Презентація "Допомога утопаючому. Рятувальні прийоми та засоби надання першої долікарняної допомоги потерпілому"

Про матеріал
Попередження дитячого травматизму. Правила безпеки на воді. Презентацію "Допомога утопаючому. Рятувальні прийоми та засоби надання першої долікарняної допомоги потерпілому" створено за матеріалами посібника для класних керівників Слюніної В. О. "Бесіди з безпеки життєдіяльності в школі. 1–4 класи" (2012 рік видання).
Перегляд файлу

image

Презентацію підготувала Жидкова М.О.

Причини:

♦ порушення правил поведінки на воді;

♦ перебування у воді людей, які не вміють плавати;

♦ судоми, переохолодження, утома;

♦ купання в небезпечних місцях;

♦ наявність водоростей і сторонніх предметів, сильні хвилі.

ЯК ДІЯТИ В ЦІЙ СИТУАЦІЇ:

♦ не панікувати;

♦ кинути рятувальний круг;

♦ кинути кінець Александрова

(довгу міцну мотузку із вузлом на кінці).

ЗАБОРОНЕНО:

♦ стрибати у воду, пірнати в незнайомих місцях; ♦ грати на воді;

♦ тривалий час перебувати в холодній воді;

♦ запливати за огороджувальні буї; ♦ купатися в штормову погоду.

Переохолодження

У разі переохолодження тіла плавця у воді можуть виникнути судоми, які зводять руку, а частіше ногу чи обидві ноги.

Якщо судомить, треба негайно вийти з води. Якщо немає цієї можливості, то необхідно діяти так: змінити стиль плавання — плисти на спині.

За відчуття стягування пальців руки треба швидко, із силою стиснути кисть руки в кулак, зробити різкий рух рукою в зовнішній бік, розтиснути кулак.

Коли судомить литконожний м’яз, необхідно під час згинання двома руками обхопити стопу постраждалої ноги і з силою підтягти стопу до себе.

У разі судом м’язів стегна необхідно обхопити рукою ногу із зовнішнього боку нижче гомілки біля щиколотки (за підйом) і, зігнувши її в коліні, потягти рукою з силою назад до спини.

Уколоти будь-яким гострим підручним предметом (шпилькою, голкою тощо).

Утомлений плавець повинен пам’ятати, що кращим способом для відпочинку на воді є положення «лежачи на спині».

Щоб позбутися води, яка потрапила в дихальні шляхи й заважає дихати, потрібно негайно зупинитися, енергійними рухами рук і ніг утримуватися на поверхні води й, піднявши голову якомога вище, сильно відкашлятися.

Щоб не захлинутися водою, плавець повинен дотримувати правильного ритму дихання. Плаваючи у хвилях, потрібно уважно стежити за тим, щоб робити вдих, коли перебуваєш між гребнями хвиль. Плаваючи проти хвиль, варто спокійно підніматися на хвилю й скочуватися з неї.

Якщо тонете самі, не панікуйте.

Зніміть із себе зайвий одяг, взуття, кричіть, кличте на допомогу!

Переверніться на спину, широко розкиньте руки, розслабтеся, зробіть кілька глибоких вдихів.

Якщо ви побачили потопальника:

♦ приверніть увагу оточуючих голосним криком «людина тоне!», і, скинувши одяг і взуття, допливіть до потерпілого;

♦ рятувальний круг, гумову камеру або надувний матрац кидайте у воду за можливістю ближче до потопальника;

♦ якщо людина перебуває у воді вертикально або лежить на животі, підпливіть до неї ззаду й за волосся (або, просунувши руку під підборіддя) підніміть їй голову, перевернувши на спину, щоб обличчя опинилося над водою;

♦ якщо людина лежить на спині, підпливайте з боку голови;

♦ не давайте потопальнику схопити вас за руку чи за шию — підпірніть під нього й злегка вдарте знизу по підборіддю, розвернувши спиною до себе;

♦ у разі занурення людини на дно, озирніться навколо, запам’ятайте орієнтири на березі, щоб течія не віднесла вас від місця занурення, потім починайте під водою шукати потопальника;

♦ виявивши тіло, візьміть його за волосся, і різко відштовхнувшись від дна, спливайте на поверхню;

♦ якщо потерпілий не дихає, прямо у воді зробіть йому кілька вдихів «із рота в рот» і, підхопивши його однією рукою за підборіддя, пливіть до берега.

Рятувальні прийоми

Техніка рятування така: підпливши до потерпілого, треба пірнути під нього й, узявши ззаду одним із прийомів захвату (класичний — за волосся), транспортувати до берега. Якщо потопальнику вдалося схопити вас за руки, шию чи ноги, звільнюйтесь і негайно пірнайте — інстинкт самозбереження змусить потерпілого відпустити вас.

Надання першої медичної допомоги потерпілим на воді

Пам’ятайте! Параліч дихального центра настає через 4–6 хвилин після занурення під воду, а серцева діяльність може зберігатися до 15 хвилин.

Тому заходи першої допомоги треба виконувати швидко!

Перша допомога в разі утоплення:

♦ Витягнувши потерпілого на берег, не гайте часу. Якщо він у свідомості, його важливо заспокоїти, перевдягнути в сухе, а також розтерти, тепло закутати, зігріти. Непритомному дати понюхати нашатирний спирт.

♦ Якщо потерпілий не дихає, дуже важливо активізувати дихання, якомога швидше очистити рот від мулу, піску чистою носовою хустинкою або марлею.

♦ Часто люди тонуть через те, що в них стався спазм голосової щілини: у легені потрапляє не лише повітря, а й вода. У такого потерпілого шкіра бліда, йому одразу ж потрібно зробити штучне дихання, а якщо зупинилося серце — закритий масаж серця.

♦ Якщо під водою людина не лише перестала дихати, а в неї зупинилося серце, реанімаційні заходи мають кращий результат, коли розпочати їх не пізніше як через 5 хвилин із часу клінічної смерті.

♦ Потерпілим, шкіра яких набула синюватого відтінку, слід передусім швидко очистити дихальні шляхи й шлунок. Для цього людину кладуть животом на стегно зігнутої в коліні ноги, щоб звисала голова, і ритмічно, кілька разів натискають між лопаток. Очистивши рот і горло від блювотних мас, води, мулу, слизу, кладуть горілиць, і, відхиливши їм голову назад, роблять штучне дихання «ротом у рот» або «ротом до носа» і закритий масаж серця.

♦ Потерпілого слід якомога швидше зігріти, енергійно промасажувати руки й ноги, розтерти його сухою тканиною, потім тепло вкутати, обкласти грілками.

Навіть коли людина опритомніла і почувається краще, її слід негайно відправити до лікарні. Адже нерідко на березі виникає так званий синдром «повторного утоплення», за якого починається біль у грудях, задишка, кашель, у мокроті з’являється кров. У такому випадку допоможе апаратна штучна вентиляція легень та де-які інші процедури, які можна зробити лише в умовах медичного закладу.

                                          КУДИ ТЕЛЕФОНУВАТИ?                                       image

♦ за телефоном — 101, 103 або 112.

ЩО ПОВІДОМИТИ:

♦ місце події (назва водойми й точне місце із природними орієнтирами);

♦ хто телефонує, назвати номер свого телефону.

imageВикористана література:

Слюніна В. О.

Бесіди з безпеки життєдіяльності в школі. 1–4 класи. — Х.: Вид. група «Основа», 2012. — 448 c.: табл. — (Серія «Класний керівник»).

Презентацію підготувала Жидкова М.О.

pdf
Додано
19 листопада 2023
Переглядів
261
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку