Декілька цікавих книг, які «прокачають» професійні навички вчителя.

Рецепт затишного вечора: заваріть чашку ароматного чаю, візьміть теплу ковдру та закутайтесь у неї, посадіть поруч котика (не обов'язково, але не завадить). Останній штрих – оберіть цікаву книгу та насолоджуйтеся читанням. 

1. Алан Кроуфорд, Венді Саул «Технології розвитку критичного мислення учнів»

Книга містить близько 60 методів і прийомів для інтерактивного навчання та розвитку критичного мислення. У тексті описана концептуальна модель «базові уроки»: так звана стенограма кожного уроку, в якій описано діяльність учителя та учнів. 

2. Брайан Трейсі «Досягнення максимуму. 12 принципів»

Книга Брайан Трейсі допомагає читачам усвідомити важливість думок у нашому житті та розібратися у тому, чому одні люди успішніші за інших. Книга підходить амбіційним особам, які прагнуть ставати кращими з кожним днем. Автор описує 12 законів, які можуть привести людину до успіху. Також він розказує, як притягувати до себе корисних людей, цінні ідеї та нові можливості, які допоможуть досягти бажаної мети. Автор говорить про те, що діти навчаються, копіюючи поведінку дорослих, які знаходяться поруч. Тож якщо вчитель займатиметься своїм розвитком, це послужить гарним прикладом для учнів. 

3. Мері Шіді Курсінка «Виховання надзвичайної дитини»

Ця книга – своєрідний порадник для вчителів та батьків. У ній авторка розглядає стосунки у сім'ї через призму психології. Учителям стане корисною інформація про те, як треба поводитися з активними дітьми і допомагати розвивати їхні здібності. Авторка пише про взаємини батьків та їхніх дітей, але чимало порад будуть корисними і вчителям. Мері допомагає виявити та зрозуміти причини дивної поведінки дитини, а також гасити конфлікти та емоційні атаки. 

4. Дейл Карнегі «Як виробити впевненість у собі та впливати на людей, виступаючи публічно»

Книга чудово підійде тим, кому доводиться часто виступати публічно. Тобто – вчителям! Дейл Карнегі стверджує, що наш голос – це інструмент, у якому приховані дивовижні можливості, які допоможуть досягти успіху. Автор книги розпочинав кар’єру як ведучий психологічних тренінгів та навчав мистецтву публічних виступів. Карнегі вважав ораторське мистецтво життєво необхідною навичкою, без якої неможливо досягти вершини. 

5. Девід Брукс «ДНК особистості»

Книга для саморозвитку вчителів. Вона про те, чому потрібно переглянути власні пріоритети та зосередитися на внутрішніх чеснотах. Автор презентує низку історій, які допоможуть читачеві краще пізнати себе, знайти власні стратегії гартування характеру та досягти душевної гармонії. Автор руйнує стереотип про те, що самовпевненість, статус та матеріальна забезпеченість – головні запоруки щасливого життя. 

6. Ельвіра Сараб’ян «Навчіться говорити так, щоб вас почули. 245 простих вправ за системою Станіславського

Учителі мають говорити чітко та зрозуміло, бо саме від цього залежить легкість сприйняття дітьми інформації. У книзі показано 245 вправ, які покращать ораторські здібності читача, зроблять голос «гіпнотичним» та допоможуть позбутися мовленнєвих дефектів. До того ж у книзі є поради, які допоможуть запам'ятовувати великі об'єми інформації. 

7. Піко Айєр «Мистецтво спокою. Пригоди на шляху в нікуди»

Автор у книзі використовує власний досвід у подорожах та життєві надбання Леонарда Коена, Махатми Ганді, Марселя Пруста та Емілі Дікінсон. Піко Айєр також розкриває правду про вплив спокою на гостроту розуму у сучасному шаленому ритмі життя. Письменник пише про те, що існує давнє мистецтво, яке здатне навчити людину переосмислювати своє життя.

8. Ніна Джексон «Чудовий учитель. Як працювати зі складними учнями та батьками і отримувати задоволення від професії»

У книзі авторка відповідає на найбільш поширені запитання вчителів. Що робити, якщо діти не хочуть навчатися? Ваші колеги-консерватори не бажають підтримувати нові методи навчання? Батьки не поважають учительський підхід до роботи? Кожній із цих проблем Ніна Джексон присвятила окремий розділ. Також працівники освіти почерпнуть знання про те, як ладити з дітьми із дислексією, із синдромом порушення активності та уваги чи аутизмом. У книзі є кілька плей-листів із музикою, які, на думку авторки, допоможуть учням краще засвоювати матеріал. 

9. Брайан Трейсі «Зроби це зараз. 21 чудовий спосіб зробити більше за менший час»

Брайан Трейсі ділиться із читачами своїми відкриттями та спостереженнями, що пов'язані з ефективним розподілом часу. У книзі показано, як можна вийти із зони комфорту, щоб добитися вирішення складних задач, які людина полюбляє відкладати «на потім». 

10. Тал Бен — Шахар «Парадокс перфекціоніста»

Автор пише про те, що прагнення бути ідеальним досить часто заважає людині стати щасливою. Ця книга допомагає подолати бар'єр і вчить відмовляти тим речам, які, як нам здається, допомагають зробити життя перефектним. Тал Бен наголошує на тому, що кожен має бути оптималістом – намагатися тримати баланс між силою та можливостями. 

А ви яку книгу порадите прочитати?

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter