Презентація "Формування громадянськості у трикутнику взаємин «батьки-вчителі-діти"

Про матеріал
В роботі описано досвід роботи з формування громадянськості у трикутнику взаємин «батьки-вчителі-діти".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Формування громадянськості у трикутнику взаємин «батьки-вчителі-діти»Хирна Г. М., вчитель початкових класів Люботинської гімназії №1 Люботинської міської ради. Харківської області

Номер слайду 2

Класний керівник — центр виховного процесу. «Національне виховання –це виховання в дусі своєї рідної мови, на українських переказах, віруваннях, звичаях історії свого народу, своїй культурі, фольклорній творчості народу.»С. Русова

Номер слайду 3

Становлення учня як громадянина та патріота: формування  національної свідомості та відповідальності за долю України;  виховання любові до рідної землі, її історії;  виховання громадянського обов’язку перед країною, суспільством;  виховання бережливого ставлення до національного багатства країни, мови, культури, традицій. 

Номер слайду 4

Етапи формування громадянськості у трикутнику взаємин «батьки-вчителі-діти» :-пізнавальний (когнітивний)-емоційно-ціннісний (мотиваційний)-«Я -виклик» (вчинково-діяльнісний).

Номер слайду 5

Пізнавальний етап:

Номер слайду 6

Емоційно-ціннісний етап:

Номер слайду 7

Вчинково-діяльнісний етап:

Номер слайду 8

Традиційні та інноваційні форми і методи роботи

Номер слайду 9

Традиційні та інноваційні форми і методи роботи: Метод групового дослідження{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Метод групового дослідження. Дітям дається завдання щодо вивчення традицій рідного краю, наприклад, збір предметів народного побуту, Діти, ділячись на групи, збирають матеріал, а потім обмінюються досвідом. Метод відродження звичаїв та обрядів. Обряд свята розучуємо і показуємо, що народні свята вічні. Діти ознайомлюються зі сценарієм свята і вибирають собі роль за бажанням. Головне - провести свято, обряд на практиці, в житті. Метод народження актора. Діти дуже люблять грати якусь роль. Тому я роздаю "зірки театру" - звичайні паперові символи - та слова ролей учням. Ті розбирають їх з великим бажанням, і самостійно вдома проводять репетиції , а потім виконують свою роль. Метод рольової гри У рольовій грі з розподіленими ролями учасники отримують інструкції з виконання своєї ролі або «сценарій» гри. У грі, що не пов'язана з розподілом ролей, учасники грають самі себе та демонструють свої власні реакції на певній ситуації.  

Номер слайду 10

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Метод групового дослідження. Дітям дається завдання щодо вивчення традицій рідного краю, наприклад, збір предметів народного побуту, Діти, ділячись на групи, збирають матеріал, а потым обмінюються досвідом. Метод відродження звичаїв та обрядів. Обряд свята розучуємо і показуємо, що народні свята вічні. Діти ознайомлюються зі сценарієм свята і вибирають собі роль за бажанням. Головне - провести свято, обряд на практиці, в житті. Метод народження актора. Діти дуже люблять грати якусь роль. Тому я роздаю "зірки театру" - звичайні паперові символи - та слова ролей учням. Ті розбирають їх з великим бажанням, і самостійно вдома проводять репетиції , а потім виконують свою роль. Метод рольової гри У рольовій грі з розподіленими ролями учасники отримують інструкції з виконання своєї ролі або «сценарій» гри. У грі, що не пов'язана з розподілом ролей, учасники грають самі себе та демонструють свої власні реакції на певні ситуації.   Виховання патріотизму – це невпинна робота зі створення в учнів почуття гордості за свою Батьківщину і свій народ: Усний журнал «Що для тебе бути патріотом своєї держави?»Виховна година "Світе тихий, краю милий, моя Україно!Круглий стіл« Я і Україна»Бесіда «Твої права і обов’язки»Година спілкування «Можна все на світі вибирати сину, вибрати не можна тільки Батьківщину!»Лекція «Моя земля – земля моїх предків»Анкетування «Що значить бути патріотом?»Віртуальна мандрівка «Я живу в Україні»; Тренінг «Вчимося бути справжніми українцями» та ін.

Номер слайду 11

Виховання патріотизму – це невпинна робота зі створення в учнів почуття гордості за свою Батьківщину і свій народ: Акції: «Разом ми сила, разом нам тепло», «Дзвони пам’яті» , «Запали свічку пам’яті», «Смілива гривня»;Операції: «Милосердя», «Турбота», «Чисте подвір’я», «Збережи ялинку»;Відео-проекти: «Моя школа», «Я-неповторний», «Україна- Європейська держава» та ін. Перегляд художніх фільмів, («Нескорені», «Той, хто пройшов крізь вогонь» , «Україна: становлення нації») та документальних фільмів («Моя країна - Україна», «Сім чудес світу України» та ін.) з наступним обговоренням за круглим столом або в іншій формі обміну думками. Щорічно 1 вересня -Перші уроки, присвячені темі незалежності України: Державний прапор України – святиня нашого народу Україна – єдина країна

Номер слайду 12

Виховання патріотизму – це невпинна робота зі створення в учнів почуття гордості за свою Батьківщину і свій народ. Виховні години: Хоробрі серця. Повернися живим!Герої живуть поряд… Усний журнал «Пам’яті героїв Крут присвячується», урок пам’яті «Герої Крут для нащадків взірець» та просвітницька година “Понад усе вони любили свій коханий край”.

Номер слайду 13

Виховання любові до рідного слова, шанобливого ставлення до державної символіки, рідної мови, історії українського народу, знайомство з обрядами, звичаями, народними традиціями.

Номер слайду 14

Виховання патріотизму – це невпинна робота зі створення в учнів почуття гордості за свою Батьківщину і свій народ

Номер слайду 15

Встановлення взаємин у трикутнику « батьки-вчителі-діти».

Номер слайду 16

«Формування громадянськості у трикутнику взаємин «батьки-вчителі-діти»

Номер слайду 17

- Не забороняти, а направляти;-не змушувати, а переконувати;-не командувати, а організовувати;-не обмежувати, а надавати свободу вибору.«Школа- це маленький тест-драйв дорослого життя»

Номер слайду 18

«У дитинстві закладається людський корінь. Жодної людської рисочки природа не відшліфує - вона тільки закладає, а відшліфовувати нам – батькам, педагогам, суспільству.» В. О. Сухомлинський. Слава Україні!

pptx
Додано
31 липня
Переглядів
25
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку