Михайло Коцюбинський. «Ялинка» Коротко про письменника. Небезпечні пригоди головного героя твору різдвяної ночі

Про матеріал

Презентація допоможе цікаво і легко провести урок української літератури в 6 класі НУШ за підручником Т. Яценко.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Перше грудня Михайло Коцюбинський. «Ялинка» Коротко про письменника. Небезпечні пригоди головного героя твору різдвяної ночі

Номер слайду 2

* * Кожна людина йде своєю дорогою, несучи у Всесвіт частиночку себе: сподівання, мрії, дії. Розгляньте малюнок, надихніться і дайте відповідь на запитання: якого кольору ваша душа?

Номер слайду 3

* * Коментоване читання. Робота з підручником. Розділ 1 (с. 83–85).  Як Василькова сім’я готується до Різдва?  Чому батько зажурився?  Хто завітав до Якимової родини в переддень Різдва та з якою метою?  Чому Василько дуже засмутився, коли батько захотів продати ялинку?  Скільки виторгував Яким за зелену красуню?  Які обставини змусили Василькового батька продати ялинку?  Хто мав завезти до пана дерево?  Знайдіть в тексті портрет Василька.  Які почуття огортають нашого героя?

Номер слайду 4

* * Знайдіть у тексті опис молодої ялинки. Що відчуває деревце, коли до нього наближалися Василь і батько? Струнка Весела Зелена Молода Вона маяла гілочками, чаче раділа гостям

Номер слайду 5

* * Розділ 2 (с. 85–86).  Поміркуйте, чи під силу Василькові відвезти ялинку панам.  Яка пригода сталася з хлопцем у лісі?  Чи розгубився Василько, коли зламалися сани?

Номер слайду 6

* * Розділ 3 (с. 86–88)  Чому святковий вечір перетворився на смутний для батьків хлопчика — Олени та Якима?  Знайдіть у тексті слова, які передають переживання матері про сина.  Чи можна було б запобігти пригоді Василька?  Як ви розумієте слово сум? . Підберіть синоніми до нього.

Номер слайду 7

* * Розділ 4 (с. 86–88).  Опишіть пошуки Василька.  Що відчули батьки, коли побачили поламані сани?  Від кого рідні дізналися, що хлопчик живий?  Чи виправдала кінцівка оповідання ваші очікування?

Номер слайду 8

* * Прийом «Досліджую — аналізую». – Розгляньте малюнки в колажі. – Поставте всі події в хронологічній послідовності.

Номер слайду 9

М.Коцюбинський Стаття про письменника (підручник, с. 89–90)

Номер слайду 10

Прийом «Крісло відвертості» Розшифрування життєпису Михайла Коцюбинського * — Яким ви уявляєте собі автора оповідання «Ялинка»? — Чому можна назвати цього письменника інтелектуалом?

Номер слайду 11

* Літературознавчий клуб Різдвяне оповідання — жанровий різновид оповідання, у якому йдеться про події напередодні Різдва або під час його святкування. Художня деталь – подробиця змальованого явища, яка через підтекст характеризує його.

Номер слайду 12

*

Номер слайду 13

*

Номер слайду 14

Домашнє завдання Вивчити літературознавчі терміни. Прочитати оповідання Олени Пчілки «Сосонка» та знайти подібність до опрацьованого оповідання Михайла Коцюбинського «Ялинка». За бажаннямНамалювати ілюстрації до оповідання «Ялинка»

Номер слайду 15

Використані джерела Яценко Т. Українська література. 6 клас. Книжка для вчителя: методичний посібник / Таміла Яценко, Наталія Немировська, Ірина Ковалінська. – Київ : Грамота, 2023. – с. 318. http://surl.li/ntiqi * *

ppt
Додано
30 листопада 2023
Переглядів
1734
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку