Презентація "Елементи методу бухгалтерського обліку"

Про матеріал
Курс за вибором "Соціальне шкільне підприємництво" 10 - 11 клас. Складено на основі програми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Елементи методу бухгалтерського обліку»

Номер слайду 2

Метод бухгалтерського обліку – це система способів і прийомів, за допомогою яких об’єкти обліку відображаються та узагальнюються у грошовій оцінці за економічно однорідними ознаками з метою контролю за виконанням статутних вимог, ефективним використанням виробничих ресурсів підприємства, для забезпечення збереження власності і досягнення найбільшої ефективності господарської діяльності. Серед методів бухгалтерського обліку трапляються як загальнонаукові методи, так і специфічні. Метод бухгалтерського обліку носить комплексний характер і дозволяє: - отримати уявлення про стан майна і зобов’язань підприємства; - визначити фінансові результати діяльності (прибутки або збитки) шляхом охоплення всіх видів доходів і витрат; - надати необхідні дані для калькулювання собівартості реалізованої продукції або наданих послуг; - створити інформаційну базу для внутрішнього аналізу і контролю; - надати вихідні дані для розрахунку податкових зобов’язань підприємства; - використовувати бухгалтерські дані та документи, що мають доказову силу при вирішенні юридичних спорів з партнерами по бізнесу, банками, фінансовими і податковими органами; - узагальнювати дані про діяльність підприємства за звітний період шляхом складання бухгалтерської звітності і надання останньої всім зацікавленим користувачам

Номер слайду 3

Таким чином, всі перелічені елементи методу бухгалтерського обліку за етапами облікової діяльності групуються : документаціяінвентаризаціяоцінкакалькуляціясистема рахунківподвійний записбаланс

Номер слайду 4

Документація. Документація являє собою спосіб суцільного і безперервного відображення об’єктів бухгалтерського обліку (господарських засобів, джерел утворення господарських засобів, а також господарських процесів) шляхом використання бухгалтерських документів. Треба зазначити, що бухгалтерський документ є письмовим свідченням факту здійснення господарської операції, що в свою чергу надає юридичної сили отриманим обліковим даним. Носії бухгалтерської інформації можуть бути як паперові так і електроні.

Номер слайду 5

ІнвентаризаціяІнвентаризація(опис майна) являє собою опис фактичної наявності господарських засобів шляхом обміру, зважування і кількісного підрахунку. Результати проведених інвентаризацій обов'язково оформляють документально, що надає юридичної сили отриманим даним, та її подальшому співставляють із даними бухгалтерського обліку. Метою проведення інвентаризацій є встановлення відхилень облікових даних від фактичної наявності господарських засобів, що може бути спричинено помилками в обліку, природними втратами або псуванням матеріальних цінностей, зловживанням матеріально відповідальних осіб тощо.

Номер слайду 6

Оцінка. Використовується для узагальненого відображення наявних господарських засобів і здійснюваних господарських процесів в єдиному грошовому вимірнику, який є універсальним для здійснення різного роду порівнянь і проведення аналізу. Треба зазначити, що фінансова звітність підприємств і організацій показується лише у грошовому вимірнику, навіть наявна іноземна валюта теж знаходить оцінку в балансі у національній грошовій одиниці, яка визначається за курсом Національного банку України.

Номер слайду 7

Калькуляція. Калькуляція являє собою спосіб накопичення втрат з метою визначення собівартості продукції, робіт та послуг як в цілому по підприємству, так і по його підрозділах зокрема. Калькуляція є базою для визначення цін на продукцію, роботи або послуги суб'єкта господарювання. Для відображення наявності і змін, які відбуваються в структурі господарських засобів та джерел їх утворення, відображення господарських процесів і результатів їх здійснення в бухгалтерському обліку використовують бухгалтерські рахунки.

Номер слайду 8

Система рахунків Отже, рахунки бухгалтерського обліку є способом поточного групування і узагальнення в процесі роботи підприємства економічно однорідних об'єктів обліку, які оформлені відповідними документами. Документи є підставою для записів по рахунках, які відкриваються на кожен об'єкт бухгалтерського обліку зокрема. Як підсумок, інформація, яка збирається на рахунках, детально характеризує зміни, які відбулися із окремими об'єктами бухгалтерського обліку. Діяльність кожного підприємства супроводжується змінами, які відбуваються в структурі господарських засобів і джерел їх утворення. Особливістю є те, що такі зміни знаходять відображення: на двох видах господарських засобів; на двох видах джерел господарських засобів; на одному виді засобів і одному виді джерел одночасно. Таке відображення мас назву подвійний запис.

Номер слайду 9

Подвійний запис. Принцип відображення господарських операцій на двох бухгалтерських рахунках в одній і тій же сумі, що зумовлює рівність змін, які на них відбуваються. Прикладом подвійного запису може стати купівля основних засобів за рахунок грошових коштів. Як наслідок на рахунку основних засобів відбудеться збільшення, а на рахунку грошових коштів зменшення одночасно на одну і ту ж суму. Також прикладом подвійного запису може стати збільшення статутного капіталу підприємства за рахунок отриманого прибутку. В цій ситуації так само відбудеться  збільшення по рахунку статутного капіталу і зменшення по рахунку прибутків одночасно на одну і ту ж суму.

Номер слайду 10

Баланс. Баланс являє собою спосіб узагальненого групування і відображення господарських засобів і джерел їх утворення у грошовій оцінці на певну визначену дату. Особливістю бухгалтерського балансу с рівність між загального вартістю господарських засобів і джерелами їх утворення. Треба відмітити, що така рівність фактично зберігається після здійснення будь-якої господарської операції. Для контролю виконання затвердження планів і завдань, досягнення певних економічних параметрів діяльності підприємства, після закінчення певного обліковою періоду (місяць, квартал, півріччя, дев'ять місяців або рік) окрім балансів використовують також й інші форми звітності: "Звіт про фінансові результати" (форма №2), "Звіт про рух грошових коштів" (форма №3), "Звіт про власний капітал" (форма №4).     

Номер слайду 11

Звітність. Певна система затверджених Міністерством фінансів України за погодженням із Державним комітетом статистики України звітних форм, в яких знаходять відображення сукупність взаємопов'язаних показників, які відображають результати роботи суб'єктів господарської діяльності за визначений період і являють собою завершальний етап бухгалтерського обліку.

Номер слайду 12

Враховуючи те, що облік є діяльністю з послідовним процесом переробки даних в інформацію, використовуються різні методи в залежності від етапів формування інформаційних потоків{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Етапи Види облікової діяльностіМетоди обліку1 етапхронологічне і постійне в часі систематичне спостереження за об'єктами облікучерез документування та інвентаризацію2 етапвимірювання величини господарських засобів та джерел їх формування, господарських процесів та їх результатівчерез оцінку і калькулювання в єдиний грошовий вимірник;3 етапрегістрація та класифікація даних про зміни об'єктів обліку з метою їх систематизації за видамичерез подвійне їх відображення на рахунках бухгалтерського обліку4 етапузагальнення інформаціїскладання бухгалтерського балансу і звітності Отже, метод бухгалтерського обліку - це система взаємопов'язаних методів і прийомів, за допомогою яких об'єкти бухгалтерського обліку відображаються та узагальнюються у грошовій оцінці з метою контролю за господарською діяльністю підприємства.

Номер слайду 13

Підсумовуючи вищевикладене, можна стверджувати, що характерною особливістю методу бухгалтерського обліку є те, що його застосування забезпечує суцільне, безперервне, взаємопов’язане, документально обґрунтоване у вартісній оцінці відображення об’єктів, що обліковуються.

Номер слайду 14

Домашнє завдання: Виконайте тест “ Види бухгалтерського обліку, об’єкти та завдання ” :https://naurok.com.ua/test/join?gamecode=3107388

pptx
Додано
29 квітня
Переглядів
40
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку