Презентація до уроку фізики у 7 класі на тему : "Благородні метали"

Про матеріал
Презентація до уроку фізики у 7 класі на тему : "Благородні метали" розробленого відповідно до програми з фізики і побутової хімії для 7-9( 10) класів спеціальних загальноосвітніх навчальних закладів для дітей з порушенням інтелектуального розвитку
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація

Номер слайду 2

Диктант “ Так чи ні “1. Цинк,свинець, олово відносяться до чорних металів. -2. Олово-це метал срібно-білого кольору. +3. Цинк виплавляють з червоної цинкової руди. +4. Лудження – це процес покриття заліза свинцем.-5. Свинець – дуже м’який метал. +6. Цинк піддається корозії. –7. Олово виплавляють в доменних печах. -8. На холоді цинк стає досить крихким. +9. Покрите оловом залізо йде на виготовлення тари для консервів. +10. Сполуки свинцю корисні для здоров’я . –11. Цинк використовують для виготовлення фарб. +12.Із свинцю виготовляють акумулятори, одяг, що захищає від рентгенівських променів. +

Номер слайду 3

Загадка . Зверху срібло, а всередині золото.

Номер слайду 4

Благородні метали. Благоро́дні мета́ли —метали, які характеризуються високою хімічною стійкістю, тугоплавкістю, ковкістю, не піддаються корозії . Всі благородні метали є також дорогоцінними, через їх рідкісність, надзвичайний блиск, витонченість. До благородних металів належать: золото, срібло, платина і метали платинової групи (паладій, іридій, родій, осмій, рутеній) . В земній корі благородні метали знаходяться переважно в самородному стані. Їх добувають шляхом промивання золотоносного піску та під час переробки свинцевих,цинкових, мідних , платинових руд.

Номер слайду 5

Золото фараона Тутанхамона

Номер слайду 6

Скіфи. Скіфи або скити,  — група племен, які жили у VII - III ст. до нашої ери на території теперішньої України, Росії та Середньої Азії, згодом, в Криму і називали себе «сколотами». Згідно найбільш розповсюдженої версії вони були спорідні з північно-східною іранською групою народів індоєвропейської сім'ї . Існують також версії про їх зв'язок з слов'янськими або тюркськими народами.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Пектораль Пектора́ль - шийна прикраса, що закривала груди, часом і плечі. Очевидно, походить від частини бойового обладунку, що захищав верхню частину грудей, плечі та горло. Найвідоміший приклад - скіфська пектораль із кургану Товста Могила. Зберігається у Музеї історичних коштовностей України у Києві і належить до Історичного фонду дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння України. Шедевр ювелірного мистецтва світового значення, золота нагрудна прикраса скіфського царя вагою 1140 г і діаметром понад 30 см. Знайдена в 1971 році при розкопках кургана Товста Могила (Дніпропетровська обл.).

Номер слайду 9

Золотий гребінь Золотий гребінь із кургану Солоха. «Солоха», одна з найбагатших скіфських царських могил 4 ст. до н. е. (с. Велика Знам'янка на Мелітопільщині Запорізька обл. )

Номер слайду 10

Київ золотоверхий. Києво-Печерська Лавра. Софіївський собор. Михайлівський Золотоверхий собор

Номер слайду 11

Золото – метал яскраво-жовтого кольору, з сильним блиском, важкий , але при цьому м'який і пластичний. Золото характеризується високою хімічною міцністю до дії атмосфери, води при високих і низьких температурах, до кислот, лугів, проте розчиняється в царській горілці (суміш соляної і азотної кислот), бромистій і хлорній воді. Ювелірні вироби виготовляють не з чистого золота, унаслідок його м'якості, а із сплавів золота з міддю, сріблом, паладієм (біле золото).

Номер слайду 12

Види золота

Номер слайду 13

Добування золота. Золото добувають шляхом промивання золотоносного піску та під час переробки поліметалевих руд. У природі іноді трапляються золоті самородки.

Номер слайду 14

Проба золота Вміст дорогоцінного металу в сплаві визначає його пробу. Вона позначається числом частин благородного металу на тисячу вагових одиниць сплаву. Проба сплавів благородних металів, з яких дозволяється виготовляти ювелірні вироби, встановлюється законодавчим шляхом і гарантується державою, для чого вироби обов’язково проходять контроль і на них накладаються відбитки клейм, цифри яких визначають пробу. Для таврування виробу в різних країнах застосовуються пробірні клейма різноманітних форм і малюнків. Найчастіше вживаються такі проби золота: 999, 958, 750, 585, 500 і 375. Чим вища проба, тим більше золота у сплаві.585-найбільш поширена проба сплаву для ювелірних прикрас;375-та проба – мінімально допустима проба для ювелірних виробів.

Номер слайду 15

Використання золота

Номер слайду 16

Срібло – характеризується високими електро- і теплопровідністю, пластичністю, володіє стійкістю до дії води, соляної і органічних кислот, але розчиняється в азотній кислоті. Срібло використовують для захисно-декоративних покриттів, виготовлення ювелірних виробів, припоїв, світлочутливих матеріалів, контактів електроприладів і інших цілей.

Номер слайду 17

Використання срібла

Номер слайду 18

Платина – білий метал з сіруватим відтінком, має високу щільність і температуру плавлення. Володіє високою твердістю, але меншою пластичністю. Для підвищення міцності її сплавляють з металами платинової групи: родієм, іридієм, паладієм, а також золотом, сріблом, міддю. У ювелірній справі застосовується платина 950 проби для виготовлення прикрас, а також як оправа діамантів.

Номер слайду 19

Платина У 1-ій половині XVI століття іспанські колонізатори звернули увагу на неплавкий важкий білий метал, що зустрічається попутно із золотом в розсипах Нової Гренади. За зовнішньою подібністю із сріблом ( ісп. Plata ) вони дали йому зменшувальну назву «платина» (ісп. platina), буквально - «сріблятко». Платина була відома ще в давнину, самородки цього металу знаходили разом із золотом і називали їх «білим золотом»

Номер слайду 20

Використання платини

Номер слайду 21

Ціна 1 грама дорогоцінних металів у гривнях. Золото 1206 Срібло 21 Платина 1060

Номер слайду 22

ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ БЛАГОРОДНИХ МЕТАЛІВРЕЧОВИНА КОЛІРГУСТИНАТЕМПЕРАТУРАПЛАВЛЕННЯЗОЛОТОЖОВТИЙ19,3 Г/СМ 3 1069 0 ССРІБЛОСРІБЛЯСТО-БІЛИЙ10,5 Г/СМ 3 961 0 СПЛАТИНАСІРУВАТО-БІЛИЙ21,5 Г/СМ 3 1772 0 С

Номер слайду 23

Прес-конференція . Геологи. Це люди, які ведуть розвідку природних ресурсів – дорогоцінних металів, алмазів і корисних копалин. Медики проводять роботу по профілактиці та лікуванню хвороб. Інженери- конструктори роблять розрахунки, креслення механізмів та готують їх до виробництва,наглядають за випробуваннями. Ювеліри - це фахівці із виготовлення ювелірних прикрас Працівники банку - люди, які працюють у банку. Ба́нк - установа, яка здійснює грошові розрахунки, накопичує грошові кошти та інші цінності, надає кредити .

Номер слайду 24

Гра « Склади ромашку»Посортуйте метали на 3 групи : чорні , кольоровІ , благородні. Чавун , платина, алюміній, сталь, мідь, золото,цинк, залізо ,срібло, свинець, олово.

Номер слайду 25

Чорні : залізо , чавун, сталь . Кольорові: алюміній, мідь, цинк ,свинець, олово. Благородні : золото, срібло, платина.

Номер слайду 26

Вікторина . Жив старий із своєю старою Біля самого синього моря. Жили вони у старій землянці Рівно тридцять літ і три роки. Дід ловив неводом рибу, А баба куделила пряжу. Якось у море закинув він невід, — Прийшов невід з самим баговинням. Він удруге закинув невід, — Прийшов невід з травою морською. Як утретє закинув він невід, —Витяг невід однісіньку рибку,Золотую рибку, не просту.

Номер слайду 27

Вікторина . От мудрець перед Дадоном. Став, торбину разв’язав,Золотого півня дав. «Посади оцю ти птицю,— Проказав мудрець,— на шпицю; Золот-півник всі країПильнуватиме твої:

Номер слайду 28

Вікторина . Лисиця сіла на задні лапи, обкрутила себе хвостом і облизалася: Я тобі зараз поясню. У Країні Дурнів є чарівне поле, — називається воно Поле Чудес... На цьому полі викопай ямку, тричі вимови: «Крекс, фекс, пекс», поклади у неї свої монети, загорни землею, потім посип сіллю, полий добряче водою і йди спати. Вранці з ямки виросте невелике дерево, на ньому замість листочків висітимуть золоті монети.

Номер слайду 29

Вікторина . В свете ж вот какое чудо: Остров на море лежит, Град на острове стоит. С златоглавыми церквами, С теремами да садами;Ель растёт перед дворцом, А под ней хрустальный дом;Белка там живёт ручная, Да затейница какая!Белка песенки поёт. Да орешки всё грызёт,А орешки не простые, Всё скорлупки золотые,

Номер слайду 30

Д. З. Параграф 32 Роби добро і не чекай подяки, Шукай повсюди чисте і святе,Та обминай спокуси усілякі – Отак здобудеш серце золоте.

Номер слайду 31

pptx
Пов’язані теми
Фізика, 7 клас, Презентації
Інкл
Додано
11 квітня 2023
Переглядів
572
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку