Методична розробка лабораторної роботи (8 клас). Вимірювання опору провідника за допомогою амперметра і вольтметра

Про матеріал
Навчитись вимірювати опір провідника за допомогою амперметра і вольтметра. Переконатись на дослідах, що опір провідника не залежить від прикладеної напруги і сили струму в ньому.
Перегляд файлу

Методична розробка лабораторної роботи (8 клас). Вимірювання опору  провідника за допомогою амперметра і вольтметра

 

    Завдання: 

Навчитись вимірювати опір провідника за допомогою амперметра і вольтметра. Переконатись на дослідах, що опір провідника не залежить від прикладеної напруги і сили струму в ньому. Обладнання:  

      Чотири елемента типу АА в касеті;

      Константановий провідник, довжиною 3,65 м., діаметром 0,1 мм;

      Мультиметр DT830B, або вольтметр на 10 В і амперметр на 500 мА (200 мА); З’єднувальні провідники. 

 

     Для цієї лабораторної роботи доцільно використати «Стенд для проведення лабораторних робіт- вимірювання постійного струму при послідовному, паралельному та змішаному з'єднанню опорів», який був виготовлений раніше і має касету з чотирма елементами типу АА, ввімкненими послідовно і мають відводи від -6 В, -4,5 В, -3 В. Стенд має касету з чотирма елементами типу АА, що і використовується в даному досліді. Стенд має також вольтметр на 10 В, що також можливо використати для досліду. Таким чином необхідно додатково амперметр на 200 мА, або на 500 мА. Можливо також використати мультиметр DT830B, який має можливість замірювати постійний струм до 200 мА (режим DCA). І замірювати постійну напругу (DCV). Провідник взято великої довжини, щоб опір був великий і невелике навантаження для батареї. Опір такого провідника становить…Ом – визначємо це під час досліду. Проводиться два досліди, при різних напругах живлення ±6 В і ±4,5 В і вимірюється струми в обох випадкам – в обох випадках розрахунок опору провідника має бути однаковим. Напруга на провіднику буде нижча за ЕРС джерела живлення, що цілком закономірно; в зв’язку  з падінням напруги за рахунок внутрішньго  опору джерела живлення. Зібрати схему для проведення досліду приведену на рис. 1.

 

image 

  Розрахунок струму через провідник з опором, згідно закону Ома, можливо     зробити  по формулі:

 

image 

        Де U1 – напруга на провіднику, при подачі  ± 6 В і I – струм в провіднику           при цій напрузі

 

image 

       Де U2 – напруга на провіднику, при подачі ± 4,5 В і I2 – струм в провіднику         при цій напрузі

 

            Таблиця 1

image 

 Хід роботи:

1.  Ознайомитись з правилами техніки безпеки при роботі з           електросхемами

2.  Виміряти вольтметром напругу від джерела живлення,       тобто ±4,5 В, ±6 В. з підключеним навантаженням, тобто       ланкою з провідником, що має опір і записати отримане значення напруги –      перемикач SA1 в положенні «V», або мултиметром. 

3.  Виміряти амперметром струм від джерела живлення,  тобто, ±4,5 В,       ±6 В. з підключеним навантаженням, тобто  ланкою з провідником, що       має  опір  і  записати   отримане   значення струму.

4.  Зробити розрахунки  опору провідника в двох варіантах, записати в           таблицю 1,  записати формули для    розрахунку.

5.  Зробити порівняння розрахованих опорів через ланку.

6.  Накреслити схему рис. 1.

 

Автор: Бабин Дмитро Святославович

pdf
До підручника
Фізика 8 клас (Сиротюк В.Д.)
До уроку
§ 28. ЕЛЕКТРИЧНИЙ ОПІР ПРОВІДНИКІВ. ОДИНИЦІ ОПОРУ
Додано
17 вересня 2021
Переглядів
320
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку