(Назва навчального закладу)
ЗАТВЕРДЖУЮ
Заступник директора з навчально-виробничої роботи
______________________________________(Ім’я, прізвище)
,,____”_______________2024 р.
ПОУРОЧНО-ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН на 2024/2025 навчальний рік
з предмета “Інформаційні технології”
для підготовки кваліфікованих робітників за професією:
5122 Кухар
5123 Офіціант
Група __________
Розглянуто та схвалено на засіданні методичної комісії
____________________________________________
(Назва комісії)
Протокол № ___ від “___” _____________ 2024р.
Голова комісії ____________(Ім’я, прізвище)
(Підпис)
Розробив викладач ____________ (Ім’я, прізвище)
(Підпис)
В результаті вивчення предмету здобувачі освіти повинні
знати: |
вміти: |
ü правила техніки безпеки під час роботи за комп’ютером; ü основні принципи роботи ПК, сфери їх використання; ü призначення апаратних складових сучасного ПК; ü класифікацію ПЗ; ü функції операційної системи; ü можливості ОС Windows, правила роботи з графічним інтерфейсом, типи та структуру вікон Windows, організацію пошуку, призначення об’єктів та дії, визначені над ними, способи виконання дії з об’єктами, призначення та можливості файлових менеджерів; ü призначення сервісного ПЗ та можливості сервісних програм; ü засоби оброблення текстової інформації; ü засоби оброблення інформації за допомогою таблиць; ü поняття моделі даних, бази даних, таблиці, поля, запису, ключа; ü призначення форми, запиту, звіту в базі даних; ü основні елементи роботи зі слайдами презентації; ü комп’ютерно-орієнтовані засоби для здійснення навчальної діяльності; ü комп’ютерно-орієнтовані засоби для здійснення практичної діяльності; ü інтернет-банкінг та інтернетмаркетинг; ü сучасні автоматизовані системи управління рестораном; ü інформаційно-комунікаційні засоби, способи їх застосування; ü збереження, обробка, передача та способи пошуку інформації професійного спрямування в Інтернеті; ü мобільний додаток для офіціантів. |
ü користуватися командами головного меню Windows для запуску програм і налаштування системи, керувати вікнами, створювати, копіювати, вилучати, переміщувати, перейменовувати; ü користуватися Мій комп’ютер та Провідник для огляду файлової системи, роботи з файлами; ü архівувати об’єкти та їх групи; ü перевіряти диски і папки антивірусними програмами; ü створювати та зберігати текстові документи; ü налаштовувати середовище користувача текстового процесора, параметри сторінок та створювати колонтитули; ü змінювати параметри форматування символів, абзаців, сторінок; ü створювати нумеровані й марковані списки; ü вставляти в документ зображення та настроювати їхні властивості; ü створювати й форматувати в текстовому документі таблиці довільного рівня складності; ü подавати інформацію за допомогою діаграм та графіків; ü створювати у середовищі СКБД таблиці та форми для введення даних у таблиці; ü знаходити в базі дані за певними критеріями відбору, створюючи прості вибіркові запити в автоматизованому режимі; ü створювати презентації; ü користуватися мультимедійними засобами ілюстративного та довідникового призначення; ü здійснювати обробку, передачу та пошук інформації професійного спрямування в Інтернеті; ü планувати роботу з використанням органайзерів (менеджерів); ü здійснювати інтернет-комерцію; ü працювати на персональному комп’ютері в обсязі, достатньому для виконання професійних обов’язків; ü використовувати інформаційнокомунікаційні засоби; ü використовувати мобільний додаток для офіціантів. |
ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН ПРЕДМЕТА
Позначення результату навчання та компетентності |
Тема заняття |
Кількість годин |
|
Всього |
З них ЛР |
||
РН1, КК7 |
Вступний інструктаж з правил техніки безпеки. Комп’ютер – основний засіб обробки інформації у закладах ресторанного господарства. Пристрої введення та виведення інформації. |
1 |
|
РН1, КК7 |
Програмне забезпечення комп’ютерів. Операційна система Windows. |
1 |
|
РН1, КК7 |
Оброблення текстової інформації. Програма Microsoft Word. |
2 |
1 |
РН1, КК7 |
Оброблення інформації за допомогою електронних таблиць. Програма Microsoft Excel. |
2 |
1 |
РН1, КК7 |
Бази даних і системи керування базами даних. Програма Microsoft Access. |
2 |
1 |
РН1, КК7 |
Cтворення презентацій. Програма Microsoft PowerPoint. |
2 |
1 |
РН1, КК7 |
Комп’ютерні мережі. Інтернет. Комп’ютерноорієнтовані засоби діяльності. Інтернеткомерція. |
1 |
|
РН1, КК7 |
Інформаційні технології та автоматизовані системи управління рестораном. Комп’ютерне тестування. |
1 |
|
|
Разом |
12 |
4 |
ЗМІСТ РОБОЧОЇ ПРОГРАМИ ПРЕДМЕТА
№ заняття |
Тема заняття та її короткий зміст |
Кількість годин |
Форми та методи виконання |
Навчальнометодична література та унаочнення |
Самостійна робота |
Форми поточного контролю |
1. |
Вступний інструктаж з правил техніки безпеки. Комп’ютер – основний засіб обробки інформації у закладах ресторанного господарства. Пристрої введення та виведення інформації. Вимоги безпеки життєдіяльності та санітарногігієнічні норми. Принципи роботи комп’ютера. Ієрархічні рівні комп’ютера. Організація взаємодії пристроїв комп’ютера під час виконання поточної команди. Пристрої введення інформації. Пристрої виведення інформації. |
1 |
Пояснення з елементами бесіди, демонстрація за допомогою ПК. |
Інструкція з техніки безпеки. Гуржій А.М. Основи інформаційних технологій, Розділ 2, ст.23-32, Розділ 4, ст.5466.
|
Опрацювати вимоги безпеки життєдіяльності та санітарногігієнічні норми. |
Комбінований контроль |
2. |
Програмне забезпечення комп’ютерів. Операційна система Windows. Види програмного забезпечення. Алгоритми. Мови програмування. Операційні системи. Призначення операційних систем. Режими роботи комп’ютера. Структури операційних систем. Основні функції операційних систем. Операційна система Windows. Управління користувачами та групами в ОС Windows. |
1 |
Пояснення з елементами бесіди, демонстрація за допомогою ПК. |
Гуржій А.М. Основи інформаційних технологій, Розділ 7, ст.93-101, Розділ 10, ст.115-135. Гуржій А.М. та ін. Інформатика та інформаційні технології, Розділ 4, ст.59-75. |
Опрацювати основні питання теми. |
Комбінований контроль |
3. |
Оброблення текстової інформації. Програма Microsoft Word. Програма Microsoft Word. Структура документа. Введення, редагування, форматування тексту. Таблиці. Формули у тексті. |
1 |
Пояснення з елементами бесіди, демонстрація за допомогою ПК. |
Гуржій А.М. Основи інформаційних технологій, Розділ 11, ст.137-161. Гуржій А.М. та ін. Інформатика та інформаційні технології, Розділ 5, ст.76-92. |
Опрацювати основні питання теми. |
Комбінований контроль |
4. |
Лабораторна робота №1. Введення, редагування та форматування тексту. Робота з таблицями та зображеннями. |
1 |
Лабораторна робота |
Гуржій А.М. Основи інформаційних технологій, Розділ 11, ст.137-161. Інструкційна карта |
Оформити звіт |
Усний контроль |
5. |
Оброблення інформації за допомогою електронних таблиць. Програма Microsoft Excel. Основні елементи електронних таблиць. Оброблення інформації в Excel. Подання інформації за допомогою діаграм та графіків. |
1 |
Пояснення з елементами бесіди, демонстрація за допомогою ПК. |
Гуржій А.М. Основи інформаційних технологій, Розділ 13, ст.195-214.
|
Опрацювати основні питання теми. |
Комбінований контроль |
6. |
Лабораторна робота №2. Введення даних, форматування таблиць та побудова діаграм в Microsoft Excel. |
1 |
Лабораторна робота |
Гуржій А.М. Основи інформаційних технологій, Розділ 13, ст.195-214. Інструкційна карта |
Оформити звіт |
Усний контроль |
7. |
Бази даних і системи керування базами даних. Програма Microsoft Access. Основні поняття бази даних. Система Microsoft Access. Таблиці та робота з ними. Створення зв’язків між таблицями. Застосування запитів для оброблення та подавання інформації. Застосування форм для роботи з базою даних. Створення звітів. |
1 |
Пояснення з елементами бесіди, демонстрація за допомогою ПК. |
Гуржій А.М. Основи інформаційних технологій, Розділ 14, ст.215-239.
|
Опрацювати основні питання теми. |
Комбінований контроль |
8. |
Лабораторна робота №3. Створення бази даних з кількома зв’язаними таблицями Microsoft Ассess. |
1 |
Лабораторна робота |
Гуржій А.М. Основи інформаційних технологій, Розділ 14, ст.215-239. Інструкційна карта |
Оформити звіт |
Усний контроль |
9. |
Cтворення презентацій. Програма Microsoft PowerPoint. Основні поняття презентації. Етапи створення презентації та вимоги до її оформлення. Основні елементи PowerPoint. Робота зі слайдами презентації. |
1 |
Пояснення з елементами бесіди, демонстрація за допомогою ПК. |
Гуржій А.М. Основи інформаційних технологій, Розділ 15, ст.240-251.
|
Опрацювати основні питання теми. |
Комбінований контроль |
10. |
Лабораторна робота №3. Розробка слайдової |
1 |
Лабораторна |
Гуржій А.М. Основи |
Оформити |
Усний |
|
презентації в Microsoft PowerPoint. |
|
робота |
інформаційних технологій, Розділ 15, ст.240-251. Інструкційна карта |
звіт |
контроль |
11. |
Комп’ютерні мережі. Інтернет. Комп’ютерноорієнтовані засоби діяльності. Інтернет-комерція. Комп’ютерні мережі. Інтернет. Служби Інтернету. Хмарні комп’ютерні технології. Комп’ютерноорієнтовані засоби для здійснення навчальної діяльності. Комп’ютерно-орієнтовані засоби планування практичної діяльності. Інтернет-банкінг. Інтернет-маркетинг. |
1 |
Пояснення з елементами бесіди, демонстрація за допомогою ПК. |
Гуржій А.М. Основи інформаційних технологій, Розділ 17, ст.270-285. Ривкінд Й. Я. та ін. Інформатика 10(11) кл., Розділ 1, §1.4-1.5, ст.18-25.
|
Опрацювати основні питання теми. |
Комбінований контроль |
12. |
Інформаційні технології та автоматизовані системи управління рестораном. Комп’ютерне тестування. Тенденції розвитку ресторанного бізнесу. Типова організаційна структура ресторану. Застосування інформаційних технологій в ресторанному бізнесі. Сучасні автоматизовані системи управління рестораном (R-Keeper, 1С-Рарус, В52, TillyPad, DND: Скатертина-самобранка, ШТРИХ-М: Ресторан, Libra F&B, MICROS HMS-Фіделіо, БарБосс, Z-Cash Restaurant Suite). Особливості автоматизації ресторанних мереж. Обладнання для автоматизації ресторанів. |
1 |
Пояснення з елементами бесіди, демонстрація за допомогою ПК, тест |
Федосова К.С. Сучасні інформаційні технології у готельному і ресторанному бізнесі, Розділ 3, ст.94-158. Тест на ПК |
Опрацювати основні питання теми. |
Підсумковий контроль |
Складено у відповідності до Стандарту професійної (професійно-технічної) освіти СП(ПТ)О 5122.І.56.10 – 2021 – 5122 Кухар,
затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України 26.10.2021р. № 1133
та вимог Державного освітнього стандарту 5123.І.56.10 – 2023 – 5123 Офіціант, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки
України від 13.12.2023р. №1515.
Розробив викладач ____________ (Ім’я, прізвище)
(Підпис)
Поурочно-тематичний план з предмета “Інформаційні технології” розробив:
Методист, викладач інформатики та комп’ютерних дисциплін
Державного навчального закладу “Вище професійне училище №34 м. Стрий”
Ярич Ігор Ярославович
СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ
Основна:
1. Гуржій А.М. Основи інформаційних технологій: Навч. посібник для здобувачів проф. (проф.-техн.) освіти / А.М. Гуржій, Л.І. Возненко, Н.І. Поворознюк, В.В. Самсонов. – К.: Літера ЛТД, 2023.
2. Гуржій А.М., Поворознюк Н.І., Самсонов В.В. Інформатика та інформаційні технології: Підручник для учн. проф.-техн.навч. закл. – Харків: ООО “Компанія СМІТ”, 2003.
3. Ривкінд Й.Я. та ін. Інформатика (рівень стандарту): Підручник 10(11) кл. закл. заг.
серед. освіти / Й.Я. Ривкінд, Т.І. Лисенко, Л.А. Чернікова, В.В. Шакотько. – К.: Генеза, 2019.
4. Федосова К.С. Сучасні інформаційні технології у готельному і ресторанному
бізнесі: Монографія / К.С. Федосова, Л.М. Тележенко. – Одеса: ТЕС, 2010.
Додаткова
5. Зарецька І.Т. та ін. Інформатика: Підручник для 10-11кл. для загальноосвіт. навч.
закладів / І.Т. Зарецька, А.М. Гуржій, О.Ю. Соколов. У 2-х част. – К.: Форум, 2004.
6. Ривкінд Й.Я. та ін. Інформатика (рівень стандарту): Підручник 10 кл. для загальноосвіт. навч. закладів / Й.Я. Ривкінд, Т.І. Лисенко, Л.А. Чернікова, В.В. Шакотько; за заг.
ред. М.З. Згуровського. – К.: Генеза, 2010.