Презентація "Формувальне оцінювання НУШ"

Про матеріал
Презентація розкриває опис, цілі,рекомендації та вимоги формувального оцінювання. Також містить методи та інструменти формувального оцінювання, прийоми самооцінки учнів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Формувальне оцінювання в НУШПідготувала вчитель початкових класів Півень Ольга Михайлівна

Номер слайду 2

Нова українська школа пропонує 9 змін. Дитина — індивідуальність. Батьки – партнери. Умотивований вчитель. Навчання збільшиться до 12 років. Автономія школи. Справедливе фінансування«Гроші ходять за дитиною»«Так» — інклюзивній освітіНова школа — менше інтернатів. НУШ - це «школа компетентностей», яка співпрацюватиме з батьками і враховуватиме індивідуальність дітей

Номер слайду 3

Всі діти обдаровані і талановиті. Тому завдання НУШ-підтримувати цю талановитість, плекати і розвивати індивідуальність кожної дитини. Забороняються будь-які форми дискримінації. Не допускається відокремлення дітей на підставі попереднього відбору. Презумпція талановитості дитини. Принципи Державного стандарту

Номер слайду 4

Цінність дитинства. У грі дитинаактивно дієкомбінуємислитьмодулює людські взаєминибудує

Номер слайду 5

1. Робота вчителя в початковій школі – розкрити потенціал кожної дитини, а не перевірити її на відповідність певному стандарту.2. Формувальне оцінювання не повинно містити частки НЕ, жодних негативних суджень чи критики. Формувальне оцінювання діагностує сфери, які потребують покращення, і допомагає покращити їх. Влучну аналогію навів експерт з оцінювання Пол Блек: коли кухар готує суп і куштує його, – це формувальне оцінювання. Коли страву пробує клієнт – це підсумкове оцінювання.

Номер слайду 6

3. Формувальне оцінювання не може складатися з балу, цифри, букви чи лише одного слова. Батькам мають додавати обов’язково пояснення, розширену категорію чи словесну характеристику – написану самим вчителем чи складену із запропонованих варіантів. Для здійснення формувального оцінювання робоча група МОН розробила Свідоцтво досягнень учня. Воно потрібне для того, щоб дати батькам і учням зрозумілий та структурований зворотній зв’язок про те, що відбувалося протягом навчального року чи семестру. 4. Формувальне оцінювання оцінює не результат, а процес. Відповідно, щоб здійснити формувальне оцінювання, не проводять спеціальні контрольні роботи.

Номер слайду 7

Формувальне оцінювання – це оцінювання під час навчання і «для навчання». Формувальне – тому що, має на меті формування (або форматування) навчального процесу з урахуванням навчальних потреб кожного учня задля більш ефективного формування необхідних знань, умінь та ставлень. Це послідовна змістовна взаємодія між учнем, учителем і батьками щодо навчальних досягнень учня на підставі всім зрозумілих цілей і критеріїв.

Номер слайду 8

Цілі формувального оцінювання. Перед початком роботивиявлення потреб учнівоцінювання володіння учнями навчального матеріалувиявлення інтересів кожного учняпостановка цілей. У процесі роботизаохочення до взаємодіїздійснення моніторингу прогресуперевірка розуміннямотивація метапізнання

Номер слайду 9

Для успішного застосування формувального оцінювання навчальний процес має бути організований у такий спосіб, щоб спонукати кожного учня бути активним його учасником, а не пасивним “отримувачем” знань і оцінок. Має бути створена така атмосфера навчання, за якої учні не бояться “йти на ризик” – ставити запитання, робити помилки й показувати, чого вони ще не вміють або не знають.

Номер слайду 10

Формувальне оцінювання вимагає системності, має бути вбудоване в повсякденне шкільне життя. Це потребує новітніх підходів до організації навчального процесу й послідовної побудови нової культури оцінювання – у центрі яких учень/учениця та їхні індивідуальні потреби пізнання.

Номер слайду 11

НУШ

Номер слайду 12

Чи є формувальне оцінювання абсолютно новою концепцією для української педагогічної практики? Не зовсім. Хоча термін раніше не був закріплений законодавчо, багато хто наголошують, що окремі прийоми вчителі застосовували давно. Прикладами таких прийомів можуть бути диференційовані завдання з орієнтацією на навчальні потреби учнів, техніки самооцінювання та взаємооцінювання, письмовий або усний зворотний зв’язок щодо індивідуальних успіхів і невдач тощо. Отже, цінність формувального оцінювання в тому, що воно підвищує мотивацію, розвиває вміння вчитися та допомагає учням досягати кращих результатів навчання.

Номер слайду 13

Методи та інструменти формувального оцінювання:графічні- карти знань, завдання на послідовність, схеми, списки пріоритетів, таблиці.наочні- замітки, оціночні листки, контрольні списки, запитання для обговорення, спостереження учнів, спостереження вчителятекстові, відео, фото- форми, запитання, щоденникиконсультації- форми запитання

Номер слайду 14

Формувальне оцінювання (assessment): Обидва: Вимагають критеріїв. Застосовують засоби вимірюванняЄ доказовими. Підсумкове оцінювання: Оцінює процес Оцінює результат. Оцінює процес. Завжди є позитивним. Виносить оціночне судженняІндивідуалізоване. Застосовується відповідно до стандартівЄ ціннісним. Дає зворотний зв’язокЄ ціннісним. Дає зворотний зв’язок. Показує недоліки

Номер слайду 15

Номер слайду 16

У першій частині свідоцтва вчитель оцінюватиме так звані соціальні і робочі компетентності. Наприклад, чи дитина була активною на уроці, чи ставила запитання про щось нове і незрозуміле, чи виявляла самостійність у роботі, чи була доброзичливою до інших і вирішувала конфлікти мирним шляхом.

Номер слайду 17

У другій частині компетентності оцінюються попредметно. Проте навчальні досягнення сформульовано, виходячи не з кількості помилок чи негативної оцінки досягнень учня, а виходячи з його моделей поведінки і процесу навчання.

Номер слайду 18

Компетентності в обох частинах оцінюються за допомогою чотирьох рівнів: «має значні успіхи», «демонструє помітний прогрес», «досягає результату з допомогою вчителя», «потребує уваги і допомоги».

Номер слайду 19

Номер слайду 20

У 1-2 класах оцінювання в обох частинах буде описовим. У 3 -4 класах для оцінювання предметів з’являються рівні. У кінці свідоцтва є поле для рекомендацій учителя, в якому він може написати, що потрібно робити дитині для покращення результатів. Наприклад, це може бути “щодня читати по 15 хвилин уголос”. Нижче є поле для зворотнього зв’язку батьків. Вони отримують два екземпляри свідоцтва – один лишають собі, інший – повертають у школу. Саме в другому екземплярі вони можуть вказати свої побажання.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Формувальне оцінювання. Підсумкове оцінювання. Перевіряє, як триває навчання. Перевіряє, що було вивчено. Діагностувальне: ідентифікує сфери, де необхідне покращення. Оціночне: вимірює досягнення певного рівняІдентифікує недоліки і покращує навчання. Судить про якість. Здійснюється під час навчального процесу. Відбувається в кінці навчального процесу. Допомагає учням вчитися один в одного. Змушує учнів конкурувати між собою Формувальне оцінювання (assessment) здійснюється під час навчального процесу, підсумкове (evaluation) – по його завершенні.

Номер слайду 23

Формувальне і підсумкове оцінювання підпорядковані різним цілям:формувальне оцінювання (assessment) має на меті підвищити якість;підсумкове оцінювання (evaluation) має на меті оцінити якість.

Номер слайду 24

Формувальне оцінювання надає можливість. Для вчителячітко сформулювати освітній результат, який потрібно отримати та оцінити в кожному окремому випадку та організувати, відповідно до цього, свою роботу;зробити учня суб’єктом освітньої та оцінювальної діяльності. Для учнявчитися на помилках;зрозуміти, що є важливим, а що другорядним; зрозуміти, в яких видах діяльності є успіхи;визначити, чого вони не знають;визначити, чого вони не вміють робити.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Радість пізнання Організація пізнавального процесу , який приноситиме радість дитині, обмеження обсягу домашніх завдань, збільшення часу на рухову активність і творчу діяльність. Широке використання в освітньому процесі дослідницької та проектної роботи

pptx
Додано
4 січня 2022
Переглядів
439
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку