Porównanie kuchni regionów Polski

Про матеріал
Розробка уроку для учнів 9-х класів, на період карантину. Тут подано тему уроку, коментар вчителя, прикріплено вправи, які необхідно виконати, додано переклад важчих слів і пояснено виконання домашнього завдання. Кухня śląska.
Перегляд файлу

Witam wszystkich!!!

Temat dzisiejszy: Porównanie kuchni regionów Polski

 

Як і кожна країна, польща ділиться на регіони.Один з таких регіонів в Польщі носить назву Śląsk, латинська його назва Сілезія, і знаходиться він у південно-західній частині Польщі. (дивись карту нижче)

 Åšląsk – Wikipedia, wolna encyklopedia

 

Сьогоднішнє наше завдання познайомитися з кухнею цього регіону.  Для цього в Вашому підручнику є текст, на сторінці 188,(подаю його нижче)

ĆWICZENIE 11
Przeczytaj poniższy tekst. Na jego podstawie scharakteryzuj kuchnię śląską.
Kuchnia śląska spotykana jest coraz częściej w całej Polsce. Cieszy się ogromną popularnością, gdyż jest bardzo smaczna i zaspokoi nawet najbardziej wybrednego(вибагливого) smakosza. Jedni twierdzą, że kuchnia śląska jest tłusta(жирна), kaloryczna i niezdrowa, oparta tylko na ziemniakach.
Dania(Страви) kuchni śląskiej są proste i skomplikowane, ale przede wszystkim są pyszne. Kuchnia śląska charakteryzuje się niezwykłym bogactwem potraw ukształtowanych(сформованих) na przestrzeni wielu lat. Dla przeciętnego Polaka Śląsk kojarzony(асоціюється) jest głównie z mięsnymi potrawami. Takie przekonanie nie jest do końca prawdziwe.
Najpopularniejszym obiadem na Śląsku jest nudelzupa, a na drugie kluski śląskie, rolady oraz modro kapusta. Bryja z pieczek czyli z suszonych owoców, strucle(штрудель) z mlekiem, polewka z grochu lub gotowany(варений) groch z masłem, polewka z fasoli z pieczkami(шампіньйонами), gryzek, czyli gęsta zupa na mleku z grubo mieloną mąką pszenną, kapusta z ziemniakami, świeże jabłka i suszone śliwki oraz słodki kompot z gotowanych śliwek, wodzionka, kluski czarne, to także niektóre z wielu dań kuchni śląskiej. Popularne na Śląsku są kompoty z rabarbaru i agrestu, a także zupa z kalarepy(кольрабі), rzadko spotykana w innych rejonach Polski. Śląskim wynalazkiem jest także, popularny w całej Polsce i szeroko dostępny w sklepach, ser smażony z kminkiem.
(Wg Internetu)

Kuchnia śląska - smaczna i sycąca

Rolady wolowe Slaskie rolady /Kasia ze slaska gotuje - YouTube

kluski śląskie

Rolady śląskie

Modro kapusta czyli modra kapusta przepis | Dorota Kamińska

https://static.silesia.travel/Media/Default/.MainStorage/Temp/Thumbs/gej4ppey.3g5/th-filejpg/180-155-2-0-ffffffff.jpg

modro kapusta

Bryja z pieczek

nudelzupa – Wikisłownik, wolny słownik wielojęzyczny

Файл:Kluski czarne.jpg — Викисловарь

nudelzupa

kluski czarne

 

 

Ваше завдання домашнє виконати вправу 12, на сторінці 188

ĆWICZENIE 12
Wypisz z tekstu nazwy własne kuchni śląskiej i wytłumacz, co to jest.(Випиши з тексту назви страв сілезійської кухні)
WZÓR: Bryja z pieczek – zupa z suszonych owoców.

 

Можна виконати його в зошиті, або на порталі класрум.  Як там зареєструватися, хто ще не знає, прошу звернутися в приват до мене. Пояснення страв можна писати  українською. Чекаю на фото звіти.

docx
Додав(-ла)
Кацан Мар'яна
Додано
15 квітня 2020
Переглядів
1217
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку