Презентація "Хуха-Моховинка"

Про матеріал
Презентація на тему: Василь Королів-Старий "Хуха-Моховинка". Гуманістичні ідеї казки" стане прекрасним доповненням до уроку української літератури у 5 класі.Кольорові ілюстрації зацікавлять маленьких читачів та сприятимуть кращому засвоєнню матеріалу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Василь Королів-Старий.«Хуха-Моховинка». Гуманістичні ідеї казки

Номер слайду 2

Хухи – лісові духи в слов'янській міфології. В уяві слов'янських народів добрі духи, що за своїм зовнішнім виглядом схожі на маленьких пухнастих звірків. Хухи мають здібність змінювати забарвлення своєї шерсті в залежності від того місця, де вони перебувають. Якщо вони перебувають серед трави, їх шерсть стає зеленою, а серед осіннього листя, піску, чи старої хвої – жовтою, серед весняних кущів глоду – рожевою, біля вересу – ліловою, на снігу – білою, а у воді – прозорою.

Номер слайду 3

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Подія. Риса характеру«Отож лишалося одно: шукати нового помешкання, дарма що всі родичі й знайомі кликали Моховинку до себе»Самостійність«Через якийсь час відчинилися дверцята…., й у хлівець уступила дівчинка… І одразу сподобалась Моховинці»Привітність«Ледве пересувала ноженятами, але ж мандрувала далі»Наполегливість«Моховинка привіталася й пролізла щілиною у козячий хлівець»Вихованістьувічливість«Одного бракувало Моховинці: не було тут ніде жодної іншої Хухи»Товариськість. Риси характеру. Хухи-Моховинки

Номер слайду 4

Гуманізм- ставлення до людини, пройняте турботою про її благо, повагою до гідності ; людяність. Гуманістами називають людей, зокрема письменників , які у своїх ідеях керуються ідеями гуманізму. Толерантність – здатність ставитись до іншої особистості терпимо до її поглядів та інтересів, уміння мирно співіснувати з людьми.

Номер слайду 5

Прочитайте вірш та визначте як він перегукується з казкою Василя Королева-Старого Вороги лісу. Для тебе ліс – це кубометриІ вчасно виконаний план,Для мене ліс – таємні нетрі,Де грає в дудку вічний Пан. Для тебе ліс – столи і лавки,Це древесина й лісосплав,Для мене ліс – притулок Мавки,Яку я все життя шукав. Для тебе ліс – це темні хащі,Що треба чистить і сушить,Для мене ліс – мій друг найкращий,Без нього я не можу жить.

Номер слайду 6

Попрацюйте з текстом казки та дайте відповіді на запитання

Номер слайду 7

Як діти відреагували на слова діда чи повірили йому?Чому на Вашу думку дід каявся? Що відчував у ці хвилини?Як Хуха допомогла своєму кривднику? Чи можна її вчинок назвати гуманним?

Номер слайду 8

Що в поведінці персонажів вас вразило?Як ви розумієте слова Моховинки: « Вони (Хухи) роблять добро з повинності»?Чому, на вашу думку, усупереч законам Хух Моховинка стала видимою під час розмови з дідом?Що свідчить про толерантність Моховинки?

Номер слайду 9

{F5 AB1 C69-6 EDB-4 FF4-983 F-18 BD219 EF322}Автор. Назва твору. Літературний рід. Жанр. Головний персонаж. Другорядні персонажіРаджу прочитати твір(кому?)Раджу прочитати твір(з якою метою)

Номер слайду 10

{F5 AB1 C69-6 EDB-4 FF4-983 F-18 BD219 EF322}Автор. Василь Королів-Старий. Назва твору«Хуха-Моховинка»Літературний рідепос. Жанрказка. Головний персонаж. Хуха-Моховинка. Другорядні персонажіХо-суковик, Хухи, кози Лиска та Оришка, діти, лихий дід. Раджу прочитати твір(кому?)Моїм ровесникам, а також дорослим. Раджу прочитати твір(з якою метою)Тому що ця казка утверджує віру людини в перемогу добра; а також ми дізнаємось про цікаве існування фантастичних істот і розуміємо, що нас оточує жива природа, яку треба берегти

Номер слайду 11

Дякую за роботу

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Юрова Тетяна Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
5 червня 2022
Переглядів
3830
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку