Презентація до кейсу: Країни Африки. Південно-Африканська Республіка.

Про матеріал
Презентація "Економіко – географічна характеристика ПАР" Проект виконав Антон Семенович,учень 10-Б класу. Керівник Недоступ Світлана Миколаївна.В презентації дана стисла характеристика Південно-Африканської Республіки — розвиненої індустріальної держави, що входить до 29 найбільших економік світу. 
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Південно-Африканська Республіка Економіко – географічна характеристика Проект виконав Антон Семенович, учень 10-Б класу Керівник Недоступ Світлана Миколаївна

Номер слайду 2

Південно-Африканська Республіка Цікаво: Тому є 11 офіційних назв країни! англ. - Republic of South Africa  афр. - Republiek van Suid-Afrika венда - Riphabuḽiki ya Afurika Tshipembe зулу - iRiphabhuliki yaseNingizimu Afrika коса - iRiphabliki yomZantsi Afrika ндеб.- iRiphabliki yeSewula Afrika півн. сото - Repabliki ya Afrika-Borwa сваті - iRiphabhulikhi yeNingizimu Afrika сесото - Rephaboliki ya Afrika Borwa сетсв. - Rephaboliki ya Aforika Borwa тсонга - Riphabliki ra Afrika Dzonga

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Візитна картка Офіційна назва – Південно-Африканська республіка, Південна Африка, ПА) Склад території – 9 провінцій; Член міжнародних організацій – ООН, Співдружність Націй,G-20, Африканський Союз,БРІКС, Державні мови – 11 мов: англійська, зулу, африкаанс, венда, коса, південний ндебеле, сваті, північний сото, сесото, тсвана, тсонга. Релігія – немає абсолютної релігійної більшості.

Номер слайду 5

Географічне положення Девіз: !ke e: ǀxarra ǁke (Цхам)     «Єдність у різноманітті» День незалежності - 31 травня 1961 року ВВП (ПКС) 2011 р., оцінка - Повний - $ 555.134 млрд; На душу населення - $ 10 973 Цікаво: У Південно-Африканській Республіці  11 офіційних мов (і безліч говірок). З них англійська – лише п’ята у рейтингу рідних, а люди знають в середньому три мови

Номер слайду 6

Цікаво: Першу у світі пересадку серця від людини до людини здійснив кардіохірург з ПАР, Крістіан Бернард, у 1967 році: “безнадійно хворому 54-річному комерсанту Луїсу Вашканскі було пересаджено серце молодої жінки, яка отримала смертельні травми в автомобільній катастрофі. Вашканскій помер від пневмонії через 18 днів після операції, але наступний пацієнт, Філіп Блайберг, прожив з пересадженим серцем більше 19 місяців. До кінця 1968 у світі було зроблено вже близько 100 пересадок серця” (Вікі)

Номер слайду 7

Основні відомості Площа – 1 221 037 км І (25-те місце у світі). Населення – 50 586 757 осіб (24-те місце у світі). Густота населення – 39 осіб/км І. Столиця – Преторія (1,9 млн осіб). Тип країни – країна з розвинутою економікою. Державний устрій – парламентська республіка. Грошова одиниця - ранд = 100 центам Столиці - Кейптаун (законодавча) Преторія - (адміністративна) Блумфонтейн - (судова) Найбільше місто – Йоганнесбург.

Номер слайду 8

Географічне положення Держава знаходиться на крайньому півдні Африки, територія країни простягається з півночі на південь на 1408 км, а із заходу на схід — на 1625 км. На півночі межує з Намібією (спільний кордон — 920 км), Ботсваною (1840 км), Зімбабве (225 км); на північному сході — з Мозамбіком (490 км) і Свазілендом (470 км). У межах території держави розташована держава- анклав — Лесото (909 км). На заході ПАР омивається водами Атлантичного океану (довжина узбережжя 872 км), а на півдні й сході — водами Індійського (2082 км). Клімат тропічний і субтропічний. Головні річки: Оранжева (з притокою Вааль) і Лімпопо.

Номер слайду 9

Економіка Південно-Африканська Республіка — розвинена індустріальна держава, що входить до 29 найбільших економік світу.  Валовий внутрішній продукт  (ВВП) у 2006 році склав 587,5 млрд доларів США (21 місце у світі); що у перерахунку на одну особу становить 13,3 тис. доларів (54 місце у світі). Промисловість разом із будівництвом становить 31 % від ВВП держави; Аграрне виробництво разом з лісовим господарством і рибальством — 3 %; сфера обслуговування — 66 % (станом на 2006 рік). Зайнятість активного населення у господарстві країни розподіляється наступним чином: 25 % — промисловість і будівництво; 30 % — аграрне, лісове і рибне господарства; 45 % — сфера обслуговування (станом на 2006 рік).

Номер слайду 10

Надходження в державний бюджет Південно-Африканської Республіки за 2006 рік склали 72,2 млрд доларів США, а витрати — 75,9 млрд; дефіцит становив 5 %. ПАР — найрозвиненіша в економічному відношенні в Африці. Іноземний капітал займає сильні позиції в економіці. В добувних галузях переважає англійський капітал, у нафтопереробній, автомобільній — капітал транснаціональних компаній країн Західної Європи і США. Провідні галузі промисловості — гірнича (найбільший світовий продуцент платини, золота, хрому), автомобільна, металообробна, металургійна, машинобудівна, хімічна, нафтопереробна, цементна, текстильна, харчова. Сильні позиції ПАР на світовому ринку визначаються передусім багатством її надр.

Номер слайду 11

Цікаво: У ПАР проходять фестивалі устриць, пінгвінів і китів.  Фестиваль китів – це коли на китів можна дивитися з берега, кити припливають до берегів ПАР з Антарктиди. У місті Германус, де треба спостерігати за китами, є навіть спеціальні оглядові площадки для цієї справи. Кити пропливають за 15-20 метрів від берега, тут вони народжують і виховують своїх малят

Номер слайду 12

Зовнішня торгівля Держава експортує: мінеральну сировину, метали, алмази, золото, сільськогосподарську продукцію, харчові вироби. Основні покупці 2006 року: Японія (7 %); Італія (6 %); США (6 %), Німеччина (5 %), Велика Британія (5 %). 2014 року перша п'ятірка змінила вигляд: Китай (16 %) + Гонконг (5 %), Японія (7 %), США (5 %), Індія (5 %), Німеччина (5 %), Велика Британія (5 %). 2006 року вартість експорту склала 36 млрд, а 2014 вже 111 млрд доларів США. Держава імпортує: промислові вироби, нафтопродукти, продукти харчування. Основні імпортери: Німеччина (13 %); Японія (7 %); Італія (4 %), Франція (3 %). 2014 року перша п'ятірка змінила вигляд: Китай (16 %), Саудівська Аравія (8 %), Німеччина (8 %), США (7 %), Нігерія (5 %). 2006 року вартість імпорту склала 28 млрд, а 2014 вже 91 млрд доларів США.

Номер слайду 13

Юніон-Білдінгз, резиденція уряду Південно-Африканської Республіки Преторія – офіційна столиця Прето́рія — столиця Південно-Африканської Республіки, центр провінції Гаутенг, центр муніципалітету Цване. Адміністративна столиця ПАР. Одне з найсучасніших міст Африки. За часів расизму Преторію називали цитаделлю апартеїду. У 1905 року неподалік від Преторії на копальні «Прем'єр» був знайдений найбільший в світі алмаз — Куллінан.

Номер слайду 14

Цікаво:  У ПАР знайдено рештки австралопітека – йому 3,5-2,4 мільйонів років і його називають Бебі із Таунга. Його знайшов у вапнякових печерах професор Йоханнесбурзького університету Раймонд Дарту, він встановив, що знайдений ним череп належав дитині приблизно 6 років.  Ця знахідка дозволила зробити висновок, що автралопітеки були прямоходячими. І взагалі приємно знайти австралопітека

Номер слайду 15

Кейптаун – місто на краю світу Кейпта́ун (Капстад) (англ. Cape Town, афр. Kaapstad, коса iKapa) — друге за чисельністю населення місто Південно-Африканської Республіки. Розташоване на південному заході країни в бухті Столова, недалеко від Мису Доброї Надії, законодавча столиця, Столиця Західної Капської провінції, законодавча столиця ПАР. Входить в міський муніципалітет місто Кейптауні. У Кейптауні розташовані парламент ПАР і багато урядових установ. Кейптаун знаменитий своєю гаванню і близькістю до таких визначних пам'яток, як Столова гора і Кейп-Пойнт. Кейптаун часто називають одним з найкрасивіших міст світу; це найбільш відвідуване туристами місто країни. За результатами опитування, що провів журнал Forbes серед фахівців у 2010 році, Кейптаун потрапив до дванадцятки найкрасивіших міст світу.

Номер слайду 16

Нельсон Холилала Мандела Фредерик Вілле де Клерк Десмонд Туту Лауреати премії Миру Цікаво: На рахунку країни – 6 Нобелівських премій: 3 премії Миру, 2 – з літератури, одна – з хімії. До речі, Нельсон Мандела окрім Нобеля має ще й Орден князя Ярослава Мудрого.

Номер слайду 17

Блумфонтейн - «квітучий фонтан» Блу́мфонтейн (африк. Bloemfontein)місто в ПАР, центр провінції Фрі-Стейт, судова столиця країни. У Блумфонтейні розташований Верховний Апеляційний суд. Завдяки великій кількості трояндових насаджень, а також щорічному фестивалю троянд, Блумфонтейн має народну поетичну назву - «Місто троянд». На мові тсвана (одна із мов, якою спілкується населення півночі Південно-Африканської республіки) місто називається Мангаунг, що у перекладі означає означає “місце гепардів”.

Номер слайду 18

Цікаво: Шерліз Терон родом з ПАР. Вона перша африканська актриса, якій дістався Оскар. У березні цього року Шарліз всиновила хлопчика з ПАР, його звати Джексон Мама Шерліз Терон застрелила її батька задля самозахисту на очах у Шерліз, якій тоді було 15 років.   Мамі Шерліз не були висунуто жодних звинувачень – у ПАР дозволені будь-які дії для  самооборони, якщо є загроза життю або власності людини

Номер слайду 19

Представник народу коса за виробництвом цегли Східно-Капська провінція є однією з найбідніших провінцій в Південній Африці. Це пояснюється тим, що найбільше в провінції — сільське господарство. На родючій долині Ленгклуф (англ. Langkloof Valley) на південно-заході ростуть величезні фруктові сади. Вівчарство переважає в Карру. В області Олександрія-Грейамстаун виробляють ананаси, цикорій та молочні продукти, в той час як каву і чай вирощують на території під назвою Магва (англ. Magwa).. Провінції Східно-Капська провінція — одна з провінцій Південно-Африканської Республіки.

Номер слайду 20

Фрі Стейт Вільна держава (англ. Free State) — одна із провінцій  Південно-Африканської Республіки. Територія повністю збігається із територією старої провінції  Оранжева вільна держава, а нова назва — поширенне скорочення старої. Провінція виробляє до 70 % південноафриканського зерна, крім того, там розташовані багатіродовища золота та алмазів.

Номер слайду 21

Гаутенг Гаутенг — одна з провінцій  Південно-Африканської Республіки. Утворена в 1994 році після адміністративної реформи. Гаутенг є найбільш економічно розвинутою провінцією ПАР. За розмірами території вона займає останнє місце (1,4 % країни). Столиця провінції — місто Йоганнесбург.

Номер слайду 22

Квазулу-Наталь Квазулу-Наталь (до 1994 р. — Наталь) — провінція на сході Південно-Африканської Республіки. Межує з Лесото, Свазілендом і Мозамбіком, на сході виходить до Індійського океану Виробляють: цукрова тростина,  кукурудза, фрукти, овочі, тютюн, вугілля Тут є природні заповідники Ндуму Гейм, Коси Бей, Кленова долина, національні парки Содвана Бей і Сент Люсія, які простягаються від коралових рифів Індійського океану на північ від річки Умфолозі: кити, дельфіни, краби,  черепахи до лісистих піщаних пагорбів внутрішніх степів і боліт озера Сент Люсія - площа — 324 кмІ; буйволи,  крокодили, бегемоти, чорні носороги,   пелікани, фламінго, журавлі. Перебувають під загрозою через сусідство уранових копалень.

Номер слайду 23

Лімпопо Провінція Південно-Африканської Республіки, яка розташована на північному сході країни. Межує на північному заході з Ботсваною, на півночі — з Зімбабве, на північному сході з Мозамбіком, на південному сході — з провінцією Мпумаланга, на півдні — з провінцією Ґаутенг, на південному заході з Північно-Західною провінцією. Адміністративний центр провінції — місто Полокване, яке раніше мало назву Пітерсбург. Утворена в 1994 році після адміністративної реформи.

Номер слайду 24

Мпумаланга - «місце, де сходить сонце». Мпумала́нга (зулу Mpumalanga) — одна з провінцій Південно-Африканської Республіки. До 24 серпня 1995 року мала назву Східний Трансва́аль. До 1994 року входила до складу провінції Трансвааль. Назва провінції в перекладі з мови зулу означає «місце, де сходить сонце». Мпумаланга знаходиться на сході ПАР, межує з провінціями Гаутенг, Лімпопо, Квазулу-Наталь та Фрі-Стейт, а також зі Свазілендом і Мозамбіком. Адміністративний центр провінції — місто Мбомбела, яке раніше мало назву Нелспрейт. Утворена в 1994році після адміністративної реформи.

Номер слайду 25

Північно-Капська провінція Північно-Капська провінція (афр. Noord-Kaap,  — найбільша провінція Південно-Африканської Республіки, займає 30 % території, географічно розташована в північно-західній частині країни. На заході провінція омивається  Атлантичним океаном, на півдні межує з Західно-Капською провінцією, південному сході — з Східно-Капською провінцією, на сході — з провінцією Фрі-Стейт, на північному сході — з Північно-Західною провінцією, на півночі з Ботсваною і Намібією. Не зважаючи на те, що провінція є найбільшою в країні, за чисельністю населення вона займає останнє місце. Столицею провінції є місто Кімберлі. Це одна з двох провінцій ПАР, де абсолютна більшість населення говорить мовою африкаанс. Частка носіїв африкаанс (70 %) тут максимальна.

Номер слайду 26

Північно-Західна провінція Північно-Західна провінція (афр. Noordwes — одна з провінцій Південно-Африканської Республіки. Утворена в 1994 році після адміністративної реформи. Столиця провінції — місто Мафікенг. Тут розташований  Заповідник Пілансберг.

Номер слайду 27

Західно-Капська провінція Одна з провінцій Південно-Африканської Республіки. Утворена в 1994 році після адміністративної реформи. Столиця провінції — місто Кейптаун.

Номер слайду 28

Вікіцитати  Південна Африка належить усім, хто в ній живе, — чорним і білим. — Нельсон Мандела Ми, Південна Африка, земля багатьох культур, але одна нація! — Нельсон Мандела У Південній Африці — землі вражаючих парадоксів — добро обертається злом, а зло обертається добром. — Вінстон Черчілль Кейптаун, більше ніж будь-яке інше місто в Південній Африці, був домом для людей різних культур протягом довгого, довгого часу. — Нельсон Мандела Коли ви будете зустрічатися з народом Південної Африки, ви будете відчувати в собі тепло. — Нельсон Мандела

Номер слайду 29

Більше можна дізнатися тут: https://uk.wikipedia.org/wiki/ https://www.youtube.com/watch?v=qDyBljX0vl4 https://openmind.com.ua/2019/05/24/sar/ https://www.youtube.com/watch?v=C4ME6rA7F5M https://www.youtube.com/watch?v=C4ME6rA7F5M https://www.youtube.com/watch?v=C4ME6rA7F5M https://clout.com.ua/tsikavi-fakty-pro-pivdennu-afruku.html http://uk.theoutlook.com.ua/article/4775/10-fakt%D1%96v-pro-par.html http://uk.theoutlook.com.ua/article/4775/10-fakt%D1%96v-pro-par.html https://gdz4you.com/prezentaciyi/geografiya/pivdenno-afrykanska-respublika-13599/

ppt
До підручника
Соціально-економічна географія світу. (рівень стандарту, академічний рівень ) 10 клас (за редакцією Яценка Б. П.)
Додано
31 травня 2019
Переглядів
3845
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку