Презентація до уроку "Біоелементи. Їх класифікація та біологічна роль"

Про матеріал
Дана презентація допоможе вчителю доступно та наочно викласти матеріал з теми "Біоелементи. Їх класифікація та біологічне значення". Також ця презентація допоможе учням 11 класу при підготовці до ЗНО, оскільки містить основні відомості про найважливіші біологічні елементи, їх класифікацію та біологічне значення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Біогенні. Біологічна роль та значення.

Номер слайду 2

Біогенні елементи В тілі людини і вищих тварин виявлено біля 70 хімічних елементів, що надходять в організм разом з водою і їжею, з них 47 елементи є постійно, тому вони називаються біогенними. Залежно від кількісного вмісту всі біоелементи діляться на органогени, макро-, та мікроелементи.

Номер слайду 3

Елементи органогени До складу організму людини входить приблизно 90 елементів, але ці чотири елементи утворюють майже всі органічні сполуки, що містяться в живих організмах H O С N Їх називають елементи органогени

Номер слайду 4

Вміст карбону становить 15-18 % від маси клітини. Він входить: - до складу молекул усіх органічних і багатьох неорганічних сполук; до складу зовнішнього скелету ракоподібних, черепашок молюсків та форамініфер; до складу внутрішнього скелету хребетних тварин; є складовою частиною вуглекислого газу.

Номер слайду 5

Оксиген та Гідроген входять до складу молекул води, багатьох неорганічних та органічних сполук. Завдяки оксигену у клітинах відбуваються процеси окиснення, при чому вивільняється необхідна для життєдіяльності енергія. Найважливіша роль кисню, звичайно, у процесі дихання організмів.

Номер слайду 6

Нітроген є складовою частиною амінокислот, білків, нуклеїнових кислот, АТФ. Атоми нітрогену входять до складу мінеральних сполук, які всмоктують рослини з грунту, що необхідні для їхнього росту. Цей газ можуть засвоювати з атмосфери деякі організми – азотфіксуючі бактерії та ціанобактерії. Цим підвищується родючість грунтів.

Номер слайду 7

Елементи органогени Біологічне значення органогенів зумовлене такими властивостями: 1) атоми органогенів легко сполучаються між собою, утворюючи міцні ковалентні зв’язки, що забезпечує стійкість біомолекул; 2) Гідроген та Оксиген можуть утворювати слабкі водневі зв’язки, які зумовлюють можливість зміни структури біомолекул; 3) мають малі розміри, малу відносну атомну масу і є легкими елементами, що важливо для утворення біомолекул.

Номер слайду 8

Фосфор Сульфур Натрій Ферум Магній Кальцій Калій Хлор Найбільше в організмах макроелементів. Вони містяться в кількостях 0,1%- 0,01%. Сумарна частка близько 99,9% їхньої маси.

Номер слайду 9

Калій та Натрій – одні з основних позитивно заряджених іонів живих організмів, що беруть участь у забезпеченні транспорту сполук через клітинні мембрани. Калій сприяє регуляції роботи серця та нервової системи. Натрій входить до складу плазми крові.

Номер слайду 10

Кальцій входить до складу зубів, кісток, черепашок. В іонній формі бере участь у регуляції обміну речовин, скорочень скелетних м’язів. Він необхідний для забезпечення зсідання крові. Сполуки кальцію сприяють нормальній життєдіяльності нервової та серцево-судинної систем.

Номер слайду 11

Ферум – елемент, що входить до складу гемоглобіну, міоглобіну, складних ферментів. Сполуки феруму необхідні для кровотворення, тому із-за його недостачі можуть порушуватися процеси утворення еритроцитів.

Номер слайду 12

Хлор - основний негативно заряджений іон живих організмів. Входить до складу хлороводневої кислоти – складової шлункового соку. Разом із Натрієм Хлор є складовою частиною плазми крові у концентрації 0,9 %. Аніони хлору разом з іонами натрію та калію відіграють основну роль у підтриманні сталості осмотичного тиску плазми крові, лімфи та інших рідин. HCl NaCl

Номер слайду 13

Більше 50% магнію в організмі людини міститься в кістковій і хрящовій тканині, таким чином, він грає скелетоформуючу роль. Близько 50% магнію - в серці та м'язах, і лише менше 1% - у плазмі крові.    Виявляється, магній має найширшу біологічну роль в нашому організмі: Є активатором більше 300 ферментів. Бере участь у синтезі білка. Активує синтез АТФ, забезпечуючи енергією кожну клітину організму. Бере участь у регуляції імунної відповіді. Регулює нейронну передачу і нервово-м'язову провідність. Регулює тонус гладкої, скелетної мускулатури і серця. Бере участь у кальцієвому обміні і формуванні кісткової тканини

Номер слайду 14

Фосфор входить до складу біомолекул. Він є компонентом скелетів різних тварин. Цей елемент сприяє роботі головного мозку. Завдяки йому плоди дозрівають швидше, а самі рослини стають зимостійкішими.

Номер слайду 15

Сульфур входить до складу білка кератину, який входить до складу пір’я і волосся, а також до складу інших біологічно важливих органічних речовин.

Номер слайду 16

Мікроелементами є Цинк, Йод, Купрум, Манган, Молібден, Кобальт та інші, що розташовуються в нижній частині таблиці, у переважній більшості є металами з відносною атомною масою, більшою за 50. Мікроелементи активують або пригнічують ферменти та входять до складних ферментів, тому їх називають «каталізаторами каталізаторів». До мікроелементів належать і такі важливі для живого неметали як Флуор, Силіцій, Селен та ін. Мікроелементи

Номер слайду 17

Йод необхідний для того, щоб у щитоподібній залозі вироблялись гормони. Недостатня кількість йоду може призвести до порушення синтезу гормонів та появі захворювань. Йод приймає участь у регуляції енергетичного обміну.

Номер слайду 18

У рослин Манган бере активну участь у процесах фотосинтезу і накопичується у стеблах. В організмах хребетних тварин він сприяє нормальному розвитку кісткової тканини та процесу дихання

Номер слайду 19

Цинк – компонент деяких ферментів та гормонів. Приймає участь у анаеробному диханні рослин, транспорті вуглекислого газу в крові. Необхідний при розкладі органічних речовин у водному середовищі. А також є невід’ємним при поділі клітин.

Номер слайду 20

Флуор відноситься до біомікроелементів і відіграє значну роль в розвитку і мінералізації кісток зубів. У крові людини місткість Флуору коливається в межах 0,03- 0,07%. Значно більше його є в кістках (10-30 %) і особливо багато є в зубах (в емалі 120- 150 мг %, в дентині близько 50 мг %). Флюороз

Номер слайду 21

Кобальт і Купрум необхідні для процесів кровотворення. Кобальт входить до складу вітаміну В12 – ціанокоболаміну, нестача якого призведе до злоякісного недокрів’я. Купрум необхідний для процесу утворення крові при нестачі в організмі людини або тварини міді послаблюється утворення гемоглобіну i розвивається анемія. мідь підсилює дію інсуліну i гормонів гіпофіза, які стимулюють розвиток i функцію статевих залоз. Купрум входить до складу деяких ферментів та дихального пігменту безхребетних тварин – гемоціаніну.

ppt
Додано
30 березня 2020
Переглядів
6868
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку