Презентація "Ієрархія у групі. Комунікація тварин"

Про матеріал
презентація ознайомлює з поняттям "ієрархія", особливостями ієрархії та комунікації в групах тварин.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ІІєрархія у групі. Комунікація тварин

Номер слайду 2

Найнижчий щабель – найміцніший: він – основа стійкості всіх сходів. Стоячи на ньому, можна ні про що не турбуватись; будучи вправленим дуже міцно, він є опорою всьому іншому. Мішель Монтень

Номер слайду 3

Ієрархія – розподіл ролей (обов’язків) у тваринних угрупованнях. Агресивність. Чинники: Стать СилаІєрархічне місце тварини в угрупованні визначається різними чинниками. Вік

Номер слайду 4

Уперше ієрархію описав норвезький учений Шйелдрупп-Еббе в 1924 році на прикладі порядку клювання в курей під час годівлі. Першою клює їжу альфа-курка, бета-курка – другою і т. д. порушення порядку клювання припиняється ударом у голову або тулуб.

Номер слайду 5

Життя в будь-якому угрупованні, чи то сім’я чи зграя, вимагає певного порядку, і кожний член цієї спільноти достеменно має знати свої завдання, обов'язки й права. Для цього в групах є ієрархія – певна соціальна структура. Очолює групу звичай самець або самка, що має якість переваги перед іншими членами групи. Найсильніша, найрозумніша та найнадійніша тварина очолює групу є стає вожаком. Ця домінуюча тварина часто вирізняється зовнішнім виглядом, розмірами та забарвленням. Поводиться впевнено й рішуче, за критичних обставин задає тон у поведінці решті тварин.

Номер слайду 6

Розрізняють кілька основних типів домінування: Двоступеневаієрархія. Паралельнаієрархія Лінійна ієрархія. Трикутна ієрархія. Змінене домінування

Номер слайду 7

Лінійна ієрархія Найсильніша тварина погрожує тварині, яка стоїть на ступінь нижче, та іншій підлеглій особині. Тварина-альфа фактично підтримує дисципліну в групі, а тварина-омега існує для психічної розрядки всіх інших членів групи, які відганяють її від їжі, а іноді навіть забивають її до смерті. Випадки такого абсолютного домінування спостерігають, наприклад, при утриманні риби колючки триголкової в обмеженому просторі.

Номер слайду 8

Колючка триголкова

Номер слайду 9

Трикутна ієрархія Спостерігається іноді в невеликій групі курей чи молодих півників, коли встановлюється “трикутний” ієрархічний порядок дзьобання один одного.

Номер слайду 10

Двоступенева ієрархія Одна особина домінує над рештою тварин, які мають однаковий ранг. Домінування однієї тварини над усіма іншими членами групи називається деспотією. Зустрічається серед мишей і щурів.

Номер слайду 11

Змінене домінування Змінене домінування, коли то один, то інший член гурту переважає над іншими. Часто це залежить від того, на чиїй території знаходиться тварина. У переслідуваної тварини на власній території посилюються домінантні властивості, і вона починає активно виганяти переслідувача, запал якого на чужій території помітно згасає.

Номер слайду 12

Паралельна ієрархія. Спостерігається тоді, коли у самців своя ієрархія, а у самиць інша.

Номер слайду 13

Цікаво!Ієрархія у сипів У білоголових сипів формується тимчасова ієрархія лише під час харчування. Найголодніший і найагресивніший серед сипів першим накидається на їжу. Розправивши крила й виставивши кігті, він усіх відганяє. Досхочу наситившись, добровільно поступається місцем решті птахів. Коли багато хижаків скупчується навколо мертвої тварини, першими починають трапезу найбільші.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Комунікація тварин. Комунікація – це процес обміну інформацією між двома або більше особинами за допомогою різноманітних засобів. Тварини вміють передавати інформацію, використовуючи різні звуки та сигнали. Вони мітять території запахом; захищаючись або погрожуючи, можуть блискавично змінювати забарвлення; співають і кричать, спілкуючись між собою або привертаючи увагу партнера.

Номер слайду 16

“Пісні” китів. Кити мають дуже гострий слух, завдяки якому чують недоступні для людей найменші шерехи та визначають їх напрям. Володіючи комплексом звуків, вони видають їх протягом 7-8 хвилин у різних варіаціях у вигляді “співу”, потім повторюють. Ці “співи” кити можуть почути на відстані 80 км. Учені намагаються з'ясувати, що вони означають. Але досі лише з'ясовано, що з віком характер “співу” змінюється.

Номер слайду 17

Мова тіла Тварини вміють виражати багато емоцій рухами різних частин тіла. Ці функції у вовків виконують хвіст та вуха. Лише вожак зграї має право піднімати хвіст угору. У решти вовків він є ознакою підпорядкування – опущений донизу. Коли вовк хоче напасти, він щулить вуха, демонструючи таким чином решті вовків свої наміри.

Номер слайду 18

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Олійник Лариса Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Гайдай Людмила Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Сулік Оксана Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Yereniyeva Lidia
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
17 квітня 2020
Переглядів
14710
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку