Марина Павленко - сучасна письменниця, авторка багатьох книг для дітей. «Русалонька із 7-В, або Прокляття роду Кулаківських». Казкове й реалістичне в повісті-казці, час теперішній

Про матеріал
Вивчення творчості сучасних українських письменників. Формування ключових компетентностей.
Перегляд файлу

Тема. Марина Павленко - сучасна письменниця, авторка багатьох книг для дітей. «Русалонька із 7-В, або Прокляття роду Кулаківських». Казкове й реалістичне в повісті-казці, час теперішній і минулий у ній

 

Мета: познайомити учнів із творчістю сучасної письменниці, розпочати опрацьовувати повість «Русалонька із 7-В, або Прокляття роду Кулаківських», звертаючи увагу на казкове і реалістичне, теперішній і минулий час у творі; поглибити знання про епічні твори, зокрема повість-казку; допомогти учням усвідомити ідейно-художній зміст твору; розвивати навики виразного читання, вміння добирати цитати для підтвердження власної думки; прищеплювати інтерес до пізнання нового, виховувати прагнення до самовдосконалення, самореалізації в ім’я добра.

 

Тип уроку: урок засвоєння нових знань.

 

Обладнання: портрет Марини Павленко, мультимедійна презентація, ілюстраційний матеріал, виставка творів письменниці.

 

Епіграф уроку:                     О, ці лабіринти життя!
Тільки-но виплуталась із тенет минулого,
а  вже за найближчим рогом майбутнє 

готується звалитись мені на голову.
                                  Марина   Павленко

 

Х І Д   У Р О К У

 

І. Організаційний момент.

 З’ясування емоційної готовності учнів до уроку.

-  З яким  настроєм ви прийшли на сьогоднішній урок?

- Чого побажаєте іншим?

ІІ.  Повідомлення теми і мети уроку.  Мотивація навчальної діяльності.

1. Робота з епіграфом.

- Як ви розумієте слова М. Павленко?

- У ході уроку простежимо, як відтворює ці «лабіринти життя» письменниця у повісті.

Бесіда з елементами словесного малювання.

- Хто такі русалки?

-У яких творах ви зустрічали цих міфічних істот?

- Опишіть, якими ви уявляєте русалок.

2. Слово вчителя.

- Хто з дівчаток не мріє чи не уявляє себе принцесою? Хто не захоплювався історією Попелюшки чи не побивався над долею Русалочки Ганса-Крістіана Андерсена, яка заради кохання готова була перетворитися на морську піну? Так, ці мотиви глибоко зачіпають, бо по-справжньому близькі, а можливо, не раз уявно пережиті з різними фіналами, зі змінами імен та героїв.

Сьогодні ми помандруємо сторінками повісті Марини Павленко «Русалонька із 7-В, або Прокляття роду Кулаківських». Дізнаємося  про цікаві  пригоди, таємниці, детективні пошуки істини, мистецтво і магію, культуру і язичницькі ритуали, художньо передані народні легенди та повір’я, історію родоводів і колоритне тло історико-суспільних подій різних часів.

ІІІ. Актуалізація опорних знань.

- Що називається повістю?

- Яка композиція епічного твору?

- Що називається казкою?

- Дайте визначення повісті-казки. (Слайд)

- Чим казка відрізняється від інших творів художньої літератури?

- З якою метою митці слова у своїх творах застосовують казкові елементи?

- У ході читання твору спробуйте визначити композиційні елементи повісті та елементи казки.

І V. Сприйняття і засвоєння учнями навчального матеріалу.

1. Розповідь про письменницю (Мультимедійна презентація «Марина Павленко»).

2. Виразне читання твору (1-10 розділи).

3. Робота над змістом повісті (першої книги пенталогії М. Павленко).

Метод «Прес»

- Як звали головну героїню? (Софійка)

- Як звали її рідну тітку? (Сніжана Ягода)

- Як звали хлопця, який подобався героїні твору? (Вадим Кулаківський)

- В якому місті відбувалися події? (Вишнопіль)

- Кому подобалась Софія? (Сашкові)…

Складання таблиці «Реальне й фантастичне у повісті»

Реальне

Фантастичне

Розповідь про сучасних дітей і родинна історія декількох поколінь.

Мандрівка у часі.

Розповідь про походження прізвищ та географічних назв.

Зміна теперішнього через минуле.

Розповідь про народні традиції та вірування українців.

Дія чарівних предметів.

Змалювання  побуту в довоєнний та повоєнний час.

 

 

V. Систематизація й узагальнення знань.

1. Складіть сенкан до слів: шафа, коралі.

2. Знайдіть цитати, що характеризують дані предмети (шафа, коралі).

 - Прaбaбусинa шaфa не проходилa в двері колишньої квaртири, тож булa зборищем стaрих речей у підвaлі…

- А мама… повідaлa, що кожнa жінкa їхнього роду під вінець одягaлa корaлі. Нaмисто дістaлося ще прaпрaпрaбaбі. Відтоді передaвaлося з роду в рід нa щастя…

- Яку роль зіграли ці предмети у творі?

VІ. Підсумок уроку.

  1. Складання досьє письменниці.  (Слайд).
  2. «Мікрофон».

- Хто із головних героїв повісті вам сподобався? Чому?

- Кого засуджуєте? За що?

- Які поради ви дали б Вадимові?

- Що нового  винесли з уроку?

- Що було найцікавішим?

VІІ. Оголошення результатів навчальної діяльності.

VІІІ.  Домашнє завдання.

 Прочитати 11-22 розділи повісті, вміти переказувати зміст; намалювати ілюстрацію до одного з розділів ( за бажанням).

 

МАТЕРІАЛ ДЛЯ ВЧИТЕЛЯ

Марина Павленко - дитяча письменниця з Умані. Її книгами захоплюються діти та дорослі в різних куточках України. За знаком Зодіаку – Овен. Одружена, має дві доньки. Мріяла стати художницею. Старт у літературі був поетичним. Проте сьогодні її більше знають, як авторку серії книг про «Русалоньку із 7-В» та інших захопливих пригоди. Улюблена страва – чорний шоколад з горішками, улюблений колір – зелений. Домашній улюбленець – кішка Каця, яку підібрали на вулиці і яка з часом перетворилась на розкішну та розумну кицьку з пишним чорним хутром.

 

«Писати почала, відколи себе пам’ятаю. Мабуть, разом із малюванням, яке теж дуже любила. Пригадую розмальовані мною аркушики, де збоку біля малюнків — рядки ієрогліфів-каракулів (досі малюю лівою рукою, а тоді лівою і писала), котрі “розшифровують” зображене. Стала школяркою — взялася писати-малювати в звичайних зошитах. Нині розумію, що то було неусвідомлене прагнення також створити книжку.

Письменницею стати ніколи не прагла. Художницею — так, вчителькою, артисткою, балериною, фігуристкою — так. Тепер думаю: може, саме в літературі й об’єднались-реалізувались усі ці мої мрії-професії?

У родині моїх батьків — учителів-словесників Степана й Ольги Павленків — слово було навіть не на почесному місці: воно просто було ВСЮДИ. Читати й писати (звісно, поміж шкільними справами, городами й доглядом курей-кроликів) — це було щось таке природнє, що на розмальовані й списані моїми опусами численні зошити в косу лінію спершу ніхто не звертав особливої уваги. Вони акуратно ув’язувалися в стоси й регулярно виносились на горище. Аж коли я опинилась у старших класах, тато узяв кілька моїх віршів і надіслав до районної газети… 

Поштовхом до написання книжки “Півтора бажання” (“Казок з Ялосоветиної скрині”) став ненароком знайдений мій “творчий” зошит за третій клас: з отих, що виносились на горище. Цей рукопис, як і попередній “Домовичок...”, виграв у літконкурсі видавницва “Смолоскип”, завдяки чому видався окремою книжкою.

Пишучи, ніколи не орієнтувалась на читача… Просто викладала те, що на душі… Може, навіть так: писала, як для себе. А якщо це виявиться цікавим ще комусь — тим краще!

Моя перша поетична збірка мала називатись «Домовик із палітрою». Але «хрещений батько» і редактор збірки,письменник Дмитро Чередниченко поміняв назву на «Бузкові зошити», мотивуючи тим, що книжку дражнитимуть «Домовичком з півлітрою».

Виданих книг маю десь біля двох десятків, хоча зумисне їх не рахувала. Це якщо брати все разом: поезію, прозу, дослідження й перевидання…

Перша з циклу книг про Русалоньку — «Русалонька із 7-В або Прокляття роду Кулаківських» — народилась із драматичної історії одного родоводу, переказаною мені останньою спадкоємицею цього роду — уманчанкою Євгенією Дульською.

  Продовження цієї повісті - «Русалонька із 7-В та Загублений у часі» — виникло з випадкового знайомства з дивом уцілілим у Монастирищенському районі стилізованим під замок панським маєтком. Додалась іще суміш історій, почутих від місцевих селян та особисті враження...

Наступна — «Русалонька із 7-В проти Русалоньки з Білокрилівського лісу» — як і решта, будувалась за принципом «краєзнавчого детективу». Цього разу в перипетії-колізії Софійчиного кохання й шаленого суперництва (до 7-В класу приходить дуже ідеальна і тим вельми підозріла новенька дівчинка) вплітається історія тутешньої (розкопки ведуться неподалік Умані в Леґедзиному) трипільської і притаманної тільки Уманщині білогрудівської культур.

Четверта частина проникає у все глибші таємниці не лише Софійчиної душі (знов закоханої, і, здається, знову — навіки), але й — у лабіринти сімейних родоводів. Пристрасті нагнітаються, відкриття та сюрпризи (часто несподівані навіть для мене) просто-таки сиплються на її гарненьку «пошуківську» голівку.

П’ята, завершальна книга  - «Русалонька із 7-В плюс дуже морська історія» - не лише поставить крапку у всіх стихіях попередніх книжок (аж тепер помітила, що то були по черзі вогонь, повітря, вода і земля. Залишилось додати лише камінь, а якраз він і фігурує в останній повісті), але й закріпить кардинальне Софійчине дорослішання, яке різко виявилось уже в четвертій книзі. Також це буде книжка про «шалене кохання».  

Власне, і можна читати кожну історію окремо: скрізь сюжетна лінія завершена. Але разом вони становлять тісно ув’язаний окремий сюжет-«серіал». Сподіваюсь, не лише цікавий, але і якісний…»

 

З інтерв’ю з  Софією Кримовською

docx
Додано
12 лютого 2022
Переглядів
1105
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку