Презентація до уроку узагальнення знань з теми "Політична карта світу",10 клас

Про матеріал

Презентація створена до уроку узагальнення знань з теми "Політична карта світу". Мета - ознайомити учнів з дуже оригінальними за різними ознаками країнами і запропонувати їм створити як проект власний список цікавих,на їх думку,країн...

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Оригінальні країни Перераховані в цій презентації суверенні країни відрізняються від інших. Головними критеріями є або природні умови, або демографічні характеристики, а іноді навіть туристичні особливості.

Номер слайду 2

1.Країна-континент – Австралія

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Фактично на всіх континентах, окрім Австралії та Антарктиди, знаходяться десятки країн. Австралія – це єдина країна в світі, яка займає цілий континент, і один континент, який є країною. Площа Австралії становить 7,68млн. кв. км, за цим параметром є шостою за розмірами країною в світі. Ця країна-континент трохи менша від США, але в 31,5 рази більша від Великобританії.

Номер слайду 5

2. Найбільш невідвідувана країна – Тувалу

Номер слайду 6

Тувалу – одна з найменших країн світу. Вона розташована між Австралією та Гавайами. За прогнозами спеціалистів, Тувалу стане першою країною, яка буде затоплена, якщо глобальне потепління підниме рівень моря. Крім цього, сюди дуже складно дістатися, адже рейси з Фіджі надзвичайно дорогі. Таким чином, щорічно Тувалу відвідує лише 1100 туристів.

Номер слайду 7

3. Країна нижча рівня моря – Нідерланди

Номер слайду 8

Дивовижно, але близько 50% території Нідерландів лежить нижче рівня моря. Та саме на цих землях проживає понад 60% населення цієї країни (понад 15 млн.осіб). Лише на півдні цієї країни висота над рівнем моря підвищується до 30 метрів і вище. Самі про себе жителі жартують: «Бог створив Землю, а голландці Голландію»

Номер слайду 9

4. Найбільш вимираюча країна – Україна

Номер слайду 10

Україна одержала сумний статус країни з найнижчими показниками народжуваності, а природний приріст населення свладає всього 0,8% щорічно. За прогнозами, Україна до 2050 року втратить приблизно 28% свого населення Якщо на даний час його чисельність складає 42,2 млн., то в 2050 році ця цифра складатиме 33,4 млн. осіб. Сумна статистика…

Номер слайду 11

5. Країна в джунглях – Сурінам

Номер слайду 12

91% території Сурінаму вкривають ліси – це складає майже 14,8 млн. га або 57 тисяч кв. миль. Низькі показники вирубки лісів зумовлені тут величезними та непрохідними джунглями, а також малою чисельністю населення – близько 400 тисяч осіб. Практично все населення проживає в столиці або в прибережних містах, і лише 5% населення живе в тропічних лісах – це корінні народи - араваки і кариби та шість племен негрів.

Номер слайду 13

6. Країна з найменшою густотою населення – Монголія

Номер слайду 14

Густота населення в Монголії складає всього 4,4 чол/ кв. милю або 1,7 осіб/кв. км. Населення Монголії становить всього 2,5 млн. осіб, яке проживає на території понад 600 тис кв. миль або ж близько 1560000 кв. км. Больша частина цих людей проживає в міських районах, бо розвиток пасовищ в напівпустелях Монголії утруднений через посухи та часті пилові бурі. Землеробство не розвивається через релігію ламаїзм, яка не дозволяє «тривожити сон землі»

Номер слайду 15

7. Країна пустелі – Лівія

Номер слайду 16

Лівія - це країна 99%,якої займає пустелі – найбільш пустельна країна. Лівійська пустеля також є одним з найбільщ посушливих місць на Землі. Деякі території можуть десятиліттями залишатися без дощів, і навіть високо в горах дощі випадають дуже рідко – раз в 5-10років. Найбільшу частку валової промислової продукції дає нафтовидобувна та нафтопереробна промисловість. 

Номер слайду 17

8. Країна, в якій понад 17500 островів – Індонезія

Номер слайду 18

Особливий статус Індонезії в тому,що вона утворена з понад 17,5 тисяч островів. Протяжність її берегової лінії - 81350 км. Найбільшими островами є Ява, Суматра, Калімантан, Сулавесі, Балі, Ломбок та Флорес. Майже 6 тисяч з усіх островів заселені. Окрім цього, Індонезія володіє 10-15 % світових коралових рифів. Отже, її можна назвати найбіш кораловою країною.

Номер слайду 19

9. 9.Країна з 3 мільйонами озер – Канада

Номер слайду 20

Понад 60% озер всього світу знаходиться саме в Канаді. Їх тут настільки багато, що навіть точну кількість до цих пір ніхто не може назвати. В деяких районах на кожні 100 кв. км припадає більше 30 озер. Канада володіє значними запасами прісної води. Найбільші озера: система Великих озер, Велике Ведмеже, Велике Невільниче,  Вінніпеґ, Атабаска.

Номер слайду 21

10.Ватикан – найменша країна

Номер слайду 22

Ватика́н, або Святі́йший Престо́л, також Держа́ва-Мі́сто Ватика́н (лат. Status Civitatis Vaticanae, італ.Stato della Cittа del Vaticano) — резиденція Папи Римського, територія Святійшого Престолу (Престолу Святого Петра), центрального органу Католицької Церкви.  Місто-держава. Найменша у світі незалежна держава.  Анклав посеред Риму в Італії. Ватикан — це також адміністративна організація, яка допомагає йому управляти Церквою (вона також має назву Римська Курія).

Номер слайду 23

Склади свій список!!! http://www.rv.org.ua/country/au/au.htm#.W3cVeyQzZdg https://uk.wikipedia.org/wiki/ https://112.ua/ http://theoutlook.com.ua/article/5907/surinam- http://www.geograf.com.ua/mongolia-profile https://www.ukrinform.ua/tag-livia http://loveyouplanet.com/indoneziya/ https://www.google.com.ua/search?q=Канада+країна+озер https://italy4.me/lazio/vatikan/stato-della-citta-del-vaticano.html

ppt
До підручника
Соціально-економічна географія світу. (рівень стандарту, академічний рівень ) 10 клас (за редакцією Яценка Б. П.)
Додано
21 серпня 2018
Переглядів
1549
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку