Особливості репродукції людини у зв’язку з її біосоціальною сутністю. Репродуктивне здоров’я.

Про матеріал
Мета :сформувати знання про репродуктивного здоров’я; з'ясувати його зв'язок з біосоціальною сутністю людини; розвивати критичне мислення, проаналізувавши наслідки для репродукції людини різноманітних факторів; продовжувати формувати відповідальне ставлення до свого здоров’я. Підручник 10 клас Біологія та екологія (рівень стандарту) Остапченко Л.П.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Особливості репродукції людини у зв’язку з її біосоціальною сутністю. Репродуктивне здоров’я.

Номер слайду 2

Репродукція людини – біологічна здатність людини відтворювати собі подібних, що відбувається із визначальним впливом соціальних умов.

Номер слайду 3

Біологічні особливості репродукції людини: Роздільностатевість з високим ступенем статевого диморфізму. Різниця у репродуктивній системі. Різниця первинних статевих ознаках. Відмінності у вторинних статевих ознаках. Відмінності у поведінці.

Номер слайду 4

Процес розмноження в людини пов’язаний з внутрішнім заплідненням (зачаттям). Більш ніж у 98 % випадків під час зачаття відбувається запліднення тільки однієї яйцеклітини, що зумовлює розвиток одного плода. У 1,5 % випадків розвиваються двійні (близнята). Приблизно в 1 з 7 500 випадків вагітності розвиваються трійні.

Номер слайду 5

У людини статеве дозрівання відбувається: від 9 до 16 років у дівчат та від 11 до 18 років – у хлопців. Здатність до репродукції зберігається у жінок до 40 – 45 років, у чоловіків – до літнього віку, навіть упродовж усього життя.

Номер слайду 6

Статеве дозрівання у дівчат https://www.youtube.com/watch?v=y. Ihrj65ff3 Y

Номер слайду 7

Статеве дозрівання у хлопцівhttps://www.youtube.com/watch?v=V-Gw. Es. Ep. Yn. U

Номер слайду 8

У юнацькому віці завершується пубертатний період, тобто період статевого дозрівання. Це означає здатність молодих людей до зачаття дитини без шкоди для свого здоров'я, а для дівчини ще й здатність виносити і народити здорову дитину. Статева зрілість одна з найважливіших засад подружжя. Проте статева зрілість – ще не показник соціальної готовності до шлюбу.

Номер слайду 9

У суспільстві поширеними є погляди про гендерну рівність чоловічої й жіночої статей.

Номер слайду 10

Гендер (англ. gender – стать, від лат. Genus-рід) – соціально-біологічна характеристика, через яку визначаються поняття «чоловік» і «жінка»,психосоціальна, соціокультурна роль чоловіка і жінки як особистостей, на відміну від статі, що позначає біологічні відмінності.

Номер слайду 11

Репродуктивне здоров’я – це стан повного фізичного, психічного й соціального благополуччя, а не просто відсутність захворювань, що стосуютьсярепродуктивної системи, її функцій і процесів.

Номер слайду 12

Репродуктивне здоров’я залежить від : Спадковості-батьки передали нам свої ознаки й властивості;Способу життя, корисних і шкідливих звичок.

Номер слайду 13

До порушеннь репродуктивного здоров’я можуть призвести:-Безвідповідальне ставлення до себе-Відсутність аналізу наслідків своїх дій- Неправильне інформування про способи та методи профілактики небажаної вагітності- Неправильне інформування про запобігання інфекціям, що передаються статевим шляхом.

Номер слайду 14

Репродуктивна медицина – це галузь медицини, яка займається відновленням репродуктивного здоров’я та вирішенням проблем народження дітей і планування сім’ї. У репродуктивній медицині використовуються знання генетики, гінекології, кріобіології, цитології, молекулярної біології.

Номер слайду 15

Домашнє завдання. Вивчити конспект

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Колобова Аліна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Біологія, 10 клас, Презентації
Додано
25 квітня 2023
Переглядів
1010
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку