Позакласний захід на тему "Знавці фізики"

Про матеріал
Інтелектуально-пізнавальні ігри розширюють кругозір учнів, прививають навички спілкуватися в різних життєвих ситуаціях, допомагають повторити основні закони, визначення в ході гри. Розвивають інтелектуальні уміння, пам`ять, абстрактну уяву. Вчать логічно і творчо мислити, розв`язувати нестандартні задачі і ситуації. Вчать "бачити" фізику в оточуючому світі. Підвищують самооцінку учнів, єднають колектив, формують науковий світогляд, виховують командний дух і формують вольове прагнення до перемоги.
Перегляд файлу

Знавці фізики

Мета заходу: повторити, поглибити, систематизувати знання учнів з вивчених тем, розвивати інтерес до вивчення фізики шляхом активації їхньої пізнавальної діяльності, вчити творчо мислити, швидко і правильно орієнтуватися у нестандартній ситуації, знаходити правильну відповідь.

Хід заходу

Ведуча 1: Відколи крутиться Земля,

               Відтоді розум найцінніший…

               Багатства можеш ти не мать,

               Та фізику повинен вчити!

Ведуча 2: Вона - цариця всіх наук.

                  (Але це тільки поміж нами)

                  Щоб вам не відірвало рук,

Ви не беріть її руками.

Ведуча 1: Але ж саме сьогодні ми хочемо запропонувати нашим юним друзям «доторкнутися до фізики руками», самим на практиці перевірити деякі  її твердження і закони.

Ведуча 2: Сьогодні ми запрошуємо вас у чудову подорож, сповнену таємниць і несподіванок.

Ведуча 1: Вас чекають цікаві і захоплюючі пригоди, нездоланні перешкоди, мудрі загадки.

Ведуча 2: Але ми віримо, що ви сміливо здолаєте усі перешкоди, розгадаєте найскладніші загадки, справитесь з найважчими випробуваннями.

Ведуча 1: І, здобувши ключі від усіх таємниць, зможете правильно назвати пароль, який нарешті, відкриє вам двері до «Скарбниці мудрості», де на вас чекатиме заслужена нагорода.

Ведуча 2: Отож, запрошуємо вас до гри «Знавці фізики». Але спочатку дозвольте представити вам наше вельмишановне жюрі. Команди на старт! Почали.

Ведуча 1: Перший наш конкурс називається «Фізика навколо нас». Кожній команді буде задано по 10 запитань. Команда повинна дати відповідь без обдумування. Якщо не знаєте відповіді, то ідете далі. За кожну правильну відповідь команді зараховується 1 бал.

1 команда

  1. Одиниця вимірювання часу.   (Секунда)
  2. Одиниця вимірювання довжини.   (Метр)
  3. Що можна побачити, якщо нічого не видно.   (Туман)
  4. Назвіть хоч одну тварину, що виробляє електричний струм. (Скат, вугор)
  5. Прилад для вимірювання швидкості руху.   (Спідометр)
  6. Довжина траєкторії. (Шлях)
  7. Якого кольору немає у веселці: блакитного, зеленого, коричневого, фіолетового.  (Коричневого)
  8. Що є планетою: Баунті, Марс, Місяць, Снікерс?  (Марс)
  9. Вийшовши з води, собака струшується. Яке явище допомагає їй звільнити шерсть від води?  (Інерція)
  10. У воді не тоне й у вогні не горить.  (Лід)

 

2 команда

  1. Прилад для вимірювання часу.   (Годинник)
  2. Безкоштовний звуковідтворювальний пристрій.   (Рот)
  3. Миша, що використовує ультразвук.  (Кажан)
  4. Частинки, з яких складаються молекули.   (Атоми)
  5. Що в перекладі означає слово «анероїд»?  (Безрідинний)
  6. Що з перерахованого не планета: Нептун, Юпітер, Венера, Аполлон?  (Аполлон)
  7. Що означає слово «атом»: неподільний, непомітний, непотрібний.  (Неподільний)
  8. Як називається прилад для вимірювання сили: спідометр, альтиметр, динамометр, барометр.    (Динамометр)
  9. Ця фізична величина збільшується, коли збільшується сила, і зменшується, коли збільшується площа. Що це за величина?  (Тиск)
  10.  Що є мірою інертності тіл?  (Маса)

Ведуча 2: Другий конкурс має назву «Три склянки та аркуш паперу». Цікаво? Так, для виконання цього завдання вам потрібні три склянки та аркуш паперу. Вам необхідно встановити склянку на аркуш паперу, що як місток, єднає дві склянки. За правильне виконання та пояснення цього завдання команди отримають 10 балів.

Ведуча 1: Слово надається жюрі.

Наступний конкурс має назву «Чарівна квітка». Представник команди відриває пелюстку від нашої квітки і дає відповідь на запитання. За кожну правильну відповідь команда отримує 2 бала.

  1. Гриша поклав морозиво до кишені. Воно там розтануло і утекло в штани. Чи можна назвати те що трапилось фізичним явищем?  (Відповідь. Так. Морозиво тверде, холодне, а стало рідке і тепле. Воно змінилось, відбулось фізичне явище).
  2. Мишкові явилась уві сні добра фея та подарувала рогатку. Чи можна вважати появу феї з рогаткою фізичним явищем?  (Відповідь. Ні. Явища, які відбуваються уві сні , в мріях – фізичними не називаються).
  3. Що заважає семикласнику Васі, якого зловив директор школи на місці куріння, розпастися на молекули і зникнути із виду?  (Відповідь. Взаємне притягування молекул семикласника заважає їм розпастися назавжди і сховатися від директора).
  4. В яких хлопчиках швидше рухаються молекули: у здорових чи у хворих?  (Відповідь. У хворих тому, що у них висока  температура)
  5. Чому в літаку під час польоту, дивлячись в ілюмінатор на безхмарне небо, ми не відчуваємо, що літак летить?  (Відсутнє тіло відліку)
  6. Космонавт, переміщуючись у кабіні космічного корабля, зробив необережний рух і вдарився об предмет. Чи відчує він біль? (Відповідь. Так)

Ведуча 2: Молодці! Ну а тепер ваші знання перевіре відомий сищик Шерлок Холмс. За кожну правильну відповідь ви отримаєте 2 бала.

  1. Шерлок Холмс увійшов до квартири й почав розмову з господарями. Через хвилину він сказав: «Шановна господине, у Вас на кухні кипить чайник». Як він це визначив, якщо знаходився в кімнаті, з якої не видно кухні.  (Відповідь. Коли чайник кипить, то його кришка побрязкує завдяки утвореній парі).
  2. Щоб швидше остудити каструлю з молоком господарка дому поставила її на лід. Холмс подивився і подумав: «А з фізикою вона не дружить».  Чому в нього виникла така думка?  (Відповідь. У цьому випадку лише нижня частина охолоджуватиметься за рахунок теплопровідності).

Ведуча 1: Слово надається жюрі. 

Ну а тепер конкурс для капітанів, і називається він «Показуха». Капітан повинен команді показати 3 слова при цьому використовуючи лише жести. За кожне відгадане слово команда отримує 1 бал.

Команда 1

Мензурка, магніт, тиск.

Команда 2

Швидкість, вчитель фізики, тертя.

Ведуча 2: Ну що ж трохи розважились. Продовжуємо наші змагання. І наступний конкурс має назву «Чорний ящик». За правильну відповідь команди отримують 2 бала.

Команда 1

Назвіть будильник часів Олександра Македонського.  (Півень)

Команда 2

Назвіть перший екіпаж людини. (Коляска).

Ведуча 1: Слово надається журі.

Всі дуже люблять мультфільми. Але і в них є фізика. Перевіримо? Отже вікторина "Фізика в мультфільмах". За кожну правильну відповідь команда отримає 1 бал.

Ведуча 2: Ну а як же без ребусів? За кожну правильну відповідь 1 бал.

23016.002.png         (Довжина)

 

23016.009.png

(Робота)

23016.010.png

 

(Сила)

 

23016.011.png

 

(Тиск)

Ведуча 1: Наші змагання завершились. І прийшов час визначити переможця. Слово нашому жюрі.

Вітаємо з перемогою!

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
19 жовтня 2022
Переглядів
617
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку