Лекція «Причини і ознаки булінгу в шкільному середовищі та його попередження

Про матеріал

Матеріали лекції «Причини і ознаки булінгу в шкільному середовищі та його попередження" для батьківського всеобучу або батьківських зборів. Тут названі основні причини виникнення булінгу в шкільному середовищі. А також ознаки поведінки дитини, яка піддається булінгу та його чинить. Знайдети поради батькам, як діяти, якщо дізналися про такий вплив на дитину

Перегляд файлу

Лекція для виступу на батьківському всеобучі

Тема: «Причини, ознаки булінгу в шкільному середовищі та його попередження»

Мета: ознайомити учасників із поняттям «булінг», його причинами, ознаками та можливими шляхами запобігання; визначити ознаки кривдника та жертви булінгу;

Хід заняття

  1. Що таке булінг

Булінг. Тепер це слово частіше і частіше лунає серед людей та з телеекранів. Та і в сучасному світі став зустрічатися дедалі частіше. 

Булінг (від англ. to bull — переслідувати) — це агресивна свідома поведінка однієї дитини (або групи) стосовно іншої, що супроводжується регулярним фізичним і психологічним тиском та є гострою проблемою сучасності.

Глузування та знущання над дітьми однолітків вже стали частиною шкільного життя, так завжди було. Та з роками масштаби цього явища тільки збільшуються. Багато батьків вважають, що булінг не така серйозна проблема, як вживання школярами заборонених речовин (тютюну, алкоголю, наркотиків), проте його наслідки можуть бути дуже важкими та тривалими.

Ця проблема сягає набагато більших масштабів ніж може здаватися на перший погляд. Жорстокість серед дітей стає дедалі серйознішою. Раз за разом з’являються відео в соцмережах де одна дитина знущається над іншою і потім, таким чином, демонструє всім свою перевагу. І як не дивно визначео, що дівчата є більш схильними до булінгу ніж хлопці.

Багато дітей спеціально уникають відвідування школи, тому що бояться цькування. Булінг негативно впливає не тільки на тих, хто терпить образи і знущання, а й на тих, хто їх завдає.

Часто булінг супроводжується погрозами, якщо про це дізнається хтось із старших – батьків або вчителів. Тоді скривджена дитина замикається в собі, стає нервовою, погано контактує з іншими, не хоче йти до школи, бо живе в постійному стресі і страху. І тут дорослим стояти осторонь ніяк не можна.

  1. Ознаки того, що ваша дитина піддається булінгу

Існує кілька ознак, які можуть допомогти розпізнати ознаки того, що над вашою дитиною знущаються:

  • дитина починає погано вчитися
  • має занижену самооцінку
  • переживає депресивний стан
  • дитина стає замкнутою.
  • втрачає друзів
  • втрачає інтерес до занять, які раніше любила
  • її одяг порваний або забруднений
  • вона приходить додому із синцями
  • просить більше кишенькових грошей
  • проявляє агресивність, щоб захистити себе й помститися своїм кривдникам

Тут дуже важливо правильно  і вчасно .відреагувати. Слід спокійно поговорити з дитиною, намагаючись направити дитину на відвертість. Вона повинна відчувати, що батьки в даній ситуації є найкращими захисниками і друзями.

Більшість дітей соромляться зізнатись у тому, що над ними знущаються. Вони можуть нікому про це не розповідати. Якщо ваша дитина все-таки прийшла до вас по допомогу, поставтесь до цього серйозно. Якщо дитина вперше попросила про допомогу, але до неї не поставилися серйозно, вдруге вона вже до вас не звернеться.

Якщо ви думаєте, що вашу дитину ображають або ж дитина сама вам про це сказала, ви можете їй допомогти. Батьки найкраще впливають на впевненість дитини в собі й можуть навчити її найкращих способів вирішення проблем.

  1. Як допомогти своїй дитині?

• Порозмовляйте з учителем дитини, не варто відразу конфліктувати з батьками кривдника. Якщо вчитель нічого не зробить, зверніться до директора.

• Навчіть дитину неагресивних способів протистояти булінгу – нехай вона уникає кривдника або ухиляється від нього, переключиться на спілкування із друзями або порозмовляє з кимось, хто міг би їй допомогти.

• Допоможіть дитині діяти впевнено. Привчіть її ходити з розправленими плечима, дивитись іншим в очі, розмовляти чітко й голосно.

• Не закликайте дітей вирішувати проблеми за допомогою кулаків. Дитина може постраждати під час бійки, потрапити в неприємності й поглибити конфлікт зі своїми кривдниками.

• Залучіть дитину до позашкільних занять. Тоді в неї буде більш широке коло спілкування й більше друзів.

  1. Хто найчастіше піддається боулінгу?

Деяких дітей постійно ображають, а інших взагалі не чіпають. Чому деякі діти притягують кривдників? Є кілька причин через які діти можуть піддатися булінгу

• Відрізняються від інших (зростом, національністю, іншими параметрами).

• Здаються фізично або емоційно слабкими.

• Не впевнені в собі.

• Шукають схвалення.

• Не скаржаться на кривдників.

Проте це абсолютно нікому не дає приводів для кривдження. Та дітям важко зрозуміти це, особливо якщо скривджений хоч один раз проявив слабкість. На жаль суспільство не навчилося досі ставитися лояльно до людей, які хоч чимось відрізняються від інших. Тому такі діти найчастіше стають жертвами боулінгу.

  1. Як розпізнати кривдника в своїй дитині?

Для кожного з батьків його дитина є найулюбленішою та найкращою. Та чи задавав собі хтось питання: «Чи може моя дитина здійснювати булінг?» І навіть коли це виявляється, повірити важко. Для розпізнання кривдника у власній дитині батькам слід уважно слідкувати за певними проявами у поведінці. Якщо ваша дитина:

• Не співчуває іншим.

• Цінує агресивність.

• Любить командувати.

• Проявляє нахабство переможця, який не любить програвати.

• Часто свариться із братами й сестрами.

• Імпульсивна.

  1. Як допомогти кривднику змінитися?

Не слід все списувати на перехідний вік чи характер.  Ви мусите це прийняти і постаратися допомогти своїй дитині змінитися. А саме:

• Поставтеся до цього серйозно. Не сприймайте булінг як щось тимчасове.

• Якщо вас не хвилює, як це позначиться на вашій дитині, пригадайте про те, що страждає хтось інший.

• Порозмовляйте з дитиною, дізнайтеся, чому вона ображає інших. Дуже часто діти так поводяться, коли відчувають смуток, злість, самотність або невпевненість. Іноді причиною такої поведінки стають якісь зміни вдома, у сім'ї.

• Навчіть дитину співчувати іншим, поясніть їй, як почувається той, кого ображають.

• Спитайте в учителя або шкільного психолога, чи є у вашої дитини якісь проблеми у школі. Може, вона відстає з якогось предмету або їй складно завести друзів. Спитайте в них, як ви можете допомогти дитині вирішити цю проблему.

• Спитайте себе, чи не ображають вашу дитину вдома. Дуже часто діти, які знущаються над іншими, самі стали жертвою знущання батьків або членів сім'ї.

  1. Основні причини

За даними досліджень кожна четверта дитини піддавалася або піддається булінгу. І хоч як це боляче звучить, та часто причиною цього є проблеми у відносинах між батьками та дітьми. Коли батьки не стають авторитетом, мало спілкуються з дітьми, в сім’ї немає цінностей та традицій, належного виховання і уваги.  Все це починають шукати серед інших і на жаль часто ця увага досягається приниження та кривдженням слабших. Відносини між батьками яскраво демонструють дитині модель поведінки. Якщо батьки не миряться між собою, все вирішується сварками, з проявами насилля, то дитина рано чи пізно почне сприймати се як норму. І буде повторювати в своєму житті. А все  починається з дитинства.

Висновки

На жаль ніщо не минає безслідно. Булінг лишає по собі знак і для кривдника, і для постраждалого.  Діти, що кривдять інших часто схильні до поганого навчання, паління та вживання алкоголю та скоєння злочинів в майбутньому. І саме головне, насилля для них може стати нормою в дорослому житті.

Булінг формує в постраждалих комплекс неповноцінності та самоізоляцію від суспільства. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), у 2016 році Україна посіла 9 місце із 42 досліджуваних країн за кількостю постраждалих від цькування, що є не дуже втішно. Школа – це місце де дитина проводить майже половину свого часу. Кожному з нас і батькам, і вчителям, хотілося б щоб всі тут почували себе безпечно. І тільки разом, взаємодіючи між собою, спілкуючись ми зможемо знайти вихід із цієї ситуації. Булінг – це лихо, яке потрібно знищувати. Всі діти, не залежно від раси, рівня достатку, вигляду, мають рівні права і ми повинні їм їх забезпечити. Дитина має відчувати себе захищеною.

Тож спілкуйтеся зі своїми дітьми, не виявляйте байдужості, говоріть про їх проблеми, ніколи не лишайтесь осторонь, покажіть, що можете бути їм другом та порадником, людиною, якій можна довіряти. А головне любіть їх, тоді можна попередити лихо і з хорошої дитини виховати хорошу людину.

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
30 листопада 2018
Переглядів
4380
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку