Презентація " Фізичні явища"

Про матеріал
Щоб зацікавити учнів з перших уроків вивчення фізики, я створила презентацію з демонстраціями фізичних явищ. Тож, розповідая про електричні явища, можно показати учням досліди з електризації (ебонітова палочка та шматочки папіру), про магнітні явища - можна показати постійні магніти, компас, створити електромагніт. Звукові явища прикрашають досліди з камертоном, для оптичних використовувала звичайну свічку та скляну призму. Свічка виділяє теплову енергію, тож підходить для демонстрації й теплових явищ. А презентація надає цікаву інформацію про ці прилади та вчених-винахідників.Прикрашає та доповнює інформацію у підручнику.
Перегляд файлу

image

image

1.              Механічні

2.              Світлові

3.              imageimage
Звукові (акустичні)

4.              Теплові

5.              Електричні

6.              Магнітні


image
Взаємодія електрично заряджених тіл або

Фалес Мілетський

imageДавньогрецький математик, астроном і філософ. Він був одним із семи мудреців Греції. Його часто називають батьком науки. Фалес відкрив, що бурштин, потертий об хутро, набуває властивості притягувати дрібні предмети (пушинки, соломинки тощо).

image

Магнітні явища

Явища, які виникають у результаті магнітної взаємодії об’єктів (притягання, відштовхування)


image

Британський фізик, електротехнік і винахідник.

imageВільям був англійським інженером-електриком. Фахової освіти не мав. В 18 років вступив в армію і служив до 37 років (1820 р.) Самостійно запозичив книги, щоб навчити себе основам мови, математики, фізики. Незабаром він став популярним серед курсантів. У 1824 році був призначений викладачем науки і філософії в Королівському військовому коледжі.

imageУ 1825 році Стерджен за допомогою Френсіса Уоткінса побудував перший практичний електромагніт. Їх електромагніт складався з подковоподібного шматка заліза (осердя) та 16 витків дроту, обгорнутого навколо нього, не торкаючись один одного. Коли через дріт проходив електричний струм, електромагніт притягував

9 фунтів ( 4 кг) металевих предметів. За цей винахід Стерджен отримав срібну медаль

Товариства сприяння мистецтву і комерції.


ЕЛЕКТРОМАГНІТ

Електромагніт - пристрій, що створює магнітне поле за допомогою електричного струму.

imageПростий електромагніт складається з ізольованого дроту, намотаного на залізне осердя. Коли електричний струм проходить через дріт, у пристрою з’являються магнітні властивості.

 

image

image image

Звукові (акустичні) явища

Явища поширення звукових коливань в навколишньому середовищі

Камертон

imageПрилад для відтворення звуку еталонної висоти, який застосовується для настроювання музичних інструментів.

Винайдений в 1711 році придворним англійським трубачем Джоном Шором.

image
Явища, пов’язані з рухом тіл, тобто зміною положення відносно інших тіл.

Маятник Максвелла

imageМаятник Максвелла являє собою масивний диск, ось якого підвішена на дві накручені на неї лямки. Падіння маятника супроводжується його обертанням навколо осі. Після проходження нижньої точки, обертання маятника триває в тому ж напрямку. Лямки знову намотуються на ввісь, а маятник знову піднімається нагору.


Ісаак Ньютон

imageНьютон вважається основоположником сучасної фізики. Ним було сформульовано основні закони механіки. Крім того, вчений “подарував”світу Закон всесвітнього тяжіння, дав пояснення того, як планети рухаються навколо Сонця і як Місяць рухається навколо Землі. Він був першим, хто вивчив і пояснив такі явища як припливи в океанах. Також Ньютон є винахідником телескопа - рефлектора з увігнутим дзеркалом.

imageimage
Світлові (оптичні) явища

Зміни, які пов’язані з випромінюванням, сприйняттям та поширенням світла.

Ісаак Ньютон

imageНьютон по праву вважається також осново- положником фізичної оптики, науки про при- роду світла. Проводячи експерімент, Ньютон пропускав пучок світла крізь трикутну скляну призму і тим самим відкрив дисперсію.

Дисперсія - це явище розкладання білого світла в спектр.


image

Дисперсія

Горіння свічки

imageСвічка - джерело штучного освітлення, складається із стержня з твердого горючого матеріалу з гнотом у середині. Як освітлювальний прилад побутова свічка має силу світла в одну канделу ( 1 Вт) , це ефективне інженерне рішення. Горіння свічки належить до хімічних явищ, відбувається процес взаємодії парафіну з киснем, виділяється теплова енергія.

image
imageЯвища, які відбуваються при нагріванні й охолодженні фізичних тіл.

Майкл Фарадей

Ставши відомим вченим, Фарадей сам читав цикли науково- популярних лекцій для дітей. Один із слухачів - Вільям Крукс - записав і опублікував з власними ілюстраціями та коментарями лекції Фарадея.

imageТак з’явилася книга “ Історія свічки”. У фонді рідкісних і цінних видань НТБ ім. Г.І.Денисенка зберігається украЇнський переклад книжці, виданої у 1931 р. в Одесі в серії“Вивчаємо техніку”.

imageМайкл Фарадей

У шесті лекціях Фарадей детально розповідає про цікаві властивості свічки, завершуючи цикл такими словами:

image“Прощаючись, я скажу вам наостанок: бажаю вам, щоб протягом цілого вашого життя були ви подібні до свічки… Були джерелом світла для тих, хто оточує вас…”


image

Фізика - це наука розуміти природу.

                                         Е. Роджерс

pdf
Пов’язані теми
Фізика, 7 клас, Презентації
До підручника
Фізика 7 клас (Бар’яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Горобець Ю.І., Ненашев І.Ю., Кірюхіна О.О.; за редакцією Бар’яхтара В.Г., Довгого С.О.)
До уроку
§ 1. Фізика - наука про природу
Додано
1 листопада 2023
Переглядів
240
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку