Презентація до уроку - Інтернет речей

Про матеріал
Презентація розроблена до підсумкового уроку "Інтернет речей" з теми "Служби інтернету."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

За навчальною програмою 2017 року. Урок 7Інтернет речей

Номер слайду 2

Запитання для повторення вивченого. Розділ 1 § 1.7 Що таке комп’ютерна мережа? Назвіть її складові. Для чого вони призначені?Скільки пристроїв підключено до Інтернету у вас вдома? Поясніть, навіщо це зроблено. Чи чули ви термін «розумний будинок»? Як ви його розумієте?

Номер слайду 3

Інтернет речей Розділ 1 § 1.7Інтернет речей – одна з найпопулярніших наукових ідей сучасної інформатики, яка зараз активно втілюється в життя. Цей процес здатний серйозно вплинути на розвиток сучасного суспільства, оскільки дасть змогу багатьом процесам відбуватися без участі людини. Інтернет речей (англ. Іnternet of Things, скорочено Io. T ) – це сукупність пристроїв, які оснащено датчиками, сенсорами, засобами передавання сигналів і підключено до глобальної мережі Інтернет

Номер слайду 4

Інтернет речей Розділ 1 § 1.7 Ці цифрові пристрої, використовуючи різні датчики, можуть:сприймати різноманітні сигнали з навколишнього світу, наприклад, температуру, освітленість, вологість, рух тощо;

Номер слайду 5

Інтернет речей Розділ 1 § 1.7 Продовження…вступати у взаємодію з іншими пристроями, наприклад, вмикати кондиціонер після підвищення температури,відкривати гаражні двері, коли наближається автомобіль,фотографувати автомобілі,поливати рослини після зниження вологості ґрунту тощо;

Номер слайду 6

Інтернет речей Розділ 1 § 1.7 Продовження…обмінюватися даними для віддаленого стеження за станом об’єктів, аналізу зібраних даних і прийняття на їх основі рішень.

Номер слайду 7

Інтернет речей Розділ 1 § 1.7 Термін «Інтернет речей» запропонував у 1999 році засновник дослідницького центру Auto-ID Center в Массачусетському технологічному інституті Кевін Ештон (народ. 1968 р.). Він висловив припущення, що згодом у кожної з речей реального фізичного світу в Io. T буде цифровий двійник, її віртуальне представлення. Кевін Ештон

Номер слайду 8

Інтернет речей Розділ 1 § 1.7 Напрямок Іo. Т став активно розвиватися, коли на початку 2000-х років кількість пристроїв, підключених до мережі Інтернет, перевищила кількість користувачів Інтернету. Тобто Інтернет речей перевищив Інтернет людей.

Номер слайду 9

Інтернет речей Розділ 1 § 1.7 Період з 2008 по 2009 рік аналітики корпорації Cisco вважають «справжнім народженням Інтернету речей», тому що саме в цей період кількість пристроїв, підключених до глобальної мережі, перевищила чисельність населення Землі.

Номер слайду 10

Інтернет речей Розділ 1 § 1.7 А за даними компанії Ericsson у 2018 році кількість таких пристроїв перевищила кількість мобільних телефонів у світі, а до 2022 року кількість пристроїв Io. T сягне 18 млрд. І надалі їх кількість буде зростати.

Номер слайду 11

Інтернет речей Розділ 1 § 1.7 У зв’язку з такими глобальними масштабами набуває поширення новий термін – Всеохоплюючий Інтернет, Інтернет всього (англ. Internet of Everything, Io. E), який із часом прийде на зміну Io. T. У такому цифровому середо вищі створюються нові умови для бізнесу, для охорони здоров’я, для забезпечення екологічної безпеки, змінюються особисті та соціальні аспекти життя.

Номер слайду 12

Інтернет речей Розділ 1 § 1.7

Номер слайду 13

Інтернет речей Розділ 1 § 1.7 Так, у Австралії уже зараз лікарі використовують переносні датчики, завдяки яким можуть віддалено відстежувати стан здоров’я пацієнта і реагувати на зміни в режимі реального часу.

Номер слайду 14

Інтернет речей Розділ 1 § 1.7 Автодорожні служби встановлюють спеціальні датчики на автомобільних шляхах для відстеження швидкості автомобілів, автоматичної фіксації порушень і відправлення інформації про цей факт у патрульну службу та водію.

Номер слайду 15

Інтернет речей Розділ 1 § 1.7 Для запобігання лісовим пожежам у деяких країнах використовують мережу «Лісова варта». У лісах установлюють систему датчиків температури та відеокамери, дані з яких передаються у програму для аналізу ситуації та сповіщення чергових у випадку пожежі.

Номер слайду 16

Інтернет речей Розділ 1 § 1.7 У житті людей стане менше побутових проблем, а значить — більше часу можна буде приділяти сім'ї, творчості, хобі. Підключення пристроїв до Інтернету дають людям більше можливостей для раціонального керування ресурсами: витрачання газу, води, світла, видобуток газу, ядерної енергії тощо.

Номер слайду 17

Інтернет речей Розділ 1 § 1.7 Наприклад, стало холодніше – вмикається опалення в усіх будинках із центральним опаленням, стало тепліше – вимикається;

Номер слайду 18

Інтернет речей Розділ 1 § 1.7 Продовження…увечері зменшився рівень освітленості на вулиці, то відповідно зменшується обігрів уночі в усіх будинках міста;

Номер слайду 19

Інтернет речей Розділ 1 § 1.7 Продовження…світлофори переходять на режим «увага» у певний час. І все це робиться без втручання людини, в автоматичному режимі, але всі ці пристрої (світлофори, ліхтарі, котельні) мають бути підключені до єдиної мережі, щоб до них одночасно надходив сигнал від датчиків.

Номер слайду 20

Розумнi речі та Smart-технологіїРозділ 1 § 1.7 Популярними сьогодні стають так звані розумні речі, або Smart-речі (англ. Smart – розумний, енергійний, кмітливий), які є складовими Інтернету речей. Наприклад: «розумний» годинникфітнес-трекерисмарт-окуляри

Номер слайду 21

Розумнi речі та Smart-технологіїРозділ 1 § 1.7 Smart-речі можуть мати камеру, термометр, барометр, компас, GPS-навігатор для:збирання даних, подання сигналів, візуалізації параметрів роботи організму людини, сприяють прийняттю рішень і організації діяльності та спілкування людей тощо.

Номер слайду 22

Розумнi речі та Smart-технологіїРозділ 1 § 1.7 Наприклад, розумна годівниця дає змогу віддалено керувати годуванням домашніх тварин і управляється через додаток у смартфоні. Годівниця видає встановлену їжу в певний час і повідомляє хазяїна про її закінчення.

Номер слайду 23

Розумнi речі та Smart-технологіїРозділ 1 § 1.7 Пластир-градусник, який через певні інтервали часу визначає температуру тіла людини і передає дані лікарю через програму у смартфоні.

Номер слайду 24

Розумнi речі та Smart-технологіїРозділ 1 § 1.7 Уже сьогодні розумні будинки можуть ефективно керувати всіма системами функціонування будівлі за допомогою різноманітних датчиків і сенсорів.

Номер слайду 25

Розумнi речі та Smart-технологіїРозділ 1 § 1.7 Ця система, наприклад, аналізує дані навколишнього середовища і залежно від показників регулює температуру у приміщенні. У зимовий період регулюється інтенсивність опалення, а в разі спекотної погоди будинок має механізми відкривання і закривання вікон, завдяки чому провітрюється будинок, і все це відбувається без втручання людини.

Номер слайду 26

Розумнi речі та Smart-технологіїРозділ 1 § 1.7 Також власник розумного будинку може в ручному режимі керувати різними пристроями у своєму домі через Інтернет за допомогою мобільного телефона. Наприклад:включити полив трави, відкрити/закрити двері, включити/виключити пральну машинку тощо.

Номер слайду 27

Розумнi речі та Smart-технологіїРозділ 1 § 1.7 Безперечно, для активного впровадження цих ідей потрібен дуже швидкісний Інтернет, щоб забезпечити велику швидкість мобільної передачі даних.

Номер слайду 28

Розумнi речі та Smart-технологіїРозділ 1 § 1.7 У той самий час, украй важливим у світі розумних пристроїв стає питання інтернет-безпеки. Якщо елементи такої системи не будуть належним чином захищені від несанкціонованого втручання, замість користі вони завдадуть шкоди.

Номер слайду 29

Розумнi речі та Smart-технологіїРозділ 1 § 1.7 Оскільки такі пристрої можуть зберігати багато інформації про їх власника, зокрема можуть знати його точне місцезнаходження. Доступ кіберзлочинців до такої інформації може призвести до підриву інформаційної безпеки та вчинення злочину, а в гірших випадках – мати загрозу здоров’ю та життю людей.

Номер слайду 30

Розумнi речі та Smart-технологіїРозділ 1 § 1.7 Технології, які забезпечують вищезазначену взаємодію об’єктів з оточуючим середовищем і які наділяють цю систему здатністю адаптації до нових умов, саморозвитку та самонавчання, ефективного досягнення цілей, називаються Smart-технологіями.

Номер слайду 31

Розумнi речі та Smart-технологіїРозділ 1 § 1.7 На основі розвитку цих технологій останнім часом з’явилися нові поняття: Smart-міста. Smart-країни. Smart-освіта. Smart-економіка І це найближчим часом приведе до створення Smart-суспільства. В основі цього «розумного» суспільства лежить розвиток «суспільства знань», цифрових технологій, усього того, що приведе до цифрової ери розвитку нашої цивілізації.

Номер слайду 32

Основні принципи функціонування мережі Інтернет речей Розділ 1 § 1.7Інтернет речей ґрунтується на таких базових принципах:наявність глобальної комп’ютерної мережі;до мережі під’єднано різноманітні об’єкти, які мають конкретну адресу в мережі;об’єкти мають можливість отримувати дані та відправляти їх по мережі;робота об’єктів в автоматизованому режимі відбувається без втручання людини за спеціальними програмами.

Номер слайду 33

Основні принципи функціонування мережі Інтернет речей Розділ 1 § 1.7 Технології Інтернету речейІнтерне речей. Засоби опрацювання даних. Засоби ідентифікаціїЗасоби вимірювання. Виконуючі пристроїЗасоби передавання даних

Номер слайду 34

Основні принципи функціонування мережі Інтернет речей Розділ 1 § 1.7 Для відстеження стану оточуючого середовища об’єкти оснащуються датчиками (сенсорами), які реалізують з’єднання фізичного й віртуального світів, забезпечуючи збирання та опрацювання даних у реальному часі. Наприклад, датчики для вимірювання:температури, тиску, швидкості руху, вологості;місця розташування та ін.

Номер слайду 35

Основні принципи функціонування мережі Інтернет речей Розділ 1 § 1.7 Мініатюризація, яка привела до зменшення фізичних розмірів датчиків, надала можливість убудовувати їх безпосередньо в об’єкти фізичного світу:годинникибраслетизамкибрелкипульти. Найкраще, коли пристрої мають автономне живлення.

Номер слайду 36

Основні принципи функціонування мережі Інтернет речей Розділ 1 § 1.7 Датчик вимірює фізичні параметри контрольованого об’єкта/явища і перетворює їх у цифровий сигнал, який може бути переданий і прийнятий відповідним комп’ютерним пристроєм. Комп’ютер. Пристрій. ДатчикІнтернет

Номер слайду 37

Основні принципи функціонування мережі Інтернет речей Розділ 1 § 1.7 Для аналізу даних і прийняття рішення комп’ютерні пристрої використовують відповідне програмне забезпечення, яке за певними алгоритмами опрацьовує отримані дані. Ці програми можуть:установлюватися на мобільні пристроївикористовувати хмарні технології

Номер слайду 38

Основні принципи функціонування мережі Інтернет речей Розділ 1 § 1.7 Загальна схема функціонування мережі Інтернет речей

Номер слайду 39

Дайте відповіді на запитання. Що таке Інтернет речей? Із чого він складається?Які базові принципи функціонування Інтернету речей?Розділ 1 § 1.7 Які ви можете навести приклади використання розумних речей? Поясніть їх функціонування. Які розумні речі є у вас, ваших однолітків, рідних? Для чого вони їх використовують?У чому сутність питання інтернет-безпеки під час використання розумних пристроїв?

Номер слайду 40

Дайте відповіді на запитання. Що розуміють під Smart-технологіями? Чи використовують їх у вашій школі?Яке значення має Інтернет речей у житті людей? Розділ 1 § 1.7 Які негативні аспекти Інтернету речей ви можете назвати? Чим це може нашкодити суспільству; людям; природі?За яких умов Іо. Т буде розвиватися активніше і використовуватися ефективніше?

Номер слайду 41

Домашнє завдання. Проаналізувати§ 1.7, ст. 56-63 Розділ 1 § 1.7

Номер слайду 42

Працюємо за комп’ютером. Розділ 1 § 1.7 Сторінка60-61

Номер слайду 43

Дякую за увагу!За навчальною програмою 2017 року. Урок 7

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Вернигора Валентина Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Бокова Аліна Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
8 жовтня 2023
Переглядів
4220
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку