Мистецький проєкт "Війна очима дітей"

Про матеріал
Ця розробка буде корисна для національно-патріотичного виховання здобувачів освіти в Україні.
Перегляд файлу

Мистецький проєкт «Війна очима дітей».

 

Мета: допомогти учням  переосмислити цінність миру,  зосередити увагу на  необхідності  збереження миру в усьому світі, зосередити увагу на  наслідках війни й можливості в її запобіганні; підвести усіх  до усвідомлення щодо  зміцнення  миру на планеті; готовності до захисту рідної землі; розвивати вміння аналізувати події, факти, історичні явища; формувати відчуття приналежності до України як мирної нації, усвідомлення -  чого вартує  людське  життя; виховувати почуття патріотизму, почуття гордості за співвітчизників, які захищають  свою Батьківщину, показати своїми малюнками, якою буде Україна в майбутньому, продемонструвати  усьому світу війну очима дітей і віру в перемогу.

Обладнання : ватмани, олівці, фарби,  відеоофайли, мультимедійна презентація.

Вікова категорія: 7-14 років

 

Хід заходу:

Учень:

Щасливе дитинство – це тепла хатина,

В якій у любові зростає дитина;

Це мамина пісня, бабусина казка,

Любов усіх рідних, Господняя ласка…

 

Щасливе дитинство – це друзів багато,

З якими і будні минають, як свято!

Це щедрі сюрпризи і здійсненні мрії,

Казкові бажання і щирі надії…

 

Щасливе дитинство – в щасливій родині,

Яка все найкраще плекає дитині!

Благаєм, дорослі, зробіть все можливе,

Щоб квітло у світі дитинство щасливе!!

 

Вчитель:

Таке щасливе дитинство було у всіх дітей України.  Так вони жили до четверга  24 лютого 2022 року. Об  3 годині 40 хвилин ночі Росія  розпочала повномасштабне вторгнення в Україну.

 

 Учень:

Біда, мов смерч, насунула здаля.

Заплакала обпалена земля,

Немов чиєсь стривожене дитя...

І мирне обірвалося життя!

Обірвалось на 1418 днів.

Чи знаєте ви, що таке війна?

Які в неї загребущі руки?

Яка вона безжалісна й страшна,

Що їй до болю, горя й розлуки?

Чому цей світ такий жорстокий?

Кому потрібна ця війна?

Страждають діти, гинуть люди.

Скрізь біль і сльози. Це війна...

 

Вчитель:

Протягом декількох днів  багато українців згадували, що робили рік тому, напередодні ,  і в цей страшний день.

Хтось їхав до батьків, гуляв з дитиною , милувався краєвидами, готував розсаду, збирав валізу, щоб летіти у відпустку…

Ніхто не чекав, що почнеться війна, і вона буде ТАКОЮ.

 

Перегляд відео.

https://www.youtube.com/watch?v=jxifqB0sY88&ab_channel=Ukra%D1%97ner

 

Вчитель:

А що для вас означає слово «війна»? (відповіді дітей)

Для кожного це слово означало по-різному і часто ми не надавали великої уваги цьому слову, але саме зараз ми зрозуміли, що  це  біль, жах, руйнування та смерть.  Війна, яка прийшла на українську землю, калічить людей , їхні долі, змушує  залишати рідні домівки, розлучатися з рідними, страждати через втрату близьких..

Ще рік тому здавалося, що цей день ніколи не настане. Але у житті може статися будь що . Адже сталась ця війна, якій не місце у цивілізованому 21-му столітті! Можна накупити  повну комору їжі, теплого одягу, розуміти головою та вірити, що страшної війни не може бути, бо… ну, не може, і все! Але вона прийшла в наш дім, хотіли ми цього чи ні, готувалися до неї чи ні.

Але пройшов  час. Мені здається,  ніхто не думав, що ми здатні робити такі речі, які робимо зараз. Півтора року тому ми не могли уявити, що будемо встигати так багато, як ми робимо зараз. Думаю, велика кількість українців не знали, що будуть здатні взяти до рук зброю і вбивати ворогів. Велика кількість людей не знали, що будуть здатні витрачати величезну кількість часу для того, щоб допомагати війську.   Україна бореться з російськими окупантами, а наші поети пишуть вірші, складають пісні, підіймають  дух військовим, мирним мешканцям. Адже слово – теж зброя!

Але під час війни  найбільш беззахисні та вразливі саме ви, діти . Ваше  дитинство швидко минає . Війна викреслює з життя багатьох  долю, розчавлює, ранить і калічить. Багато хто  залишається  сиротами… Діти бачать вибухи ракет, кров і насильство. Багато дитячих життів забрала війна, але в нашій пам’яті ці маленькі люди назавжди залишаться юними, веселими та запальними. Їхні романтичні мрії про подорожі, польоти та відкриття не здійснилися, тому що їхні життя закінчилися занадто рано. Усе це  негативно впливає на усіх українських дітей. На фізичні страждання накладається душевний біль. Дітям  необхідна підтримка, аби відволіктись від жахів та продовжувати жити на повну. Так, це неможливо повністю реалізувати, але в безпечних місцях малеча може творити, займатись спортом і не тільки.  Малюнки, щоденники, пісеньки – все це не лише допомагає переосмислити цінність миру, а й допомагає відволіктись та займатись тим, що можна було  робити у мирні часи. Діти так можуть відчути і свою причетність до майбутньої перемоги. Не слід забувати про моральний стан воїнів, які захищають наші землі від окупантів – теплі слова від школярів , які дякують та моляться на ЗСУ надихають на ще більші звершення.

В  Україні з’явився унікальний міжнародний проєкт,до якого я вас залучаю. Проєкт, який народився під гул сирен «Війна очима дітей». Він про відчуття українських дітей, про їхнє осмислення війни, ставлення до неї.  Такі проєкти , як правило, з’являються тоді, коли люди повертаються в спогадах до тих подій, але саме цей у режимі реального часу показує людству війну очима дітей. Через мистецтво діти висловлюють свої емоції, а інколи це навіть і «ліки» для душі. У воєнний час особливо важливо дати  можливість  виплеснути все, що у них на  серці.

Ми всі віримо в перемогу, мріємо про краще майбутнє. Нехай у світі більше не буде війни.

Хай буде мир віднині і довіку!

Хай буде мир й замовкнуть війни злі.

І сльози щастя на своїх обличчях

Відчують всміхнені  усюди матері.

Хай буде мир. Веселі будуть діти,

Спокійними скрізь стануть всі жінки

І перестануть думати ночами,

Що десь коханий гине на війні.

Не розчаровуйсь в Україні,

Вір,що мине важка пора,

Розквітне пишний цвіт калини,

В садах достатку і добра.

Хай живе Україна!!!!!!!!!

 

Мистецький проєкт «Війна очима дітей» очима здобувачами освіти Великоберезовицького ліцею

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
14 вересня 2023
Переглядів
1097
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку