"Навчальна програма з предмета “Основи кібергігієни” (10 год) професії 5122 “Кухар”, 7412 “Кондитер”"

Про матеріал
Навчальна програма з предмета “Основи кібергігієни” професії 5122 “Кухар”, 7412 “Кондитер” розроблена відповідно до Стандарту професійної (професійно-технічної) освіти СП(ПТ)О 5122.І.56.10 – 2021 – 5122 Кухар, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України 26.10.2021р. № 1133 та вимог до Стандарту професійної (професійно-технічної) освіти СП(ПТ)О 7412.С.10.70 – 2017 – 7412 Кондитер, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 27.12.2017р. №1691, базується на компетентнісному підході, що передбачає формування і розвиток у здобувача освіти цифрових компетентностей – знань з правил техніки безпеки під час роботи за комп’ютером, основних положень та термінів, що стосуються кібергігієни на робочому місці, нормативно-правової бази у сфері кібергігієни та інформаційної безпеки, заходів кібергігієни на робочої місці та вмінь визначати заходи кібергігієни для конкретної ситуації, оцінювати загрози та вживання заходів реагування на робочому місці, безпечно поводитись у кіберсфері, здійснювати організацію безпечного доступу до пристроїв і програм, правильно налаштовувати програмне забезпечення на робочому місці, здійснювати оцінювання інформації та працювати на персональному комп’ютері в обсязі, достатньому для виконання професійних обов’язків. Навчальна програма з предмета “Основи кібергігієни” є рекомендованою для закладів професійної (професійно-технічної) освіти, підприємств, установ та організацій, незалежно від їх підпорядкування та форми власності, які здійснюють (або забезпечують) первинно-професійну підготовку, професійне (професійно-технічне) навчання, перепідготовку кваліфікованих робітників та видають документи встановленого зразка за цією професією.
Перегляд файлу

Навчальну програму з предмета “Основи кібергігієни”  розробив: 

Методист, викладач інформатики та комп’ютерних дисциплін

Державного навчального закладу “Вище професійне училище №34 м. Стрий” Ярич Ігор Ярославович

 

 

 

image

(Назва навчального закладу)

 

ЗАТВЕРДЖУЮ

Заступник директора з навчально-виробничої роботи

______________________________________(Ім’я, прізвище)

,,____”_______________2024 р.

 

 

НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА  

з предмета “Основи кібергігієни”

для підготовки кваліфікованих робітників за професією:

5122 Кухар

7412 Кондитер

Професійні кваліфікації:

ü  кухар 3 розряду;

ü  кухар 4 розряду;

ü  кондитер 3 розряду.

 

 

Складено у відповідності до Стандарту професійної (професійно-технічної) освіти

СП(ПТ)О 5122.І.56.10 – 2021 – 5122 Кухар,  затвердженого наказом Міністерства освіти і науки

України 26.10.2021р. № 1133 та вимог до Стандарту професійної (професійно-технічної) освіти

СП(ПТ)О 7412.С.10.70 – 2017 – 7412 Кондитер, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 27.12.2017р. №1691.

 

 

 

Розглянуто та схвалено на засіданні методичної комісії

____________________________________________

                                                                                            (Назва комісії)

Протокол № ___ від  “___” _____________ 2024р.

Голова комісії ____________(Ім’я, прізвище)

                                                                                                                                                        (Підпис)

 

Розробив викладач ____________ (Ім’я, прізвище)

                                                                                                                                                       (Підпис)

Навчальну програму з предмета “Основи кібергігієни”  розробив: 

Методист, викладач інформатики та комп’ютерних дисциплін

Державного навчального закладу “Вище професійне училище №34 м. Стрий”

Ярич Ігор Ярославович

 

В результаті вивчення предмету здобувачі освіти повинні

знати:

вміти:

ü правила техніки безпеки під час роботи за комп’ютером;

ü основні положення та терміни, що стосуються кібергігієни на робочому місці;

ü нормативно-правову базу у сфері кібергігієни та інформаційної безпеки; ü заходи кібергігієни на робочому місці.

ü визначати заходи кібергігієни для конкретної ситуації;

ü оцінювати загрози та вживання заходів реагування на робочому місці;

ü безпечно поводитись у кіберсфері;

ü здійснювати         організацію    безпечного доступу до пристроїв і програм;

ü правильно            налаштовувати       програмне забезпечення на робочому місці;

ü здійснювати оцінювання інформації.


 

 

 

ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН ПРЕДМЕТА

Позначення компетентності

Тема заняття

Кількість годин

КК7, ЗПК.4

Вступний інструктаж з правил техніки безпеки.  Вступ до кібергігієни та протидії кібербулінгу

1

КК7, ЗПК.4

Соціальна інженерія

1

КК7, ЗПК.4

Безпечне користування мережею Інтернет

1

КК7, ЗПК.4

Безпечне користування електронною поштою

1

КК7, ЗПК.4

Шкідливе програмне забезпечення

1

КК7, ЗПК.4

Безпека користування соціальними мережами

1

КК7, ЗПК.4

Безпека мобільних пристроїв

1

КК7, ЗПК.4

Фізична безпека

1

КК7, ЗПК.4

Убезпечення від неправдивих повідомлень

1

КК7, ЗПК.4

Правові засади кібергігієни. Комп’ютерне тестування

1

 

Разом

10

 


 

ЗМІСТ РОБОЧОЇ ПРОГРАМИ ПРЕДМЕТА

заняття

Тема заняття та її  короткий зміст

Кількість годин

Примітки

1.  

Вступний інструктаж з правил техніки безпеки. 

Вступ до кібергігієни та протидії кібербулінгу.

Важливість людського фактору у системі безпеки. Види хакерських атак. Визначення поняття

«кібергігієна».

1

 

2.  

Соціальна інженерія.

Поняття соціальної інженерії. Причини та умови соціальної інженерії. Прийоми, методи та принципи соціальної інженерії. Психологія впливу та загальні рекомендації для здобувачів освіти.

1

 

3.  

Безпечне користування мережею Інтернет.

Браузер та його функції. Доменні імена. Шифрування комунікацій. Організація авторизації в Інтернеті з використанням браузера. Безпечне використання плагінів. Рекомендації з убезпечення браузера. Безпечне користування мережами Wi-Fi. Відповідальне оприлюднення інформації.

1

 

4.  

Безпечне користування електронною поштою.

Розмежування використання особистої та службової поштових скриньок. Загрози під час користування поштовою скринькою. Аналіз листів, що містять ознаки фішингу. Рекомендації щодо захисту електронної пошти. План дій на випадок компрометації пошти.

1

 

5.  

Шкідливе програмне забезпечення.

Загрози для програмного забезпечення. Оновлення програмного забезпечення. Ліцензійне та неліцензійне програмне забезпечення. Типи шкідливого програмного забезпечення. Загальні рекомендації з використання програмного забезпечення.

1

 

6.  

Безпека користування соціальними мережами.

Соціальні мережі: загальні положення. Безпечна реєстрація в соціальних мережах. Налаштування конфіденційності та інших питань безпеки. Шахрайство в соціальних мережах. Відповідальне поширення інформації у соціальних мережах. Рекомендації з безпечної роботи в соціальних мережах.

1

 

7.  

Безпека мобільних пристроїв.

Правила обмеження доступу до мобільних пристроїв. Особливості передавання контактної інформації іншим особам. Головні загрози, які виникають під час роботи з мобільними пристроями. Основні правила безпечної роботи з мобільними пристроями.

1

 

8.  

Фізична безпека.

Роль фізичної безпеки у кіберзахисті. Безпека контрольованої зони. Загрози, які виникають під час використання змінних носіїв інформації. Зв’язок соціальної інженерії та фізичної безпеки.

1

 

 

9.  

Убезпечення від неправдивих повідомлень.

Види маніпуляцій з інформацією у кіберсфері. Розпізнавання фейків в Інтернеті. Заходи протидії неправдивим повідомленням.  

1

 

10.  

Правові       засади            кібергігієни. Комп’ютерне тестування.

Правові засади кібергігієни в законодавстві України.

1

 

 

 

 

 

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

 

1.                       Кібергігієна та протидія кібербулінгу. Посібник для проведення навчань молоддю для молоді, розроблений в межах програми «Мріємо та діємо», 2022.

 

2.                       Манжай О., Носов В. Методичний посібник для тренерів з питань кібергігієни у рамках спеціальної професійної (сертифікатної) програми підвищення кваліфікації: Практикум. – К.: ВАІТЕ, 2021.

 

 

pdf
Додано
11 листопада
Переглядів
42
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку