Презентація до уроку – проєкту на тему: « Тертя. Сила тертя. Коефіцієнт тертя»

Про матеріал
Проєкт «Тертя. Сила тертя. Коефіцієнт тертя» курсу фізики в 7 класі демонструє роль сили тертя у практичній діяльності людини; дозволяє пов’язати знання законів фізики з реальними явищами й фактами, що впливають на здоров’я людини; показати роль знання законів фізики під час винайдення різних пристроїв, що допомагають збільшити або зменшити силу тертя; показати прояв сили тертя у живій природі. Проєкт заснований на міжпредметних зв’язках фізики й біології; фізики й техніки. Проєкт учить самостійно працювати з інформаційними ресурсами; вибирати потрібну інформацію, аналізувати її й робити відповідні висновки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

УРОК – ПРОЄКТ НА ТЕМУ: «ТЕРТЯ. СИЛА ТЕРТЯ. КОЕФІЦІЄНТ ТЕРТЯ»

Номер слайду 2

ПЕРЕЛІК ПИТАНЬ ДЛЯ ПРОЄКТУ 1. Причини виникнення тертя. 2. Види сили тертя. 3. Від яких чинників залежить сила тертя ковзання? 3.1. Чи залежить сила тертя ковзання від роду тертьових поверхонь? 3.2. Чи залежить сила тертя ковзання від площі дотичних поверхонь? 3.3. Порівняти силу тертя ковзання і силу тертя кочення? 3.4. Чи залежить сила тертя ковзання від навантаження (сили нормальної реакції опори) ? 4. Використання сили тертя у техніці. 5. Прояв сили тертя у живій природі.

Номер слайду 3

Розвивальна: розвивати в учнів експериментальні навички й уміння; уміння презентувати свої знання і працювати в групах; розвивати критичне мислення, творчу активність і здібності учнів; розвивати цікавість до вивчення предмету. Навчальна: формувати знання про явище тертя і його молекулярну природу; навчити розпізнавати види тертя й способи його зміни та застосування в природі та техніці; працювати з довідниковим матеріалом. Виховна: продовжити формування навичок самостійної роботи, працелюбності, взаємоповаги, культури мови та письма; виховувати любов до природи. Мета

Номер слайду 4

ОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ: учні оперують поняттям сила тертя; учні володіють найпростішими методами експериментального дослідження руху тіл; учні пояснюють урахування впливу тертя у техніці, побуті, живій природі. FTp=μmg

Номер слайду 5

ПЛАН ЗАНЯТТЯ Час Метод навчання Зміст роботи 1хв Бесіда I. Організаційний момент 4хв Бесіда II. Мотивація вивчення нового 2хв Бесіда III. Інструктаж щодо проведення захисту проєкту 35хв Звіт груп IV. Захист проєкту 2хв Метод “Мікрофон” V. Підбиття підсумків уроку. Рефлексія 1хв VI. Домашнє завдання

Номер слайду 6

1. Прилад для вимірювання сили. 2. Стан, у якому перебувають космонавти у космосі. 3. Основний елемент динамометра. 4. Одиниця сили. 5. Яка сила змушує тіла падати на землю. Розгадування кросворду Д И Н А М О М Е Т Р Н Е В А Г О М І С Т Ь П Р У Ж И Н А Н Ь Ю Т О Н Т Я Ж І Н Н Я 2. 3. 4. 5. 1.

Номер слайду 7

Сила тертя – віковічні супутники будь-якого механічного руху. З тертям ми стикаємося кожного дня. Точніше було б сказати, що без тертя ми й кроку ступити не можемо. Тертя може бути корисним і шкідливим. Два найголовніших винаходи людини – колесо й добування вогню – пов’язані саме з прагненням збільшити або зменшити тертя.

Номер слайду 8

Перші дослідження явища тертя провів відомий італійський учений Леонардо да Вінчі ще 1500р, але його роботи були не опубліковані. Пізніше дослідженнями тертя займалися французькі вчені Гійом Амонтон (1699р.), Леонард Ейлер (1747р.), Шарль Кулон (1781р.). Результати досліджень були різними. Учені сперечалися. Леонардо да Вінчі Гійом Амонтон Леонард Ейлер Шарль Кулон

Номер слайду 9

ЗАХИСТ ПРОЄКТІВ Петро Капіца - видатний фізик 19ст. – говорив, що «тільки доступно пояснивши іншій людині, ти можеш бути впевнений у тому, що сам зрозумів цей матеріал».

Номер слайду 10

ГРУПА 1 «ЕКСПЕРИМЕНТАТОРИ»

Номер слайду 11

. З’ясувати причини виникнення сили тертя . Завдання 1

Номер слайду 12

Переконатися в існуванні сили тертя спокою. Завдання 2

Номер слайду 13

Завдання 3 З’ясувати, чи залежить сила тертя ковзання від роду тертьових поверхонь.

Номер слайду 14

ЗАВДАННЯ 4 Дослідити, чи залежить сила тертя ковзання від площі дотичних поверхонь.

Номер слайду 15

ЗАВДАННЯ 5 Порівняти силу тертя ковзання та силу тертя кочення.

Номер слайду 16

ЗАВДАННЯ 6 Дослідити, чи залежить сила тертя ковзання від навантаження (сили нормальної реакції опори).

Номер слайду 17

Висновок: сила, що виникає під час руху одного тіла по поверхні іншого, прикладена до рухомого тіла й направлена протилежно руху тіла, називають силою тертя.

Номер слайду 18

Висновок: якщо на тіло, яке перебуває у стані спокою, діє сила тяги, то виникає протилежна, компенсуюча сила. Її називають силою тертя спокою. Сила тертя спокою F=0,3H F=0,2H F=0,5H

Номер слайду 19

Залежність сили тертя ковзання від роду дотичних поверхонь Висновок: сила тертя ковзання залежить від роду тертьових поверхонь, чим більш шороховата поверхня, тим сила тертя більша. F=0,9H F=0,8H F=1,9H

Номер слайду 20

Висновок: сила тертя ковзання не залежить від площі дотичних поверхонь. Брусок вузьким боком F=0,9H Брусок широким боком F=0,9H Дослідити, чи залежить сила тертя ковзання від площі дотичних поверхонь.

Номер слайду 21

Висновок: сила тертя кочення значно менша за силу тертя ковзання. Якщо під дерев’яний брусок підкласти скляні палички, то пересувати брусок по столу стане значно легше. Заміна ковзання на кочення приводить до зменшення сили тертя. Порівняння сили тертя кочення та сили тертя ковзання F=0,3H F=0,1H

Номер слайду 22

F=0,4H F=0,7H F=1,1H Висновок: сила тертя ковзання зі збільшенням сили нормальної реакції опори збільшується. Залежність сили тертя ковзання від сили нормальної реакції опори (навантаження)

Номер слайду 23

Цей закон був установлений французьким вченим Г. Амонтоном і перевірений його співвітчизником Ш. Кулоном, тому отримав назву «Закон Амонтона – Кулона». Сила тертя ковзання зі збільшенням сили нормальної реакції опори збільшується. Сила тертя ковзання визначається за формулою: F =μ·N, де N – сила нормальної реакції опори; μ –коефіцієнт тертя ковзання Гійом Амонтон 1663-1705 Шарль Кулон 1736-1806

Номер слайду 24

Коефіцієнт тертя ковзання залежить від матеріалів, з яких виготовлені дотичні тіла та якості обробки їхніх поверхонь. Коефіцієнт тертя ковзання визначають експериментально й складають таблиці. Коефіцієнт тертя ковзання Коефіцієнт тертя ковзання

Номер слайду 25

ГРУПА 2 «ІНЖЕНЕРИ»

Номер слайду 26

Завдання 1 З’ясувати, як враховують силу тертя у техніці.

Номер слайду 27

Завдання 2 Використовуючи підручні матеріали виготовити льодоходи.

Номер слайду 28

УРАХУВАННЯ СИЛИ ТЕРТЯ У ТЕХНІЦІ Усі транспортні засоби мають гальма. На гальмівні колодки автомобілів наклеюють накладки із матеріалів, до складу яких входить гума, азбест. Автомобілі та інші види транспорту рухаються лише завдяки існуванню тертя між колесами та дорогою. Для цього на шинах автомобілів роблять рельєфний рисунок (протектор). Кораблі швартуються біля пристані. «Втримати» величезні кораблі можуть сили тертя спокою. На мотузку, обвиту навколо стовпа, діє значна сила тертя: чим більше витків, тим більше тертя. Зі збільшенням числа витків в арифметичній прогресії, тертя збільшується в геометричній прогресії.

Номер слайду 29

СПОСОБИ ЗМЕНШЕННЯ СИЛИ ТЕРТЯ Через тертя нагріваються і зношуються рухомі частини різноманітних механізмів. У таких випадках його зменшують. Вводять між поверхнями, що труться, мастило чи воду. Використання кулькових і роликових підшипників. У них використано те, що сила тертя кочення менша від сили тертя ковзання. Застосування «газоподібного змащення», тобто «повітряної подушки». Щоб зменшити силу тертя між дотичними поверхнями створюють потік повітря. Він має підвищений тиск, що перешкоджає контакту дотичних поверхонь. Застосовують у суднах на повітряній подушці та при проектуванні всюдиходів.

Номер слайду 30

САМОРОБНІ ЛЬОДОХОДИ

Номер слайду 31

ГРУПА 3 «БІОЛОГИ»

Номер слайду 32

Завдання 1 Дослідити пристосованість живих організмів до існування тертя.

Номер слайду 33

Завдання 2 Підібрати фото (відео) представників флори та фауни, які використовують у своїй життєдіяльності властивості тертя.

Номер слайду 34

СИЛА ТЕРТЯ В ПРИРОДІ У риб тіло має обтічну форму і вкрите слизом, що дозволяє їм розвивати велику швидкість. Насіння гороху, горіха завдяки кулястій формі й малому тертю кочення легко переміщаються самі. Ліани, хміль, бобові рослини мають вусики, якими чіпляються за опори, утримуються на них і тягнуться до світла. Реп’ях за допомогою тертя поширює насіння, що має колючки з невеликими гачками на кінцях.

Номер слайду 35

Щетинистий покрив моржів і тюленів допомагає їм пересуватися суходолом і кригою. Живі організми завдяки наявним у них вовні, щетині, лусочкам тощо, під час руху збільшують тертя в одному напрямку та зменшують – у протилежному. Це допомагає оленеві пересуватися снігом: ворсинки хутра на ногах спрямовані вниз, тому тертя ноги оленя об сніг при опусканні велике, а при витяганні – мале. Цей же механізм допомагає пересуватися дощовому черв’яку.

Номер слайду 36

Життя людини також залежить від тертя. Бігуни, альпіністи використовують взуття з шипами. Для підводного полювання й дайвінгу розробили гідрокостюми. Тертя відіграє важливу роль у лижному та ковзанярському спорті.

Номер слайду 37

МЕТОД «МІКРОФОН»: Що ми вивчили сьогодні на уроці? Чи досягли очікуваних результатів? Чому ця тема є важливою? Чим зацікавив вас цей урок?

Номер слайду 38

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ Опрацювати § 21. Виконати вправу 21 (1;2). Підібрати прислів’я та приказки про тертя та дати їм фізичне обґрунтування. Додаткове завдання за бажанням : написати есе “ Зникло тертя. Ура чи рятуйте!?”

ppt
Додав(-ла)
Дубогай Анна
Пов’язані теми
Фізика, 7 клас, Презентації
До підручника
Фізика 7 клас (Бар’яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Горобець Ю.І., Ненашев І.Ю., Кірюхіна О.О.; за редакцією Бар’яхтара В.Г., Довгого С.О.)
До уроку
§ 24.Тертя. Сили тертя
Додано
27 лютого
Переглядів
178
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку