Презентація. Година спілкування «Троянда - символ краси, найсильніших почуттів та гарних людських якостей.»

Про матеріал
Година спілкування про «царівну квітів» -троянду: походженя, легенди, втілення в літературних творах, зображення на картинах різних епох. Мова троянди. Всесвітній день Троянди.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Година спілкування. «Троянда - символ краси, найсильніших почуттів та гарних людських якостей.»Підготувала вчитель зарубіжної літератури. Березівської гімназіїМалікова Інесса Григорівна

Номер слайду 2

Троянда…Троянда-це не квітка, це-любов. Що палко ллється в серці й завмирає кров. Від почуттів, що линуть через край. Колючі стебла не завадять, так і знай. Троянда-це не квітка, це-душа. Де пісня від душі так хорошаІ іноді хоч боляче тобіТа не зізнаєшся ти навіть уві сні. Троянда має безліч пелюсток. Коли осиплються вони, то до зірок. Полинуть їхні душеньки й краса. Й знайде там спокій на віки вона.автор Анна Матвійчук

Номер слайду 3

Згідно археологічним даним троянда існує на Землі вже близько 25 млн. років, а в культурі вирощується вже понад 5000 років. Досить довгий час вона вважалася священним символом. Аромат троянд завжди пов'язувався з чимось божественним. З давнини зберігся звичай прикрашати храми живими трояндами. Троянди вирощували ще в садах Сходу кілька тисячоліть тому. Найперші відомості про троянду зустрічаються в давньоіндійських оповідях, хоча батьківщиною вважається Персія. У давньоперсидської мові слово "троянда" буквально означає "дух".

Номер слайду 4

Троянда – красива квітка з певною загадковістю. Упродовж всієї історії людства троянда завойовувала серця людей. Всьому світу відомі її краса й аромат. У народі троянду називають царицею квітів. У ній поєднались краса і слава, печаль і страждання, любов і ненависть, всепрощення й гордощі. ЇЇ особливість та чарівність підкреслювали ще наші предки й передавали з покоління в покоління за допомогою народної творчості. Ця квітка полюбилася не лише українцям, а всім народам світу. Дивовижні пелюстки, пряний аромат – так і зачаровує. А яка різноманітність кольорів! В народі ходить думка, що саме троянда є віддзеркаленням душі людини. 

Номер слайду 5

Походження троянди. Ні одна квітка не відіграє такої великої ролі у побуті, релігійному та політичному житті людини, як троянда. З нею пов’язано чимало міфів, легенд, переказів і обрядів.

Номер слайду 6

Міфи, легенди, перекази За легендою, що побутує в Ірані, троянда була подарунком самого Аллаха. До Аллаха прийшли якось всі діти Флори – богині рослин – і попросили призначити над ними володаря. Аллах вислухав і призначив володаркою квітів білу троянду, з гострими колючками, що оберігають її. Коли соловейко побачив цю нову чарівну царицю квітів , то був так заворожений її красою, що в захопленні притискає троянду до грудей своїх. Але гострі колючки вп’ялися йому в серце, і яскраво-червона кров зросила собою ніжні пелюстки дивовижної квітки. Ось чому безліч зовнішніх пелюсток троянди й досі зберігають рожевий відтінок.

Номер слайду 7

Міфи, легенди, перекази У Греції відома така легенда. Троянда утворилась з білосніжної піни, що покривало тіло Афродіти, коли богиня краси й кохання вийшла з моря після купання. Побачивши на ній прекрасну, як і Афродіта, квітку, боги одразу обприскали її нектаром, котрий і надав троянді дивовижно-чарівного запаху. Однак нектар, який дарує безсмертя, не дав його троянді, бо деякі боги заздрили квітці. А тому троянда залишилась такою ж смертною, як усі, хто народжується на землі.

Номер слайду 8

За часів християнства святі отці починають називати троянду «райською квіткою» і присвячують її Богородиці. Богородицю уявляли сидячою в раю серед трояндових квітів. За легендою, архангел Гавриїл зробив для Богородиці три вінки: із білих, жовтих і червоних троянд. Вінок із білих троянд символізував її радість, із червоних - страждання, а із жовтих - славу. Червона троянда стала символом крові Христа, що страждав.

Номер слайду 9

Наші предки ще називали троянду рожею або ружею, і була вона в них квіткою Лади й Лелі, богинь, які піклувалися жіночою красою, дівочим коханням і весняними весіллями, а тому й щастям наречених, дівочою чистотою та цнотливістю. Вінок із троянди-ружі символізує людське життя: зелень троянди – то радість, колючки – печаль, а квіти – слава. Як бутон трояндовий спочатку набирається сили, потім розцвітає, а наприкінці обсипається, так і людина змолоду міцніє, у зрілості повноцінно трудиться, а в старості, немов квітка, поступово в’яне…

Номер слайду 10

Троянда стає втіленням самої поезії, великої сили мистецтва, поєднання витонченості та беззахисності. Колір, що найбільше підходить світу гармонії та дружби, рожевий — колір троянд. Троянда — складний і багатоплановий символ у світовій літературі. Літературні алюзії, які викликає образ троянди, — нескінченні. Х. К. Андерсен «Казки, розказані дітям» (Данія), М. Рильський «Троянди й виноград», «Арлекін з трояндою в руці», Ю. Яновський «Вершники», П. Грабовський «Рожа» (Україна), Антуан де Сент-Екзюпері «Маленький принц» (Франція), Райнер-Марія Рільке «Не зводьте пам’ятників…» (Австрія), Умберто Еко «Ім’я троянди» (Італія), Вільям Шекспір, сонети (Англія), О. Уайльда «Соловейко та троянда» (Ірландія) та ін. Артур Конан Дойл, Віктор Гюго, Румі, Пауло Коело, Ен Бронте та Генрі Девід Торо, автори особливої ​​чутливості, котрі завжди мали за музу цю прекрасну квітку, символ любові чи пристрасті.

Номер слайду 11

Троянди цвіли цього літа чудово, як ніколи! Дівчинка навчилася співати пісеньку, в якій теж говорилося про троянду. Вона співала її хлопчикові, думаючи про свої троянди, і він підспівував їй. Діти тримали одне одного за руки, цілували троянди, дивилися на сонечко і розмовляли з ним. Які стояли прекрасні літні дні, як добре було під кущами ароматних троянд, що, здавалося, вічно цвістимуть і ніколи не пов'януть! (Х. К. Андерсен «Снігова королева»)– Навіщо ж троянді ті шпичаки?– Шипи їй ні до чого. Квіти випускають їх просто від злості!– Ні! Не вірю я тобі! Квіти такі кволі... I довірливі... I вони підбадьорюють себе, думаючи: «Якщо в мене колючки – мене всі бояться». (Антуан де Сент-Екзюпері «Маленький принц»)В. Шекспір Сонет 54 В оправі правди й чистоти ясноїДля нас краса привабніша стократ. Так ми ще більше любимо весною. Красу троянд за їхній аромат. Червиві квіти, як троянди, ніжні,Вони і квітнуть у садах одних,Те саме листя й колючки на них,Ті ж пелюстки рожеві й білосніжні. Та жити їм, не знаючи весни,І непривітаним на пні померти. Ну й що трояндам смерть? Адже вони. Живуть у пахощах і після смерті. Отак і з тебе, цвіте юнаків,Есенцію в віках лишив мій спів. Тільки в гармонії з природою, відчуваючи прекрасне навколо себе, людина стане досконалою. Образ троянди є справжнім ствердженням цієї думки, тому що містить у собі невичерпні можливості філософського осмислення буття.

Номер слайду 12

Троянду зображують на картинах різних епох: в епоху Відродження, в епоху бароко, в епоху рококо, в 19 і в 20 столітті На картині Сальвадора Далі всю увагу притягує червона троянда. Вона парує в небі подібно до сонця, а під ним знайшли притулок двоє закоханих. Картини з трояндами класично уособлюють кохання, мир і спокій. “Медитативна троянда”, Сальвадор Далі

Номер слайду 13

Приказки і прислів'я про троянду. Без шипів троянди не буваєВсяку троянду нюхають у свій час. Хто любить троянду, полюбить і шипи. Не буває троянди без шипів, перлини - без раковини. На руці, що дарує троянди, завжди залишиться їх аромат. Чим красивіше троянда, тим довше у неї шипи.

Номер слайду 14

Мова троянди Троянда має свою мову, залежно від кольору. Якщо ви хочете зробити правильний вибір, потрібно знати, що: Червоні троянди означають «Я люблю тебе»; Букет, що поєднує червоні і білі троянди символізує дружбу і тепле відношення; Рожеві троянди несуть в собі витонченість і елегантність; Жовті – радість; Коралові – бажання; Бордові троянди – комплімент жінці і її зовнішності; Білі троянди говорять: «Ти божественна»; Троянда блідих відтінків символізує дружбу; Букет троянд, що розпустилися, символізує подяку; Пелюстки троянд говорять про надію.

Номер слайду 15

21 травня - Всесвітній День Троянд!        У минулому столітті традиція фестивалів на честь троянди то поновлювалася, то знову затихала, але хроніка свідчить, що перший Фестиваль троянди відбувся в 1903 році в Карлово (Болгарія).  З тих пір 21 травня по праву називається Всесвітнім Днем Троянди!      А ще щороку 23 квітня у всій Каталонії - провінції Іспанії - святкують дивовижне і зворушливе свято - День троянди і книги. Також це свято називають днем ​​закоханих, а присвячується воно  покровителю Каталонії - Святому Жорді. До речі, такої назви - День троянди і книги - є просте пояснення. По-перше, в цей день в Барселоні відзначають День книги. Вважається, що 23 квітня померли Вільям Шекспір ​​і Мігель де Сервантес. Освічені каталонці ніяк не могли обійти ці знаменні дати і влаштували в цей день свято книги. А по-друге, закоханий юнак в цей особливий день повинен піднести панночці  що йому сподобалася троянду. І якщо симпатія взаємна, то дівчина дарує чоловікові книгу. І якщо обмін подарунками стався, то далі закоханих чекає надзвичайно бурхливе і веселе відзначення.

Номер слайду 16

Деякі сорти троянд мають неперевершений, витончений аромат, починаючи з запаху класичної дамаської троянди, цитрусів, фруктів і закінчуючи тонкими нотками прянощів та екзотичних пахощів. А інші троянди, навпаки, мають або слабкий запах або не пахнуть зовсім. Бажаю вам мати свій неперевершений аромат: радіти життю і приносити користь людям. Нехай у вас все буде, що потрібно,без чого не складається життя:кохання, натхнення, повага, вірні друзіІ вічно юна, як в троянди, нестаріюча душа.

pptx
Додано
15 січня 2023
Переглядів
4669
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку