Презентація до уроку " Закони відбивання світла"

Про матеріал
Презентація призначена для використання при вивченні теми уроку"Закони відбивання світла"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Відбивання світла. Закони відбивання

Номер слайду 2

Завдання уроку З'ясувати закони відбивання світла на межі двох середовищ. Друге середовище непрозоре.

Номер слайду 3

Перевірка домашнього завдання Зобразити схематично малюнок, що відображає місячне затемнення. Зобразити схематично малюнок, що відображає сонячне затемнення.

Номер слайду 4

Фронтальне опитування Що таке промінь світла? В чому суть закону прямолінійного поширення світла? Наведіть приклади, що підтверджують прямолінійне поширення світла. В яких випадках ми спостерігаємо тільки тінь? В яких випадках ми спостерігаємо тінь і напівтінь? Чому вранці прохолодно, а вдень тепло? Чому на екваторі завжди тепліше, ніж у наших широтах?

Номер слайду 5

Під час падіння пучка світла на межу розділу двох середовищ пучок роздвоюється: одна його частина повертається до першого середовища (і це явище називається відбиванням світла), а друга — проникає в друге середовище, змінивши свій напрям (це явище називається заломленням світла). Промінь падаючий і промінь відбитий лежать в одній площині з перпендикуляром, проведеним до відбиваючої поверхні в точці падіння. Кут падіння дорівнює куту відбивання.

Номер слайду 6

За яких умов спостерігається дзеркальне відбивання світла? Що називається кутом падіння світла (променя)? У чому суть оборотності ходу? Сформулюйте закони відбивання світла на межі двох середовищ. 1.Чому дорівнює кут падіння променя на плоске дзеркало, якщо кут між променем і дзеркалом дорівнює 30°? 2.Чому дорівнює кут падіння променя на плоске дзеркало, якщо кут між падаючим променем і відбитим дорівнює 40°? З. На плоске дзеркало падають два промені, кут між якими 10°. Яким буде кут між відбитими променями? (Відповідь: 10°.) 4. Промінь світла падає на плоске дзеркало. Кут падіння є у 4 рази більшим, ніж кут між падаючим променем і дзеркалом. Чому дорівнює кут відбивання? (Відповідь: 72°.) 5. Сонячні промені падають під кутом 60° до горизонту. Як потрібно розташувати плоске дзеркало, щоб відбиті промені освітили дно глибокого колодязя? Зробіть схематичний рисунок, що пояснює ваше розв'язання.

ppt
Додано
21 лютого 2021
Переглядів
590
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку