Методична розробка на тему "Вправи та ігри для розвитку творчих здібностей молодших школярів"

Про матеріал
Методична розробка на тему : Вправи та ігри для розвитку здібностей молодших школярів. Поданий матеріал чудово підійде для використання на уроках у початкових класах.
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Підготувала: вчитель початкових класів

Крупич Марія Марківна

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                            

Посібник містить ігри та вправи для розвитку творчих здібностей учнів молодшого шкільного віку, може використовуватися педагогами та батьками.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗМІСТ

ВСТУП………………………………………………………………… ................ .  .  4 - 5

РОЗВИТОК ТВОРЧИХ ЗДІБНОСТЕЙ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ..................... 6 - 8

 

  1. Логічні вправи, цікаві задачі для уроків математики..................................9 - 16
  2. Вправи на розвиток різних видів пам’яті на уроках української мови ..... 16 - 21
  3. Розвиваючі завдання для уроків читання, ЯДС                    .. 22 - 33
  4. Дидактичні  ігри, вправи для розвитку різних видів пам’яті.....................34 - 68

 

ВИСНОВОК

ВИКОРИСТАНА ЛІТЕРАТУРА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВСТУП

У сучасному світі гостро стоїть проблема творчого розвитку особистості. Кожна цивілізована країна дбає про творчий потенціал суспільства загалом і кожної людини зокрема. Посилюється увага до розвитку творчих здібностей особистості, надання їй можливості виявити їх.

Незважаючи на те, що проблема розвитку творчого начала в учнів досліджується давно, багато питань залишається невирішеними. Тому актуальним на сьогодні є використання в практиці роботи школи “Технології формування творчої особистості”, ґрунтуючись на основні положення даної технології, на теоретичні розробки вчених-педагогів В.І.Андреєва, Ю.К.Богоявленської, Р.М.Грабовської, Н.В.Кузьміної, Я.О.Пономарьова, Н.Ф.Тализіної та ін., які досліджували проблему творчості, мною  впроваджується в практику “Технологія формування та розвитку творчої особистості учня початкових класів”.

Творчі можливості молодших школярів реалізуються в різних видах діяльності, зокрема у грі, навчанні, спілкуванні, трудовій діяльності. Тому потрібно значну увагу приділяти розвитку творчих здібностей учнів.

 

Розвиток  мислення - це дуже важливий аспект не лише у навчанні читання, а в повсякденному житті, де герої є реальними, а їхні вчинки – це дії твої і твоїх друзів. Навчити дітей мислити критично – означає правильно поставити запитання, направити їх увагу в правильне русло, вчити самостійно робити висновки та знаходити рішення. Учням подобаються ті види навчальної діяльності, які дають їм матеріал для роздумів, можливість виявляти ініціативу та самостійність, потребують розумового напруження, винахідливості та творчості. 
     Кожна дитина має до чогось певні здібності. Наше завдання — відшукати найменші пагінці таланту, розвивати їх. Адже в майбутньому трудовому житті стануть у пригоді міцна пам’ять, гостре око, хороший смак, образне мислення. Усе це розвивається під час виконання різних творчих робіт. Важливо на уроці використовувати проблемні завдання. Наявні в них суперечності викликають дискусію, спонукають до роздумів, пошуків і певних висновків. 
         Навчання – основна форма розвитку пізнавальної активності молодших школярів. З одного боку, під час навчального процесу школярі здобувають нові знання, які розширюють їхній кругозір, і з другого боку - у процесі активної пізнавальної діяльності розвиваються навчальні можливості учня, завдяки яким він може самостійно і творчо не лише використовувати запас знань, а й шукати нове, задовольняючи свої потреби в пізнанні. 
         Головною умовою при цьому є розуміння дитиною змісту і значення виучуваного. Для цього вчитель повинен ставити перед собою чітку педагогічну мету: у чому переконати школярів, як розкрити значення даного питання сьогодні і з найближчою перспективою для них. 
       Дитині має бути зрозумілою мета завдання. І тоді вона зможе з інтересом виконувати дуже багато нецікавої, але потрібної роботи. Чим молодший вік, тим цікавіші слід давати завдання. Найбільш цікавим є те, що максимально розвиває самостійність дитини, збуджує її думку. 
       Викладання має  бути захоплюючим – таким є один з принципів методики сучасного уроку.  Кожне заняття має носити пізнавальний характер і, одночасно, захоплювати як своїм змістом, так і способом викладу. 
       За роки навчання в школі в дітей виробляється звичка задовольнятися матеріалом підручника, а це недостатньо забезпечує розвиток пізнавальної діяльності та учнів. Матеріал підручника не може постійно стимулювати самостійну творчу діяльність дітей, осмислення ними певних явищ, оскільки не асоціюється ними з реальними життєвими враженнями. Потрібно вивчати навколишній світ, види трудової діяльності, явища суспільного життя, події, характерні для місця проживання дітей. 

 

 

 

 

РОЗВИТОК ТВОРЧИХ ЗДІБНОСТЕЙ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ.

       Творчість – це спосіб самовираження, саморегуляції людини, світобачення як засіб пізнання світу через творче сприйняття і практичне перетворення діяльності. Тому все більшого значення набуває розвиток таких властивостей особистості, які дають можливість творчо використати здобуті знання.

Учитель – творець, що гармонійно поєднує ремесло і творчість: нестандартність роботи, артистизм, поетичність мови, талант у спілкуванні з дітьми.

Прагну, щоб кожний урок був чітко продуманий, завершений, емоційно і змістовно насичений пізнавальними завданнями, елементами самостійної творчості. Чітко визначаю мету уроку, намагаюся її розкрити.

Для стимулювання творчого пошуку, розвитку творчих здібностей учнів передбачаю проведення нестандартних уроків, які позбавлені звичайних шаблонів і мають загальний, об’єднуючий початок – елементи рольової гри.

Нестандартні уроки обов’язково містять творчі ситуації, які спонукають до співробітництва і співтворчості на уроці.

Всі діти здібні – така моя ведуча педагогічна ідея. В зв’язку з цим особливу увагу приділяю створенню умов для розвитку творчого потенціалу кожного учня. Я вважаю, що необхідно враховувати фізіологічні особливості дитини, різний рівень навчання, готовність до участі в творчій діяльності. В зв’язку з цим я зосереджую увагу на підборі різнорівневих творчих завдань для кожного учня.

 

 

 

 

 

 

                  Очікувані результати

  •                 Підвищення якості знань учнів;
  •                 набуття навичок самостійно організовувати свою навчальну діяльність;
  •                 активізація творчої і пізнавальної активності учнів;
  •                 формування позитивних особистісних якостей учня;
  •                 формування усвідомленої потреби у веденні здорового способу життя.

 

Основні педагогічні правила:

  •                 Дитині, як і дорослому потрібна свобода думок;
  •                 розвиваю в учнів допитливість, творчу фантазію;
  •                 допомагаю знайти істину в ході дискусії;
  •                 підтримую і допомагаю тому, хто цього потребує;
  •                 умію зацікавити;
  •                 переймаю цікаве з досвіду інших;
  •                 люблю дітей і вони віддячують тим же.

Шляхи вирішення завдань

  • Забезпечення сприятливої атмосфери;
  • доброзичливість зі сторони вчителя, його відмова від критики в адрес дитини;
  • збагачення навколишнього середовища дитини різноманітними новими для неї предметами і ситуаціями з метою  розвитку її допитливості;
  • заохочення нестандартних висловлень;
  • забезпечення особистого прикладу творчого підходу до рішення проблеми;
  • надання дітям можливості активно ставити питання.

 

 

 

Розвиток творчих здібностей – важливе завдання початкової освіти, тому що цей процес пронизує всі етапи розвитку особистості дитини, пробуджує ініціативу і самостійність прийнятих рішень, звичку до вільного самовираження, впевненість в собі.

Актуальність і перспективність роботи в даному напрямку визначається тим, в якій мірі навчально-виховний процес забезпечує розвиток творчих здібностей кожного учня, формує творчу особистість, готує її до творчої пізнавальної і суспільної діяльності.

«В душі кожної дитини є невидимі струни. Якщо торкнутися їх вмілою рукою, вони красиво звучать».

В.О. Сухомлинський

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Логічні вправи, цікаві задачі для уроків  математики

 

Логічні вправи, цікаві задач для розвитку мислення (2-3 клас)
Мета. Активізувати мислення дітей. Сприяти розвитку уваги, пам'яті, швидкості мислення учнів, розвивати логічне мислення. Сприяти вихованню наполегливості. 
 

 Задачі на увагу. 
• Всі учні 3-А класу вміють плавати. Таня Мирончак вчиться у цьому класі. Чи вміє Таня плавати? 


• Маємо перехрестя трьох шляхів. Один з них веде до річки, другий до міста, третій - в село. Шлях, який іде прямо, не веде до річки. Щоб потрапити до міста, не треба йти прямо і не слід звертати праворуч. Куди ведуть шляхи? 


Вправи на розвиток пам'яті
1. За 7 сек. запам'ятати ряд чисел, дати відповідь на питання 
5, 6, 19, 3, 1, 4, 12, 8. 
• Назвати перше і останнє числа; 
• Назвати третє число;
• Назвати двозначні числа;
• Чи правда, що п'ятим було число 1?


Вправи на розвиток швидкості мислення 

 Знайти приклади, які розв'язані неправильно
14:2=8        21:3=7 
15-4=9       54:6=9 
8+3=11      15+15=20 
6х4=24       22-7=25 
7х7=47       28:4=7


Знайти числа, які одночасно діляться і на 2, і на 3. 
18, 14, 21, 12, 8, 6, 9, 15, 3.


Вправи на розвиток логічного мислення
Цікаві задачі. 
Двоє пішли, 3 цвяха знайшли. Троє підуть скільки знайдуть? ( 0 ) 
Мірошник прийшов на млин. В кожному кутку він побачив по 3 мішки, на кожному мішку по 2 коти. 
Питання задачі: чи багато ніг було на млині? (2, інші лапи). 
На столі стояло 5 склянок з полуницями. Юрко з'їв одну склянку полуниці. Порожню склянку він поставив на стіл. Скільки склянок лишилося? (5)


Ребуси. 
Фронтальна робота
і 100 рія 
пі 2 л 
, ха 
ві 3 на 
Робота в парах: розгадування ребусів, що підготували учні. 
 

Цікава математика

За день з погано закритого крана витікає 14 л води. У школі 25 кранів. Скільки води може витекти з усіх цих кранів? Як позбутися втрат води? 
Ліс росте довго, Посаджені сьогодні дерева стануть великими лише тоді, коли підростуть онуки тих, хто їх саджав. Зрізати дерева можна буде через 85-95 років. У яких роках це буде?

 

 

 

ДОМАЛЮЙ ФІГУРУ

 

Мета: закріпити уявлення дитини про різноманітні форми і їх різновиди, а також розвивати здатність розрізняти ці форми; тренувати дрібну моторику рук.

 

Матеріали:  малюнок  із зобра­женнями фігур різної форми (зразки показані на мал..).

 

 

 

 

 

 

 

 

Запропонуйте дитині сказати, як називається кожна  фігура, і домалювати їх.  Поясніть учневі,  що  під час домальовування не можна ні змен­шувати, ні спотворювати форму фігури. Якщо ж важко дається виконан­ня цього завдання, покажіть, як потрібно домалювати, на одній із фігур. Коли дитина  домальовує усі фігури, попросіть вирізати їх і розкласти так, щоб разом опинилися фігури однакової форми (окремо квадрати, окремо ром­би і т.д.). Звернути увагу дитини на різновиди одної й тої ж форми.

 

ФОРМИ

 

Мета:  розвивати сприйняття форми.

Матеріали: квадрат, прямокутник, ромб, трикутник, круг, овал, п'ятикутник чи трапецію.

Завдання  гри - за 1 хвилину назвати 3 предмети, які мають подібну форму. На­приклад. Ви вибрали прямокутник, дитина може назвати такі предмети: книга, телевізор, шафа.

Тепер називати предмет може наступний учасник гри. Повторювати предмети не можна.

Гра стане складнішою, якщо встановити за правило назива­ти не 3, а 5 предметів аналогічної форми за той же час.

 

Другий варіант гри - використання зображень предметів, які нагадують різні форми. Показати дитині картинки з таки­ми предметами  і запитати, на які форми вони схо­жі.

 

ЗВІРЯТА ШИКУЮТЬСЯ

Мета: вдосконалювати вміння розрізняти і впорядкову­вати предмети за величиною.

 

Матеріал: 10 кольорових кар­тонних смужок однакової ширини, які відрізняються за довжи­ною на 1 см (від 1 до 10 см).

     Смужки розкладіть перед дитиною на столі вертикально (тобто так, щоб "ширина" була по горизо­нталі, а довжина - по вертикалі; див. мал.) і розкажіть про них дитині казку: "В одному лісі жили-були звірята. Усі вони були різні: і маленькі, і великі. Одного разу лев, цар звірів, вирішив зібрати усіх мешканців лісу і визначити, хто з них якої висоти: хто найвищий, а хто найнижчий. Зібралися звірі біля лева і по­чали шикуватися в ряд від найнижчого до найвищого. Штовха­лися, сопіли, а вишикуватися так і не змогли. Допоможи їм ви­конати це завдання."

Порадити дитині вибрати спершу найменшу смужку, по­тім - найменшу серед тих, що залишилися і т.д. Якщо виник­нуть труднощі, запропонувати дитині поміряти смужки. Коли усі звірі вишикуються в ряд, запитати дитину, хто з тварин, на йо­го думку, міг би потрапити у цей ряд; нехай назве звірів ма­леньких, середніх і великих на зріст (за висотою).

    Таку ж гру можна провести, запитуючи, для прикладу хто найширший (чи найтовстіший) незалежно від зросту. У цьому випадку слід повернути смужки на 90 градусів, щоб вони відрі­знялися одна від одної за шириною.

 

 

 

ІГРИ ДЛЯ РОЗВИТКУ ЛОГІЧНОГО МИСЛЕННЯ

 

ЛОМИГОЛОВКА З ПАЛИЧКАМИ

 

Мета: розвити у дитини здатності подумки пере­груповувати елементи об'єкта і планувати свої дії подумки.

Матеріали: кілька паличок або сірників

   Складіть з них схема­тичне зображення якого-небудь предмета. Після цього запропо­нуйте дитині подумки перекласти один або кілька сірників так, щоб перетворити це зображення на інше або якось його змінити. На малюнку 1 показані декілька таких завдань.

    Умови завдань такі: (А) перекласти один сірник так, щоб "повернути" будиночок в інший бік; (Б) перекласти один сірник так, щоб вишенька "випала" із склянки; (В) перекласти два сір­ники так, щоб олень озирнувся; (Г) перекласти три сірники так, щоб з трьох квадратів утворити чотири.

    За правилами гри реально перекладати сірники не можна. Усі дії потрібно робити подумки. Проте, якщо дитина не може виконати завдання подумки, нехай спробує це зробити практи­чно, реально перекладаючи сірники. Одночасно, слід всіляко подбати про те, щоб дитина навчилася здійснювати перетворення предмета подумки. Тільки така форма гри сприятиме формуванню вміння планувати і перевіряти свої дії подумки, не вдаю­чись до практичних спроб.

   Ускладнити ломиголовку можна, збільшивши кількість сір­ників, які необхідно перекласти, щоб отримати інший предмет.

Відповіді до завдань показані на малюнку .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДЕ СИДИТЬ ПАПУГА?

 

Мета: розвити здатності орієнтуватися у простій план-схемі простору.

Матеріал: макет іграшкової кімнати.

     Із сірникових коробочок чи елементів конструктора зробіть 10-12 різних пре­дметів меблів і розмістіть їх на обмеженій частині простору.  Це може бути місце на підлозі або на столі, відгороджене мотузоч­кою або ниткою. Коли ви все розставите, зобразіть загальний вигляд, намалювати план-схему. Якщо вам не захочеться роби­ти іграшкову кімнату, зобразіть на аркуші паперу план-схему тої кімнати, у якій ви живете (або кімнати, яку дитина добре знає). Можливий варіант такої схеми наведений на малюнку .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     На план-схемі показані такі предмети: вазон з квіткою (1), книжкова шафа (2), телевізор (3), стіл (4), стілець (5), тумбочка (6), диван (7), крісло (8), двері (9), вікна (10).

     Перед початком гри скажіть дитині, щоб він уявив собі, що в цій кімнаті живуть ведмежатко Мишко і папуга Кеша. Од­ного разу, коли ведмежатко Мишко пішло в ліс за ягодами, па­пуга придумала нову гру і вирішила погратися в неї з Мишком. Вона заховалася в цій кімнаті і відзначила на схемі, де її шукати (на схемі це місце позначене хрестиком). Але ведмежатко пове­рнулося і ніяк не може знайти свою подругу, бо не вміє читати план-схеми. Запропонуйте дитині знайти папугу (на тому мі­сці, де заховалася Кеша, вже повинен лежати предмет, який її заміняє, наприклад, картка із зображенням папуги).

    Якщо дитині важко зрозуміти схему, поясніть йому, що означають ті чи інші зображення та фігурки, і де в кімнаті зна­ходяться відповідні їм предмети. Для орієнтації в план-схемі важливо також визначити місце, де стоїть сама дитина. Якщо з цим виникає проблема, не поспішайте підказувати. Запропо­нуйте дитині подивитися навколо і вибрати найближчі орієн­тири зліва, справа, попереду і позаду. Можливо, він сам посту­пово "намацає" точку, в якій знаходиться.

     Якщо в грі беруть участь кілька дітей, можна організувати між ними змагання: хто швидше знайде папугу, яка заховалася; або нехай одна дитина ховає Кешу, а друга шукає її.

    Складність гри залежить від розміру простору, на якому хо­вається папуга, а також від кількості об'єктів, розміщених у цьому просторі і відображених на план-схемі. Щоб урізномані­тнити гру, змініть "інтер'єр" кімнати або замість кімнати вибе­ріть якесь інше знайоме дитині місце, наприклад, дитячий май­данчик, на якому вона звичайно грається.

 

 

 

 

ТРЕНУВАННЯ ЛОГІЧНОГО МИСЛЕННЯ

 

ОДИН  ЗАЙВИЙ

 

Матеріали: предмети або картинки, які мають відно­шення до таких груп, як іграшки, посуд, інструменти, риби, фрукти, овочі, ягоди, напої, продукти, одяг, взуття, головні убо­ри, меблі, транспорт, дерева, звірі, птахи, електроприлади.

     Виберіть 4 картинки одної групи і одну картинку з будь-якої іншої групи. Розкладіть їх в ряд на столі. Отже, вийде, що основна частина картинок має одну спільну ознаку, яка дозво­ляє об'єднати їх в одну групу. Одна картинка цієї ознаки не має і тому відрізняється від решти. Вона є зайвою.

    Дитині слід уважно роздивитися усі картинки, знайти зайву і пояснити свій вибір. На малюнку  наведені декілька завдань до цієї гри. Запропонуйте дитині визначити, який предмет чи фігура зайві в кожному ряді.

Правильні відповіді: А-2, Б-5, В-4, Г-4, Д-3, Е-2.

 

    Після того як дитина зробила вибір, попросіть її пояснити, чому саме ця картинка є зайвою. Вирішення можна вважати правильним лише тоді, коли буде правильно названа узагаль­нюючим словом більшість зображених предметів і вказана ознака, за якою зайвий предмет відрізняється від решти.

    Найбільш поширеною помилкою в іграх цього типу є об'єд­нання предметів в групи за якимись зовнішніми ознаками. На­приклад, в одну групу можуть потрапити предмети, які мають подібну форму. Такі помилки можуть бути зумовлені двома причинами: або недостатнім ознайомленням з предметами чи незнанням узагальнюючого слова, яким можна позначити їх; або імпульсивністю, "поспішними" узагальненнями, коли дити­на ще недостатньо ознайомилася з усіма предметами. У першо­му випадку потрібно попросити дитину розповісти про предме­ти, зображені на малюнку, про те, для чого вони призначені, які їх особливості, а після того, застосовуючи навідні запитання,  допомогти їй знайти узагальнююче слово.

У другому випадку інколи буває достатньо нагадати дитині, щоб він був уважнішим, не поспішав з відповіддю і послі­довно вивчав усі предмети. Якщо такі нагадування не вирішу­ють проблему, то бажано більш цілеспрямовано попрацювати з "імпульсивністю". Для цього можна використати ігри, спрямовані на тренування довільних процесів, наприклад, довільності і сталості уваги. Перевірте також, наскільки успішно малюк грає в ігри на порівняння і виділення різноманітних властивостей предметів, адже ці вміння також дуже важливі для виконання таких завдань.

 

 

 

 

 

 

 

 

2. ВПРАВИ НА РОЗВИТОК РІЗНИХ ВИДІВ ПАМ’ЯТІ НА УРОКАХ   УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ

 

Розминка (швидко дати відповідь)
1. Рослина, яка схожа на їжака. (кактус) 
2. Другий місяць зими. (січень) 
3. Яке найменше натуральне число? (1) 
4. Які букви українського алфавіту не можуть стояти на початку слова? (й, ь)

5.  Геометрична фігура у якої 4 сторони. (Чотирикутник)  
6. Так називається дорожня розмітка і тварина. (зебра) 
7. Коли вода замерзає, її називають... (лід) 
8. Якої пори року день довше ночі? (Влітку)


Вправи на розвиток уваги. 
1. Зашифроване слово ( прослухати слова, з перших літер скласти нове слово). 
радість метро прапор настрій 
ірис океан ім'я актор 
донька вишня солома родина 
абетка ніч образ 
якір дитина 
 

Розвиток слухової пам'яті


Прослухати пари слів, далі за одним словом назвати інше. 
тарілка стакан 
ніж виделка 
стіл диван 
коло квадрат 
книжка портфель 
яблуко дерево


Розвиток асоціативної пам'яті 
Прослухати слова, записати власні асоціації до слів (наприклад: 
зірка -  небо). 
За словами - асоціаціями пригадати прочитані слова. 
кімната 
гори 
осінь 
пісня 
урок 
 

Якнайшвидше утворити і записати слова. 
само мель самовар 
фант вар фантазія 
лі Вик літак 
кара приз карамель 
шин так шинель 
сюр ель сюрприз 
домо азія домовик


Тема 1. Звуки мови. Букви. Алфавіт. 
• Запишіть до перших десяти букв алфавіту імена людей, з якими ви особисто знайомі, або запам’ятали з оповідання, казки, кінофільму. (а – Алла, б – Богдан і т.д.). 
• Запишіть прізвища відомих людей нашого села, району або всієї держави які ви знаєте. 
• Запишіть в алфавітному порядку назви: рослин, що ростуть на городі, (в саду, на клумбі), підкресліть букви, що позначають два звуки (я, ю, є, ї);, 
• тварин, які є у вас вдома, підкресліть слова з м’яким знаком; 
• птахів нашої місцевості, підкресліть слова з м’якими приголосними; 
• транспорту, який є в селі і в районі.

 


Тема 2. Склади. Перенос слів. 
• Запишіть двоскладові слова – назви навчального приладдя. Поділіть рискою для переносу лише ті, в яких наголошений перший склад. 
• Пригадайте трискладові слова – назви предметів, які потрібні на уроках трудового навчання (малювання). Запишіть їх, поділіть для переносу. 
• Без яких предметів не можна обійтися при приготуванні їжі. Запишіть їх назви, поділіть для переносу.


Тема 3. Слова – назви предметів (Іменники) 
• Які овочі ви вирощуєте з мамою на городі? Напишіть лише ті назви які мають літеру О. 
• Які дерева (кущі, квіти) ростуть у вашому саду? 
• Запишіть назви продуктів, які можете купити в магазині. Запишіть їх назви і поставте наголос. 
• Що продають в меблевому магазині. Запишіть назви і визначне кількість складів. Підкресліть слова, до яких можна поставити слово моя. 
• Які установи є на центральній вулиці нашого сміста. Запишіть їх назви, визначте кількість звуків. 
• Запишіть слова – назви овочів (фруктів, ягід) за першими буквами алфавіту (або на вибір_). (Наприклад, А – абрикос, аґрус, айва, алича, апельсин, ананас...). Які з них ростуть у нашій місцевості. 
• Вкажіть професії, назви яких мають букву с. Яка з них вам найбільше подобається. Складіть речення з цим словом.


Тема 4. Велика буква. Власні іменники. 
• Згадайте письменників, твори яких читали. Запишіть їх прізвища в алфавітному порядку. 
• Назвіть прізвище свого улюбленого письменника. Про кого він пише у свої творах. Які імена вам запам’яталися. Запишіть їх. 
• Запишіть в алфавітному порядку прізвища учнів нашого класу з буквою а. Підкресліть трискладові слова. 
• Які вулиці нашого села ви знаєте? Запишіть їх. Чому вони так називаються? 
• Запишіть назви сіл, міст нашого району. Які знаєте. У яких селах, містах ви бували? Складіть і запишіть про це кілька речень.


Тема 5. Слово – назви ознак (Прикметники) 
• Назвіть слова – ознаки предметів, які ви можете побачити в шкільній бібліотеці. Запишіть їх разом з словами, назвами предметів. 
• Доберіть назви взуття до деяких ознак (спортивні, великі, гарні, малесенькі, зручні, тісні). 
• До назв дерев, що ростуть біля нашої школи, доберіть ознаки, введіть ці слова в речення. 
• Опишіть свою вулицю, річку, сад, вживаючи ознаки предметів за розміром, кольором, матеріалом. 
 

Тема 6. Слова – назви дій. (Дієслова) 
• Запишіть слова – назви дій, які ми виконуємо на уроці фізкультури, читання, математики, малювання. Побудуйте речення за схемою 
• Запишіть слова – назви дій, які виконують у полі, на фермі, будівництві. Які дії ви спостерігали особисто? Запишіть 2-3 речення. Слова – назви дій підкресліть. 
• Що робить учитель у школі (лікар у лікарні, фермер у полі)? Які дії ви спостерігали особисто? Запишіть речення. 
• Доберіть слова – назви дій до теми “Весняна сівба”, “Навчання в школі”, “Будується будинок”.

 

Тема. Встановлення різноманітних зв'язків між предметами

Мета: вчити дітей умінню "включати" уявлений об'єкт в нові зв'язки і відношення, вибирати з декількох образів найоригінальніший, підштовхувати дітей до генерування ідей, розвивати почуття гумору; познайомити з поняттям "мислення", творче мислення.

Обладнання: слова для гри "Склади речення".

1. Бесіда "Творче мислення".

Мислення – це активний пошук зв'язків і відношень між різними предметами, явищами, подіями. Що означає творче мислення? Уявіть собі холодильник. Про що ви одразу подумали, що уявили? Так. ви уявили холодильник, а в ньому різні продукти, які він охолоджує. У багатьох з вас м'ячик або інша річ потрапляли за холодильник. Коли б ви потримали руку позаду холодильника, що б ви відчули? Так, тепло. Отже, холодильник одночасно і охолоджує, і нагріває. Ми знайшли суперечність. Ось такий підхід, такий погляд дозволяє відкривати незвичайні сторони предметів. Це і є творче мислення.

         2. Ігри.

а) Гра "Уяви собі...".

- Уявіть собі, якби раптом ожили ваші іграшки: ведмедик, слоник
цуценятко, машинка, лялька...

Що б вони тоді сказали?,

-     Уявіть собі, що сонечко прив'язали мотузками так, що воно не
могло б рухатись і "піти" за горизонт. Що б сталося?

-     Що б сталося, якщо б людині не потрібна була б їжа? До яких
наслідків це б привело?

б) Гра "Склади речення".

- Я буду називати вам по три слова, а ви складіть з них якомога більше речень (в реченнях можна використовувати і інші слова).

  1. Автомобіль, мокрий, пастух.
  2. Зошит, мавпа, сова.
  3. Дзвін, лисеня, спати.
  4. Лампочка, дерево, високий.
  5. Подушка, веселий, жувати.
  6. Корова, легкий, літати.

Наприклад, Мокрий від дощу пастух сховався в автомобіль. Коли корова літала по полю, вона робилась легкою, як пушинка.

 

в) Гра "Прямокутне королівство".

Зараз ми помандруємо в королівство, де усі речі тільки прямокутної (квадратної) форми. Уявіть це королівство і назвіть якомога  більше тих речей, які можуть знаходитися у ньому (можна за варіантами).

.... Король прямокутного королівства дозволив ввозити в свою країну речі і іншої форми, але тільки ті, у яких хоч яка-небудь частина була б прямокутною або квадратною.

3. РОЗВИВАЮЧІ ЗАВДАННЯ ДЛЯ УРОКІВ ЧИТАННЯ, ЯДС

НАВЧАЛЬНО-ПІЗНАВАЛЬНА ГРА «СЛОВА»

 

Мета: формувати стійкість уваги, вміння розподіляти її.

 

Матеріали: оповідання, аркуш паперу, олівець.

 

Вчитель підбирає оповідання приблизно на 10-12 хв, де часто повторює одне слово, наприклад, «капелюх».

Котик Васько сидів на підлозі біля комода й ловив мух. А на комоді, на самісінькому краю, лежав капелюх. І ось Васько помітив, що одна муха сіла на капелюх. Він як підстрибне — і вчепився кігтями за капелюх. Капелюх зісковзнув з комода, Васько зірвався і як полетить на підлогу! А капелюх — бух! — і накрив його зверху.
А в кімнаті сиділи Володя і Вадик. Вони розмальовували картинки і не бачили, як Васько потрапив під капелюх. Вони тільки почули, як позаду щось гепнулось — впало на підлогу.
Володя обернувся і помітив на підлозі біля комода капелюха. Він підійшов, нагнувся, хотів підняти капелюх і раптом як заверещить:
— Ай-ай-ай! — і кинувся вбік.
— Ти чого? — запитує Вадик.
— Він жи-жи-вий!
— Хто живий?
— Ка-ка-пе-пелюх.
— Що ти! Хіба капелюхи бувають живі?
— По-по-дивися сам.
Вадик підступився ближче і почав розглядати капелюх. Раптом капелюх поповз прямісінько до нього. Він як заверещить:
— Ай! — і плиг на диван.
Володя — за ним.
Капелюх виповз на середину кімнати і зупинився. Хлоп'ята дивляться на нього і тремтять від страху. Тут капелюх повернувся і поповз до дивана.
— Ай! Ой! — заверещали хлоп'ята. 
Зістрибнули з дивана — і бігом з кімнати.
Прибігли на кухню і двері за собою зачинили.
— Я п-пі-ду! — каже Володя.
— Куди?
— Піду до себе додому.
— Чому?
— Капелюха бо-бо-боюсь. 
Я уперше бачу, щоб капелюх по кімнаті ходив.
— А може, його хто-небудь за мотузочок смикає?
— Ну, піди подивися.
— Ходімо разом. Я візьму кочергу. Якщо він до нас полізе, я його кочергою стукну.
— Зачекай, я теж кочергу візьму.
— Та в нас другої кочерги немає.
— Ну, я візьму лижну палицю.
— Вони взяли кочергу і лижну палицю, прочинили двері і зазирнули до кімнати.
— Де ж він? — питається Вадик.
— Он там, біля столу.
— Зараз я його як трісну кочергою! — каже Вадик. — Нехай лиш підлізе ближче.
Але капелюх лежав біля столу і не рухався.
— Ага, злякався! — зраділи хлоп'ята. — Боїться лізти до нас.
— Зараз я його злякаю, — сказав Вадик.
Він почав стукати по підлозі кочергою і вигукувати:
— Ей ти, капелюх!
Але капелюх і не поворухнувся.
— Давай наберемо картоплі і будемо в нього картоплею влучати, — запропонував 
Володя.
Вони пішли на кухню, набрали з кошика картоплі і почали жбурляти нею в капелюх. Жбурляли, жбурляли, нарешті Вадик влучив. 
Капелюх як підстрибне вгору!
— Няв! — закричало щось.
Глядь, з-під капелюха показався сірий хвіст, потім лапа, а потім і сам котик 
вистрибнув.
— Васько! — зраділи хлоп'ята.
— Напевно, він сидів на підлозі, а капелюх на нього з комода упав, — здогадався Володя.
Вадик ухопив Васька і давай його обнімати:
— Васько, любенький, як же ти від капелюх потрапив?
Але Васько нічого не відповів. Він тільки пирхав і мружився від сонячного світла.

Далі запрошує дітей послухати цікаве оповідання й виконати такі завдання:

  • Слухайте уважно від початку до кінця;
  • Підрахуйте, скільки разів повторюється слово «капелюх»;
  • Перекажіть оповідання.

Аби ефективно виконати завдання, запропонуйте дітям різні способи:

  • Позначати потрібне слово рискою (паличкою) на аркуші паперу;
  • Загинати пальці, коли почують його;
  • Повторювати зазначене слово подумки;
  • При повторному читанні звірити свої записи або результати з образом.

 

Рекомедації. Аби полегшити завдання – поділіть його на кілька частин. Позначте (виділіть) потрібні слова інтонацією. Хочете ускладнити – введіть додаткові слова.

Можна підібрати інші оповідання і пропонувати їх по одному на початку, в середині і в кінці занять із розвитку мовлення.

Ця методика коригує довільну увагу, значеннєве сприйняття на словесному матеріалі. Поступово слово, мовлення  ставатиме об’єктом і регулятором дитячої уваги.

 

Завдання для ЯДС

• Коли дороги висихають після дощу швидше: влітку и восени? Чому? 
• Поясніть, чому взимку майже завжди випадає сніг, а не дощ? 
• Чому в зимовий час, якщо відчинити кватирку у повітрі утворюється туман, а в теплу погоду ми цього не помічаємо? 
• Чому взимку багаття горить яскравіше, ніж улітку? (Взимку повітря густіше, отже в однаковому об’ємі більше кисню, який і підтримує горіння). 
• Коли утворюються крижані бурульки: у відлигу чи в мороз? 
• Чому рослини не можна поливати в сонячну погоду? 
• Які комахи мають такі ж назви як і ссавці? 
• (Жуки-носоріг, олень, слоник, метелик-ведмедиця). 
• Павук не комаха. Чому? 
• Чому течія річки посередині швидша, ніж біля берегів? 
• Моря весь час поповнюються прісною водою річок. Проте солоність морської води не зменшується. Чому? 
• Які тварини ростуть протягом усього життя? (Риби). 
• Чи п’є жаба воду? 
• Які зайці добре плавають? (морські зайці – тюлені).

 

Розвиток інтелекту

Вправа “Природа”

Мета: сформувати уявлення про живу й неживу природу.

Матеріали: різні об’єкти (див. у тексті).

Дітям пропонують виконати кілька вербальних і практичних завдань на вибір і класифікацію об’єктів.

Класифікація картинок

Дитині пропонують розкласти картинки із зображенням реальних предметів (фотографій) по групах:

  1. Жива – нежива природа.
  2. Відчуває чи ні.
  3. Росте чи ні.

Класифікація об’єктів

Дитині показують низку предметів і просять відібрати з них живі (об’єкти мають охоплювати різні групи об’єктів живої і неживої природи).

Групи пропонованих об’єктів:

. реальні об’єкти (авторучка, квітка);

. моделі (іграшковий заєць , іграшковий трактор);

. група природних об’єктів (камінь, равлик, гілка дерева);

. група штучних, зроблених людьми об’єктів (дерев’яна паличка, пластмасовий птах тощо).

У процесі спілкування і навчання вчитель учить дітей:

  1. Виділяти відмінні риси об’єктів.
  2. Спиратися на істотні ознаки при класифікації об’єктів до живої чи неживої природи.
  3. Зауважувати й виділяти такі ознаки живого:

. зміна, зростання об’єкта;

. споживання чогось із довкілля (кисень, вуглекислий газ, їжа);

. процеси дихання, харчування;

. розмноження;

. чутливість об’єкта, здатність зазнавати болю;

. рухливість;

. здатність видавати звуки тощо.

Рекомендації. Під час виконання кожного завдання вчитель показує, пояснює підстави для класифікації, вчить усвідомлювати їх, правильно позначати в мовленні, диференціювати істотні й несуттєві ознаки. Варто використати об’єкти зі щоденного оточення дітей.

Ці дидактичні заняття розвивають адекватні уявлення про світ довкола, поповнюють і допомагають засвоїти суспільно-історичний досвід, формують світогляд, образ світу і самого себе.

Тема. Поняття про відчуття і сприймання.

Мета: познайомити дітей з поняттям про відчуття і сприймання,  роллю відчуття і сприймання в житті і діяльності людини; за допомогою дослідження визначити властивості пізнавального контролю та його вплив на процес зорового сприймання; за допомогою ігор закріпити знання дітей про різні кольори і відтінки, вміння відрізняти предмети різних кольорів, утворювати відтінки кольорів шляхом змішування фарб.

Обладнання: три таблиці, секундомір, сітка класу, три  м'ячі, фарби, пензлики, баночки з водою.

І.

III.

 Бесіда "Відчуття і сприймання".

Відчуття дають первинні знання про об'єктивний світ, який оточує всіх нас. Наприклад, слухові відчуття – це відчуття висоти звуку, його гучності, тембру. Тобто, за допомогою вух ми чуємо звуки: тихі і гучні, дзвінкі і глухі. Зорові відчуття – це відчуття кольорових відтінків, їх насиченості. Тобто, за допомогою очей ми бачимо колір. Наприклад, синій буває дуже темним, темним, світло-голубим, голубим.

Сприймання, як і відчуття, дають нам знання про світ, який нас оточує. Сприймання можливе завдяки відчуттям. Якщо я зараз скажу слово "небо", то ви всі уявите голубий простір, яким пливуть білі хмари. Це  сталося завдяки відчуттям, які ви отримали раніше.

До речі, приблизно 80 % інформації про навколишній світ ви отримуєте за допомогою очей. Тому сьогодні ми проведемо з вами дослідження й подивимося, як працюють ваші очі.

 

Тема.   Поняття про спостережливість.

Мета:    познайомити дітей з поняттям спостережливість, роллю спостережливості в житті людини; за допомогою дослідження спостережливості встановити рівень розвитку спостережливості кожної дитини; за допомогою ігор розвивати спостережливість дітей.

Обладнання: два нескладних за сюжетом і кількістю деталей малюнки, однакові майже в усьому, крім заздалегідь передбачених малопомітних десяти відмінностей; зошит, ручка; 10 кольорових смужок однакової ширини, але різні за довжиною для кожної дитини; предмети для гри "Шерлок Холмс".

 

Бесіда "Спостережливість".

-   Сьогодні ми поговоримо про спостережливість. Що ж таке спостережливість?

Спостережливістьце    спеціально    організоване    сприймання предметів і явищ. Уявіть таку усім знайому річ, як каструля. Опишіть її (діти називають кришку, ручку, форму, розмір). Так, молодці. Але спостережлива людина ще б назвала дно. Необхідно правильно, всебічно, глибоко розглядати предмети. Спостережлива людина постійно поповнює свій словниковий запас, їй легко описати будь-який предмет. Спостережлива людина постійно розширює свій кругозір. Спостережлива людина – допитлива людина. З такою людиною приємно і цікаво спілкуватися.

Тому сьогодні ми проведемо з вами гру і подивимося, наскільки ви спостережливі.

 

 

 

Гра "Шлях від дому до школи".

Діти по пам'яті називають все, що зустрічається їм на шляху від дому до школи.

Гра "Шерлок Холмс".

На столі лежать речі (від 10 і більше). Наприклад, зошит, яблуко, квітка, шапка, іграшка, ложка, дзеркало, цукерка, ваза, крем.

З команди вибирається дитина, яка уважно розглядає речі і виходить з кімнати. Потім повертається І називає предмет, який зник. Перемагає та команда, яка швидко і правильно називає предмет, що зник.

Підсумок.

 

Тема.  Удосконалення навичок  свідомого читання

Мета:  через відновлення деформованих слів формувати увагу, стимулювати процес свідомого читання; познайомити дітей з поняттям "анаграма", вчити класифікувати слова, розвивати творче мислення.

Обладнання:  таблиця-анаграма; картка-анаграма для кожного учня; таблиці зі словами, в яких пропущені літери;  зразки рим;  зошити.

 

                  Бесіда.

Сьогодні ви навчитеся відновлювати деформовані слова. Наприклад, прочитайте слово: СТЛІ. Не можете зрозуміти це слово, бо в ньому порушено порядок літер. Переставимо літери і одержимо слово "СТІЛ". Такі слова, в яких порушено порядок літер, називаються анаграмами.

Відновлюючи деформовані слова, ви підвищуєте швидкість свого мислення, що дуже важливо при читанні. Крім того, вам буде просто цікаво це робити. Коли ви перейдете до читання звичайних слів та тексту, відчуєте, як легко вам читати. Ніби ви скинули важку ношу з плечей.

Колективна робота.
а) Читання анограм.

ІПОЙКАК                  ІХАТРЛ     (копійка, ліхтар)

б) Відновлення цілої групи слів і їх класифікація.

-   Спробуйте прочитати слова і виключити зайве слово
ЯЛКАПШ    АРКАТ                    пляшка          карта

АКАНБ   АЛАСТ                  банка             атлас

ЯЛКАКНС   ОЛСУБГ                   склянка          глобус

УРОКЦ   НИДНИКОГ           цукор         годинник

 

 Читання слів з пропущеними літерами.

- Спобуйте прочитати слова, в яких пропущені літери. Зробити це потрібно за п'ять хвилин. Якщо вам вдалося зробити це скоріше, швидкість мислення у вас достатньо висока. Спочатку потренуємось.

С.Б.КА

Д.Т.Л

К.Р.ВА

К.О.О.ИЛ

А тепер спробуйте самі, у кожного варіанта свої слова

1 варіант        В.И.Е.Ь        Щ. Д. Н. ИК         З.Ш.Т

У.Е.Ь Р.Ч.А                    О.І.Е.Ь

П.Р.Ф.ЛЬ       Д.В.Н.К          У.А.КА

Д.Ш.А К.И.А               П.Р.Р. А

2  варіант         Д.Т.Л   Д.І.Д                     Ш.АК

С. Л .В.Й.О      Л .С.І.КА   Г.Р.Б.ЦЬ

П.Г.Ч  О.ЕЛ                     Ч.Й.А

Л.Л.КА  В.Р.НА       Ч.П.Я

 Гра "Я - поет"

- Зараз пограємо в гру. Вам треба придумати риму і скласти вірш. Якщо вам тяжко, можете взяти початок з дошки, їх декілька:

жу-жу-жу, я трішки полежу;

ту-ру-ру, їде віз під гору;

аї-аї, печуть короваї

ша-ша-ша, їде листоноша;

га-га-га, он висока гора ...

  Підсумок .

 

 

Тема. Удосконалення навичок свідомого читання.

Мета: через поглиблене вивчення буквеного складу слова та активне конструювання слів розвивати у дитини грамотність, відчуття мови; концетрувати увагу, осмислене запам'ятовування, здатність до передбачення, відчуття цілого; розвивати творче мислення.

Обладнання: анаграми, тексти для колективної роботи і

самостійного читання, олівці, зошит.

1.Гра "Хто швидше?"

-  Хто запам'ятав, що таке анаграма?

Хто з вас швидше прочитає слова і вилучить зайве?

ЯСАКЄЛ    ОМАЗЮРТЬЯЄС      ляскає   заморюється

УТАКЄС     ІДОПВИЧАВЄ          стукає    відпочиває
        ВИБАЗАЄ   ІМЄВ  забиває    вміє

АПОЄК       ЄАНЗ  вкопає    знає

2.  Колективне читання тексту "Наша кішка".

- А тепер ми спробуємо прочитати текст. Спочатку прочитайте
заголовок.

ШаНа какіш

ШуНа кукіш утьзв коюМур. АноВ ежуд анраг. В киМур тийнаспух стіхв. ічО інелез. ашаН каМур дитьхо охит. В кикіш кавуш ан ціківма. БитьЛю каМур титахлеб мокчизя окопом.

3.  Самостійне читання тексту за варіантами.

- Зараз спробуєте самостійно прочитати текст. Я зафіксую час за
який вам вдалося прочитати цей текст. Коли прочитаєте текст, намалюйте картину, яку уявили під час читання тексту.

1 варіант.

лубЯня.

оРтес в асуд блуяня. ілкиГ вїос овна оркизунал шиорок. аНевніс луянбя іцвет жіниним удмхяиним івкатим. А вілкут оанв огдриьтяс учодвими лпоадим. ОВесни паодає илтяс, і тосїьт звикум анаш блуяян ясв в існуг. ажкоВ йї в охолд і орозм.

 

2 варіант.

аРонк

уЧодвий ілнтій аронк, єіВ етилипй, алкасивй івертьце. ихоТ ушлямьт линия і оснис. А сьо тавсє раксяев онцес. лищитьБ аратв орюсо. пСавють, ещебутьч тпхиа. иМ ібижом од зоеар. оадВ є зоері ичтас. ілБІ ілелї лапавтю в овід. Дборе идахит сівижм опіврятм!

Дитина фіксує час, який називає вчителька, в зошиті і починає малювати.

Підсумок

 

Тема. Виділення протилежних властивостей.

Мета: вчити дітей виявляти протилежні властивості, зіставляти і об'єднувати їх, відкривати нові сторони предметів і явищ; вчити давати оцінку явищам, предметам.

Обладнання: слова для ігор.

Гра"І добре, і погано".

- Я буду називати слова, а ви даєте оцінку: добре і погано.
Наприклад, слово "літо". Добре, тому що в цю пору року тепло,
можна купатися, загоряти, не треба тепло одягатися. Погано -
тому що буває дуже спекотно, часто пітнієш, можна "згоріти" на
сонці. Зрозуміло, так? Отже, починаємо..

  1. Літо, осінь, весна, зима.
  2. Їсти, спати, гуляти в лісі, лазити горами.
  3. Пити ліки, робити зарядку, умиватися.
  4. Ніж, тарілка, скло, праска.

- А  зараз назвіть кожний своє слово і дайте оцінку, що добре, а
що погано; чим можуть сподобатися, а чим ні; явища; предмети
тощо, які це слово називає, їх користь, їх шкоду.

 

 

Гра "Протилежність".

- Я назву протилежні властивості, а ви здогадайтеся, які предмети
або явища можуть цими властивостями володіти. Наприклад: гострий – тупий (ніж, олівець...). Отже, починаємо.

  1. Гарячий – холодний (праска, холодильник)
  2. Добра – зла (собака, фея).
  3. Веселий – сумний (людина),
  4. Глибокий — мілкий (море, ставок).
  5. Слабкий — сильний (вітер, людина, тварина).
  6. Швидкий – повільний (автомобіль, потяг)
  7. Йти — стояти (годинник, людина).

Головне, щоб дитина називала якомога більше варіантів,

                    Підсумок.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. ДИДАКТИЧНІ ІГРИ, ВПРАВИ ДЛЯ РОЗВИТКУ РІЗНИХ ВИДІВ ПАМ’ЯТІ

Гра «Асоціативне Поле»

Словесні вправи

Мета: активізувати і розширювати уявлення про світ

Варіант 1

У відповідь на вимовлене слово назвати всі інші, які спадають на думку

Варіант 2

Назвати якнайбільше слів у відповідь на слово дорослого. Необхідно, щоб «свої» слова «походили» якимось чином від заданого.

Дидактична гра «Улюблена казка»

Мета: активізувати і поглиблювати знання, уявлення, емоційні переживання у сфері дитячих інтересів.

Матеріали:  картинки із зображенням казкових персонажів.

Дитині дають  велику картинку із клітинками у вигляді шахівниці ( 12 і більше). На білих клітинках нормально впізнаваних персонажів відомих дітям казок, наприклад, Кіт у чоботях, Похожее изображение

Черепаха, Картинки по запросу черепаха тортилла

Доктор Айболит, Картинки по запросу доктор айболит

Царівна-Жаба, Картинки по запросу царівна жаба

Старий з Неводом, Картинки по запросу старий з неводом

Вінні-Пух, Картинки по запросу вінніпух

Ведмежа, Картинки по запросу ведмежа мультфільм

тощо.

На темних клітинках намальовано або викладено предмети – атрибути героїв казок : чобіт із шпорами, Похожее изображение

золотий ключик, Картинки по запросу золотий ключик

санітарна сумка, Картинки по запросу санітарна сумка доктора айболита

корона, Похожее изображение

золота рибка, Похожее изображение

барило меду тощо. Картинки по запросу боченок меду

Діти мають знати те, що належить кожному з казкових героїв. Якщо виникають складнощі, дорослий радить дитині діяти так:

  1. Згадати, з яких казок персонажі.
  2. Описати, як одягнені герої, які в них головні атрибути.
  3. Подумати, яких неодмінних атрибутів цих героїв бракує.
  4. Згадати й розповісти епізоди, ситуації з казок, пов’язаних із цими предметами.
  5. Розглянути зображені атрибути та згадати,кому вони потрібні, хто їх любить.
  6. Пояснити, яким чином предмет – атрибут пов’язаний із героєм.

Рекомендації. Розвязати це завдання можна як дедуктивним методом (від героя до предметів), так і індуктивним (від атрибутів до героя).

Під час гри необхідно міняти персонажів, їхні атрибути. Варто зобразити кілька атрибутів для одного персонажа або попросити дитину згадати інші його речі. Можна ввести роль ведучого (дорослий, одноліток), який вкаже на героя казки. Аби діти були активніші, необхідно їх заохотити (фанти, змальовані мотиви).

Така подорож у світ казок розвиває мислення, мовлення, сферу почуттів.

Дидактична гра «Знання й уміння»

Мета: розказувати про світ довкола, піднімати загальний рівень розвитку.

 

  1. Скопіювати кілька геометричних фігур, зокрема ромб.
  2. Порахувати 13 однакових грошових знаків, звертаючи увагу на їхній номінал.
  3. Порівняти два обличчя на картинці: гарне й потворне, сумне й веселе, розгніване й байдуже

Картинки по запросу картинка обличя гарне та потворнеКартинки по запросу малюнок обличчя сумне й веселеКартинки по запросу малюнок обличчя сумне й веселеКартинки по запросу малюнок обличя злеКартинки по запросу малюнок обличчя сумне й веселе

  1. Визначити або описати 5-6 предметів (ложка, цукерка, портфель, сходи, годинник тощо)

Картинки по запросу ложка малюнокКартинки по запросу цукерка малюнокКартинки по запросу портфель малюнокКартинки по запросу сходи малюнокКартинки по запросу годинник малюнок

  1. Якось охарактеризувати час у цю мить (зараз, ранок, день, вечір).

 

 

Вправа «Складання об’єктів»

Мета : активізувати і розширювати уявлення про світ.

Матеріали: розрізні зображення на цупкому картоні.

Дитина має скласти цілісний об’єкт із його частин. Завдання краще ускладнювати поступово.

Склади знайомі предмети

На столі по черзі розкладають частини певних об’єктів:

  • Матрьошка (із 3 частин)

Картинки по запросу матрешка малюнок

  • Качка  (із 4 частин)

Похожее изображение

  • Дерево (із 5 частин)

Картинки по запросу дерево малюнок

 

Склади якогось звіра

Перед дитиною розкладають упереміш частини двох, трьох тварин. Наприклад три частини лисиці, чотири частини ведмедя, п’ять частин півня тощо.

Картинки по запросу головоломка склади з картинок півняКартинки по запросу пазл лиса

Картинки по запросу пазл ведмідь

 

Чого бракує?

Варіант 1. Дитині послідовно показують 20 предметних картинок із навмисно пропущеною деталлю. Наприклад, немає ґудзиків або петель на піджаку, і т.д.   C:\Users\User\Desktop\pidjak_01.jpg вусів у кота, Похожее изображение брів на обличчі у профіль, C:\Users\User\Desktop\woman-face-profile-illustration.jpgперетинок на лапах гусака, C:\Users\User\Desktop\goose-8-coloring-page.gif ртутної кульки на термометрі, C:\Users\User\Desktop\650971.jpg гвинта на ножицях, Похожее изображениеплавця у риби. C:\Users\User\Desktop\1329562068_scardin.jpg

 

Варіант 2. На столі розкладають фрагменти окремих предметів.

Не всі частини є, наприклад, бракує ніжки від стола, C:\Users\User\Desktop\janet1-320x300.jpg лап у тварини, C:\Users\User\Desktop\prikoln-sobaki-kartinki-foto-malyunki-vdeo_532.pngчеревичків у ляльки тощо. C:\Users\User\Desktop\Doll-with-nice-long-hair-coloring-page.jpg

 

Здогадайся, що це?

Перед дитиною послідовно викладають частини таких фігур:

• хлопчик — З фрагменти;

Похожее изображение

• кінь — 4 фрагменти;

Похожее изображение

• обличчя — 5 фрагментів;

Картинки по запросу малюнок обличчя

• автомобіль — 6 фрагментів.

Картинки по запросу малюнок автомобіль

З усіх фрагментів вона має скласти об'єкт.

 

Склади сюжетну картинку

На столі розкладають кілька розрізних фрагментів сюжету

з казки, оповідання або побутових життєвих історій, шкільного  життя.

Рольова гра «НА КОРАБЛІ»

Мета: розвивати зосередженість, концентрацію уваги.

Матеріали: ігрові атрибути корабля.

Побудуйте «корабель», одягніть дитину у форму моряка

й опишіть їй ігрову ситуацію.

Вчитель. Ми з тобою — на «кораблі». Ти — моряк, я — капітан.

Я віддаю накази, а ти їх виконуй. Тільки-но почуєш звуковий

сигнал «корабель наближається» — швидко запиши його у вахтовий

журнал — постав знак, наприклад, «хрестик». Побачиш світловий

сигнал — одразу ж познач його в журналі «паличкою».

До початку і під час гри вводять навчальну інструкцію:

• щоб не пропускати сигналу — слухай і дивися уважно, не

відволікайся;

• олівець завжди тримай на папері;

• однакові сигнали став «стовпчиком» (хрестик під хрестиком,

паличку під паличкою);

• роби все швидко, чітко;

• пам'ятай і проговорюй «про себе» наказ капітана.

Рекомендації педагогові. Час гри — 10—15 хв. Сигнали подають

у випадковому порядку кожні 3—5 с Зосередити увагу

дитині допомагає уточнювальне запитання: «До виконання

наказу готовий?».

Підтримуйте активність дитини, часто хваліть її. Для активації

уваги можна вводити інші ігрові ситуації.

Ігровий мотив активізує дітей, підвищує ефективність різних

видів і властивостей уваги.

 

ДИДАКТИЧНА ГРА «ХТО НА КАРТИНЦІ?»

 

Мета: розвивати довільну увагу та сприйняття.

Матеріали: сюжетні картинки.

 

Установчий етап

Вихователь

показує дитині картинку, наприклад, «На риболовлі».

Картинки по запросу на риболовліДитина має її добре оглянути, запам’ятати та описати.

 

 

 

 

Навчальний етап

Дітей вчать правильно, адекватно сприйняти картинки. Аби це відбувалося повніше й осмисленіше, дитину питають:

   Хто на картинці?

   Скільки їх?

   Що це за люди, хто вони за фахом?

   Як одягнені?

   Що роблять оці і ці персонажі?

   Де це все відбувалося?

   Подивися уважно, яка зараз пора року?

   Як це можна довести?

   Опиши природу. Яка вона, як зображена?

   Як можна назвати картинку? Чому?

 

Рекомендації. Після навчання можна провести контрольне опитування-вислухати вільне оповідання дитини за картинкою. За допомогою питань з’ясувати рівень сприйняття й розуміння складнішого сюжету.

Ефективність таких «дороговказів» уваги, сприйняття й пам’яті значно зростає. Методика розвиває слухове сприйняття, образну пам’ять.

 

 


ГРА «ЗНАЙТИ ВТРАЧЕНЕ»

 

Мета: формувати довільну увагу.

 

Матеріали: складні картинки.

Дітям пропонують картинку, наприклад, «На ковзанці».

Картинки по запросу на ковзанцы

  1. На ковзанці грає багато хлопців. Подивимося уважно, чи все у них гаразд?
  2. Що відбулося з кимось із хлопців?
  3. Що лежить на льоду?
  4. Хто з дітей щось загубив?

Далі дитині дають завдання: «Знайти рукавицю й того, хто її загубив». Шукати треба за таким алгоритмом:

  1. Знайти, де лежить рукавиця.
  2. По одному подивись на всіх дітей на ковзанці.
  3. Подивись на їхні руки.
  4. Якщо не знайшов – знову повернись до перегляду. Не поспішай.
  5. Подивись, чи є в дитини на руці друга рукавиця.
  6. Знайшов когось без однієї рукавиці – подивись, чи до пари вона загубленій.

Подумай і розкажи, як би ти на місці персонажа шукав свою рукавицю.
Рекомендації. У процесі навчання застосовуйте наочний матеріал: предметні, сюжетні картинки. Можна використати ігрові ситуації: «Знайти заховану іграшку», «Де будиночок зайчика?», «Хованки» тощо.

Виконання певної послідовності допоможе дітям організувати увагу, сконцентрувати її на чомусь.

 

 

Розвиток здібностей систематизація матеріалів у процесі                          запам’ятовування

Мета: за допомогою ігор розвивати уміння запам’ятовувати з допомогою класифікації; вчити уважно вислуховувати   завдання, активно  запам’ятовувати необхідну інформацію, самостійно  пригадувати  забуту  інформацію;  познайомити  з  результатами  дослідження.

 

Гра “Пари картинок”.

Показують п’ять (10) “основних” картинок. Діти уважно їх розглядають. Потім показую ще 5(10)   “додаткових” картинок, кожна з них має певний смисловий зв’язок з якою-небудь “основною картинкою”

Прошу дітей  підібрати до “основних”картинок” додаткові” так, щоб пара мала зв’язок. Після цього, як пари підібрані, забираю  “додаткові” картинки і прошу пригадати їх, використовуючи “основні “. Пари діти записують в зошит.

Можливі  такі пари: олівець-альбом: вишня-малина: книга-окуляри; ложка-ніж, машина-потяг, земля-лопата, приймач-музика, сані- сніг, небо- сонце, міст-річка.

ІЛЮСТРАЦІЇ:

Картинки по запросу ілюстрації альбом для малюванняКартинки по запросу ілюстрації МАЛИНАКартинки по запросу ілюстрації ОКУЛЯРИКартинки по запросу ілюстрації НІЖКартинки по запросу ілюстрації ПОТЯГ

Картинки по запросу ілюстрації лопатаКартинки по запросу картинки на тему музыкаКартинки по запросу ілюстрації снігКартинки по запросу ілюстрації сонцеКартинки по запросу ілюстрації річка

“ Слово і картинка”.

Замість “основних” картинок використовую слова. Сім. (10) слів і стільки  ж “додаткових картинок”

Я називаю слова, діти одразу підбирають “додаткові картинки” (які вже вони бачать).  Потім забираю картинки, говорю слово, а дитина пригадує картинку і записує пару слів в зошит.

 

Можливі такі пари:

Слова - чайник, світло, паличка, цегла, дерево, вогонь, мило, шайба, морква, шпак.

Картинки - кран (з якого капає вода), настільна лампа, книга, будинок, кленовий листок, плита, рушник, ключка, заєць, шпаківня.

Ілюстрації:

Картинки по запросу ілюстрації кран зякого капає водаКартинки по запросу ілюстрації настільна лампаКартинки по запросу ілюстрації книгаКартинки по запросу ілюстрації будинокКартинки по запросу ілюстрації кленовий листокКартинки по запросу ілюстрації плита

Картинки по запросу ілюстрації рушникКартинки по запросу ілюстрації клюшкаКартинки по запросу ілюстрації заєцьКартинки по запросу ілюстрації шпаківня

 

Гра “Картинка  допомагає картинці”

 

Розставляю  8-10  “основних картинок”. Ставлю перед дітьми мету:  Вам треба запам’ятати ці картинки, але, щоб вам було легше їх запам’ятати, можете до кожної  картинки дібрати пару з “додаткової  групи”.

Пари підбирають протягом 1-2 хвилин. Після цього забираю всі “основні”картинки, а діти пригадують їх, орієнтуючись на “додаткові”, і записують пари в зошит.

Можливі такі пари: костюм-тканина, будинок-цегла, велосипед-хлопчик, стільчик-дерево, пшениця-хліб, ковбаса-ніж, око-окуляри, губи-губна помада, вухо-телефон, клубок ниток-вівця.

Ілюстрації:

Картинки по запросу ілюстрації тканинаКартинки по запросу ілюстрації цеглаКартинки по запросу ілюстрації хлопчикКартинки по запросу ілюстрації деревоКартинки по запросу ілюстрації хлібКартинки по запросу ілюстрації ніж

Картинки по запросу ілюстрації окуляриКартинки по запросу ілюстрації губна помадаКартинки по запросу ілюстрації телефонКартинки по запросу ілюстрації вівця

 

 

Гра “Картинка допомагає слову”.

Можна замість “основних” картинок використовувати слова.

Читаю послідовно 10 слів, а діти підбирають картинку. Після цього прошу дітей ще раз уважно подивитися на картинки і пригадати слова, зв’язані змістом з цією картинкою (1-2 хвилини). Потім прошу записати слова, які діти  запам’ятали, при цьому користувалися “додатковими” картинками.

Можливі такі пари:

Слова - вікно, телевізор, молоко, цвях, ручка, курчата, кружка, кіт, пилка, шишка.

Картинки - будинок, око, корова, молоток, пенал, курка, чайник, миша, колода, ялинка.

Ілюстрації:

Картинки по запросу ілюстрації будинокКартинки по запросу ілюстрації окоКартинки по запросу ілюстрації короваКартинки по запросу ілюстрації молотокКартинки по запросу ілюстрації пенал

 

Картинки по запросу ілюстрація куркаКартинки по запросу ілюстрація чайникКартинки по запросу ілюстрація мишаКартинки по запросу ілюстрація колодаКартинки по запросу ілюстрація ялинка

 

Гра “Пригадай слова”

 

Гра  така  сама, як і  попередня, тільки  треба забрати картинки. Дитина пригадує слова без допомоги картинок.

Можливі такі пари:

Слова-книжка, цукор, яблуко, бджоли, машина, молоко, яйце, сірники, вудка, пензлик.

Картинки-портфель, чай, яблуня (дерево), мед, світлофор, морозиво, сковорідка, свічка, риба, фарби.

 

 

Картинки по запросу ілюстрація портфельКартинки по запросу ілюстрація чайКартинки по запросу ілюстрація яблуня деревоКартинки по запросу ілюстрація медКартинки по запросу ілюстрація світлофор

Картинки по запросу ілюстрація морозивоКартинки по запросу ілюстрація сковорідкаКартинки по запросу ілюстрація свічкаКартинки по запросу ілюстрація рибаКартинки по запросу ілюстрація фарби

Після кожної гри проводиться аналіз. Якщо діти роблять помилки треба вказувати на них і підказувати, як треба їх уникати.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вправи та ігри на розвиток мислення

  1. Назвати предмети одним узагальнюючим словом

Лимон, яблуко, груша - … цеКартинки по запросу фрукти малюнокКартопля, капуста, огірок - … цеКартинки по запросу овочі малюнок

Береза, дуб, ялина -… це Картинки по запросу малюнок дерева

Качка, курка, гуска - … цеКартинки по запросу малюнок свійські птиці

 

 

 

  1. Вставити букви та вилучити зайвий предмет

 

 

М..р..з                          Кн..г..                                 В..л..к..й

С..і.. Г..з..та М..л..й

Л..д                            Ж..рн..л           Д..вг..й

Картинки по запросу малюнок помідорКартинки по запросу малюнок  стілП..м..д..р        Ст..л  Кр..н

Похожее изображение

 

 

 

 

Похожее изображение

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Узагальнити через протиставлення

Сосна дерево,   а ромашка - …

Похожее изображениеПохожее изображение

Сорочка одяг, а тарілка - …

Картинки по запросу малюнок одягПохожее изображение


 

 

 

 

4.«Чарівні перетворення»

 

Дібрати до поданого слова якнайбільше нових слів, замінюючи лише одну літеру. Коли це не можливо, замінюємо 2 літери.

 

 

Похожее изображение

 

Н О Р А

 

Нора – нога – ноша – наша – Маша – миша – муха – мука -- рука –ріка – Ніка – Ніла –Ніна

 

 

 

 

 

  1. Визначити предмет за його ознаками

Похожее изображение(колір, форма, розмір)

 

Легка, маленька, біла - …

 

 

Картинки по запросу малюнок ялинка 

 

Струнка, висока, колюча - …

 

C:\Users\User\Desktop\konspiekt-uroku-z-chitannia-tiema-zvuki-l-l-poznachiennia-yikh-bukvami-l-l-iel_4.png 

 

 

Хитра, руда, пухнаста - …

 

 

 

 

 

  1. Відгадування загадок на підставі опису окремих ознак

 

     ЗАГАДКА

Похожее изображениеБула зелена я, маленька. А потім стала червоненька. На сонці почервоніла я- значить, що достигла я.

 

 

 

 

 

 

     ЗАГАДКА

Чорне сукно лізе у вікно?

 

Картинки по запросу малюнок дощик

Похожее изображение

 

 

˅  ЗАГАДКА

 

Коли нема чекають,

коли прийду тікають?

 

 

  1. «Групування слів»

Завдання: скласти можливі групи слів

Карась Береза Портфель

Тополя     Щука      Олівець

Акула    Пенал     Опеньок

Маслюк    Кит  Підберезник

Мухомор  Бліда поганка Альбом

 

Відповіді можливих груп:

  • Карась, щука, акула, кит – живуть у воді
  • Похожее изображение…….
  • …….
  • …….
  • …….

 

Картинки по запросу деревоКартинки по запросу рюкзак школьный з канцелярієюПохожее изображение

 

 

 

 

 

 

  1. « Словотворці»

Похожее изображениеВід поданих слів утворити якнайбільше спільнокореневих

-         Похожее изображениеКвітка

-         Похожее изображениеХліб

-         Сніг

-         Мед

Картинки по запросу малюнок мед

 

  1. Формування навичок миттєвої, або швидкої реакції у доборі слів

 

Дібрати слова, що називають протилежну дію (ознаку)

А) Сумний, бідний, великий, глибокий, високий, молодий

C:\Users\User\Desktop\000014634.jpgC:\Users\User\Desktop\000014639.jpg
 

Б) Сміливий, розмовляти, йти, вставати, працювати, темний

Похожее изображениеКартинки по запросу малюнок  страх

 

 

 

 

 

 

 

10.Розвиток комунікативних навичок

Завдання. Аргументуй свою думку дописавши подане речення

Картинки по запросу малюнок  школярі

  • Не можна переходити дорогу на червоне світло світлофора, тому що …
  • Я люблю свою маму, бо …
  • Я не зірву підсніжника, тому що …
  • Я ходжу до школи, тому що…

Похожее изображение

11.«Хто більше?»

Скласти якнайбільше слів, використовуючи тільки ті букви, з яких воно складається

Картинки по запросу малюнок  ластівкаКартинки по запросу   кіт

Л А С Т І В К А

 

Стіл, лак, салат, кава, вітала, тікала, тікав, сітка, лавка, віл, кіт, світ, сіла, Савка, літак, така…

 

Картинки по запросу каваКартинки по запросу салат малюнок

Похожее изображение

 

12.Добрати слова «Хто більше?»

 

М У З И К А Н Т

Танк, музика, кант, кузина, муза, зима, таз, туз…

Картинки по запросу музикант Похожее изображение

 

С А Д І В Н И К

Сад, сів, сік, садив, віник, Іван, нива, два, сани, він, вік…

Картинки по запросу малюнок сікКартинки по запросу малюнок віникКартинки по запросу малюнок сани

13.«Зайчик»

Прочитайте склади, «стрибаючи»,  як «з однієї крупинки на іншу»

Похожее изображениеПохожее изображение

 

 

 

 

 

Наприклад:

По   гу   сам   то   зе   бо   ка   до   у   ло   лі   зує   ро   а

1      6      8     12    14   10   2     4     9   11   13   3      5     7

Показує дорогу, а сам у болото лізе!

Картинки по запросу малюнок зайчики

 

 

C:\Users\User\Desktop\c995db78ed28t.jpg14. «Зайчик»

 

Картинки по запросу малюнок ромашка

 

Яке   сі   та   зі   м’яч   ке   ко    й    ко    лляч

Картинки по запросу малюнок зайчики1       2    5     8     3       6      4     7     10    9

 

 

 

Похожее изображение

 

 

 

15.  «Збери слово»

 

Прочитати слова рядка, взяти з першого слова першу літеру, з другого – другу, з третього – третю і т.д. й одержати нове слово

Риба, рак, макарони, поле, салат, пір’їна

Похожее изображение

Парк, сіно, ліс, рідня, лілія

 

Картинки по запросу малюнок пісня

 

16.  «Збери слово»

Шия, скло, слово,  масло, ручка

Картинки по запросу малюнок школа

Метро, дощ,  сова, гора

Картинки по запросу малюнок школа

 

 

 

 

 

 

 

Тема. "Включення" об'єкта в нові зв'язки.

Мета: розвивати творчу уяву, здібність бачити предмет з різних сторін і включати його в відношення з іншими предметами; розвивати літературні здібності.

Обладання:  фігурки, які не схожі на реально існуючі  предмети; картинки з незакінченими схематичними зображеннями; олівці, зошити.

 

Гра "Домалюй фігурку".

- Подивіться уважно на фігурки.

Вам треба домалювати їх так, щоб утворилась якась цікава картинка. Але спочатку пофантазуйте, зверніть увагу на те, що фігурка, наприклад, може бути частиною предмета, або в самій фігурці можна щось намалювати так, що вона обернеться в інший предмет. Наприклад, візьмемо першу фігурку.   Це може бути вазою, келихом, або дзьобом у пташки.

 

2. Гра "Незакінчений малюнок".

- А зараз вам треба домалювати не фігурку, а картину з незакінченими схематичними зображеннями. Незакінчені зображення можна перетворювати в що-небудь: в космічний корабель, гори, рослину, космонавтів, мешканців планети тощо. Коли закінчите малювати картину, можете пофантазувати і додати щось своє. Після цього доповнення ваша картина стане більш цікавою.

 

 

Гра "Придумай історію".

Вам треба скласти історію про пригоду за картиною, яку ви намалювали.

Після прослуховування виберемо найцікавішу історію.

Підсумок.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вправа «На що схожа фігура»

Мета: розвивати творче мислення, уміння створювати декілька образів і вибирати з них найоригінальніший, виділяти різні ознаки предмета; вчити розрізняти в предметі його елементи; розвивати почуття гумору.

Обладнання: зразки фігурок, олівці, фломастери або

фарби, зошит.

              Вправа "На що схожа фігура?"

- Подивіться уважно на фігурки і скажіть, на що вони схожі.

Рейка, веселка, тролейбусна лінія, дорога, річка, міст.

Гора, ковпак, абажур лампи, дах будинку.

Сонце, яке сходить; шапочка грибочка, берет.

Шляпка шурупа, крила жука, ручка газової плити, м’ячик.

Морква, ракета, сопілка, крило літака.

Голівка пташки, морозиво, голова клоуна в ковпаку, тенісна ракетка.

Нога слона, перевернутий ковпак кухаря, основа букви "Т".

Квітка, парасолька, половина яєчної шкарлупи, перевернута вазочка для цукерок.

Пеньок, перевернута корона, частина виделки.

Листочок, крапелька, пелюстка квітки, крижинка, язик.

 

-     Чому ви вважаєте, що ця фігурка схожа на цей предмет? Які ознаки вказують на цей предмет? На їх подібність? Як ви бачите цей предмет: зверху чи знизу? Для чого він призначений? Якого він кольору?

 

Гра "Відгадай".

Кожний з вас зараз придумає свою фігурку і намалює нам на дошці. А ми всі разом будемо відгадувати, що це за предмет.

Гра "Саме смішне".

Приготуйте олівці, фломастери або фарби. Намалюйте щось смішне - найсмішніше на світі. На малюнку можна зображати не тільки предмети, тварин або людей. Можливе й різне сполучення кольорів і форм.

Коли намалюєте, спробуйте розказати, що смішного у вашому малюнку.

Коли нічого смішного в голову не йде, пригадайте, коли ви в останній раз дуже радісно сміялися і над чим. А потім намалюйте це.

 

Підсумок.

 

Виставка малюнків.

 

Вправа “Малюнки”

Мета: розвиток, тонких рухів руки й пальців.

Матеріали: папір, олівці.

Разом із вчителем дитина вчиться регулювати рухи руки. Вправи умовно можна поділити за такими категоріями:

  1. За швидкістю: “Намалюй лінії: як тече вода із крана, у річці, струмочку ( швидко й повільно ), як падає дощ”.
  2. За розмахом: “Намалюй різні гарні кола. Зобрази більші й менші м’ячі в різних коробках. Намалюй яблуко на дереві, полуницю в кошику”.
  3. За силою: “Намалюй тонкі й товсті ниточки й кіски. Намалюй ниточки і стрічечки”.
  4. За точністю: “Потрап в отвір. Зашнуруй черевика. Намалюй на ньому шнурівку. Застебни всі ґудзики”.

Рекомендації. Для стимуляції можна водити рукою дитини. Це покаже їй залежність вигляду малюнка або шнурівки від регуляції рухів руки. Показ рухів необхідно супроводжувати словесним поясненням. Перевірити, як дитина засвоїла рухи, можна на сюжетному (наприклад,до казки “Колобок”) або складному малюнку.

Такі вправи вдосконалюють дрібну моторику, готують руку дитини до письма, розвивають уміння малювати.

 

Вправа “Склади палички”

 

Мета: розвивати орієнтацію у просторі, дрібну моторику руки.

Матеріали: сірники, палички.

Вчитель і дитина сидять за столом поруч. На столі викладено фігуру із дрібних паличок або сірників.

Пряме копіювання

Вчитель. Ти маєш скласти таку саму фігуру з паличок. Роби так:

. повтори завдання;

. розглянь зразок-фігуру;

. подивися, в який бік спрямовані голівки сірників;

. скільки у фігурі сторін, кутів;

. порахуй, скільки паличок у фігурі;

. назви цю геометричну фігуру;

. візьми двома пальцями (великим і вказівним) сірника і постав його так само, як на зразку;

. перевір, проконтролюй себе – чи відповідає твоя фігура зразку (оглянь, обмацай, порівняй фігури).

Рекомендації. Деяким дітям можна продемонструвати, як складати. При перших спробах запропонуйте “будувати” свою фігуру під зразком. Далі – поруч зі зразком. Потім попросіть побудувати фігуру на іншому столі. Можна запропонувати дитині змалювати зразок або запам’ятати його.

 

Вправа “Блюдечко”

 

Мета: розвивати сенсорне орієнтування, тонку моторику руки, співвідносити частину й ціле.

Матеріали: розрізані предметні картинки (блюдечко, кошик, чашка, чайник тощо).

Спочатку дитині показують зразок об’єкта (наприклад, блюдечко). Вона має скласти таке ж із “друзок” випадково “розбитого” блюдечка. Можна діяти так:

. показати дитині способи з’єднати частини об’єкта;

. показати способи обстеження;

. продемонструвати, як аналізувати, порівнювати, приміряти.

Рекомендації. Для ефективного тренування умови можна поступово ускладнювати: збільшувати кількість друзок (від 5 до 12), змінювати їхній розмір і форму, заданий простір (викласти блюдечко спершу на іншому аркуші паперу, потім – на будь-якій площині).

Спочатку не варто обмежувати дітей у часі, перші дії – виконувати спільно, а вже потім – дати дитині свободу. Якщо використати зразок, далі дитині легше буде відтворити об’єкт з уяви.

 

Вправа “Фігурки”

 

Мета: формувати, удосконалювати зорово-просторове орієнтування, точність сприйняття.

Матеріали: розрізні фігурки, предметні картинки, палички.

Завдання 1

Дитині показують фігурку і дають таку ж, розрізану на дві частини. Дитина має скласти їх правильно. У наступних вправах збільшувати  кількість розрізних частин до 5-6.

Завдання 2

Викласти перед дитиною фігуру з паличок або показати малюнки різних фігур. Попросити: “Склади такі ж”.

У процесі навчання показати, як:

. рахувати елементи фігури;

. обстежувати об’єкт;

. визначати положення фігури у просторі;

. з’єднувати частини фігури;

. накладати частини фігури на зразок;

. прикладати і співвідносити фігури зі зразком;

. на око співвідносити фігури зі зразком.

Рекомендації. На перших етапах навчання фігури-зразки демонструють і залишають на столі. Далі їх показують на кілька секунд (від 60 до 10), а потім ховають. Для кожного завдання необхідно підготувати якнайбільше різноманітних фігур. Після виконання деяких вправ доцільно ввести перевірку, контроль. Для цього дайте дитині звірити свою роботу зі зразком.

 

Вправа “Знайди трикутник”

 

Мета: розвивати здатність до зорово-моторного орієнтування, спостережливість.

Матеріали: геометричні фігури та предметні графічні картинки.

Запропонувати дитині послідовно розглянути специфічні картинки-зображення. У кожній картинці треба знайти “схований” трикутник.

Якщо дитина не зауважує фігур – використати такі навчальні прийоми:

. дати їй у руки такий же трикутник із картону;

. показати, як його можна прикладати до картинки, щоб знайти задану фігуру;

. учити шукати щось очима;

. перевіряти “зорову знахідку”, накладаючи на неї модель.

Рекомендації. Підвищити ефективність тренувальних вправ можна, якщо залучити змагальні мотиви. Трикутники “сховайте” у зображення знайомих дитині предметів (лялька, стіл, машина, слоненя, качка тощо).

Поступово слід вводити ускладнений варіант:

. збільшити кількість трикутників у кожній картинці;

. змінити їхні розміри, розташування.

 

 

 

 

 

 

ВИСНОВОК

 

Здатність дитини до саморозвитку, її творча активність – головні умови розвитку творчих здібностей та критичного мислення молодших школярів. Щоб розвинути ці здібності, необхідно використовувати прийоми, спрямовані на розвиток пам’яті, уваги, образного мислення, сформувати навички дослідницької поведінки. Лише за такого розвитку кожна дитина відповідно зі своїми особистими властивостями і здібностями знайде себе і само реалізується.

Розвиваючи творчий потенціал дитини, потрібно пробудити у неї одну з невід’ємних якостей творчої людини: бачити незвичайне у звичайному.

Знання, уміння і навички, набуті дитиною в школі, безумовно, будуть їй необхідні в подальшому житті. Але як бути в ситуаціях, коли умови нашого життя змінюються, і готовий алгоритм вирішення будь-якої проблеми є непридатним?

Я переконана, що саме тому варто навчити дитину не боятися діяти в незвичайних ситуаціях, братися за вирішення питань, яких вона раніше не робила. Досвід свідчить, що людина, яка здатна генерувати ідеї, використовувати знання і вміння в нових ситуаціях, комфортно почувається в нестабільних соціальних умовах - швидше знаходить своє місце в суспільстві.

Сократ вважав, що поставити дитину у безвихідь – значить поставити її у більш сильну позицію, оскільки тоді вона хоче дізнатися про щось нове й не зможе бути задоволеною, перебуваючи в стані незнання, вона неодмінно захоче вийти з такого стану, тобто – дізнатися. Творчість у будь-яких виявленнях – це складний сплав усвідомлених дій, чіткого розрахунку та інтуїтивних прозрінь.

«В душі кожної дитини є невидимі струни. Якщо торкнутись їх вмілою рукою, вони красиво звучать»

                              В.Сухомлинський

 

 

 

Література

  1. А.А. Барташникова, А.А. Барташников. «Учись играя». Харьков «Фолио», 1997.
  2. Безкостна. Фізична культура. Тернопіль: Навчальна книга - Богдан, 2000.
  3. Венгер Л.А., Пилюшна Е.Г., Венгер Н.Д. Воспитание сенсорной культуры ребенка. - М.: Просвещение, 1998. - 81 - 143.
  4. Гельфан Н.Е., Рябинин Б.С. Игры и упражнения для больших и маленьких [Текст] / Н.Е. Гельфан Б.С., Б.С. Рябинин. - М., 1969.
  5. Генштейн Л.А., Мадишева О. Енциклопедія розвиваючих ігор - К., 1999.
  6. Добрынин Н.Ф., Бардиан А.М., Лаврова Н.В. Возрастная  психология. - М.: Просвещение. 1965. - Гл. IV.
  7. Митник О. Пізнавальні завдання для розвитку творчих здібностей особистості // Початкова школа. - 2000. - №12. - 1.34 - 35.
  8. Митник О. Пізнавальні завдання для розвитку творчих здібностей особистості // Початкова школа. - 2001. - №6. - с. 14-16.
  9. Никитин Б., Никитина Л. Мы и наши дети. - М.: Молодая гвардия, 1980.
  10. Никитин Б.П. Ступеньки творчества и развивающие игры. - М.: Просвещение, 1989.
  11. Пашукова, А.І. Допіра, Г.В. Дьяконов «Практикум із загальної психології». Київ «Знання». 2000.
  12. Сорокина А.И. Дидактические игры в детском саду. - М.: Просвещение, 1982.
  13. Субботина Л. Развитие воображения у детей. Популярное пособие для родителей и педагогов. - Ярославль: «Академия развития», 1997.
  14. Федоров В.Д. Діагностика психологічної готовності дитини до школи.
  15. Фёдоров В.Д. Изучение психологических особенностей ребенка. Хмельницкий, 1991.
  16. Фінько Г.М., Бойцун В.С. Роль ігрової діяльності в навчально-виховному процесі шестирічок. Хмельницький, 2001.

 

1