Методична розробка навчально-інформаційного проекту"Шкідливість професіїї манікюрник".

Про матеріал
Для сучасної освіти пріоритетом є пошук педагогичних можливостей,що забезпечують подальше удосконалення навчально-виховного процесу,підготовку молодого покоління до життєдіяльності в інформаційному суспільстві. В даному проекті здобувачі освіти визначили шкідливі хімічні речовини, які входять до складу сучасних косметичних засобів по догляду за нігтями, дослідили вплив хімічних шкідливих речовин, що містяться в косметичних засобах по догляду за нігтями на організм майстра нігтьового сервісу, визначитли шкідливі чинники під час роботи майстра, проаналізуватли захворювання, пов’язані з роботою майстра нігтьового сервісу, розробили профілактичні заходи зі зменшення впливу шкідливих чинників та виникнення професійних захворювань під час роботи майстра нігтьового сервісу.
Перегляд файлу

  Методична  розробка  навчально-інформаційного проекту

Тема проекту:  Шкідливість професії маникюрник

Мета проекту:                                                                                                                                            - учити учнів самостійно мислити, знаходити та вирішувати проблеми, пов’язані з шкідливостями  професії;                                                                                                                                      - розвивати в учнів самостійність і почуття відповідальності за виконання даної роботи;

- виховувати любов до обраної професії;

- набути та  обмінятись отриманими знаннями   у професійній  підготовці кваліфікованих робітників з  професії  «Манікюрник»;

    Завдання проекту:

 - визначити   шкідливі хімічні речовини, які входять до складу сучасних косметичних засобів  по догляду за нігтями;

 - дослідити  вплив хімічних шкідливих речовин, що містяться в косметичних засобах по догляду за нігтями  на організм майстра нігтьового сервісу;

- визначити шкідливі чинники  під час роботи майстра;                                                                                                                                                - проаналізувати захворювання, пов’язані  з роботою майстра нігтьового сервісу ;                                                                 

 -  розробити профілактичні заходи зі  зменшення  впливу шкідливих чинників та виникнення  професійних захворювань під час   роботи майстра  нігтьового сервісу.

Тип проекту: груповий, інформаційний.

Етапи навчального проекту.

1.Організаційно-підготовчий етап.

Вибір та обґрунтування теми проекту:

- визначення проблеми дослідження;

- аргументація актуальності взятої для дослідження теми;

- формування предмета й об’єкта дослідження;

- визначення завдань дослідження.

2.Плануючий етап.

- визначення джерел інформації;

- висунення гіпотез вирішення зазначеної проблеми;

- розробка шляхів її реалізації;

- складання плану роботи над проектом;

- визначення форми проектування результатів дослідницької роботи.

3.Формуючий етап.

Виконання роботи:

- обговорення способів оформлення проекту;

- визначення форми презентації;

- визначення відповідальних за підготовку матеріалів до захисту.

4.Констатуючий етап.

- обговорення отриманих результатів;

- формування висновків;

- оформлення результатів дослідження;

- презентація та захист проекту;

- оцінка результатів дослідження.

Для реалізації цього проекту учні були об’єднані  в три групи, кожна з яких визначила свій напрямок дослідження:                                                                                                                                                                                                  1. Група «Хіміки».  Визначає та досліджує вплив хімічних речовин, що містяться у косметичних  засобах по догляду за нігтями , на організм майстра нігтьового сервісу в процесі їх роботи.               

2. Група «Медики».  Визначає шкідливі чинники під час роботи майстра, аналізує та  з’ясовує  професійні захворювання, які можуть виникнути в процесі постійного використання  косметичних засобів по догляду за нігтями, які містять шкідливі хімічні речовини.                                                                  

  3. Група «Інструктори  з охорони праці» розробляє профілактичні заходи зі  зменшення  впливу шкідливих чинників та виникнення професійних захворювань під час   роботи майстра  нігтьового сервісу.

Очікувані результати:

Реалізація проекту в галузі професійної підготовки кваліфікованих робітників сфери послуг сприятиме:

- формуванню  професійних компетентностей учнів;

- оволодінню додатковими  професійними  знаннями;

- підвищенню професійного рівня  майбутніх  працівників нігтьового сервісу;

- підвищенню якості професійної освіти.

                                                                    

                                                                                   Попереджений - отже озброєний!

                                          

                                                                Хід уроку

І.Організаційна частина.

Повідомлення теми,мети, завдання та очікуваних результатів

ІІ. Мотивація навчальної діяльності учнів.

Спеціаліст з манікюру  – дуже цікава і прибуткова професія. За останні роки ця галузь краси бурхливо розвивається, й одночасно зростає потреба в компетентних фахівцях. Професія орієнтована на тих, хто бажає бути  майстром, який потрібен у  період розвинутих технологій. Тільки за умови того, що майстер досконало володіє всіма таємницями цього мистецтва, можна бути впевненим, що клієнт вибере саме  професіонала своєї справи. Доглянуті руки та красиві нігті додають впевненості у собі й зроблять  задоволеними  всіх  ваших  клієнтів. Тому ця професія зараз необхідна, престижна і гарно   оплачується.  Але водночас майстер нігтьового сервісу, працюючи в несприятливих умовах, не дотримуючись правил з охорони праці, може наражати себе та клієнта на небезпеку. У зв’язку з цим ми вирішили розробити проект «Шкідливість професії  манікюрник»,  у якому намагалися визначити шкідливі хімічні речовини у складі косметичних засобів по догляду за нігтями, дослідити та проаналізувати шкідливі чинники на робочому місці майстра нігтьового сервісу, а також з’ясувати професійні захворювання та розробити  профілактичні заходи  та правила з охорони праці  під час роботи  манікюрника.

ІІІ. Представлення набутої інформації.

Доповідь учнів кожної групи з підготовленим матеріалом та його презентаціями.

1група «Хіміки»

Мета: - визначити та дослідити вплив хімічних речовин, що містяться у косметичних  засобах по догляду за нігтями, на організм майстра нігтьового сервісу в процесі їх роботи.               

Актуальність теми : на сучасному етапі манікюр є дуже популярною послугою у сфері краси, це прекрасний спосіб завжди підтримувати свої руки в ідеальному стані. Багато хто робить цю процедуру в домашніх умовах, проте якісний результат можна отримати лише в салоні, де роботу виконує кваліфікований спеціаліст цієї сфери.

Майстер нігтьового сервісу - це престижна, потрібна й популярна на сьогодні робота. Але ніхто ніколи не замислювався над впливом хімічних речовин, які містяться у складі косметичних засобів по догляду за нігтями, на здоров’я майстра. Саме тому наша група вивчала це питання. Ретельно дослідивши склад лаку для нігтів, рідини для зняття лаку, розчинників для зняття штучних нігтів, клею для типсів, праймеру, гелю, акрилу (мономер, полімер), ми виявили такі шкідливі складові:

*Етилацетат - розчинник,  який отримують з оцтової кислоти й етанолу; має фруктовий солодкуватий запах. Цей розчинник випаровується швидше за інших.

Пари етилацетату подразнюють слизові оболонки очей і дихальних шляхів, при дії на шкіру викликають дерматити та екземи.

*Бутилацетат- розчинник, що випаровується найповільніше; отримують з етанолу та оцтової кислоти.

Пари бутилацетату подразнюють слизові оболонки очей і викликають сухість шкіри.

*Ізопропиловий спирт - поширений як розчинник для жирів, натуральних і синтетичних смол, нітролаків (у поєднанні з іншими розчинниками).

Подразнює очі й дихальні шляхи, при короткому впливі великих концентрацій парів викликає головний біль. Може пригнічувати центральну нервову систему. Вплив на рівні, що значно перевищує гранично допустиму концентрацію, може викликати непритомність.

 

*Дибутилфталат - пластифікатор, речовина, що забезпечує гнучкість лаку для нігтів. Представляє потенційну небезпеку для репродуктивної функції. Викликає гормональні збої в організмі вагітної жінки, може  стати причиною неправильного розвитку плоду і провокувати виникнення злоякісних пухлин.

*Формальдегід- виступає як консервант. Також забезпечує процес затвердіння лакового покриття на нігтях.

Володіє токсичністю, негативно впливає на генетичний матеріал, репродуктивні органи, дихальні шляхи, очі, шкірний покрив. Надає сильну дію на центральну нервову систему. Вдихання цієї речовини призводить до погіршення загального стану здоров’я людини, головних болів. Це сильний алерген, який здатний викликати важку реакцію.

*Толуол - розчинник, який відповідає за швидкість висихання лаку і гладкості верхньої плівки лаку.

Містить канцерогени - хімічні речовини або фізичні чи біологічні складові, які є причиною виникнення злоякісних новоутворень (раку). Пари толуолу можуть проникати через неушкоджену шкіру й органи дихання, викликати ураження нервової системи (загальмованість, порушення в роботі вестибулярного апарату). Дуже токсичний компонент.

*Цианокрилат- основний компонент цианокрилатних клеїв, які застосовують для швидкого склеювання.

Пари цианокрилату подразнюють слизові оболонки очей, носа і горла, викликають шкіряні алергічні реакції. Риск подразнення значно зменшений у приміщенні, що добре  провітрюється.

*Бензофенол - стабілізатор.

Дуже сильно впливає на нервову систему, подразнює слизові оболонки очей. При вдиханні парів бензофенолу може спостерігатися почервоніння горла, кашель, набряки, може бути запаморочення.

*Ацетон - безколірна рідина з характерним різким запахом. Є популярним розчинником.

Сильно подразнює слизові  оболонки очей. Тривале його вдихання призводить до запалення слизових оболонок носа, набряку легенів і токсичної пневмонії.

*Метакрилат -  складний метиловий ефір, масляниста рідина з приємним запахом. Використовується як полімер.

Пагубно впливає на центральну нервову систему, печінку, нирки, викликає алергічні реакції очей, шкіри, носу, горла, можливий сильний головний біль, нудота , запаморочення.

*Поліметакрилат-  використовують як  емульгатор при виготовленні гелів.

При високих концентраціях викликає ураження дихальних шляхів, нудоту, головний біль.

*Метакрилова кислота - хімічно-органічне з`єднання. Рідина з різким запахом, безколірна. Використовують для синтезу складних ефірів, полімери яких часто використовуються, як конструкційний, моделюючий матеріал.

Вдихання парів метакрилової кислоти викликає запаморочення, головний біль, нудоту, пагубно впливає на нервову систему.

Висновок:  отже, наша группа, працюючи над проектом, визначила та дослідила вплив хімічних речовин, що містяться у сучасних косметичних  засобах по догляду за нігтями, на організм майстра нігтьового сервісу в процесі їх роботи.

2 група»Медики»

Мета: - визначити шкідливі  виробничі чинники  під час роботи майстра манікюру;                                                                                                                                                - визначити та проаналізувати  професійні  захворювання,  які можуть виникнути у майстра нігтьового сервісу.                                                                  

Актуальність теми : професія « Майстер манікюру» – дуже цікава й творча, проте вона вимагає регламентованого проведення послуг. Якщо не дотримуватися  всіх норм і вимог належним чином, то можна завдати шкоди як своєму власному здоров'ю, так і здоров'ю своїх клієнтів.  Здоров'я кожної людини залежить від безлічі факторів: фізичної активності, емоційного стану, харчування, особливостей професії, режиму роботи й  відпочинку. У різних сферах діяльності дані умови проявляються в більшій чи меншій мірі. Здоров'я повністю залежить від нас самих, і в наших силах зберегти чи згубити його. Важливо знати  шкідливі виробничі чинники, які впливають на стан здоров’я майстра нігтьового сервісу та професійні захворювання, які можна здобути під час роботи.

Шкідливі виробничі чинники поділяються на 4 групи:

1. Фізичні чинники -  це підвищена або знижена температура, вологість у приміщенні, іонізація, відсутність або нестача природного чи штучного освітлення робочого місця , рівень ультрафіолетової радіації, підвищене запилювання, підвищений рівень шуму на робочому місці, вібрація, матеріали, обладнання.

2.Група хімічних виробничих чинників, які поділяються на дві групи:

 1) за характером впливу на організм майстра – токсичні, подразливі, сенсибілізуючі, канцерогенні;

 2) за шляхом проникнення в організм - через органи дихання, шлунково-кишковий тракт ,шкіру та слизові оболонки.

3.Біологічні виробничі чинники – це патогенні мікроорганізми і продукти їх життєдіяльності.

4. Психофізіологічні чинники – це фізичні та нервово - психічні перенавантаження, окремі слова або мова, звук або музика, колір або зображення.

Кожна професія, крім морального та матеріального задоволення, найчастіше загрожує тими чи іншими специфічними захворюваннями.

  Професійні захворювання майстра нігтьового сервісу можна розділити на 2 групи: професійні захворювання (тунельний синдром зап'ястя, остеохондроз, погіршення зору і т.д.) і придбані – ті , яких майстер набуває в зв'язку з порушенням або  недотриманням   правил безпеки роботи.

 Придбані захворювання мають широкий спектр причин виникнення, а саме: алергії різних видів, інфекційні захворювання, передавання  в зв’язку з порушенням цілісності шкірних покривів і т.п.

 Професійні захворювання – це захворювання, які  виникають при несприятливих умовах праці, пов’язані з систематичним і довготривалим впливом  шкідливого фактору, властивого даній професії,  або особливих умов праці, характерних  для того або іншого виробництва або професії.

 Для майстра нігтьового сервісу найбільш характерними є наступні захворювання: остеохондроз, синдром зап’ястного каналу, захворювання очей, опорно-рухової системи, варикозне розширення вен.

                              Синдром зап’ястного каналу

 Синдром зап’ястного каналу (тунельний синдром) – це захворювання, що  проявляється довготривалим болем і онімінням пальців кисті. Причиною захворювання є затискання нерву між кістками і сухожиллям м’язів зап’ястя. Це професійне захворювання робітників, що  виконують  монотонні згинаючо-розгинаючі рухи кисті.               Для того, щоб запобігти прояву цього синдрому, потрібно навчитися правильно виконувати опил штучних покриттів, що помітно скоротить кількість «зайвих» рухів. Тобто виробляти чітку викладку матеріалу для здійснення найменшого опила, а основний опил виконувати за допомогою апарату, тим самим значно знизивши навантаження на свої руки.                                 

                                       Погіршення зору

 Існують різноманітні причини погіршення зору. Серед них можна виділити декілька:

 порушення постави;

 різноманітні інфекційні захворювання;

 перевтома;

 забруднення організму;

 синдром сухого ока.

 Усі вище перераховані причини можуть бути присутніми в роботі майстра, але своєчасна профілактика допоможе уникнути   проблем із зором.

 По-перше,  робоче місце повинно мати комбіноване джерело світла: добре природне освітлення і місцеве джерело світла на гнучкому кранштейні з лампою денного світла. При необхідності можна використовувати одразу дві настільні лампи.

 По-друге,  потрібно виконувати  вправи для розслаблення  очей у проміжках між роботою. Відмінне тренування для очного  м’яза  - це зміни фокусування зору: переклад погляду з ближньої  відстані на віддалені об’єкти.

 Постійне попадання пилу може стати причиною так званого синдрому сухого ока, тому необхідний захист від пилу та сторонніх предметів при роботі зі штучним матеріалом.

 Синдром сухого ока – це стан ока, що виникає при недостатньому зволоженні або змащенні зовнішньої  поверхні  ока слізною рідиною або просто сльозою. При сухості ока виникають відчуття «піску в очах», роздратування, печіння, почервоніння та відчуття стороннього тіла. Це  серйозне захворювання, котре може призвести навіть до втрати зору.

 Щоб уникнути подібного розвитку подій, необхідно не тільки захищати очі від попадання пилу, але й придбати спеціальні краплі – препарати штучної сльози. Зволожуючі препарати, близькі за складом до людських сліз, підходять для щоденного застосування.

                                             Варикозне розширення вен

 Варикоз  вен – це їх розширення, що супроводжується  порушенням венозного відтоку. Імовірність розвитку варикозної хвороби прямо пропорційна малорухомому  способу  життя. Робота майстра нігтьового сервісу має на увазі довге статичне положення сидячи. Відповідно  все навантаження припадає на нижні кінцівки, що провокують набряки ніг і закупорку вен.

 Попередити професійні захворювання легше, чим їх лікувати. Тому необхідно займатися посильною профілактикою варикозного розширення вен. Під час довгого вимушеного положення сидячи потрібно як можна частіше міняти позу, не носити незручне взуття, а після роботи приймати ванни для ніг з морською сіллю. Показані також контрастний душ, піші прогулянки й плавання.

                               Остеохондроз і інші захворювання хребта

 Хвороба ХХІ століття, вразила більше половини населення Землі, не обійшла стороною й майстрів манікюру.

 Остеохондроз – це комплекс дистрофічних порушень у суглобових хрящах. Може розвиватися практично в будь-якому суглобі, але частіше всього вражає міжхребетні диски. У залежності від локалізації виділяють шийний, грудний і поперековий остеохондроз.

 Першою причиною остеохондроза  хребта є  сидячий  спосіб життя, внаслідок якого розвиваються дегенеративно-дистрофічні процеси в хрящах суглобів. Також можливі й інші причини появи хвороби, які  пов’язані з професійною діяльністю:

 порушення обміну речовин в організмі, інфекції, інтоксикації;

 неправильне харчування (нестача мікроелементів і рідини);

 порушення постави, викривлення хребта;

 несприятливі екологічні умови, робота з хімічними препаратами;

 малорухомий  спосіб життя;

 робота, пов’язана з підняттям  важкого (при виїзді майстра на дім);

 довготривале перебування в положенні стоячи, сидячи, котре призводить до збільшення тиску в дисках і навантаження на хребет в цілому;

 нервове перенавантаження, стресові ситуації.

 При остеохондрозі страждає той хребетний відділ, на який припадає все навантаження. Майстри манікюру за родом своєї діяльності змушені часто перебувати в злегка зігнутому положенні, причому поза ця може утримуватися дуже довго. Сконцентрований на робочому процесі майстер геть забуває про незручність. Але ж тривале положення тіла згубно для хребта і міжхребетних дисків, які поступово атрофуються та  стираються.

 В якості профілактики захворювань, пов’язаних з порушенням опорно-рухового апарату,  рекомендуються регулярні заняття спортом, плаванням, вправи на розминку між прийомами клієнтів. Заходи профілактики професійних захворювань повинні бути постійними.                                                                                  

                                      Алергічні захворювання.

 Алергiя - підвищена чутливість організму до деяких речовин , що викликає хворобливий стан (сльозоточивість, поява червоних плям і т. п). Шкірний висип- основна ознака розвитку контактного, алергічного та хронічного дерматитів, які можуть проявлятися в різних ступенях тяжкості.

Найчастіше причинами появи дерматиту на шкірі є миючі засоби, неякісна парфумерія та косметика, а також ліки. Постійні стреси, підвищена стомлюваність, дієти або переїдання є свого роду каталізаторами висипань на кистях. Усе це супроводжується дискомфортом, печінням та болем.

 Дерматит простий (контактний) - запалення шкіри, що з'являється в результаті контакту речовини-подразника зі шкірою і викликає реакцію ірітації (роздратування) або алергічну реакцію. Залежно від того, яка реакція виникає, контактний дерматит ділиться на два види - алергічний і іррітаціоний. Контактний дерматит є найбільш поширеним професійним захворюванням шкіри (85-95 відсотків усіх професійних захворювань шкіри), особливо часто зустрічається серед перукарів і майстрів манікюру. Дерматит алергічний виникає в людей з підвищеною чутливістю до визначеної речовини (алергену). Причиною розвитку алергічного дерматиту може бути величезна кількість різноманітних речовин, які містяться в косметичних засобах по догляду за  шкірою рук та нігтями. Ознаками алергічного  дерматиту є: почервоніння, набрякання шкіри на ділянці попадання  подразника. У місці ураження виникає  свербіж, жар, можуть бути дрібні пухирці. Косметичні засоби можуть викликати не тільки алергічний дерматит, але й таке загрозливе для життя ускладнення, як набряк Квінке (набряк гортані). Тому в салоні завжди повинні бути проти алергічні препарати у вигляді таблеток.

Екзема - це дерматологічне захворювання, що характеризується шкірними висипаннями у вигляді папул з серозним вмістом, набряком і сверблячкою уражених ділянок шкіри. Може проходити в сухій і мокрій формі, відрізняється поліморфізмом проявів у вигляді висипки. Запальний процес при екземі має алергічну природу, але причини захворювання можуть бути різними - тривалий контакт шкіри з алергеном, порушення обміну речовин, патології нервової та ендокринної системи. Тому з великою обережністю варто застосовувати засоби, що містять вітамін С, ароматичні есенції, рослинні компоненти, водорості.

                              Бронхіальна астма

Бронхіальна астма - це захворювання, в основі якого лежить хронічне запалення дихальних шляхів, що супроводжується зміною чутливості та реактивності бронхів і проявляється нападом задухи, астматичним статусом, або, за відсутності таких, симптомами дихального дискомфорту (нападоподібний кашель,  хрипи і задишка), що супроводжуються оборотною бронхіальної обструкцією на тлі спадкової схильності до алергічних захворювань, позалегеневих ознак алергії. Бронхіальну астму можуть  викликати дезинфікуючі речовини - дезактин, хлорамін, формальдегід, а також   рослинна  сировина, хімічні компоненти, що входять до складу косметичних засобів по догляду за шкірою рук та нігтями. Тому  дуже важливе раннє розпізнавання хвороби,  припинення подальшого контакту з алергеном і своєчасний початок лікування.

                                    Онкозахворювання.

Небезпечний будь-який  лак - від звичайного до гель-лаку. У них  містяться токсичні сполуки. І вони здатні спровокувати цілий спектр проблем, від раку до безпліддя.

 Зокрема ризик раку підвищує формальдегід. Він відповідає за затвердіння покриття і давно відомий  як потужний канцероген.

Чи не надто схвально відгукуються лікарі й  про інші популярні процедури - нарощування нігтів. Зокрема експерти з Фонду раку шкіри в Нью-Йорку заявили, що нарощування нігтів збільшує ймовірність прояви раку шкіри. Справа в тому, що одним з факторів ризику для цього різновиду онкозахворювання є ультрафіолетове випромінювання. У процесі «виробництва» нарощених нігтів використовуються ультрафіолетові промені. Як наслідок, підвищується ймовірність прояву плоскоклітинної карциноми.  Тому перед початком гелевого манікюру фахівці радять нанести на руки сонцезахисний засіб. Часте та безперервне нарощування  збільшує ймовірність розвитку онкозахворювань. Рекомендується кожні три місяці припиняти сеанси нарощування, а використання ультрафіолетових ламп знизити до мінімуму.

                                           Нервове виснаження.

 Нервове виснаження («нервова слабкість», хронічна втома, астенічний невроз) – це форма неврозу, що  найчастіше  зустрічається в сучасному світі. Даний стан дуже важко виявляється самою людиною і діагностується  лікарями, бо симптоми його різноманітні.

Як правило, головною причиною такого стану фахівці називають перевтому. Коли людина акумулює менше енергії, ніж витрачає, організм починає виснажуватися. Стосується  це і нервової системи. Мозок людини втомлюється від шкідливих звичок, недостатнього сну, занадто великих фізичних або розумових навантажень, стресів, переживань. Якщо постійно жити в такому темпі і не влаштовувати перепочинків, то ви ризикуєте зіткнутися з такою проблемою, як нервове виснаження. Симптоми, які  часто зустрічаються при нервовому виснаженні: дратівливість, нетерплячість, порушення сну, головні болі (вони з'являються навіть при незначному навантаженні й мають характер стиснення), занижена самооцінка, сексуальні розлади, стає все важче зосередитися, психосоматичні симптоми.

 Як відновитися:

- необхідно з'ясувати й усунути причину, яка викликала такий стан;

- правильне чергування праці та відпочинку (згідно зі статистикою  чимала частина випадків виникає внаслідок того, що людина намагається впоратися з великою кількістю роботи або завдань в рекордні терміни);

 - під час діяльності робити перерви, відпочивати активно, більше рухатися;

- нормальний повноцінний сон ;

- фізичне навантаження у вигляді піших прогулянок або плавання.

                                   Грибкові захворювання нігтів

Існує багато захворювань нігтів, при яких спеціаліст з манікюру не може працювати з клієнтом. Одними з таких є грибкові захворювання нігтів. Грибкові інфекції виникають через попадання на ділянку  нігтів паразитичних рослинних організмів, які включають в себе власне грибки і плісінь. Такі  ураження нігтів є небезпечні тим, що хвороба легко передається від однієї людини до іншої . Зараження  може виникнути на одному нігті та перейти на інші здорові . Грибкова  інфекція викликає зміну кольору нігтів, з'являються плями , які розповсюджують у напрямку до основи нігтя , і хвороба тим яскравіше стає виражена, чим глибше грибок вражає ніготь. Одним  із різновидів  грибків є інфекція - плісінь. Вона розвивається тоді , коли між нігтем, який не був оброблений належним чином, та   косметичними засобами , що знаходяться зверху, накопичується волога. Під шаром лаку знаходиться простір, під яким і розвивається грибкова інфекція.  Найсприятливим середовищем для її формування є використання накладних нігтів , гелів і акрилу. Появу грибкової інфекції  можна розпізнати вже на ранній стадії за жовтувато-зеленими  плямами , а при тривалому перебігу хвороби   вони темніють та стають чорними. Ніготь розм'якшується, починає гнити, з'являється характерний гнильний запах.

 Оніхомікоз (стригучий лишай) теж буває на нігтях.  Проявляється у вигляді білих бляшок на поверхні нігтя, які важко відокремлюються, та  довгих  жовтуватих смужок всередині пластинки нігтя. Вони  поширюються від вільного краю до кореня, при цьому  ніготь потовщується  і змінює свій колір. Потім  хвороба розповсюджується  на глибокі шари, а також може вражати м'які тканини навколо нігтя.

 Якщо  у клієнта грибкові захворювання нігтів, спеціаліст з манікюру не повинен  надавати йому послуги. Потрібно направити такого клієнта до дерматолога для лікування захворювання.  Грибок може передаватися  за допомогою  необробленої після  попереднього  клієнта ванночки, пилок та іншого інструментарію. Для запобігання інфікування потрібно  суворо  дотримуватися правил санітарної обробки,  дезінфекціі та стерилізації  манікюрного інструментарію.

Таким чином,  аналіз вищеописаних професійних захворювань дає нам загальну картину проблем зі здоров’ям, з якими майстер манікюру зустрічається у своїй професійній діяльності. Звичайно ж  у силу різноманітних умов роботи стан організму кожного майстра не дає нам можливості виділити «головного ворога» майстра манікюру. Навіть кожне взяте окремо захворювання  завдає нам істотних проблем, але, з іншого  боку,  майстрам нігтьового сервісу і тим, хто тільки думає про цю кар’єру, не варто впадати у відчай, оскільки інформованість про можливі захворювання дозволить вам попередити негативні наслідки.

3група»Інспектори з охорони праці»

Мета: - розробити профілактичні заходи зі зменшення впливу шкідливих чинників та виникненню професійних захворювань під час   роботи майстра  нігтьового сервісу

;- розробити правила безпеки та охорони праці під час роботи  манікюрника.

Актуальність теми: Красиві доглянуті нігті – візитна картка сучасної людини. Доглянуті руки та ідеальні нігті додають впевненості у собі, підіймають настрій та неодмінно привертають увагу оточуючих, доставляючи усім естетичне задоволення. Тому професія  манікюрника на сучасному етапі престижна і гарно оплачується. Але на ряду з цим вона має свої недоліки. На майстра нігтьового сервісу під час роботи  впливають несприятливі  фактори. У наслідок цього можуть виникнути професійні захворювання. Тому група « Інспектори  з охорони праці» спрямували свою роботу на розробку профілактичних заходів з попередження цих захворювань.

Правила з охорони праці для майстра нігтьового сервісу:

1.Дотримуватись чинних правил внутрішнього трудового розпорядку, графіку роботи, режиму праці та відпочинку.

2. Перед початком роботи вдягнути спецодяг, прибрати волосся, зняти прикраси.

3. У приміщенні повинна бути оптимальна температура повітря 20-22°С, відносна вологість повітря складати 40-60%, швидкість руху повітря не більше 0,2 м/c.

4. Потрібно забезпечити регулярне провітрювання кабінету.

5. У кабінеті з максимальною ефективністю необхідно використовувати природне освітлення. Місце майстра бажано влаштовувати біля вікна так, щоб світло падало з лівого боку.

6.На робочих місцях передбачається освітлення з використанням ламп розжарювання. Світильники місцевого освітлення повинні мати відбивачі з металу, вкриті світлотехнічною емаллю, які забезпечують захисний кут не менше за 30° у відношенні до робочого місця майстра. Використання відкритих ламп забороняється. При використанні люмінесцентних ламп освітленість робочих поверхонь повинна складати 750 лк.

7.Робочий стіл повинен мати приблизно такі розміри: висота від підлоги - 75 см, ширина - 45 см, довжина - 80 см, але стандартні величини мають регулюватися під майстра, враховуючи особливості його фігури. Потрібно  користуватися столами, в яких вмонтовані пиловловлювачі.

8. Крісла для майстра повинні бути зручними, має регулюватися висота сидіння.

9. Підготувати робоче місце. Воно повинно бути вільним від сторонніх предметів.

 Для виключення зайвих рухів слід розкласти в зручному порядку робочі інструменти, пристосування та косметичні засоби:

- праворуч на продезінфікованому манікюрному столику на стерильній  серветці розмістити необхідні для роботи стерильні інструменти так, щоб їх було зручно і безпечно брати;

- флакони з лаком, ємності з розчинами, та інші косметичні засоби розмістити на столі ліворуч;

- підготувати та помістити в банку з кришкою ватні диски для зняття лаку.

10. Перевірити перед роботою щільність кришок на флаконах, маркування ємностей з розчинами дезінфікуючих засобів та інших рідин, кремів (назва, концентрація, дата приготування). Усі рідини, мазі, креми, які використовуються під час роботи, повинні мати розбірливе маркування, що відповідає вмісту флаконів (ємностей).

11.Перед тим, як приступити до обслуговування відвідувача, уважно оглянути його стан нігтів і шкіри рук; якщо є виражені зміни зовнішнього вигляду нігтів і шкіри, що вказують на заразні захворювання, не обслуговувати клієнта.

12.Не працювати з клієнтом, якщо виявлені пошкодження шкіри ( рани, порізи, опіки) чи будь-яке захворювання шкіри, враховувати алергічні реакції на косметичні засоби, олії.

13. З метою профілактики зараження парентеральними гепатитами і ВІЛ-інфекцією всі роботи, при яких можуть відбутися травми, необхідно проводити в гумових рукавичках.

14. Під час виконання манікюру працювати в гумових рукавичках та масці.

15.Під час роботи з сучасними косметичними засобами ( гелем, акрилом), працювати в окулярах, гумових рукавичках та масці.

16. Під час гелевого нарощування  нігтів використовувати світлодіодні лампи  або УФО-лампи закритого типу.

17. Для профілактики професійних захворювань шкіри, очей і верхніх дихальних шляхів при роботі з дезінфікуючими засобами слід:

- приготування дезінфікуючих розчинів проводити в спеціальних приміщеннях з штучної або природної припливно-витяжною вентиляцією;

- сухі дезінфікуючі засоби насипати в спеціальні ємності з поступовим додаванням води;

- ємності з робочими дезінфікуючими розчинами щільно закривати кришками;

- усі роботи з розчинами виконувати в гумових рукавичках;

- дотримуватися запобіжних заходів і використовувати засоби індивідуального захисту (респіратори, маски і ін.), зазначені в інструкції на застосування дезінфікуючих засобів.

Профілактичні заходи з попередження виникнення професійних захворювань:

1. Правильна організація робочого місця.

2. Правильна організація раціонального трудового процесу (правильне виконання робочих рухів).

3. Правильна організація раціонального режиму праці та відпочинку.

4.Проведення виробничої гімнастики (фізкультурні паузи під час роботи), застосування масажу.

5. Періодичні медичні огляди майстрів нігтьового сервісу.

6. Дотримання правильного режиму харчування.

7. Заняття спортом ( плавання, фітнес).

8. Дотримання здорового сну. Отже, з метою попередження виникнення професійних захворювань необхідно постійно проводити профілактичні заходи, а також  майстрам нігтьового сервісу дотримуватись правил охорони праці під час виконання манікюрних послуг.

ІV. Закріплення набутих знань

Розв’язування кросворду

1.

 

 

 

 

13.

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

6.

 

 

 

 

 

 

 

7.

 

 

 

 

 

8.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9.

 

 

 

 

 

 

 

 

10.

 

 

 

 

 

 

 

 

11.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12.

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Шкідлива речовина,  стабілізатор у складі лаку. (бензофенол)
  2.  Речовина з характерним різким запахом,яка використовується як розчинник під час виробництва лаків.  (ацетон)
  3. Засіб для видалення підшкірного жиру з нігтьової пластини, а також забруднень. (знежирювач)
  4. Засіб для нарощування нігтів, який використовують для ефективнового зчеплення нігтьової пластини з штучним покриттям.  (праймер)
  5. Косметичний засіб,призначений для нанесення на нігті пальців рук.. (лак)
  6. Шкідлива речовина, що входить до складу лаків, як розчинник та містить канцерогени.  (толуол)
  7. Матеріал для нарощування нігтів. (гель)
  8. Шкідлива речовина, яка використовується як пластифікатор в лаках і може викликати вроджені дефекти та рак. (дибутилфталат)
  9. Підвищена чутливість організму до деяких речовин, викликаючих хворобливий стан людини. (алергія)
  10.   Захворювання печінки , яке передається через кров та при порушенні правил дезінфекції та стерилізації манікюрних інструментів. (гепатит)
  11.  Спортивні вправи, які здатні зняти втому при сидячій роботі. (гімнастика)
  12.  Запалення  шкіри, що з’являється  врезультаті дії на неї  речовини-подразника і викликає алергічні реакції. (дерматит)
  13.  Шкідливий консервант, який входить до складу лаків для нігтів.. (формальдегід)

 

V. Підсумок 

 А наш  незвичайний урок закінчить учениця ,яка  сама написала  вірш:  

 Ви красу приносите в цей світ,

 Адже в моді манікюр-це актуально.

 Руки й нігті,як квітковий цвіт,

У всіх клієнтів – це реально! 

У манікюрника творча душа,

 А руки невгамовні,працьовиті.

 Освоєння нового не межа,

 В житті, яке казкове й колоритне.

 

VІ.Оцінювання навчальних досягнень учнів

 

 

Оцінювання проектної діяльності учнів та її результатів

 

                        Робота над проектом

                     Захист проекту

 

 

Оцінка

Колективний  метод роботи

Ступінь самостійної  роботи над проектом

Інформаційно -творча робота

Уміння аргументувати  свої висновки

Представлення матеріалів й презентацій

Естетичне оформлення результатів проекту

Уміння відповідати  на запитана опонентів

Самооцінка

 

 

 

 

 

 

 

Оцінка одногрупників

 

 

 

 

 

 

 

Оцінка викладача

 

 

 

 

 

 

 

Загальна оцінка

 

 

 

 

 

 

 

 

VІІ. Використана література

1.Ліговицький А.О. Теоретичні основи проектування сучасних освітніх систем.          -К.Техніка,1997.

 2.Нікуліна А.С.,Сілаєва І.Є., Шевчук С.С. Сучасний урок в професійній школі:проектування,організація,аналіз; Методичний посібник. - Донецьк:ДІПО ІТП.-2008.

 3.Гажлінські О.І. Санітарія і гігієна в манікюрній і педикюрній справі.-Ужгород,2016.

4.Зеленова Г.С. Оле Хаус  Современный маникюр.-М;ЗАО «Оле Хаус», 2002.

5.Чебаева С. Все о маникюре и педикюре. Красота и здоровье ваших ногтей.-М.РИПОЛ классик,2010.

 6.Моника Бюкман  Ногти. Совети профессионалов. Ростов Н/Д:Феникс,2005.

7.Коваленко Т.Стерилізація та дезінфекція інструментів. Ногтевая естетика -2011-№5(49) ст.88-89.

 8.Кисель В. Профессиональные заболевания и их профилактика. HAND@nails+Ногтевой  сервис -2014.-№6 ст.22

 9.Колосов В.А. Загальні відомості про манікюр і педикюр, догляд за нігтями.-М.,2005.

10.www. nogtik.com-  Сайт з догляду за нігтями.

11. www.domovodstvo.com /manikur- sekret.html-  Секрети манікюру.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Нежигай Оксана Валентинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
12 січня
Переглядів
103
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку