті різноманітними корисними копалинами. Серед країн Західної Європи Франція займає провідне місце за запасами урану, залізних руд, літію, ніобію, танталу.

-Розвідані значні запаси бокситів, золота, олова, флюориту, бариту, тальку та інші.

Водні ресурси

-Основою водних ресурсів Франції є чотири найбільші річки: Сена, Рона, Гарроне і Луара. Їх протяжність становить від 650 км (Гарроне) до 1020 км (Лаура). Всі вони беруть свій початок або в Центральному масиві країни, або в горах (Альпах або Піренеях) і впадають в Атлантичний океан.

-Крім видобутку прісної води річки грають велике значення в економіці країни. Вони являють собою ідеальні транспортні канали для доставки товарів не тільки по території Франції, але й до інших держав Європи.

-Крім того, на деяких з них, таких як Рона, побудовано безліч гідроелектростанцій, що дозволяють безпечно добувати електроенергію.

Промисловість

-Промисловість Франції є однією із найважливіших галузей економіки країни. --Найважливішими секторами промисловості виступають автомобілебудування, виробництво комплектувальних частин для автомобілів, авіаційної, ракетної, космічної техніки, електроніки, електротехніки, перероблення нафти, нафтохімія, енергетика.

-Також розвинуті фармацевтика, парфумерія, будівництво, виробництво хімікатів, косметики, медичних товарів, будівельних матеріалів, скла.

-Країна відома виробництвом харчових продуктів (молочних, кондитерських і м’ясних виробів, вина пива й інших напоїв) і товарів класу люкс (одягу, взуття, аксесуарів і ювелірних виробів).

Клімат

-Франція лежить у помірних широтах і є єдиною європейською країною, яка розташована в чотирьох кліматичних зонах: атлантична (на заході), континентальна (в центрі і на сході), альпійська і середземноморська (на півдні).

Рельєф

-У Франції представлені три різних типи рельєфу — високі гори, древнє плато і рівнини.

-Західні і північні райони Франції — рівнини і низькогір'я.

-У центрі і на сході — середньовисотні гори.

-На південному заході — Піренеї.

Міжнародні відносини

-Франція є одним з основних європейських країн і зіграла видну та історичну роль в європейській та міжнародній історії з середньовічних часів.

-Франція є одним із засновників Організації Об'єднаних Націй, НАТО, і з Європейського об'єднання вугілля і сталі (попередника Європейського союзу). ЇЇ основні союзники Німеччина, Італія, США, інші країни НАТО, і Європейський Союз. --У статутному члена Організації Об'єднаних Націй Франція займає одне з постійних місць в Раді Безпеки і є членом більшості своїх спеціалізованих і суміжних установ.

-Франція також є одним із засновників Середземноморського союзу і грає ключову роль, як в регіональній, так і в глобальній світовій політиці.

 

 

docx
Додано
16 жовтня 2022
Переглядів
1519
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку