Пізнавально-розважальний квест «Зустрічаємо птахів»

Про матеріал
: Під час виконання нестандартних завдань розповісти вихованцям про перелітних птахів, різноманіття перелітних птахів рідного краю, їхнє значення та практичну цінність у житті людини; розвивати бажання розуміти і вивчати природу, зв’язне мовлення, спостережливість, пам'ять, увагу, логічне мислення; виховувати дбайливе ставлення до птахів, бажання допомагати, ставитися до пернатих друзів бережливо; закладати основи екологічної свідомості і культури.
Перегляд файлу

                                Пізнавально-розважальний квест

 «Зустрічаємо птахів» 

       

 

Мета:

  •   освітня: під час виконання нестандартних завдань розповісти вихованцям про перелітних птахів, різноманіття перелітних птахів рідного краю, їхнє значення та практичну цінність у житті людини;
  •   розвивальна: розвивати бажання розуміти і вивчати природу, зв’язне мовлення, спостережливість, пам'ять, увагу, логічне мислення;
  •   виховна: виховувати дбайливе ставлення до птахів, бажання  допомагати, ставитися до пернатих друзів бережливо; закладати основи екологічної свідомості і культури.  

Обладнання: презентація, ілюстрації птахів, плакати, картки з розвивальними завданнями, папір, клей, ножиці. 

  Вступне слово:

Вже весна іде лугами,

по долинах, і лісами
Де не ступить з-під землі,

лізуть паростки малі


А верба красива вся,

в білих котиках вона
До блакитного простору,

всі підіймем очі вгору


Там, в небесній вишині
 Линуть з вирію пташки
 І курличуть і співають

бо надію вони мають ….

Традиційно вісниками весни є тендітні первоцвіти й, звичайно, пернаті друзі, які повертаючись із вирію, несуть весну на крилах.

Але, чуєте, хтось стукає до нас? Так це ж грак! Що трапилося? Чому ти такий стурбований?

Грак: Біда! Біда! Вітрище лютує, не дає нашим пташкам повернутися додому. Каже, що поки ми не виконаємо всі його завдання, і він не побачить, що ми любимо птахів та готові їх зустрічати та допомагати пернатим, не вщухне.

Хлопчики та дівчатка, допоможіть!

Вихователь: Звісно, допоможемо. Давай сюди, завдання вітрюгана.

Сьогодні ми з вами підготуємось до зустрічі пташок. Слухайте уважно всі розповіді, виконуйте старанно всі завдання, щоб надалі дати правильні відповіді на наступних станціях і дійти до фінішу.

 

Станція 1. Дослідники. 

Презентація https://www.youtube.com/watch?v=S5nM2Fx0H8k

А ви знали?

1. Першу звістку про весну приносять граки. Зиму провели вони на півдні нашої країни. Вони дуже спішили до себе на батьківщину. По дорозі не раз попадали в жорстокі заметілі. Десятки, сотні птахів вибивались із сил, гинули на шляху. Долетіли найсильніші. Це дуже корисний птах: кожен грак за день може знищити до 400 дротяників. 

2. Жайворонки України зимують в північній Африці або в Індії, вертаються в Україну на початку березня, а відлітають в жовтні. Живуть переважно в полях, там в'ють гніздо просто на землі. Починаючи співати, жайворонок швидким летом підіймається вгору, описуючи велику спіраль. Згори летить спочатку повільно, а потім раптово складає крильця і «каменем» падає до долу.

3. Ластівка – вісник добра, щастя, початку, надії, відродження, весни, сходу сонця, домашнього комфорту. Харчується ластівка в основному різними видами комах, яких вона з невимушеною легкістю ловить у польоті. Серед цих комах багато й сільськогосподарських шкідників. Іноді харчується павуками, яких ловить на стінах або у траві. Зимує ластівка в Африці, Індії й Бірмі 

4. Білий лелека один з найулюбленіших птахів. По-різному його називають на Україні: бусол, бузьок, гайстр, бацян. Лелека – птах, що приносить щастя, персонаж багатьох казок та легенд. Харчуються переважно дрібними тваринами — дощовими черв'яками, комахами, жабами, мишами, рибами та іноді падаллю. У серпні зграї, керуючись інстинктом, починають тягнутися на південь. У нас зграї звичайно нараховують від 2-3 до сотні лелек. Але іноді можна побачити й великі багатосотенні скупчення. Зграї поступово збільшуються на шляхах перельоту i на Балканах складаються вже з тисяч птахів. 

5. Шпаки трохи менші за дроздів. Маса тіла до 98 грамів. Поширені майже по всій Європі (крім крайньої Півночі). Птахи-перелітні, зимують у південних областях Європи. На Україні їх можна побачити в мішаних і листяних лісах, ярах і урвищах, на скелях. Пісня – гучна, насичена звуками із пісень інших птахів, гавкання собак. Живляться майже виключно комахами. 

6. Звичайні перепели – дуже рухливі та обережні птахи. живуть на землі, цілі дні проводять на полях і лугах, добре бігають і вміють майстерно сховатися від ворога. Перепели споживають комах, черв'яків і дрібне насіння, просо. Люблять купатися в піску, проковтують піщинки, що сприяє кращому травленню. Прилітають на південь на початку квітня, на північ на початку травня. 

7. Забарвлення журавля скромне: він сірий, чорнуватий на крилах, голова і нижній бік шиї чорно-сірі. Боки голови і верх шиї білі. З заду звисає пишний жмут довгого пір’я. Це не хвіст, як часто гадають, а частина махового пір’я крил. Журавлі (в льоту) завжди тримаються строю. Гніздиться журавель у глухих місцях: на великих порослих кущами болотах, на степових, заростаючих озерах, на великих заплавних луках.

          8. Чайки належать до числа найраніших прилітних птахів. На південь України вони прилітають ще в березні, а в теплі весни ще в кінці лютого. Перші чайки зазвичай прилітають тоді, коли з'являються численні калюжі талої води. Селяться вони, зазвичай, колоніями, які іноді налічують два-три десятки пар, але частіше складаються всього з трьох — десяти пар.

        9. Зозуля. Спочатку з вирію прилітає самець, будує гніздо і закликає самку криками «ку-ку». Самка у відповідь видає звуки «клі-клі». Найчастіше живе там, де гніздиться багато співочих птахів. Відомо, що вона підкладає яйця близько 150 видів птахів, яйця схожі не тільки за малими розмірами, а й за кольором.

 Станція 2. «Склади прислів'я»

Кожній команді роздається по 2 прислів'я, які складаються з частин. Потрібно скласти і прочитати усі прислів’я.

1. Всяка пташка                                 своє гніздо знає.

2. Щастя – вільний птах:             де захотів, там і сів.

3. Ластівка весну починає,            а соловей закінчує.

4. Ластівка під дахом -                                  на щастя!

5. Слово – не горобець:          вилетить – не піймаєш!

6. Як багато птиць,                            не буде гусениць.

 

Станція 3. Слідопити. Виготовлення пташки.

Виготовлення паперової пташки з паперу із заздалегідь підготовлених шаблонів.

  Картинки по запросу "птицы из бумаги ласточка"

Станція 4. Весела руханка.

https://www.youtube.com/watch?v=S9xtGDBZkyE

 

Станція 5. «Екологічне лото» Учасники команд по черзі витягають із «гнізда» картки з запитаннями; кожна команда відповідає на два запитання.

З а п и т а н н я:

  1. Зозуленя викидає з гнізда яйця або пташенят названих батьків та саме поїдає корм, який вони приносять. Але потім приносить користь. Яку?

 ( Поїдає волохатих гусениць, яких не їдять інші птахи).

2. Які птахи прилітають до нас з півдня першими? (Шпаки).

 3. У якого птаха такий міцний хвіст, що він підтримує птаха на дереві? (Дятел).

4. Коли шпаки прилітають навесні, вони беруться за чищення місць гніздування, старанно викидають із них сміття та будують нові гнізда. У нове гніздо вони приносять духмяний полин, м’яту та інші рослини, що сильно пахнуть. Навіщо шпаки приносять у гніздо ці рослини? (Щоб відлякувати паразитів).

5. Які птахи влаштовують по кілька гнізд на одному дереві? (Граки).

 6. У назві якого птаха є 40 літер? (Сороки)

 Станція 6. «Голоси птахів» Звучать записи голосів птахів, командам по черзі пропонується відповісти, чий крик або спів вони почули.

 https://www.youtube.com/watch?v=FZVUxPhnAts

 

 Станція 7. «Впізнай птаха».

 Кожній команді пропонується по два фото птахів (слайди презентації).

Необхідно назвати зображеного птаха.

 

Вихователь: Молодці, діти! Всі завдання виконали відмінно! Чуєте, вітер вщух! Тепер наші пташки повернуться на рідну землю.

Діти, бережіть птахів,

Бо з кожним роком

Все менш лунає

Їх голосистий дзвінкий спів.

Влітку гнізд їх не чіпайте,

Приймач у лісі не вмикайте,

вас прошу, діти. Пам’ятайте

І взимку про братів малих,

Бо голод є страшним для них.

Біля віконця на гілочку

Повісьте птахам годівничку,

До неї будуть прилітати,

Вам вдячно, весело співати.

А влітку теж стануть у пригоді:

В саду у вас і на городі.

Шкідників не буде – ні!

Лиш лунатимуть пісні.

Любі діти, пам'ятайте:

Все живе оберігайте!

На планеті на віки

Щоб не гинули птахи.

 

 

docx
Додав(-ла)
Корж Ольга
Додано
18 травня 2020
Переглядів
693
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку