Презентація до уроку фізики в 8 класі на тему "Сила струму. Одиниця сили струму. Амперметр."

Про матеріал
Презентація до уроку фізики в 8 класі на тему "Сила струму. Одиниця сили струму. Амперметр" .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Фізика 8 клас. Тема уроку: Сила струму. Одиниця сили струму. Амперметр. Підготовила вчитель фізики вищої категорії філії с. Долина Делівського ліцею Николин Зіна Дмитрівна

Номер слайду 2

Мета уроку. Навчальна: формування поняття «сила струму», уявлень про одиницю сили струму, вмінь складати електричне коло; ознайомити з особливостями та правилами вимірювання сили струму за допомогою ампермет­ра; формувати навички розв'язування задач. Розвиваюча: роз­вивати логічне мислення та пізнавальний інтерес учнів. Виховна: виховувати прагнення поглиблювати свої знання, самостійність.

Номер слайду 3

Актуалізація опорних знань. Вправа «Доміно» (робота в групах)

Номер слайду 4

проблемне питання: «Який струм є небезпечним для людини?».

Номер слайду 5

Сила струму – це фізична величина, що характеризує електричний струм і чисельно дорівнює заряду, який проходить через поперечний переріз провідника за одиницю часу.І - сила струмуq – заряд, який проходить через поперечний переріз провідникаt – часІ =𝒒𝒕 

Номер слайду 6

Одиниця сили струму в Міжнародній системі одиниць СІ – ампер: [ I ] = 1 А 1 А = 1 Кл1с   Ця одиниця названа на честь французького фізика і математика - Андре-Марі Ампера, який першим увів у фізиці поняття електричного струму. Під час вимірювання застосовують також частинні або кратні одиниці сили струму:1 мк. А = 0,000001 А; 1 м. А = 0,001 А; 1 к. А = 1000 А.  

Номер слайду 7

«Цікаві факти»Щоб уявити, що означає велика чи мала сила струму, розглянемо декілька прикладів: -  сила струму в каналі блискавки сягає 500 к. А - сила струму в аксоні під час передачі нервового імпульсу становить лише 0,004 мк. А- середня сила струму в ході лікування електрофорезом – 0,8 м. А

Номер слайду 8

Значення сили струму в деяких електротехнічних пристроях 

Номер слайду 9

При роботі з електричним струмом не можна:- торкатись оголеного проводу, особливо стоячи на землі, сирій підлозі тощо;- користуватися несправними електротехнічними пристроями;- збирати, розбирати, ремонтувати електротехнічні пристрої, не від'єднавши їх від джерела струму.

Номер слайду 10

Означення одиниці електричного заряду. Один кулон — електричний заряд, який проходить через поперечний переріз провідника за 1с при силі струму в провіднику 1 А.  

Номер слайду 11

Вимірювання сили струму. Деякі види амперметрів умовне позначення амперметра на електричних схемах. Амперметр — прилад для вимірювання сили струму.

Номер слайду 12

Правила, яких необхідно дотримуватися під час вимірювання сили струму амперметром1. Амперметр вмикають у коло послідовно2.  Клему амперметра, біля якої стоїть знак «+», потрібно з’єднувати з проводом, що йде від позитивного полюса джерела струму, клему зі знаком «–» із проводом, що йде від негативного полюса.3. Не можна приєднувати амперметр до кола, в якому відсутній споживач струму.

Номер слайду 13

Розв’язування задач.1. Сила струму в провіднику 200 м. А. Протягом якого часу через поперечний переріз провідника проходить заряд, що дорівнює 24 Кл.2. Запишіть в амперах : 40 000 мк. А ; 65 м. А; 300 м. А ; 5,8 к. А.3. На якій схемі амперметр вірно виміряє силу струму в лампі?

Номер слайду 14

4. Визначити ціну поділки та записати показати приладів. 5. Через одну електричну лампу проходить 450 Кл електрики за кожні 5 хв, а через іншу – 15 Кл за 10 с. В якій лампі сила струму більша?

Номер слайду 15

Узагальнення знань.1. Що називають силою струму? 2. Позначення та одиниці вимірювання сили струму.3. Як називають прилад для вимірювання сили струму? 4. Як включають амперметр в електричне коло?

Номер слайду 16

Домашнє завдання. Вивчити § 27; виконати вправу 27 (4, 5). Дякую за увагу!

pptx
До підручника
Фізика 8 клас (Бар’яхтар В. Г., Божинова Ф. Я., Довгий С. О., Кі-рюхіна О.О. (за ред. Бар’яхтар В. Г., Довгого С.О.))
До уроку
§ 27. Сила струму. Одиниця сили струму. Амперметр
Додано
11 лютого 2022
Переглядів
742
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку