ОБ’ЄКТИ, ЇХ ВЛАСТИВОСТІ, ЗНАЧЕННЯ ВЛАСТИВОСТЕЙ ОБ’ЄКТА

Про матеріал
Презентація для 5-го класу НУШ, за автором (Й. Ривкінд, Т. Лисенко та ін.) ОБ’ЄКТИ, ЇХ ВЛАСТИВОСТІ, ЗНАЧЕННЯ ВЛАСТИВОСТЕЙ ОБ’ЄКТА
Зміст слайдів
Номер слайду 1

За програмою нової української школи. Урок 1 ОБ’ЄКТИ, ЇХ ВЛАСТИВОСТІ, ЗНАЧЕННЯ ВЛАСТИВОСТЕЙ ОБ’ЄКТА

Номер слайду 2

об’єкти та їх властивості;12програмні об’єкти. У цьому пункті йтиметься про:

Номер слайду 3

ОБ’ЄКТИ ТА ЇХ ВЛАСТИВОСТІПоміркуйте● Які предмети зображено на фото (мал. 1.1)? ● Які явища зафіксовано?

Номер слайду 4

ОБ’ЄКТИ ТА ЇХ ВЛАСТИВОСТІУсе, що нас оточує, — це предмети та явища. Предметами є людина і підручник, олівець і полуниця, автомобіль і комп’ютер, стілець і човен, дерево й огірок, планета Марс і мурашка та інше. А явищами є дощ і рух велосипеда, обертання нашої планети навколо Сонця і гроза, кипіння води під час нагрівання та ріст дерев тощо. Предмети та явища — це об’єкти (лат. objectum — предмет). Кожний об’єкт має властивості. Інколи властивості об’єкта називають його параметрами, атрибутами або характеристиками.

Номер слайду 5

ОБ’ЄКТИ ТА ЇХ ВЛАСТИВОСТІ Властивості — це відомості про об’єкт, за якими його можна описати та відрізнити від інших об’єктів. Кожна властивість об’єкта має певне значення. Різні за типом об’єкти можна розрізняти за набором властивостей, а однотипні — за значенням їх властивостей. Наприклад, у легкового автомобіля є такі властивості: модель, об’єм двигуна, тип кузова, колір, кількість місць для сидіння та інші. А в м’яча — зовсім інший набір властивостей: діаметр, матеріал, з якого його виготовлено, колір, для якої гри призначений та інші.

Номер слайду 6

ОБ’ЄКТИ ТА ЇХ ВЛАСТИВОСТІ Однотипні об’єкти розрізняють за значенням їх властивостей. У таблиці 1.1 подано значення властивостей для двох м’ячів. Таблиця 1.1

Номер слайду 7

ОБ’ЄКТИ ТА ЇХ ВЛАСТИВОСТІ Приклади об’єктів з різним набором властивостей і значень цих властивостей наведено в таблиці 1.2. Таблиця 1.2

Номер слайду 8

ОБ’ЄКТИ ТА ЇХ ВЛАСТИВОСТІ Продовження таблиці 1.2 Над об’єктами можуть виконуватися певні дії. У результаті дій над об’єктами можуть змінюватися значення окремих властивостей об’єкта. Наприклад, для переміщення футбольного м’яча в інше місце поля потрібно вдарити по ньому. При цьому зміняться значення кількох властивостей: швидкість, відстань від воріт і від краю поля та інші. А розмір, колір, фірма-виробник та інші залишаться незмінними.

Номер слайду 9

ПРОГРАМНІ ОБ’ЄКТИПоміркуйте● Які об’єкти є на фото (мал. 1.2)? У яких програмах вони вамтраплялися? ● Які дії можна над ними виконати?

Номер слайду 10

ПРОГРАМНІ ОБ’ЄКТИПрограмні об’єкти — це об’єкти, що використовуються в комп’ютерних програмах. З кожним програмним об’єктом, крім набору властивостей, пов’язаний ще й набір дій, які можуть виконуватися над ним. Список деяких дій, які можна виконати над програмним об’єктом, як правило, відображається в контекстному меню об’єкта.

Номер слайду 11

ПРОГРАМНІ ОБ’ЄКТИУ комп’ютерних про грамах зазвичай можна використовувати кілька способів виконання одних і тих самих дій над програмним об’єктом з використанням:● контекстного меню об’єкта;● меню вікна програми;● натискання певної клавіші або сполучення клавіш клавіатури. Приклад контекстного меню подано на малюнку 1.3.

Номер слайду 12

ПРОГРАМНІ ОБ’ЄКТИПриклади програмних об’єктів, їх властивостей і дій над ними наведено в таблиці 1.3. Таблиця 1.3

Номер слайду 13

ПРОГРАМНІ ОБ’ЄКТИУ програмних середовищах для змінення значення певних властивостей об’єктів, як правило, потрібно послідовно виконати кілька дій. Тобто необхідно виконати певний алгоритм. Наприклад, щоб у програмі роботи з текстами змінити колірсимволів певного слова, слід виконати такий алгоритм:1. Виділити потрібне слово.2. Зробити поточною вкладку Основне.3. Відкрити список кнопки Колір шрифту у групі елементів Шрифт.4. Вибрати на Палітрі кольорів потрібний колір. Як ви вже знаєте, алгоритми можна подати різними способами. У цьому підручнику будемо використовувати текстовий запис алгоритмів, подібний до попереднього запису, або запис типу Файл Зберегти, у якому записується послідовність вибору команд меню або елементів керування.

Номер слайду 14

Виконайте завдання

Номер слайду 15

Виконайте завдання

Номер слайду 16

Домашнє завдання Опрацювати § 1.1с. 5-10

Номер слайду 17

Працюємо за комп`ютеромс. 10

Номер слайду 18

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. ШЕВЕРЯ Вікторія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Гнатюк Віра Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Пашкевич Лідія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
4 вересня 2022
Переглядів
10454
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку