Презентація "Австралія. Національні парки"

Про матеріал
Додатковий матеріал по темі Австралія. Ознайомлення з природними парками Австралії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Національні парки Австралії як об’єкти міжнародного туризму

Номер слайду 2

Національний парк - це один із багатьох способів збереження дикої природи за умови, що територія вже використовується людьми. Частина землі вилучається із господарського використання (заповідна зона), суттєво обмежується (зона регульованої рекреації). Є й спеціально відведені ділянки, де створюється інфраструктура для тимчасових відвідувачів – зона стаціонарної рекреації.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Найчастіше національний парк плутають із природним заповідником – природоохоронною територією іншої категорії. Найсуттєвіша відмінність полягає в тому, що в заповідниках заборонена будь-яка господарська діяльність та втручання в перебіг природних процесів. Сенс створення заповідників полягає в збереженні природи в первісному, недоторканому вигляді 

Номер слайду 5

Національний парк Альфред. Природоохоронна територія на сході Австралії  у штаті Вікторія. Заснований у 1925 році. Площа парку — 30,5 км².

Номер слайду 6

У парку розташовані вологі тропічні ліси. Лісові співтовариства рослин представлені вічнозеленими деревами виду, численними ліанами, папороттю, епіфітами. Парк також відомий ареалами зростання таких видів орхідних (Orchidaceae):: Sarcochilus falcatus і Dendrobium speciosum.

Номер слайду 7

Sarcochilus falcatus

Номер слайду 8

Dendrobium speciosum

Номер слайду 9

Національний парк Гремпіанс. Розташований за 235 км на захід від Мельбурна. Парк було включено до списку національних парків Австралії 15 грудня 2006 року. Він отримав свою назву 1836 року з легкої руки генерал-губернатора Нового Південного Уельсу Сера Томаса Мітчелла за аналогією з Гремпіанськими горами у його рідній Шотландії.

Номер слайду 10

Навесні головним чинником, що приваблює туристів є цвітіння польових квітів. Також тут процвітає скелелазіння. Парк є природним зібранням наскельного живопису австралійських аборигенів.

Номер слайду 11

Національний парк Какаду Розташований в Північній території Австралії, за 171 км від міста Дарвін. Площа парку 6 144 км².

Номер слайду 12

Є найбільшою у світі охоронною зоною з екосистемою, характерною для тутешніх дельт річок -від мангрових боліт і заростей евкаліптів до тропічних лісів, лісистої місцевості і гранітних скель. Головна визначна пам'ятка парку Какаду -мальовничі водоспади Джим-Джим і Твін.

Номер слайду 13

Різноманітні мальовничі ландшафти національного парку прибережні мілини,затоплювані рівнини, низини, плато, долини, ліси, затоки, утворені гирлами річок, де багато птахів, не змінилися здавна. Парк налічує понад двісті видів ендемічних рослин, у тому числі пальми, фікуси і евкаліпти.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Національний парк Костюшко. Парк лежить в Австралійських Альпах, а назву отримав від однойменної гори, що є найвищою вершиною Австралії, і розташованої на території парку. З 1977 року значна частина території парку включена у всесвітню мережу біосферних заповідників.

Номер слайду 18

У 1996 році озеро Блу-Лейк, що розташоване на території парку, було включене в список водно-болотних угідь, що охороняються Рамсарською конвенцією. У 2008 році парк разом з іншими територіями Австралійських Альп, був включений в список національної спадщини Австралії. Крім того, на території парку розташовані такі озера льодовикового походження, як Блу-Лейк, Албіна і Гедлі-Тарн. Озеро Блу-Лейк є одним з чотирьох озер Австралії, що розташоване на дні кара. Біосферний резерват займає майже всю площу національного парку: 6255,25 км

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Національний парк Лангі-Гіран. Розташований за 14 км на схід від Арарата у штаті Вікторія, Австралія. Парк займає площу 2695 га. Територію парку дозволяється використовувати для організації кемпінгів, піших прогулянок та на транспорті. Назва парку означає «дім чорного какаду» мовою місцевого племені тьяпвуронг

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Національний парк Муррей-Сансет. Другий за величиною національний парк у штаті Вікторія, Австралія, розташований за 438 км на північний захід від Мельбурна Парк розміщується у північно-західній частині штату на кордоні з Південною Австралією, на березі річки Муррей. Парк було засновано 1991 року, статус «національного» здобув 1999 року.

Номер слайду 25

Ці території свого часу (1916–1975) широко використовувались для видобутку солі. Однією з головних цікавинок парку є «рожеві озера», що отримали свою назву через забарвлення води, якого вона набуває наприкінці літа завдяки великій кількості бета-каротину. У національному парку Муррей-Сансет росте понад 600 видів рослин та гніздиться близько 300 видів птахів.

Номер слайду 26

Національний парк Пурнулулу. Національний парк розкинувся на площі в 239 723 га на території північно-східної частини Західної Австралії на плато Кімберлі. Площа резервного фонду парку становить 79 602 га.

Номер слайду 27

Головною визначною пам'яткою парку є гірські утворення хребта Бангл-Бангл, які в результаті ерозії впродовж 20 мільйонів років утворили конуси, що нагадують формою вулики. Ці утворення мають багатошарову структуру: яскраво-помаранчевий пісковик чергується з темними смугами, що досягають ширини в кілька метрів і товщини в кілька міліметрів. Всі вони сформовані з синьо-зелених водоростей, майже ідентичних до якнайдавніших живих організмів Землі.  

Номер слайду 28

Південно-Західний національний парк Національний парк в південно-західній частині Тасманії в 90 км на захід від Гобарта[. У 1955 році був утворений національний парк Лейк-Педдер, що включав озеро Педдер і прилеглу до нього територію[. У 1970-ті рр. після будівництва декількох дамб була велика територія, і на місці озера утворилося водосховище.

Номер слайду 29

Сьогодні територія парку розширена до узбережжя і займає площу 6182 км². Хоча перші люди тут жили ще 25 тис. років тому, природа досі відчуває малий вплив людини. Ландшафт малолісовий, переважають степи. Рослинність типова для острова — евкаліпт королівський Ганна, атеросперма, нотофагус Каннінгема, Phyllocladus aspleniifolius, мохи, папороті. На північний схід розташовані Стікська і Верхня Флорентінська  долини з переважанням перестійного лісу

Номер слайду 30

У національному парку мешкає золоточеревий трав'яний папужка, число особин якого у дикій природі оцінюються в 150–200 птахів.

pptx
Пов’язані теми
Географія, 10 клас, Презентації
До підручника
Соціально-економічна географія світу. (рівень стандарту, академічний рівень ) 10 клас (за редакцією Яценка Б. П.)
Додано
26 жовтня 2023
Переглядів
5410
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку