Презентація: "Боснія та Герцоговина"

Про матеріал
Презентація стане в нагоді на уроках історії, географії, Я досліджую світ, позакласній роботі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

БОСНІЯГЕРЦОГОВИНА

Номер слайду 2

САРАЄВО - СТОЛИЦЯ

Номер слайду 3

Номер слайду 4

У 2010 РОЦІ БОСНІЯ І ГЕРЦЕГОВИНА ОТРИМАЛА ПЛАН ДІЙ ЩОДО ВСТУПУ В НАТО.15 ЛЮТОГО 2016 РОКУ БОСНІЯ І ГЕРЦЕГОВИНА ПОДАЛА ЗАЯВКУ НА ВСТУП ДО ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ.16 ГРУДНЯ 2022 РОКУ БОСНІЯ І ГЕРЦЕГОВИНА СТАЛА КРАЇНОЮ-КАНДИДАТОМ НА ВСТУП ДО ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ.

Номер слайду 5

При створенні прапора Боснії та Герцеговини використовували такі кольори: синій за аналогією до прапора Європейського Союзу. Цей колір та зірки представляють Європу, а жовтий – колір сонця символізує надію.

Номер слайду 6

Герб. Герб Боснії та Герцеговини - державний символ Боснії та Герцеговини, є синім щитом з жовтим трикутником. Трикутник символізує три основні групи населення країни (мусульман, хорватів та сербів) та обриси країни на карті. Білі зірки символізують Європу.

Номер слайду 7

ГІМН

Номер слайду 8

Валюта. Конвертована марка. Конвертовна марка (босн. та хорв. Konvertibilna marka, серб. Конвертибилна марка, код: BAM) — офіційна валюта держави Боснія і Герцеговина. Поділяється на 100 фенінгів (босн.-хорв. fening, серб. фенинг). В обігу перебувають монети номіналом 5, 10, 20, 50 фенінгів та 1, 2, 5 марок і банкноти в 10, 20, 50, 100 та 200 марок.

Номер слайду 9

ІСТОРІЯВ перші століття після нашої ери територія Боснії і Герцеговини входила до складу Римської імперії (Іллірія). Про заселення Боснії і Герцеговини слов'янами точні відомості є починаючи з VI ст. У XII столітті Боснія потрапляє у васальну залежність від Угорщини.

Номер слайду 10

У ТОМУ ЧИСЛІ ПРИЄДНУЮТЬ ГЕРЦЕГОВИНУ. НА ПОЧАТКУ XIV СТОЛІТТЯ БАНИ (ПРАВИТЕЛІ) БОСНІЇ РОЗШИРЮЮТЬ СВОЇ ВОЛОДІННЯ ЗА РАХУНОК СУСІДНІХ ЗЕМЕЛЬ, ПРИ БАНІ ТВРТКОВІ [1353—1391] БОСНІЯ ДОБИВАЄТЬСЯ ПОВНОЇ НЕЗАЛЕЖНОСТІ.

Номер слайду 11

У 2-й пол. XV століття Боснія і Герцеговина, ослаблені феодальними міжусобицями, були завойовані османами. Більшість феодалів прийняла іслам і зберегла значною мірою свої володіння та привілеї.

Номер слайду 12

За рішенням Берлінського конгресу 1878 р., який переглянув Сан-Стефанський мирний договір 1878 року, Австро-Угорщина одержала право тимчасово окупувати Боснію і Герцеговину. Ця окупація затягнулася на 30 років і закінчилася анексією Австро-Угорщиною у 1908 р. Габсбурги здійснювали примусове онімечування слов'янських народів, насаджували католицтво. Народи Боснії і Герцеговини відстоювали свою незалежність.

Номер слайду 13

Сараєвське вбивство ерцгерцога Франца Фердинанда стало формальним приводом для початку Першої світової війни

Номер слайду 14

У 1918 р. Боснія і Герцеговина увійшли до складу новоствореного Королівства Сербів, Хорватів і Словенців (з 1929 р. — Югославія). Національні права народів Боснії і Герцеговини в югославській державі ігнорувались.

Номер слайду 15

У 1941 р. гітлерівські війська окупували Югославію. Народи Боснії і Герцеговини повстали і вели вперту боротьбу проти нацистських окупантів і маріонеткових режимів. Боснія і Герцеговина стали ареною масової партизанської боротьби. Народно-визвольна армія Югославії в 1945 визволила Боснію і Герцеговину.

Номер слайду 16

Стала республікою Югославії в 1945, у результаті виборів 1990 комуністи були замінені націоналістами; Сербсько-Хорватський конфлікт поширився на Боснію і Герцеговину, сербська армія зайняла прикордонні райони в 1991. Республіка заявила про суверенітет, але проти виступили серби, що хотіли, щоб республіка залишилася частиною Югославії. Виникли жорстокі конфлікти на національному ґрунті.

Номер слайду 17

У квітні 1992 ЄС і США визнали незалежність Боснії, і в травні вона була прийнята в ООН, але громадянська війна тривала. Надалі й тривали бої, серби висунули свою точку зору «етнічної чистоти». У 1993 план ООН мирного врегулювання конфлікту знову був відкинутий. Контингент сил ООН неодноразово піддавався нападам.

Номер слайду 18

У 1994 війська НАТО провели серію бомбардувань сербських позицій, щоб зняти блокаду Сараєва. Конфлікт закінчився підписанням Дейтонських угод 14 грудня 1995, які передбачали збереження єдиної держави, що складається з двох частин: Мусульмано-хорватської федерації та Республіки Сербської.

Номер слайду 19

У 2016 році подала заявку на вступ до ЄС. У березні 2018 року за публікаціями деяких ЗМІ Росія планувала збройний конфлікт. Мета Росії — через конфлікт між сербами і боснійцями не допустити вступ країни до ЄС. Для цього вона озброювала і фінансувала як сербів, так і боснійців. До цього на початку 2017 року Росія планувала здійснити державний переворот у сусідній Чорногорії під час парламентських виборів

Номер слайду 20

УКРАЇНЦІ В БОСНІЇhttps://www.youtube.com/watch?v=Y-AGQP7 Et. Dw. Українці - геноцид. Перегляд

Номер слайду 21

Згідно з конституцією Боснії і Герцеговини 1995 року, держава складається з двох утворень (ентитетів): Федерації Боснії і Герцеговини та Республіки СербськоїГолова держави — президент, посада переходить до одного з членів Президії за принципом ротації на строк 8 місяців (Президія має повноваження терміном 4 роки).

Номер слайду 22

Збройні сили були утворені в 2005 році на основі Армії Федерації Боснії і Герцеговини і Армії Республіки Сербської. Нараховують 16 000 бійців. Армія комплектується за національним принципом з розрахунку: a) боснійці 45,9 %, б) серби 33,6 %, в) хорвати 19,8 %, г) інші 0,7 %.

Номер слайду 23

Чисельність населення країни 2015 року становила 3,867 млн осіб

Номер слайду 24

Найголовнішими національними святами є: 1-2 січня — Новий рік; 1 березня — День Незалежності; 1 травня — День праці; 9 травня — День Перемоги; 21 листопада — День Національної Державності.

Номер слайду 25

Серед футбольний клубів країни: «Железнічар» в Сараєві, «Борац», «Зрінськи» в Мостарі і інші. Футбол — найпопулярніший вид спорту в Боснії і Герцеговині. Його поява датується 1903 р., але популярність значно зросла після Першої світової війни.

Номер слайду 26

ДЯКУЄМО ЗА УВАГУ!

pptx
Пов’язані теми
Географія, 10 клас, Презентації
Додано
27 грудня 2023
Переглядів
141
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку