Презентація до уроку з теми "Покриви тіла у тварин"

Про матеріал
Розробка презентації до уроку з біології для учнів 7 класу з теми "Покриви тіла у тварин".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Покриви тіла у тварин

Номер слайду 2

Для чого тваринам покриви? Чи однакові покриви у різних тварин і чому?ПОКРИВИ ТІЛА - це зовнішні утвори на поверхні тіла, які є бар’єром між навколишнім та внутрішнім середовищем. Покриви тіла захищають внутрішні органи тварин від зовнішніх факторів, таких як коливання температури, зміни вологості, напади хижаків і паразитів тощо.

Номер слайду 3

Особливості будови покривів тіла. Якщо в середовищі існування тварини не спостерігається різкої зміни температури, вологості або інших факторів, то щільність і товщина її зовнішніх покривів менша. Покриви тіла можуть містити залози. Найбільше їх у шкірі ссавців.

Номер слайду 4

Покриви тіла кишковопорожнинних. Покриви більшості представників кишковопорожнинних формують шкірно-м’язові клітини із скоротливими відростками.

Номер слайду 5

Покриви тіла кільчастих червів. У кільчастих червів покриви - це шкірно-м’язовий мішок. Клітини його епітеліального шару виділяють тоненьку пружну кутикулу. Там також містяться залози, що виділяють слиз і речовини, які мають захисні властивості. Під епітелієм розташовані два шари м’язів.

Номер слайду 6

Кутикула членистоногих. Кутикула членистоногих багатошарова, містить органічну речовину хітин. У деяких ракоподібних вона ще й просочена вапном і утворює міцний панцир (краби, річкові раки). Кутикула комах та павукоподібних додатково вкрита воскоподібною речовиною, що робить її водонепроникною і запобігає висиханню.

Номер слайду 7

Мушля у молюсків. Черепашка молюсків складається з трьох шарів: зовнішнього конхіолінового (периостракума), складеного з органічної речовини — конхіоліну; середнього призматичного (остракума), до складу якого входить карбонат кальцію у вигляді призматичних кристалів, розташованих перпендикулярно до поверхні черепашки; внутрішнього перламутрового (гіпостракума), що складається із тонких пластинчатих кристалів карбонату кальцію, розташованих паралельно до поверхні черепашки.

Номер слайду 8

Основні функції покривів. Захист. Напад. Опора й рух. Дихання. Виділення речовин. Теплорегуляція. Секреція речовин. Подразливість. Запасання речовин

Номер слайду 9

Пристосування тварин до захисту і нападу. Можна стати непомітним. На малюнку зображено тропічного метелика каліму. Верхня поверхня його крил забарвлена яскраво, але, склавши крила, метелик нагадує листок. На нижній поверхні крил можна навіть побачити своєрідні «жилки листка».

Номер слайду 10

Пристосування тварин до захисту і нападу. Подібне захисне забарвлення крил у нічного метелика - червоної орденської стрічки. Гусінь нічного метелика - березового п’ядуна - у разі небезпеки завмирає і нагадує гілку рослини.

Номер слайду 11

Пристосування тварин до захисту і нападу. На малюнку зображено зебру та річкового окуня. У цих тварин уздовж тіла проходять темні смуги. Це ще один приклад захисного забарвлення. Такі контрастні смуги порушують сприйняття хижаком контурів тіла здобичі й роблять її непомітною на тлі рослинності.

Номер слайду 12

Пристосування тварин до захисту і нападу. Активно захищаються від ворогів тварини за допомогою особливостей будови покривів тiлa. Так, їжаки та дикобрази мають похідні шкіри у вигляді гострих голок

Номер слайду 13

Пристосування тварин до захисту і нападу. Пригадайте яскраве забарвлення ос, шершнів, жука сонечка, колорадського жука. Оси й шершні мають отруйні залози, гемолімфа жука сонечка й колорадського жука отруйна для інших тварин. Тож такі тварини, маючи яскраве застережне забарвлення, ніби попереджають своїх можливих ворогів - нас краще не чіпати! Отруйні речовини, як ви знаєте, виділяють залози шкіри плямистої саламандри.

Номер слайду 14

Пристосування тварин до захисту і нападу. Можна «прикинутися» отруйною твариною, щоб не чіпали хижаки. Наприклад, яскраво забарвлені мухи-дзюрчалки зовні нагадують ос, що мають отруйні залози та жало. Таке явище наслідування забарвлення одних видів до інших має назву мімікрія.

Номер слайду 15

Пристосування тварин до захисту і нападу. Цікавий спосіб для відлякування ворогів використовують жуки-бомбардири. Вони вистрілюють їдкою рідиною, яка немов снаряд з мініатюрної гармати вилітає із черевця жука й перетворюється на димовий клубочок. У черевці цих жуків є дві залози, що сполучаються між собою. У разі небезпеки, речовини цих залоз змішуються й утворена гаряча маса (її температура сягає до +100 °С) вибухає з гучним тріском та з утворенням їдкого диму, відлякуючи ворогів

Номер слайду 16

Пристосування тварин до захисту і нападу. Для активного нападу тварини також використовують пристосування до швидкого бігу (гепард), колективне полювання зграями (вовки), електричні органи (електричний скат), гострі кігті (орел), зуби (тигр), отруйні речовини.

Номер слайду 17

Домашнє завдання. Прочитайте § 41. Запишіть у зошит основні визначення до теми. Виконайте завдання на ст.181. (Завдання для самоконтролю). Виконати лабораторне дослідження на ст. 181. Завдання для додаткових балів: Виконати міні-проект «Майстерність маскування» на ст. 181. Зробити презентацію/реферат на тему «Незвичайні тварини»

Номер слайду 18

Дякую за увагу!

pptx
Додано
11 березня 2021
Переглядів
1262
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку