Матеріал до уроку. Біологія. 7 клас. Як живе бджолина родина?

Про матеріал
5 ЛЮТОГО 2020 РОКУ. ПУБЛІКАЦІЯ ВЛАСНОГО МАТЕРІАЛУ. Сайт https://naurok.com.ua Матеріал до уроку. Біологія. 7 клас. Як живе бджолина родина? Всеукраїнський Інтернет-конкурс „Учитель року” за версією науково-популярного природничого журналу „КОЛОСОК” Творчий етап Категорія „УЧИТЕЛЬ-ПОПУЛЯРИЗАТОР”. Номінація - БІОЛОГІЯ. http://kolosok.org.ua Категорія передбачена для Учасників-учителів хімії, біології, основ здоров’я, географії, фізики та астрономії. Учасник надсилає авторську науково-популярну статтю для журналу „КОЛОСОК” (до 3-х сторінок формату А4, 12 кегль, одиничний інтервал, гарнітура TimesNewRoman), яка раніше не була опублікована в інших виданнях, на адресу teacherkolosok@gmail.com . Тему статті Учасник вибирає самостійно. Найкращі статті учасників будуть опубліковані у журналі „КОЛОСОК” у 2020 році. Переглянути статті учасників попередніх конкурсів можна за посиланням: kolosok.org.ua/avtorsky_statty/ Автор: Запорізька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 65 Запорізької міської ради Запорізької області. Спеціаліст І категорії. Вчитель біології та хімії Плясецька Яна Сергіївна.
Перегляд файлу

Як живе бджолина родина?

 

 

-Б-д-ж-ж! – заголосила бджола Радість. –Та що ж це коїться?

- Що трапилося? – запитала інша бджола. – Сусідко, ти чого розкричалася?

-Чого, чого?! – А, того! Сьогодні літала в департамент бджолиного меду, і там мені сказали таку новину. Немов, ми – бджоли, маємо захистити своє представництво серед інших комах. Уявляєш?

-Тобто, як це?

-А, так! Через два дні, ми маємо розповісти про те, що таке бджолина родина, і як вона живе. Якщо, комісії сподобається наш виступ, то все буде як раніше.

-А, якщо ні? – перелякано запитала сусідка.

-А, якщо ні, тоді родини бджіл незабаром не стане на усій планеті Земля.

-Ого!

-Та, не гойкай, - сказала Радість. – А, клич усіх бджіл, і будемо готуватися…
Тож, починаючи із цієї секунди, усі бджоли почали обговорювати свій виступ. На протязі двох днів, вони сперечалися, обмінювалися секретами. І врешті – решт Радість сказала:

-Ми готові!

Вже через дві години, бджоли полетіли в департамент меду, і влаштувавшись на спеціально відведених місцях, вони розпочали свій виступ:

-Бджолина родина, - сказала одна із бджіл. – Це – біологічна одиниця, до якої входять бджоли і матки, які тісно взаємозв’язані між собою. Наше поєднання настільки тісне, що ми не можемо існувати одне без одного. Загалом, нашу кількість становлять лише жіночі особини. Але, є і трутні – самці, які на протязі весняно – літнього періоду проживають із нами, для спаровування із молодими матками.

-Для нашої родини, -продовжувала інша бджола. – Є визначальним поліморфізм. Якщо простіше – то це існування у формі трьох особин, які відрізняються своєю будовою та функціями. Родини бджіл є дуже плодючими. Кількість відкладених маткою яєць налічується від 150 до 200 тисяч особин.

-А тепер послухайте докладніше про склад нашої медоносної родини, - промовила третя бджола.- Матка- це запліднена жіноча особина, без якої неможливо уявити функціональність потомства бджіл. Її довжина сягає від 20 до 25 мм. Вона поділяється на: плідну, свищеву та ройову.

-Так, так! – заголосила четверта бджола. – Все вірно сказано! – А я хочу докладніше розповісти про трутнів – самців бджолиної родини, довжина яких становить 15 – 17 мм, а маса тіла – в залежності від породи – 196 – 256 мг. Цікавим моментом в ролі трутнів є те, що після спарування вони гинуть, але їхні статеві клітини залишаються в матці, і дають життя іншим маленьким бджолам.

-А я розповім, - промовила Радість. – Про родини робочих бджіл, адже саме вони формують основу нашого представництва. Загалом, це жіночі особини, які мають недорозвинену систему, і вони не можуть продовжувати потомство, тому….

-Все, - раптово почувся голос із комісії. – Досить! Ми вже зрозуміли, що ви гарно підготувалися, і тому зробили наступний висновок. Родина бджіл – є важливою на планеті Земля, і без неї важко уявити весну і літо. Тому, наш департамент виносе вирок: залишити вас продовжувати свою важливу місію.

-Ура! – заголосили бджоли. – Ми дуже раді.

Після цих слів, задоволені бджоли полетіли додому, де на них чекає ще дуже багато роботи…

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
5 лютого 2020
Переглядів
685
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку