Пізнавальна хвилинка на ГПД "Чому павуки плетуть павутиння?"

Про матеріал
Даний матеріал може стати у нагоді вихователям груп подовженого дня та класним керівникам при підготовці до проведення пізнавальних заходів.
Перегляд файлу

Вихователь

-Для того, щоб зрозуміти, про кого буде йти мова, потрібно відгадати загадку.

У куточку поселивсь
І мерщій обгородивсь,
Сплів драбинки про запас.
— Прошу, мухи, в гості вас!
(Павук)

-Так, сьогодні ми поговоримо про павуків і з’ясуємо чому ж вони плетуть свої павутини.

Бесіда:

-Хто з вас боїться павуків? Чому?

-А кому вони подобаються? А чим саме?

-А скільки лапок у павуків?

-Чи є в Україні отруйні павуки, яких варто остерігатися?

Пізнавальний матеріал.

Більшість павуків плете павутиння,але деякі з них цього не роблять. Наприклад, тарантули. Багато з них зариваються в землю,укутуючи свої нори тонкими шовками павутиння. Над своїми дверима вони також роблять двері-пастки для того, щоб краще ловити комах,що проходять поруч. Адже усі павуки люблять ласувати комахами.

Павуки, які плетуть павутиння, створюють як прості, так і дуже складні сітки. Метою створення павутиння є полювання на комах, а для того, щоб зробити відповідне павутиння, можуть знадобитися години.

Павук, котрий робить павутиння-шар, використовує декілька видів шовку. Він бере суху нитку для основи або арматури свого павутиння. Потім він накладає липку нитку для ловлі у пастку комах.

Шовкова нитка витягується з залоз у череві павука. Різні залози створюють різні види ниток. Павук може використовувати комбінації декількох ниток для того, щоб отримати нитку, яка робить те, що він хоче.

Павук, що робить павутиння шар, розпочинає працю над своїм павутинням з того, що кидає деяку кількість нитки по вітру. Нитка підхоплюється вітром та чіпляється за об’єкти,які знаходяться поруч, такі, як гілки, що дозволяє павукові вилізти на нитку та положити товще пасмо вздовж неї.

Після того, як павук за допомогою нитки окреслить своє павутиння, він виплітає лінію, яка з’єднує один бік павутиння з протилежним. Він перебирається в центр цієї лінії та виплітає наступну, яку чіпляє до протилежного боку павутиння.

Звідси павук виплітає ще сухі нитки, що променями розходяться від центру, немов спиці в колесі велосипеда. Потім він оточує спиці спіралями з ниток. В кінці кінців він кладе липку спіраль поверх сухої. Павук позбавляється сухої арматури павутиння - він її з’їдає. І пастка готова.

Деякі павутиння мають складнішу структуру, ніж інші. Малюнки, які вплетені в них можуть бути частиною пастки. Можливо для нас ці малюнки не виглядають, як щось особливе. Але це може бути тому, що ми не бачимо їх в ультрафіолетовому світлі.

Ультрафіолетове світло приходить з Сонця. Цей вид світла допомагає нам засмагати. Але його частота надвисока, щоб наші очі бачили його. Отже, для нас це світло невидиме.

Але багато комах бачать ультрафіолетове світло, особливо ті, що харчуються пилком та нектаром з квітів. Та деякі павуки роблять спеціальні пастки для того, щоб заманити їх туди. Як саме? Павук плете павутиння з нитки, яка дуже мало відбиває ультрафіолету. Потім він вплітає малюнок з іншого виду шовку, з такого, який сяє в ультрафіолетових променях.

Що це за малюнок? Згідно даним дослідників, ці малюнки нагадують візерунки, які відбиваються багатьма квітами в  ультрафіолетовому світлі.

Отже, голодні комахи, які шукають їжу, бачать перед собою симпатичну квітку, яка сяє. Залітаючи всередину неї, вони опиняються у пастці – в прикрашеному павутинні, де живе голодний павук.

(Матеріал взято з книги Кеті Уоллард «Чому це так?)

 

 

 

docx
Додав(-ла)
Щербина Тетяна
Додано
27 березня 2023
Переглядів
887
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку