Презентація "Економіко-географічна характеристика Німеччини"

Про матеріал
Економіко-географічна характеристика Німеччини: ЕГП, природні умови і ресурси, народонаселення, економіка, зовнішньоекономічна діяльність)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

«Візитна картка”Офіційна назва — Федеративна республіка Німеччина. Площа — 357 тис. км2. Населення — 81 млн. осіб Столиця — Берлін. Грошова одиниця-євро. Державний устрій — парламентська республіка, федеративна держава, до складу якої входить 16 земель. Законодавча влада -бундестаг (палаті депутатів) і бундесрат (палаті земель, до якої входять члени федеральних урядів), обираються на 4 р. Виконавча -уряду, який очолює федеральний канцлер. На території ФРН виділяють 5 економічних районів, в яких провідну роль відіграють 1 чи декілька агломерацій

Номер слайду 4

Номер слайду 5

- помірний. На півночі- морський вплив, що пом'якшує клімат; у центрі -більш континентальний: зима холодніша, а літо тепліше. Найтепліше літо - в Рейнській долині, а найхолодніші зими - в Альпах, на півдні країни. Середня температура січня від - 3° С до 2° С, липня - від 14° С до 24° С. Найбільше опадів випадає на півдні - 1980 мм в рік, менше всього - на півночі: до 710 мм в рік.

Номер слайду 6

Близько 30% території -ліси, зосереджені в основному в південній частині країни. Близько двох третин лісів - хвойні, одна третина - листяні, в яких ростуть береза, бук, дуб і горіх.

Номер слайду 7

Кам'яне вугілля – Рур (90%), Саар, Ахен;Буре вугілля – Нижньорейнський Нафта, газ- Північногерманська низовина. Залізні руди –низької якостіКалійна сіль – Ганновер, передгір'я Гарца;Кам'яна сіль – Північно - Німецька низовина. Графіт – Баварський ліс Мідні руди – Гарц. Поліметалеві руди – Рудні гори, Гарц, Рейнські сланцеві гори. Проблема виснаженості!

Номер слайду 8

Населення 1)Найбільша за чисельністю в Європі - 81 млн. чол.2)Складна демографічна ситуацією з 70-х років. По кількості мігрантів І місце в Європі - 7 млн. чол. (9% усіх жителів).3) Природний приріст – 0,4% (за рахунок міграції) 4) Середня щільність - 235 чол./ кв. км, в окремих регіонах -1-2тис. чол./ кв. км. (Рур)5) Рівень урбанізації- 87%, І місце в регіоні по числу агломерації (Рейнсько-Рурська -11 млн. чол., 100 міст). Мегаполіс - Прирейнський6) Однонаціональна - 92% німці, турки- 2%, 6% - інші (близько 100 тис. сербів, 50 тис. данців, хорвати, італійці тощо;- офіційна мова німецька;-переважаюча релігія - християнство, з них 40% протестанти (переважно лютерани), 35%католики; 2%- мусульмани;-скромність, чесність, домовитість, розсудливість, прагматизм, наполегливість, люблять спорт, подорожі, цінують сімейні традиції

Номер слайду 9

Господарство 50-ті рр.: "німецька модель" відновлення економіки по принципах соціального ринкового господарства.70-і рр. : участь країни в європейській інтеграції, відкритість економіки іноземним інвестиціям і торгівлі.1990р.- об’єднання з НДР, економічна криза. ФРН займає 4 місце у світі, поступаючись США, Китаю і Японії. Постіндустріальна стадія розвитку (сфера послуг-68%, промисловість-30%, с-г-2%. Орієнтація на імпортну сировину. Галузі МПП- машинобудування: верстатобудування, електротехніка і радіоелектроніка, приладо -, автомобіле - і суднобудування і інші; хімічна і нафтохімічна , легка, харчова, виробництво виробів з фарфору, музичних інструментів.

Номер слайду 10

Енергетика- на імпортній сировині. Нафтопереробні заводи- Гамбург, Кельн, Карсрує(?) г Газова- на сировині з Нідерландів, Росії. Кам’яновугільна у кризовому стані( імпорт в 3-4рази дешевше)Металургія -? С.121 Машинобудування: Автомобілебудування - м. Даймлер "Бенц", м. Вольфсбург "Фольксва ген", м. Штутгарт "Мерседес“Хімічні концерни БАСФ, "Хезст", "Байєр".4. Електротехнічна- “Сіменс”, “Бош”5. Аерокосмічна- цивільні літаки, військову та ракетну техніку.6. Легка промисловість - "Адідас"

Номер слайду 11

Пиво - Баварія Ліки Точне машинобудування. Пластмаси, СК, СВЕкспорт: електротехнічні вироби, автомобілі, оптика, обладнання, прилади,продукція хімічної промисловості (1 місце в світі) тощоІмпорт- сировина, нергоносії, нафта і продукти нафтопереробки, газ, залізна і кольорові руди

Номер слайду 12

{C4 B1156 A-380 E-4 F78-BDF5-A606 A8083 BF9}Північ та Схід. Західна частина. Південна частина. Спеціалізація: обслуговування зовнішньої торгівлі (портове господарство, судноплавство), виплавка міді, автобудування, молочне і м'ясне тваринництво Спеціалізація: видобуток вугілля, чорна і кольорова металургія ("Тісен", "Манесман"), виробництво устаткування, двигунів, локомотивів та ін., хімічна і текстильна промисловість Спеціалізація: різноманітне машинобудування (електротехнічне - "Сіменс", "Роберт Бош", оптика, електронне приладобудування і автомобілебудування). Хімічна, текстильна, швейна промисловість, видобуток уранової руди, виробництво с/х продукції

Номер слайду 13

Сільське господарство 1. Високий рівень механізації і хімізації, висока врожайність, тип сільськогосподарського підприємства - сімейна ферма. 2. Високоінтенсивне с-г з переважанням галузей тваринництва (свинарство і молочне тваринництво). Рослинництво спеціалізується на виробництві зерна, цукрового буряка, картоплі. 3. Хмелярство. Виноробство. Рибництво. Транспорт. Основою транспортної мережі є залізниці. У сумарному вантажообігу 2/3 припадає на автомобільний транспорт, 1/5 — на залізничний, 1/6 — на внутрішній водний і трубопровідний транспорт. Німеччина має єдину воднотранспортну систему, оскільки ii річки поєднані судно­плавними каналами. Морський ( найбільший порт — Гамбурґ, Вольфсбург, Ганновер) і повітряний транспорт забезпечують велику частину зовнішньоекономічних перевезень. Невиробнича сфера. Зайнято в ній 64% населення. У число 50 найбільших банків світу входять 8 німецьких - найбільший з них "Дойче Банк".

Номер слайду 14

Визначні місця: замок в хмарах Гогенцоллерн-замок-фортеця , 50 км на південь від Штутгарта . Вважається вотчиною Гогенцоллернів – династії, яка правила Пруссією і Бранденбургом до кінця ПСВ. Замок Гогенцоллерн – приголомшливий зразок німецької архітектури, що велично підноситься на вершині однойменного пагорба. Він привабливо поєднує в собі середньовічні елементи архітектури та неоромантичній стиль.

Номер слайду 15

Найбільший цегляний міст у світі, міст Гельчтальбрюккерозташовується на Саксонсько-Франконській залізничній магістралі. Будівництво унікальної 4-поверхової цегляної будови, що з’єднує кордони долини річки Гельч, почалося в 1846 р. Так як місцеві землі були насичені глиною, архітектори вирішили спорудити міст з цегли ( ця конструкція дешевше металевої). Використавши 26 млн. цеглин, майстри закінчили роботу в 1851 р. : висота– 78, довжина – 574 м. Будівництво було складним через тонкість землі, на якій повинні були стояти палі. Щоб створити 29 прольотів, були кинуті величезні людські сили: 1736 робітник, 31 з них загинув на виробництві. Напр. XX ст. магістраль реконструйована, сьогодні по мосту поїзди проходять зі швидкістю 160 км та значно спрощують життя жителям Німеччини та Європи. Міст викликає інтерес серед туристів, недалеко від нього, на висоті 150 м, знаходиться прив’язний аеростат, з якого відкривається приголомшливий вид на долину річки Гельч.

Номер слайду 16

Пантеон великих німців Вальхалла, зал слави Німеччини Цю грандіозну споруду на березі Дунаю недалеко від баварського міста Регенсбург важко не помітити. Чудова біломармурова будівля, що нагадує античний храм –пантеон великих німців Вальхалла. Вальхалла – пишний палац у райському місці під назвою Асгард, куди, згідно міфології скандинавів і німців, потрапляють воїни, що особливо відзначились. Побудувати зал слави Вальхалла вирішив наслідний принц Людвіг. У 1807 році, пригнічений поразками німців у війні з Наполеоном, майбутній король Баварії задумав увічнити пам’ять найвидатніших представників Німеччини, починаючи з п. 19 ст. Тільки, на відміну від міфічної Вальхалли, в цій цілком земній споруді повинні були оспівувати пам’ять не тільки полеглих воїнів, а й представників інших професій – учених, письменників, осіб духовенства, в тому числі і жінок.

Номер слайду 17

Побудований за наказом короля Людвіга Баварського і повинен був утілити усі уявлення про казкове рицарське минуле Германій. Знаходиться біля "романтичної дороги" з Фюсена у Вюрцбург, але безпосередньо до замку можна проїхати тільки верхи або пішки.rrrr

Номер слайду 18

Номер слайду 19

pptx
Додано
11 жовтня 2020
Переглядів
1011
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку