Методична розробка уроку курсу «Основи споживчих знань» у 7 класі

Про матеріал
Методична розробка уроку курсу «Основи споживчих знань» у 7 класі

на тему "Електроннігрошій пластиковікартки. Принципи їх дії та переваги, які вони надають"

Перегляд файлу

Методична розробка уроку  курсу «Основи споживчих знань» у 7 класі

 

Тема уроку:  Електронні гроші й пластикові картки.  Принципи їх дії та  переваги, які вони надають.​

 

Мета уроку:

  • ознайомитися зі змістом понять «електронні гроші», «пластикова картка», «пластикова платіжна картка»; поглибити знання про історію виникнення та використання електронних грошей та платіжних карток;
  • навчитися виділяти та формулювати характерні ознаки електронних грошей та пластикових платіжних карток;
  • розвивати в учнів логічне мислення, навички порівняння, інтуїцію,  вміння працювати з електронними джерелами інформації, вміння працювати у групах, формулювати та відстоювати власну думку;
  • виховувати фінансову грамотність та  економічну культуру споживача.

 

Тип уроку: засвоєння нових знань (з використанням компютерної техніки)

Обладнання: компютер, планшети, роздатковий матеріал.

 

 

Хід уроку

 

І. Організаційний момент.

 

ІІ. Актуалізація опорних знань і умінь учнів.

 

Під час уроку учні працюють у 4 сталих групах. Навчальні матеріали, що використовуються на уроці, розміщено в єдиному освітньому просторі  середовища Office365.

На попередньому уроці ми познайомилися з поняттям гроші і з'ясували, що гроші це - особливий товар, що є загальною еквівалентною формою вартості інших товарів та послуг. Презентація

Грошима у сучасному розумінні є монета, паперові гроші, засоби, що замінюють гроші (чеки, векселі, кредитні картки), банківські рахунки, міжнародні гроші.

Монети -це символічні гроші,   їх вартість в якості грошей більша за вартість нікелю або міді, із яких вони виготовлені.

Паперові гроші — це гроші, що не мають самостійної вартості, або ця вартість не співрозмірна з номіналом. Вони випускаються державою для покриття своїх (бюджетних) витрат і наділяються нею примусовим курсом, визнаються законним платіжним засобом на всій території.

Банкно́та (від англ. bank-note — банківський білет) — банківські білети, кредитні знаки грошей, безтермінові грошові зобов'язання емісійного банку, виготовлені з паперу або пластика, зазвичай прямокутної форми. Банкноти випускаються центральними банками держав і обов'язкові до прийому на всій їх території нарівні з монетами.

Казначейський білет – паперові гроші, які випускає казначейство (міністерство фінансів або інший державний фінансовий орган) для покриття бюджетних витрат, насамперед бюджетного дефіциту.

Чек - наказ власника банківського рахунку перерахувати певну суму на користь пред'явника чека. Наслідком цього розпорядження може бути або видача пред'явникові чека готівки, або безготівковий перерахунок грошей з одного банківського рахунку на інший.

Вексель - письмове зобов'язання боржника сплатити визначену суму грошей у визначений строк.

Кредитна картка - розрахунковий засіб, який найчастіше видається банками своїм клієнтам.

Банківські рахунки відображають і контролюють стан і рух коштів власника грошей, який передав їх у банк.

Міжнародні гроші - гроші, створені міжнародними організаціями для здійснення розрахунків між країнами. До них належать: СДР - "спеціальні права запозичення", створені Міжнародним валютним фондом, та ЕКЮ - міжнародна розрахункова одиниця, створена Європейським фондом валютного співробітництва.

Презентація

 Пропоную групам виконати завдання  в програмі LearningApps ( 2 групи – завдання №1 http://learningapps.org/display?v=pe3wor7f315 ,  2 групи – завдання №2 http://learningapps.org/display?v=p54gr0c4j15 ).

Поки завдання по 1 представнику від групи виконують онлайн, прошу всіх решта заповнити бланки відповідей.

 

ІІІ. Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності учнів.

Вступне слово вчителя. Оголошення теми та мети уроку.

Сьогодні ми продовжимо знайомитися з грошима і докладно зупинимося на таких їх видах як електронні гроші та пластикові платіжні картки. Це відносно новий винахід людства. Які недоліки мають такі гроші і які їх переваги перед іншими видами грошей ми спробуємо з'ясувати на сьогоднішньому уроці.

Прошу лідерів груп призначити по одній людині, яка буде фіксувати:

  • переваги електронний грошей;
  • недоліки електронних грошей;
  • переваги платіжних карток;
  • недоліки платіжних карток

і заносити цю інформацію на віртуальну дошку Padlet . Посилання на дошку ви знайдете у розділі «Підсумки уроку» нашого блокнота «Основи споживчих знань, 7-В».

 

ІV. Вивчення нового матеріалу.

 

Між усіма видами грошей є одна спільна риса – всі операції можна здійснювати за допомогою чи з дозволу банку.

Що таке банк? Презентація

Банк — це фінансово-кредитна установа, головною функцією якої є фінансові послуги громадянам та організаціям.

Які послуги надає  банк?

 приймання вкладів (депозитів) від юридичних і фізичних осіб; 

 відкриття та ведення поточних рахунків клієнтів і банків-кореспондентів;

 розміщення залучених коштів від свого імені, на власних умовах та на власний ризик;

 емісію власних цінних паперів;

 організацію купівлі та продажу цінних паперів за дорученням клієнтів;

 здійснення операцій на ринку цінних паперів від свого імені;

 надання гарантій  та інших зобов'язань від третіх осіб, які передбачають їх виконання у грошовій формі;

 придбання права вимоги на виконання зобов'язань у грошовій формі за поставлені товари або надані послуги;

 лізинг;

 послуги з відповідального зберігання на надання в оренду сейфів для зберігання цінностей та документів;

 випуск, купівлю, продаж і обслуговування чеків, векселів та інших оборотних платіжних інструментів;

 випуск банківських платіжних карток і здійснення операцій з використанням цих карток;

 надання консультаційних та інформаційних послуг щодо банківських операцій.

Щоб з'ясувати це докладніше скористаємося он-лайн газетою банку, послугами котрого ми користуємося –Приватбанку. http://privatbank-info.io.ua/,  https://privatbank.ua/services/  Презентація

Значна кількість операцій громадянами здійснюється за допомогою банкоматів та банківських терміналів. Презентація

Складові банкомату:

1. щілина користувацького принтера

2. щілина пристрою для зчитування платіжних карток

3. щілина пристрою для видавання грошей

4. користувацька клавіатура

5. функціональна клавіатура

6. монітор

7. вікно для камери

Ми всі є споживачами послуг банків. Однак, якщо через свій юний вік не можете особисто відкривати рахунки, обмінювати валюту, то ви можете бути власниками пластикових платіжних карток та здійснювати електронні платежі за допомогою електронних грошей. Презентація

Що таке електронні гроші?

Електронні (цифрові) гроші – це платіжний засіб, що існує тільки в електронному вигляді, тобто у вигляді інформації, що міститься у спеціальних базах даних. Електронні гроші зберігаються в електронних гаманцях користувачів відповідної платіжної системи. Електронні (цифрові) гроші тісно прив’язані до звичного паперового еквівалента.

Які системи електронних грошей вам відомі?  Webmoney, Яндекс.деньги, RBK Money, Ukrmoney, Інтернет.гроші, E-Gold і Paypal.

Ви отримали випереджувальні завдання підібрати інформацію про платіжні системи, що діють на території України та розмістити її на віртуальній дошці Padlet: Презентація http://padlet.com/yukhimovicho/yhjthfuc3hlq

1.  WebMoney (ВебМані). Безумовний лідер серед платіжних систем не тільки України, але й інших країн СНД, також має певний обіг по всьому світу, хоча, наприклад, у Німеччині діяльність WebMoney заборонена законодавством. Юридично WebMoney Transfer не є платіжною системою, оскільки емітує не електронні гроші, а так звані «Титульні знаки», за допомогою яких здійснюється передача грошових прав. Сама компанія створена в 1998 році і декларує свою діяльність як «міжнародна система розрахунків і середовище для ведення мережевого бізнесу». На сьогоднішній день в системі WebMoney налічується близько 25 мільйонів учасників, при цьому гаманці ВебМані використовують близько 35% користувачів Рунету. Всього система використовує близько десятка електронних валют (у тому числі спеціальні кредитні валюти), серед яких еквіваленти валют країн СНД, світових валют долара і євро, а також золота.

2. Яндекс.Деньги. Друга за популярністю система електронних платежів України, заснована в 2002 році як один із структурних підрозділів найбільшої російської пошукової системи Яндекс. Для розрахунків Яндекс Деньги використовують електронний еквівалент російського рубля. Система призначена для забезпечення інтернет бізнесу та електронної комерції переважно на території РФ, хоча і в нас використовується дуже часто.

3. Qiwi. Теж Досить популярна електронна платіжна система, хоча, звичайно, в порівнянні з першими двома, вона програє. Електронні гроші Qiwi з’явилися в 2007 році і використовуються як засіб не тільки електронних, а й безготівкових розрахунків (з використанням картки Visa). Крім України, система QIWI функціонує ще в 7 країнах, серед яких Росія, Білорусь, Казахстан, Молдова, США та інші.

Інші основні електронні платіжні системи — RBK Money, Єдиний гаманець, Z-Payment, PayCash, ICQ Money, валюти соціальних мереж ВКонтакті, Однокласники і т.д. Також в Україні створена своя платіжна система Інтернет.Гроші. Але за популярністю і обсягами платежів вони поки що істотно поступаються вищеназваним.

Управляти грошима у своєму гаманці користувач може за допомогою Інтернету або мобільного телефону.

Презентація

Для чого використовуються електронні гроші?

 купувати будь-які товари в інтернет-магазинах;

 оплачувати стільниковий і телефонний зв'язок, інтернет, кабельне телебачення, штрафи, податки, комунальні та охоронні послуги;

 платити за кредитними банківськими рахунками;

 дати або брати кредит електронними засобами;

 обмінювати одну валюту на іншу.

 Кому доводилось здійснювати покупку за допомогою електронних грошей? Чому ви не пішли звичним шляхом оплати товару?

 Я користуюся електронним гаманцем здебільшого для оплати товару з-за кордону.

Однак в користуванні електронним гаманцем є моменти, які мене особисто зупиняють. Наприклад, мої власні кошти зберігаються на рахунках сторонніх людей, які створили цей сервіс. Мені не нараховуються відсотки за збереження грошей, а при здійсненні розрахунків знімається комісія. Крім того великі ризики шахрайства, т.я.              зломати електронний гаманець означає всього лише зламати сайт. А про можливості хакерів ми з вами знаємо. Тому частіше ніж електронні гроші ми використовуємо пластикові платіжні картки.

Презентація

Пластикові картки — це універсальний платіжний засіб, що дозволяє мати доступ до грошей у будь-якій торговельній організації, рахунку у банківській установі, навіть у інших країнах світу.

 Перші  кредитні картки були випущені лише в 1914 р. відомою фірмою Mobil Oil, але зараз ми не уявляємо свого життя без них.

 Станом на 01.11.2015 р. в Україні нараховується 44 753 083 платіжних картки.

Будьте уважними. не слід плутати пластикову платіжну картку з бонусними рахунками торгівельних мереж, які дуже схожі на вигляд.

 Кожен з вас має пластикову платіжну карту Юніорбанку. Розгляньте свої картки і скажіть, яку інформацію містить картка.  (Розглядають, називають)

 Яку ще інформацію може містити карта?

 Чи мають платіжні картки наші гості? Може хтось дати свою картку, щоб ми виявили різницю між картами Юніора та зарплатними картками?

Звичайно, що це була невеличка провокація. Тому що ні в якому разі не можна передавати свою картку не тільки  сторонньому, а й навіть своїм родичам.

 Може хтось з дітей пояснити чому? (Діти говорять)

Я хотіла би нагадати декілька правил, яких необхідно дотримуватися власникам платіжних карток Презентація

Ми з вами часто подорожуємо і в дорогу я завжди прошу вас брати мало готівкових грошей, а мати платіжну карту. Можете пояснити чому на мою думку, так поступати краще? ( Діти говорять)

  Отже, для здійснення операцій з пластиковими картками ми використовуємо банкомат. З яких елементів складається банкомат? Пригадати ви зможете за допомогою вправи « Складові частини банкомату» за посиланням http://learningapps.org/display?v=pd8882s3a15  . Прошу по 1 представникові груп виконати вправу. (Одночасно вправа виконується учнем на демонстраційному комп'ютері)

 

V. . Узагальнення та систематизація знань та вмінь учнів.

Пропоную підсумувати нашу роботу в класі і  з'ясувати переваги і недоліки які мають гроші, з якими ми сьогодні познайомились.

 Давайте подивимось на віртуальну дошку, яку ви заповнили. Прошу команди прокоментувати свої відповіді.

Давайте спробуємо застосувати набуті знання на практиці, скориставшись платіжними картками і спеціальними програмками для телефонів та планшетів.

 Зараз я відправлю 10 грн одному з вас, а ви після цього переправите цю ж суму представникові іншої команди.

Отже, сьогодні ми з'ясували, що відноситься до електронних грошей та пластикових карт, для чого вони потрібні, чи зручні вони в користуванні, чи достатньо безпечні.

 

Позитивні сторони 

  • Зручний і безпечний спосіб оплати, прийнятий в усьому світі 
  • Низька вартість послуг 
  • Надійність забезпечується персональним ідентифікаційним номером
  • Поновлення рахунку в реальному часі 
  • Надійна система безпеки та контролю 
  • Вільний кредит на певний період 
  • Використання різних валют
  • Використання для одержання готівки в банкоматах 
  • Щомісячні звіти

 

Негативні сторони

  • Потребують великої кількості банкоматів, терміналів
  • Шахрайство
  • Мають належати до визнаних систем для того, щоб їх приймали у всьому світі
  • Розміщення тільки готівки

 

Плюси та мінуси електронних грошей

 

Переваги використання електронних грошей

  • Анонімність платежів. При здійсненні платежу електронними грошима, як правило, не потрібно повідомляти ніяку інформацію про себе, потрібен тільки номер електронного гаманця.
  • Захист від податкових органів.
  • Швидкість і зручність платежів. Гроші переводяться майже миттєво, здійснити оплату можна через Інтернет
  • Можливість переказувати малі суми.

 

Недоліки електронних грошей

  • Зберігання грошей власників гаманців на рахунках юридичних осіб.
  • Відсутність процента, який нараховується при зберіганні грошей.
  • Ризики шахрайства.
  • Зняти готівку без комісії не можна.

 

А тепер давайте пригадаємо:

- Яка була тема уроку?

- Яка мета стояла перед  нами на уроці?

- На які знання з економіки ви опиралися на уроці?

- Які знання з інших предметів вам знадобилися на уроці?

- Які нові знання, ідеї, правила ви освоїли на уроці?

- Які думки, відчуття викликав у вас урок?

 

Друзі, всі матеріали нашого року, відеосюжети, вправи для закріплення, презентація до уроку та результати нашої роботи розміщено в блокноті «Основи споживчих знань. 7-В клас». Ви можете ними скористатись при виконання домашнього завдання.

 

VІ. Підведення підсумків уроку, оголошення домашнього завдання.

Виставлення оцінок.

Домашнє завдання: опрацювати  конспект, написати ессе на тему «Чи є життя без пластикової платіжної картки?».

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Демченко Оксана Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
26 березня 2018
Переглядів
1532
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку