Презентація "Електроном - камінь, що притягує!"

Про матеріал
Презентація на тему: "Електроном - камінь, що притягує!" розроблена для ознайомлення дітей із сонячним каменем, його видобування, використання і призначення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Електроном – камінь, що притягує!

Номер слайду 2

Ми народилися з вами на Сарненщині, яка славиться видобутком «Сонячного каміння». Отож, давайте спробуємо дізнатися якнайбільше цікавого про цей камінь.

Номер слайду 3

Мета проекту:«Бурштин – застиглі сльози дерев» – як видобувають бурштин на Рівненщині?

Номер слайду 4

Викопна смола – чи сльози людей!!!

Номер слайду 5

Завдання:

Номер слайду 6

Для з’ясування інформації про бурштин ми об’єдналися у групки:

Номер слайду 7

Статистики

Номер слайду 8

Статистичні дані щодо видобутку бурштину в Україні

Номер слайду 9

Шукачі пригод

Номер слайду 10

Грунтуючись на отриманих результатах дослідження ми дізналися, що:бурштин добувають у глибоких кар'єрах. У середньому в одному кубічному метрі породи знаходять до 1,2 кг бурштину, найчастіше у вигляді невеликих горошин, але трапляються шматки вагою в декілька кілограмів. Використовується як виробне каміння, найкращі зразки — як дорогоцінне каміння, бурштинова крихта — для картин з бурштину. В давні часи з бурштину виготовляли посуд, скриньки, підсвічники, табакерки, гребні, брошки, намисто,ґудзики, грубки. Бурштин був і залишається матеріалом мистецтва, ювелірних прикрас і сувенірів. Виготовлення бурштинових виробів не потребує складних у технологічному плані прийомів. Більше цікавого можна дізнатися у блозі.

Номер слайду 11

Різновиди янтарного каміння. Глессит – камінь бурого відтінку. Сукцинит – темний з жовтою серединою. Боккерит – не прозорий і дуже пружний. Геданит – бурштин з жовтим відтінком. Станоттиенти – темного кольору і дуже крихкий

Номер слайду 12

Екопатруль

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Процес виготовлення картин Спочатку маленькі камінці, які називаються «нульовки», тобто Не придатні для продажу, відчищують та обробляють Спеціальним розчином. Потім дане каміння перетирають нарізноманітні частинки (дрібні, пісчинки) і розділяють окремо. Далі береться картина або фото з готовим малюнком, змащується клеєм і висипається тими камінцями якими потрібно.

Номер слайду 15

Опрацювавши матеріали ми дійшли таких висновків, Що в лісі, де вже побували бурштинокопачі, через кілька років повсихають всі дерева, бо гідрологічний режим порушений ямами та помпами. Проблеми будуть і у тварин, які потрапляють в ями і не можуть звідти вибратись. Дуже часто бурштин добувають у цінних природних територіях. Наприклад, на Житомирщині нелегальний видобуток відбувався в унікальному заповідному лісі, де більше 80 років не було жодних рубок. «На Волині мною особисто були побачені ями на території національного природного парку “Припять-Стохід”. Коли добувають бурштин, копачі не зважають на режим територій, що призводить до неможливості існування багатьох рідких видів тварин з Червоної книги, які не люблять, коли їх турбує людина. Наприклад, рись чи чорний лелека». Як зазначають фахівці з  Держлісагентства України, у цьому регіоні через нелегальний видобуток бурштину вже пошкоджено 3,5 тис. га лісу. Це відбувається через те, що «чорні» копачі не дотримуються технології видобутку, вимиваючи бурштинове каміння мотопомпами, що призводить до руйнування дренажних каналів підземних вод. «Це призводить до катастрофічних наслідків. Це повне знищення можливості циркуляції підземних вод і як наслідок мікрокліматичні зміни в цих регіонах»

Номер слайду 16

Дякую за увагу!!!

pptx
Додано
10 березня
Переглядів
17
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку