Презентація "Херсонщина вражає"

Про матеріал

Дана презентація дає можливість побувають у найцікавіших, незвичайних, загадкових і навіть легендарних куточках Херсонщини. Ви дізнаєтесь про події та досягнення херсонців, які потрапили до Національного Реєстру України - Книга Рекордів України.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Херсонщина вражає!

Номер слайду 2

Херсонщина — наймолодша область Південної України, утворена 30 березня 1944 року. На північному заході межує з Миколаївською, на півночі — з Дніпропетровською, на сході — із Запорізькою областями України, на півдні з Автономною республікою Крим.

Номер слайду 3

У складі області 18 районів.

Номер слайду 4

Херсонщина – це справжня перлина степового краю України. Її оспівували у віршах, її малювали і складали про неї пісні. Сьогодні згадаймо все найкраще, чим можемо вражати в сьогоденні і, звичайно, побажаємо нашій Херсонщині світлого майбутнього.

Номер слайду 5

Херсонщина в національному проекті “Книга рекордів України”

Номер слайду 6

Книга рекордів України: Херсонський рушник - найбільший На честь 70 – річчя утворення Херсонської області 28 березня 2014 року на Антоновському мості було презентовано Рушник Єднання, який з'єднав не тільки Лівобережжя і Правобережжя, а й серця та мрії жителів Херсонщини про мир та єдину країну. Рушник було передано на зберігання до Херсонського обласного краєзнавчого музею. Його точна довжина становить – 735 метрів.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Книга рекордів України: Шоу-марафон “Сто тон на всіх” 6 травня 2015 року на Потьомкінській площі біля драмтеатру ім. М.Куліша в рамках святкування Дня Європи найсильніші гирьовики м. Херсона встановили колективний рекорд, який занесено в "Книгу рекордів України".  За одну годину спортсмени підняли 111 тон 584 кг! 

Номер слайду 10

1 година! 111 тон 584 кг! 

Номер слайду 11

Книга рекордів України: Найменший символ України Народна майстриня Ірина Мельничук отримала нагороду «За найменший символ України». Герб та Прапор України вишиті на пшеничному зернятку. Розмір роботи - 3 , 8 мм!

Номер слайду 12

Розмір роботи - 3 , 8 мм!

Номер слайду 13

Книга рекордів України: Наймасовіше виконання гімну духовими інструментами На площі Свободи містяни виконали спочатку Гімн Європи, а потім Гімн України під акомпанемент близько 300 музичних інструментів. З них - 211 духових. У дійстві взяли участь півтора десятка оркестрів зі всієї області та півтисячі містян. Досягнення зафіксував представник Національного реєстру рекордів України.

Номер слайду 14

211 духових інструментів!

Номер слайду 15

Книга рекордів України: Одночасне виконання дітьми гімну країни 20 вересня 2014 року, з нагоди Дня міста в Херсоні був встановлений рекорд України - «Найбільша кількість дітей, які одночасно співають гімн України на одній локації». На площі зібралося 2432 дітей і підлітків. У їхньому виконанні державний гімн звучав дуже урочисто і дозволив кожному з учасників рекорду відчути себе частинкою однієї великої родини.

Номер слайду 16

2432 дітей і підлітків!

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Книга рекордів України: Найбільша у світі пампушка з часником Для випікання «пишної красуні» було потрачено 50 кг пшеничного борошна вищого ґатунку, 1 кг пресованих дріжджів, 1 кілограм солі, 3,5 літрів рафінованої соняшникової олії, 1,5 кг часнику та 1,5 кг пучкової зелені. До речі, зеленню та часником на велетенській пампушці намалювали лінію України.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Книга рекордів України: Гігантський герб, висіяний з чорного рису на полі. Зображення тризуба, довжина якого 24,7 метра, ширина - 16,4 метра, можна побачити навіть з космосу.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Книга рекордів України 2018: Фермери виростили найбільшу в країні плантацію солодкого перцю. Площа лану – 79 гектарів. На ній ростуть 112 гібридів солодкого перцю. Насіння овощу привезене одразу з декількох країн – Нідерландів, Чехії, Франції, Італії.

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Книга рекордів України 2018: Найстарша фітнес-тренерка України Рекорд 64-річної Наталі Зоріної офіційно зареєстрували у грудні 2018р. У неї 34 роки тренерського стажу, і ще майже 20 - професійної хореографії.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Книга рекордів України. В національній книзі рекордів України відзначили «Найбільший штучно насаджений ліс у світі» і «Найбільший піщаний масив України».

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Цюрупинський район – Олешківські піски

Номер слайду 29

Штучний ліс

Номер слайду 30

Чаплинський район – рожеві озера на Херсонщині У Херсонській області біля села Григорівка Чаплинського району є унікальне рожеве озеро з ропою, яка надзвичайно корисна. У ній 35% солі, під ногами відчуваються її кристали. Дістатися до дна важко – через щільність вода відразу виштовхує нагору. Відпочиваючі та місцеві охоче лежать на поверхні читаючи книгу.

Номер слайду 31

Біосферний заповідник “Асканія-Нова” Заснований в 1874 році Фрідрихом Фальц-Фейном. Площа заповідника становить 33 307,6 га, з них 11 054 га - «абсолютно заповідна» степова зона.

Номер слайду 32

Цілинний степ “Асканія-Нова” – єдина в Європі ділянка, якої не торкався плуг.

Номер слайду 33

Білозерський район – Античні городища «Золотий вік» та «Скелька» Ці городища мають статус - пам'ятка археології національного значення. Городище “Золотий вік” знаходиться біля південно-східної околиці села Широка Балка, на залишку плато, що примикає до берега Дніпровського лиману. Городище “Скелька” знаходиться в 8 км на північний захід від села Олександрівка, на березі Бузького лиману.

Номер слайду 34

Античне городище «Золотий вік» Відкрито в 1848 році.

Номер слайду 35

Античне городище «Золотий вік»

Номер слайду 36

Античне городище «Скелька» Відкрито в 1895 році.

Номер слайду 37

Каменська Запорізька Січ - військово-адміністративний центр запорозького козацтва, заснована при впадінні річки Кам`янки у Дніпро (поблизу теперішнього села Республіканець Бериславського району) у 1709 році запорозькими козаками. В її володіння входили землі Кам`янки, Олешок, Очакова понад Дніпром і Чорним морем. У 1711 році за наказом царя Петра І Кам`янська Січ знищена. Берисласький район – Каменська Запоріжська Січ

Номер слайду 38

Пам'ятник на честь кошового отамана Запорожської Січі Костя Гордієнка біля його могили в селі Республіканець.

Номер слайду 39

Хрест з могили Костя Гордієнка

Номер слайду 40

Бериславський район – садиба князя Трубецького На протилежному березі від Нової Каховки, де закінчується дамба Каховської ГЕС, знаходиться село Козацьке, в якому колись красувалася садиба князя Петра Миколайовича Трубецького.

Номер слайду 41

Серед місцевих жителів ходять абсолютно різні легенди: одні кажуть, що князь не полюбляв цей дім і не жив в ньому, інші кажуть, що і жив і любив. Насправді Петро Миколайович вперше приїхав в Козацьке в 1875 р. В 90-х рр. побудував маєток і тут ріс та виховувався його спадкоємець.

Номер слайду 42

Номер слайду 43

Скадовський район – історіко-краєзнавчий музей м.Скадовськ Скадовський районний історико-краєзнавчий музей розташований в єдиному у місті будинку дореволюційної побудови, який називається "Будинком з колонами". Цей двоповерховий будиночок з античними колонами був побудований у 1910-х роках на замовлення професора Одеського технічного університету Меттельштейна.

Номер слайду 44

Номер слайду 45

Експозиції музею

Номер слайду 46

Каховський район – Монастирський собор Корсунської Богородиці Монастирський собор Корсунської Богородиці був зведений у 1784-1803 році. Поряд знаходилася триярусна дзвіниця, висота якої перевищувала 74 метри. З неї було видно не тільки всі землі монастиря, але й окраїни Херсона. Біля входу в собор стояла воскова статуя Святого Афанасія, а біля неї - каса для пожертвувань.

Номер слайду 47

Від монастирської огорожі вціліли частини стін, західні ворота і кругла північно-східна башта.

Номер слайду 48

Великолепетиський район – Троїцька церква.

Номер слайду 49

За іншими джерелами – мала назву Церква Пресвятої Богородиці. Є цікавою пам'яткою культового зодчества кінця ХІХ століття.

Номер слайду 50

Великоолександрівський район – перша ГЕС Херсонщини

Номер слайду 51

Великоолександрівська ГЕС була першою на Херсонщині. Кількість працівників складала 13 чоловік. Завдяки її роботі, вперше, у Великій Олександрівці були освітлені вулиці та будинки мешканців.

Номер слайду 52

Високопільський район – школа-гімназія. Пам'яткою старовини для нових поколінь стала двоповерхова будівля гімназії, збудована німцями-колоністами в 1907 році. Реконструйована наприкінці XX століття і введена в дію в 2001 році. Ця гімназія є окрасою не лише району, а й області.

Номер слайду 53

Генічеський район - піщана коса Арабатська стрілка Піщана коса довжиною 115 км та від 270 м до 8 км завширшки. Вздовж Арабатської стрілки проходить ґрунтовий шлях з Генічеська на Керченський півострів, який був прокладений у 1835 році як поштовий тракт.

Номер слайду 54

Рожеве солоне озеро на Арабатській стрілці

Номер слайду 55

Нижньосірогозький район – скіфський курган "Огуз" Скіфський курган «Огуз», найбільший у Херсонській області та в причорноморського степу. Він датується 4 століттям до н.е. Згідно з дослідженнями, цей курган, ймовірно, є усипальницею спадкоємця скіфського царя Атея.

Номер слайду 56

Схематична будова кургану Огуз, реконструкція.  При поверхневому обстеженні на курганах було виявлено рідкісні види степових рослин (зокрема, включений до Європейського Червоного списку – залізняк гібридний та до Червоної книги України – ковила волосиста). Перші розкопки почались в 1865 році, в ході яких було знайдено золото скіфської знаті.

Номер слайду 57

Нововоронцовський район – Палац Фальц-Фейнів  Фальц-Фейни – одна з найзаможніших і найвпливовіших родин Херсонщини початку XX ст. їх поправу називали королями Таврійських степів. У 1912 р. тут народився Едуард Фальц-Фейн, який зараз живий, має титул барона у Ліхтенштейні.

Номер слайду 58

Перед будинком працювали фонтани, а в мармуровій чаші блискотіли золоті і червоні риби. У самому будинку на другому поверсі знаходилась оригінальна інженерна споруда – величезний акваріум.

Номер слайду 59

Верхньорогачицький район – соляний шлях Соляний шлях — торговий маршрут, який часто використовувався для транспортування солі з Криму до Київської Русі (звідси й назва), хоча ним возили й інші товари.  Районний центр – Верхній Рогачик розташований у верхів’ї річки Рогачик – лівій притоці Дніпра, від якої й дістало свою назву. Історики вважають, що через нього проходив так званий соляний шлях, яким здавна возили з Криму сіль.

Номер слайду 60

Соляний шлях

Номер слайду 61

Горностаївський район – пам'ятки археології сягають двадцяти тисяч років! Один із найбагатших за кількістю давніх курганів та наймолодший район Херсонської області. Є тут залишки поселення доби пізньої бронзи, городище скіфсько-сарматської доби, кам'яні баби кочівників XI-ХIIІ століть.

Номер слайду 62

Адміністративний центр району – Горностаївка – був колись золотоординським містом під назвою Рохат-Кермен. 

Номер слайду 63

Іванівський район – край родючих земель та справжніх героїв Великий Агайманський під – цікаве для знавців природи місце, куди стікають води при таненні снігу та дощах. Тут знаходять притулок перелітні птахи з усього півдня Херсонщини. Ще у середині XIX століття тут можна було зустріти царя степів - дикого коня тарпана, який на той час вже зник навіть на Північному Кавказі.

Номер слайду 64

В Іванівському районі народився Герой Радянського Союзу лейтенант Віктор Кібенок. Він був у числі тридцяти пожежників, які загинули, першими  приборкуючи пожежу на Чорнобильській атомній електростанції. В свої 23 роки він сміливо ступив на охоплений вогнем дах 4-го реактора. Він рушав у ті місця, де інші вже не витримували міцної радіації й падали на розпеченому бітумному даху, який плавився під їхніми ногами. Доза опромінення – 600 рентген!

Номер слайду 65

На честь земляків-героїв та до 20-ї річниці незалежності України в смт. Іванівка відкрита  Алея героїв. Знаходячись у московській клініці, він сказав своєму другові та сусіду по палаті: «Можливо, ми не вийдемо з тобою звідси, але тієї ночі я пережив кращі хвилини свого життя...».

Номер слайду 66

Новотроїцький район – вражає якістю продукції Акціонерне товариство «Новотроїцький маслосирзавод» є володарем безлічі золотих медалей, лауреатом конкурсу «Вища проба» і «100 кращих товарів України», а торгова марка «Нова Троя» чотири рази отримувала звання найкраща торгова марка України. Продукція товариства широко відома за межами України.

Номер слайду 67

Каланчакський район – півострів Горький Кут У далекому 1897 році, на півострові Горький Кут, який омивається Чорним морем, поміщицею Софією Богданівною Фальц-Фейн був заснований порт Хорли. Тепер це просто село Хорли. За своєю формою цей півострів дуже схожий на міні-Крим

Номер слайду 68

У Хорлах та Асканії Новій Фальц-Фейни заклали великий і красивий парк.

Номер слайду 69

Пам’ятник «Софії Фальц-Фейн» Фальц-Фейни – одна з найзаможніших і найвпливовіших родин Херсонщини початку XX ст. їх поправу називали королями Таврійських степів.

Номер слайду 70

Старожили стверджують: хто вип'є хорлівської води, обов'язково сюди повернеться. Вона тут особлива: з домішками срібла, тобто майже стерильна! Подається зі свердловин цілодобово. 

Номер слайду 71

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Стрілець Наталія Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
24 грудня 2018
Переглядів
5083
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку